Αποχωρεί ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από την Αθήνα
Κλείνουν και πάλι οι δρόμοι στο κέντρο της πόλης
Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα πραγματοποιούνται σταδιακά και ανάλογα με τις παρουσιαζόμενες κυκλοφοριακές συνθήκες, ενδεικτικά, σε τμήματα των κάτωθι οδικών αξόνων:
Λ. Κατεχάκη, Λ. Μεσογείων, Λ. Βασ. Σοφίας, Λ. Κηφισίας, Λ. Βασ. Κωνσταντίνου, Λ. Βασ. Αμαλίας, Λ. Αλεξάνδρας, Μιχαλακοπούλου, Σταδίου, Πανεπιστημίου και Ακαδημίας. Από τη Διεύθυνσή Τροχαίας Αττικής σχεδιάστηκαν και θα ληφθούν μέτρα διευκόλυνσης της κυκλοφορίας των οχημάτων.
H Αστυνομία απευθύνει έκκληση στους οδηγούς των οχημάτων για την καλύτερη εξυπηρέτησή τους και για την αποφυγή πρόσθετων κυκλοφοριακών προβλημάτων να ακολουθούν τις υποδείξεις των ρυθμιστών τροχονόμων.
H Ελληνική Αστυνομία με ανακοίνωσή της, ενημερώνει ότι «απαγορεύεται κάθε δημόσια υπαίθρια συνάθροιση κατά το χρονικό διάστημα από 06:00 ώρα έως και την 18:00 ώρα της Πέμπτης 7 Δεκεμβρίου 2023 λόγω της επίσκεψης του προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν».
Η απαγόρευση ισχύει για τις ακόλουθες περιοχές:
Στην περιοχή που περικλείεται από τις οδούς/Λεωφόρους: Αλεξάνδρας – αριστερά Κηφισίας – δεξιά Κατεχάκη – συνέχεια Παναγιώτη Κανελλόπουλου – δεξιά Κοκκινοπούλου – συνέχεια Γκανογιάννη – συνέχεια Γεωργίου Παπανδρέου – συνέχεια Ούλωφ Πάλμε – συνέχεια Υμηττού – συνέχεια Ηλία Ηλίου – δεξιά Βουλιαγμένης – αριστερά Βούρβαχη – συνέχεια Χατζηχρήστου – συνέχεια Ροβέρτου Γκάλη – συνέχεια Αποστόλου Παύλου – αριστερά Ηρακλειδών – συνέχεια Περσεφόνης – δεξιά Πειραιώς – συνέχεια Π. Τσαλδάρη – αριστερά πλ. Ομονοίας – αριστερά Πανεπιστημίου – αριστερά 28ης Οκτωβρίου (Πατησίων) – δεξιά Αλεξάνδρας.
Στο τμήμα της Αττικής Οδού από τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελ.Βενιζέλος» έως τον κόμβο της Περιφερειακής Υμηττού με τη Λ. Κατεχάκη, στο τμήμα της Λ. Κατεχάκη από την έξοδο της Περιφερειακής Υμηττού έως τη συμβολή της στην οδό Κοκκινοπούλου, σε όλο το μήκος της Λ. Παναγιώτη Κανελλόπουλου, ως και σε βάθος ακτίνας εκατό μέτρων, ένθεν και ένθεν προαναφερόμενων τμημάτων οδών (Αττική Οδός έως Λ. Παναγιώτη Κανελλόπουλου), ως και επί των γεφυρών, ανισόπεδων κόμβων, διαβάσεων που υφίστανται κατά μήκος αυτών και
Στην περιοχή του Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελ. Βενιζέλος».
Εικόνες από την υποδοχή Ερντογάν στην τουρκική πρεσβεία
Τι προβλέπει η συνεργασία Ελλάδας-Τουρκίας: Οι συμφωνίες, τα μνημόνια και οι διακηρύξεις που υπογράφηκαν
Τις συνεχείς εποικοδομητικές και ουσιαστικές διαβουλεύσεις με βάση τον Πολιτικό Διάλογο σε θέματα αμοιβαίου συμφέροντος, τις διερευνητικές/ Διαβουλευτικές συνομιλίες, την Θετική Ατζέντα, στο πλαίσιο του ενισχυμένου Κοινού Σχεδίου Δράσης, τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, για την εξάλειψη αδικαιολόγητων πηγών έντασης, καθώς και των κινδύνων που απορρέουν από αυτές, προβλέπει μεταξύ άλλων η Διακήρυξη των Αθηνών Περί Σχέσεων Φιλίας και Καλής Γειτονίας που υπέγραψαν σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγιπ Ερντογάν.
Διαβάστε περισσότερα εδώ
Τι λένε κυβερνητικές πηγές για τη Διακήρυξη Φιλίας και Καλής Γειτονίας των Αθηνών
Κυβερνητικές πηγές σχετικά με τη Διακήρυξη Φιλίας και Καλής Γειτονίας των Αθηνών αναφέρουν τα εξής:
-Ιδιαίτερα σημαντικό κείμενο, καθώς είναι η πρώτη φορά που Ελλάδα και Τουρκία - με τις υπογραφές του Πρωθυπουργού της Ελλάδας και του Προέδρου της Τουρκίας δεσμεύονται σε σχέσεις φιλίας και καλής γειτονίας και σε «ήρεμα νερά».
-Συγκεκριμένα, στη Διακήρυξη υπογραμμίζεται η σημασία αποτελεσματικών διαύλων επικοινωνίας σε κάθε επίπεδο και δίνεται έμφαση στην αποφυγή συγκρουσιακών καταστάσεων και δυνητικής κλιμάκωσης.
-Επιπλέον, η Διακήρυξη καθορίζει τις αρχές και τα ορόσημα του ελληνοτουρκικού διαλόγου και των επαφών στη βάση των τριών αξόνων που είχαν συμφωνηθεί κατά τη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Τούρκο Πρόεδρο στο Βίλνιους τον περασμένο Ιούλιο: Πολιτικός διάλογος (για θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, στον οποίο εντάσσονται οι διερευνητικές επαφές), θετική ατζέντα (η οποία διαρκώς θα εμπλουτίζεται), Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (στα οποία συμπεριλαμβάνονται και μέτρα για τη μείωση «αδικαιολόγητων πηγών έντασης καθώς και των κινδύνων που απορρέουν από αυτές»)
-Είναι μια δήλωση προθέσεων στην οποία και η Τουρκία δεσμεύεται για στους στόχους του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου και της φιλικής συνεργασίας μεταξύ των κρατών.
-Υπάρχει σαφής αναφορά στη δέσμευση αποφυγής δηλώσεων και ενεργειών που υπονομεύουν το πνεύμα και το γράμμα της Διακήρυξης ή θέτουν σε κίνδυνο την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή.
-Η γειτονική χώρα δεσμεύεται στην επίλυση όποιας διαφωνίας προκύψει με την Ελλάδα με φιλικό τρόπο είτε με απευθείας διαβουλεύσεις με τη χώρα μας, είτε με άλλα μέσα αμοιβαίας επιλογής, όπως προβλέπεται από τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.
-Η Διακήρυξη των Αθηνών δεν αναιρεί τις νομικές θέσεις των δύο χωρών.
Εικόνες από την αποχώρηση του Ερντογάν από το Μέγαρο Μαξίμου
Τετ α τετ με τον Εργκίν Αταμάν, τον προπονητή του Παναθηναϊκού έχει ο Τούρκος πρόεδρος στην τουρκική πρεσβεία
Επόμενος σταθμός του Τούρκου προέδρου πριν φύγει από τη χώρα μας είναι η τουρκική πρεσβεία στην Αθήνα
Αποχώρησε από το Μέγαρο Μαξίμου ο Ταγίπ Ερντογάν
Ολόκληρες οι δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη
Αξιότιμε κ. Πρόεδρε της Τουρκικής Δημοκρατίας, αγαπητέ Tayyip, αγαπητοί Υπουργοί,
Σας καλωσορίζω στην Αθήνα και σήμερα πράγματι είναι μία μέρα ξεχωριστή, καθώς ύστερα από επτά χρόνια συνέρχεται το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας και Τουρκίας. Ένα γεγονός το οποίο πιστεύω ότι από μόνο του σηματοδοτεί την πρόθεση των δύο μας χωρών να αναζητήσουν νέους δημιουργικούς δρόμους στις μεταξύ τους σχέσεις.
Είναι αλήθεια ότι το διάστημα το οποίο μεσολάβησε αντιμετωπίσαμε πρωτόγνωρες προκλήσεις, προκλήσεις που δεν γνωρίζουν σύνορα. Μια τριετή πανδημία, έναν πόλεμο στην καρδιά της Ευρώπης ο οποίος προκάλεσε ενεργειακή, πληθωριστική και επισιτιστική κρίση, αλλά και μεγάλες φυσικές καταστροφές από την κλιματική κρίση, που τις βιώσαμε και οι δύο χώρες. Ταυτόχρονα όμως, βιώσαμε και βιώνουμε και περιφερειακές συγκρούσεις, που εγείρουν σοβαρή ανησυχία, πολύ περισσότερο όταν εξελίσσονται στην ευρύτερη περιοχή μας.
Αλλά και οι διμερείς μας σχέσεις γνώρισαν διακυμάνσεις, που κάποιες στιγμές τις απείλησαν επικίνδυνα και μαζί τους την ασφάλεια και την ειρήνη στην Ανατολική Μεσόγειο. Γι’ αυτό και είναι εξαιρετικά σημαντικό ότι τους τελευταίους μήνες οι δύο χώρες βαδίζουν σε ένα πιο ήρεμο μονοπάτι.
Ελλάδα και Τουρκία, Τουρκία και Ελλάδα, οφείλουν να ζουν ειρηνικά, να διατυπώνουν τις διαφορές τους, που είναι γνωστές, να τις συζητούν με ειλικρίνεια και να αναζητούν συνέχεια λύσεις. Κι αν αυτές δεν γεφυρώνονται, πάντως να μην παράγουν αυτόματα εντάσεις και κρίσεις.
Σε αυτή την κατεύθυνση, κ. Πρόεδρε, τον περασμένο Ιούλιο στο Βίλνιους, συμφωνήσαμε να πιάσουμε και πάλι το νήμα των επαφών μας, με στόχο να αναζητήσουμε τρόπους συνεργασίας. Και αναθέσαμε στους δύο Υπουργούς Εξωτερικών να καθοδηγήσουν τη συγκεκριμένη διαδικασία.
Ο οδικός χάρτης τον οποίον υιοθετήσαμε συμπεριελάμβανε τρία επίπεδα: τον πολιτικό διάλογο, τη θετική ατζέντα και τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Και, στη συνέχεια, οι συνομιλίες των δύο αντιπροσωπειών έγιναν, πρέπει να πω, σε ένα πολύ παραγωγικό κλίμα.
Εμείς οι ίδιοι, αγαπητέ μου Πρόεδρε, βρισκόμαστε για τρίτη φορά μέσα στους τελευταίους έξι μήνες. Στις δύο πρώτες συναντήσεις οργανώσαμε τα επόμενα βήματα και αξιολογήσαμε την πρόοδο όσων συμφωνήσαμε. Και σήμερα, στο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας, κάνουμε μία ακόμα αποτίμηση αυτών των κοινών προσπαθειών μας.
Προσπάθειες που οδήγησαν σε νέες ή αναβαθμισμένες παλαιότερες συμφωνίες σε πολλά επίπεδα: στην ηλεκτρική ενέργεια, στο εμπόριο, ιδιαίτερα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, στην εκπαίδευση, στον αθλητισμό, στην τεχνολογία, στον τουρισμό, στη σύσφιξη των οικονομικών μας σχέσεων. Το διμερές μας εμπόριο αυτή τη στιγμή έχει ξεπεράσει τα 5 δισεκατομμύρια ευρώ, είναι ρεαλιστικός στόχος μέσα σε μια πενταετία να φτάσει τα 10 δισεκατομμύρια ευρώ.
Συμφωνήσαμε επίσης την προώθηση της συναντίληψης και ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών στον αγροτικό τομέα, στην έρευνα, την καινοτομία. Προάγουν τη συνεργασία νέων επιστημόνων και ενισχύουν το εξαγωγικό και το επενδυτικό περιβάλλον και στις δύο μας χώρες.
Στο μεταναστευτικό, διαπιστώσαμε την σημαντική μείωση των ροών το τελευταίο διάστημα, ως αποτέλεσμα της συστηματικής φύλαξης των χερσαίων και των θαλασσίων συνόρων μας, θα πρόσθετα ωστόσο και λόγω της πολύ καλύτερης συνεργασίας της Αστυνομίας, του Λιμενικού και της Ακτοφυλακής και των δύο χωρών. Αυτή η συνεργασία μπορεί να βελτιωθεί και πρέπει να βελτιωθεί ακόμα περισσότερο.
Αναφορικά με τη σταθερή υποστήριξη της Ελλάδας για την ευρωπαϊκή ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, η χώρα μας στηρίζει τη διευκόλυνση χορήγησης θεωρήσεων, στο πλαίσιο πάντα του ευρωπαϊκού κεκτημένου, ώστε να μπορεί η νέα γενιά της Τουρκίας, οι επιστήμονες, οι επιχειρηματίες, οι φοιτητές να αναπτύξουν στενότερες σχέσεις με την Ευρώπη.
Επιπλέον, η Ελλάδα ζήτησε και εξασφάλισε την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ώστε να ενεργοποιηθεί η δυνατότητα Τούρκων πολιτών και των οικογενειών τους να επισκέπτονται όλο τον χρόνο, για επτά μέρες, δέκα νησιά μας, που είτε διαθέτουν προσφυγικές δομές είτε έχουν άμεσες πορθμειακές συνδέσεις με την Τουρκία.
Είναι μία πρωτοβουλία με ισχυρό μήνυμα, που δηλώνει και μια μεγάλη αλήθεια: ότι τα ελληνικά νησιά αποτελούν γέφυρα επικοινωνίας και φιλίας μεταξύ των δύο λαών.
Όπως επίσης γέφυρες συνεργασίας και φιλίας αποτελούν και οι μειονότητες των δύο χωρών, γιατί η ισονομία και η ευημερία που εξασφαλίζει κάθε κράτος στις μειονότητές του βοηθά στην αμοιβαία κατανόηση και στον αλληλοσεβασμό.
Με τον Πρόεδρο Erdogan εξετάσαμε και όλες τις εξελίξεις στην περιοχή αλλά και στον κόσμο. Εξελίξεις που μας προβληματίζουν, στη Μέση Ανατολή, στην Ουκρανία, στον Καύκασο.
Πάντα οφείλουμε, όπως είπα, να συγκλίνουμε στην ανάγκη τήρησης της διεθνούς νομιμότητας. Στην καταδίκη, δηλαδή, κάθε μορφής επιθετικότητας, εξτρεμισμού και τρομοκρατίας, ανεξάρτητα από τη μορφή με την οποία αυτή εκδηλώνεται, στον απόλυτο σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας των κρατών και στην προστασία των αξιών του ανθρωπισμού, με ειδική έμφαση στην προστασία των αμάχων.
Όπως επίσης διαφωνούμε και στο Κυπριακό. Για εμάς, το λέω καθαρά, δεν υπάρχει άλλη λύση πέραν των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Θα πρέπει να επανεκκινήσει ο διάλογος από εκεί που διακόπηκε το 2017. Μόνο μέσα από αυτόν μπορεί να υπάρξει ουσιαστική πρόοδος.
Κύριε Πρόεδρε, αγαπητέ Tayyip, τον Οκτώβριο του 1930 υπογράφηκε στην Άγκυρα το Σύμφωνο Φιλίας, Ουδετερότητας, Διαλλαγής και Διαιτησίας μεταξύ των χωρών μας.
Τότε ο Ismet Inonu είχε δηλώσει πως «καμία διαφορά δεν μπορεί πια να χωρίσει τα δύο έθνη μέσα από την προσέγγιση να διαδραματίσουν ένα σπουδαίο ρόλο». Ενώ, από την πλευρά του, ο Ελευθέριος Βενιζέλος, Πρωθυπουργός της Ελλάδος είχε αναφέρει: «ερχόμεθα να τείνομεν ειλικρινώς το χέρι και να δηλώσομεν ότι ο μακραίων ανταγωνισμός ετερματίσθη οριστικώς».
Δυστυχώς γεγονότα και ιστορικά πάθη εμπόδισαν τη θέληση των δύο ηγετών από το να γίνει αυτό πραγματικότητα. Η παρακαταθήκη τους, όμως, παραμένει ενεργή και σήμερα. Παραμένει, θα έλεγα, πιο επίκαιρη παρά ποτέ λόγω των κοινών προκλήσεων που αντιμετωπίζουμε, ώστε σήμερα, 100 χρόνια μετά την υπογραφή της Συνθήκης της Λωζάνης, συνάπτεται Διακήρυξη περί Σχέσεων Φιλίας και Καλής Γειτονίας.
Είναι μία Διακήρυξη που είχε οραματιστεί ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης όταν παρέλαβε το 1997 το μεγάλο Βραβείο Ειρήνης και Φιλίας Αμπντί Ιπεκτσί ως μέσο καλόπιστου διαλόγου μεταξύ των δύο χωρών στα πλαίσια του Διεθνούς Δικαίου.
H Διακήρυξη που υπογράψαμε πριν από λίγο, σεβόμενοι απόλυτα τα δικαιώματα που απορρέουν από την κυριαρχία κάθε χώρας, επιβεβαιώνει τη σχέση φιλίας μεταξύ μας, καθορίζει τις αρχές και τα ορόσημα του διαλόγου μας και αναδεικνύει τις δυνατότητες συνεργασίας μας, τόσο σε περιφερειακό όσο και σε διεθνές επίπεδο.
Και με βάση αυτές τις παραδοχές θα προχωρήσουμε σταδιακά και στα επόμενα βήματα. Με συναντήσεις των δύο αντιπροσωπειών θα διευρύνουμε τη θετική μας ατζέντα, θα εντείνουμε την οικονομική μας συνεργασία, θα επεκτείνουμε τα Μέτρα Οικοδόμησης της Εμπιστοσύνης.
Και η επόμενη φάση του πολιτικού διαλόγου, όταν οι συνθήκες ωριμάσουν, μπορεί να είναι η προσέγγιση για την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, που σύμφωνα με την Ελλάδα συνιστά τη μόνη διαφορά που θα μπορούσε να αχθεί ενώπιον διεθνούς δικαιοδοσίας, με πυξίδα πάντοτε το Διεθνές Δίκαιο και ειδικά το Δίκαιο της Θάλασσας, που αποτελεί τον πιο ασφαλή πλοηγό στη διευθέτηση των διεθνών διαφορών.
Και βέβαια, συμφωνήσαμε να συνεχίσουμε και εμείς τις επαφές μας. Προτίθεμαι, κ. Πρόεδρε, να επισκεφτώ μέσα στην άνοιξη και την Άγκυρα, πριν σας συναντήσω τον επόμενο Ιούλιο στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον.
Κλείνω με τη σκέψη ότι η γεωγραφία και η ιστορία μάς έταξαν να ζούμε στην ίδια γειτονιά. Οι συγκυρίες έφεραν συχνά τον έναν απέναντι στον άλλον και γνωρίζω ότι υπάρχουν φωνές -είμαι σίγουρος και στην Ελλάδα και στην Τουρκία- που δεν συμφωνούν με αυτή την προσέγγιση.
Όμως αισθάνομαι χρέος, ιστορικό χρέος, να αξιοποιήσουμε την ευκαιρία να φέρουμε τα δύο κράτη δίπλα-δίπλα, όπως άλλωστε είναι και τα σύνορά μας.
Μέχρι τώρα πετύχαμε οι σχέσεις μας να επανέλθουν σε ήρεμα νερά. Σήμερα, στο όνομα των επόμενων γενεών, οφείλουμε και οι δύο να χτίσουμε ένα αύριο όπου σε αυτά τα ήρεμα νερά θα φυσήξει και ένας ούριος άνεμος. Ένα αύριο ειρήνης, προόδου και συνεργασίας. Δείχνοντας ευθύνη και ρεαλισμό, θέλω σήμερα να κοιτάξω στο μέλλον.
Και πάλι, καλώς ορίσατε στην Αθήνα.
Μετά την τοποθέτηση του Προέδρου της Τουρκίας Recep Tayyip Erdogan ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε:
Αφού εκφράσω για ακόμα μια φορά την ικανοποίησή μου για την υπογραφή αυτού του σημαντικού Συμφώνου Φιλίας και Συνεργασίας, επιτρέψτε μου ένα σχόλιο μόνο για τα ζητήματα των μειονοτήτων.
Ξέρετε, για εμάς και για εμένα προσωπικά, η Θράκη αποτελεί ένα παράδειγμα αρμονικής συνύπαρξης χριστιανών και μουσουλμάνων και οι μουσουλμάνοι συμπολίτες μας έχουν -και αγωνιζόμαστε πάντα να διασφαλίζουμε στην πράξη- ίσες ευκαιρίες. Σε αυτή την κατεύθυνση αγωνιζόμαστε.
Ο προσδιορισμός της ιδιότητας της μειονότητας ως μουσουλμανικής καθορίζεται από την ίδια τη Συνθήκη της Λωζάνης. Χρέος δικό μας είναι αυτό το κλίμα της αρμονικής συνύπαρξης, είναι χρέος της ελληνικής έννομης τάξης, να το διασφαλίσουμε και να το ενισχύσουμε.
Και θέλω να σας διαβεβαιώσω, και να διαβεβαιώσω βέβαια όλους τους μουσουλμάνους συμπολίτες μας, ότι προς αυτή την κατεύθυνση η Ελληνική Κυβέρνηση θα εξακολουθεί να δουλεύει νυχθημερόν.
«Της ειρήνης και της φιλίας»
Μητσοτάκης και Ερντογάν συμφώνησαν για καλή γειτονία και υπέγραψαν τη Διακήρυξη των Αθηνών
Ολόκληρη η διακήρυξη που υπέγραψαν Μητσοτάκης και Ερντογάν
Ο Πρωθυπουργός της Ελληνικής Δημοκρατίας, η Α.E. κ. Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Τουρκίας, η Α.E. κ. Recep Tayyip Erdogan, εκπροσωπώντας τις αντίστοιχες Κυβερνήσεις τους (που αποκαλούνται από κοινού «τα Μέρη»), έχοντας προεδρεύσει της 5ης συνάντησης του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Δημοκρατίας της Τουρκίας την 7η Δεκεμβρίου 2023, στην Αθήνα, σε πνεύμα καλής θέλησης και συνεργασίας,
PP1. Αναγνωρίζοντας την ανανεωμένη βούληση για συνεργασία μεταξύ των Κυβερνήσεων των δύο χωρών,
PP2. Υπογραμμίζοντας ότι οι δεσμοί μεταξύ των δύο γειτονικών εθνών έχουν τη δυνατότητα να αυξήσουν σημαντικά την ευημερία και τη δυναμική της περιοχής,
PP3. Δίνοντας έμφαση στην ανάγκη να συνεχίσουν να εργάζονται από κοινού προς όφελος και των δύο κοινωνιών σε κλίμα φιλίας και αμοιβαίας εμπιστοσύνης,
PP4. Επιδιώκοντας ενίσχυση των διμερών σχέσεων μέσω των υφιστάμενων θεσμικών μηχανισμών,
PP5. Τονίζοντας ότι, προκειμένου να ενισχυθούν οι σχέσεις καλής γειτονίας, αμφότερα τα Μέρη, χωρίς να θίγονται οι εκατέρωθεν νομικές θέσεις τους, θα καλλιεργούν πνεύμα αλληλεγγύης απέναντι στις τρέχουσες και μελλοντικές προκλήσεις,
PP6. Υπογραμμίζοντας ότι για την προώθηση της εν λόγω θετικής ατμόσφαιρας και ατζέντας, αμφότερα τα Μέρη θα ενθαρρύνουν την ανταλλαγή επισκέψεων σε κάθε επίπεδο με προσέγγιση προσανατολισμένη στην επίτευξη αποτελεσμάτων,
PP7. Υπενθυμίζοντας ότι μεταξύ των θεμελιωδών σκοπών του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και των παγκοσμίως αναγνωρισμένων αρχών του διεθνούς δικαίου είναι η διατήρηση της διεθνούς ειρήνης και η φιλική συνεργασία μεταξύ των κρατών,
PP8. Έχοντας αποφασίσει να καλλιεργούν φιλικές σχέσεις, αμοιβαίο σεβασμό, ειρηνική συνύπαρξη και κατανόηση και να επιλύουν κάθε διαφορά μεταξύ τους με ειρηνικά μέσα και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο,
PP9. Υπογραμμίζοντας τη σημασία των αποτελεσματικών διαύλων και μηχανισμών επικοινωνίας σε κάθε επίπεδο για την επιτυχή διαχείριση των διμερών τους σχέσεων, με ιδιαίτερη έμφαση στην αποφυγή συγκρουσιακών καταστάσεων και δυνητικής κλιμάκωσης,
PP10 Τονίζοντας ότι και τα δύο Μέρη θα προσεγγίσουν τις σχέσεις τους με στόχο την ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας και την εμβάθυνση των δεσμών μεταξύ των λαών, συνεισφέροντας με αυτόν τον τρόπο στην ευημερία και την ειρηνική συνύπαρξη των δύο γειτονικών λαών τους, τονίζοντας περαιτέρω ότι προς τούτο, υπό το φως της επιτευχθείσας σημαντικής προόδου σχετικά με την προώθηση της θετικής ατζέντας σε οικονομικά και εμπορικά θέματα μέσω του Κοινού Σχεδίου Δράσης, οι δύο πλευρές θα διερευνήσουν επιπρόσθετα θέματα συνεργασίας,
Συμφώνησαν στα κάτωθι:
OP1. Τα Μέρη συμφωνούν να συμμετέχουν σε συνεχείς εποικοδομητικές και ουσιαστικές διαβουλεύσεις με βάση τους ακόλουθους πυλώνες:
(α) Πολιτικός Διάλογος:
- σε θέματα αμοιβαίου συμφέροντος
- Διερευνητικές/ Διαβουλευτικές συνομιλίες
(β) Θετική Ατζέντα, στο πλαίσιο του ενισχυμένου Κοινού Σχεδίου Δράσης, που περιλαμβάνει μέτρα κοινού ενδιαφέροντος στους τομείς της επιχειρηματικότητας-οικονομίας, τουρισμού, μεταφορών, ενέργειας, καινοτομίας, επιστήμης και τεχνολογίας, γεωργίας, περιβαλλοντικής προστασίας, κοινωνικής ασφάλισης και υγείας, νεολαίας, εκπαίδευσης και αθλητισμού και όποιον άλλο τομέα συμφωνηθεί από κοινού, με στόχο την επίτευξη σημαντικών και συγκεκριμένων παραδοτέων, εξορθολογίζοντας και επικαιροποιώντας συνεχώς την ατζέντα, με δομημένο τρόπο και νέα θέματα.
(γ) Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, που περιλαμβάνουν μέτρα στον στρατιωτικό τομέα που θα συνέβαλλαν στην εξάλειψη αδικαιολόγητων πηγών έντασης, καθώς και των κινδύνων που απορρέουν από αυτές,
OP2. Τα Μέρη δεσμεύονται να απέχουν από κάθε δήλωση, πρωτοβουλία, ή ενέργεια που θα μπορούσε να υπονομεύσει ή να απαξιώσει το γράμμα και το πνεύμα αυτής της Διακήρυξης ή να θέσει σε κίνδυνο τη διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή τους.
OP3. Τα Μέρη θα προσπαθήσουν να επιλύσουν οποιαδήποτε διαφορά προκύψει μεταξύ τους με φιλικό τρόπο, μέσω απευθείας διαβουλεύσεων μεταξύ τους ή με άλλα μέσα αμοιβαίας επιλογής, όπως προβλέπεται στον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.
Αυτή η Διακήρυξη δεν αποτελεί διεθνή συμφωνία, δεσμευτική για τα Μέρη κατά το διεθνές δίκαιο. Καμία πρόνοια της Διακήρυξης αυτής δεν πρέπει να ερμηνεύεται ότι παράγει νομικά δικαιώματα ή υποχρεώσεις για τα Μέρη.
Οι αναφορές του Ερντογάν σε Κυπριακό και Θράκη
- Μια δίκαιη, διαρκής και βιώσιμη διευθέτηση του Κυπριακού στη βάση της πραγματικότητας στο νησί θα ωφελήσει ολόκληρη την περιοχή
- Χαιρετίζουμε το κλείσιμο του στρατοπέδου του Λαυρίου
- "(Το κλείσιμο του στρατοπέδου του Λαυρίου) υπογράμμισα την ανάγκη να είμαστε προσεκτικοί για να αποτρέψουμε τη δημιουργία παρόμοιων στρατοπέδων στην Ελλάδα που παρέχουν καταφύγιο σε τρομοκράτες"
- Εκφράσαμε τις προσδοκίες μας για τις απαιτούμενες από το διεθνές δίκαιο βελτιώσεις στην κατάσταση της τουρκικής μειονότητας στη Δυτική Θράκη....
- Η αύξηση της ειρήνης και της ευημερίας της τουρκικής μειονότητας στην Ελλάδα και των ελληνικών μειονοτήτων στη χώρα μας θα επηρεάσει θετικά τις σχέσεις μας.
Αναλυτικά οι αναφορές του Ερντογάν στα ελληνοτουρκικά
- Ανταλλάξαμε απόψεις σχετικά με τη στάση μας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο
- Είμαστε δύο γειτονικές χώρες που μοιράζονται την ίδια θάλασσα, την ίδια γεωγραφία, το ίδιο κλίμα και ακόμη και τον ίδιο πολιτισμό σε πολλούς τομείς.
- Ενώ μπορεί να υπάρχουν διαφωνίες ακόμη και μεταξύ δύο αδελφών, είναι φυσικό να υπάρχουν διαφωνίες μεταξύ δύο γειτόνων.
- Το θέμα είναι η βούληση για την επίλυσή τους.
- "Θέλουμε να μετατρέψουμε το Αιγαίο σε μια θάλασσα ειρήνης και συνεργασίας. Θέλουμε να δώσουμε το παράδειγμα στον κόσμο με τα κοινά βήματα που θα κάνουμε ως Τουρκία και Ελλάδα".
- Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα μεταξύ μας που να μην μπορεί να επιλυθεί. Όσο εστιάζουμε στη μεγάλη εικόνα, ας μην είμαστε από αυτούς που διασχίζουν τη θάλασσα και πνίγονται στο ρέμα"
- Ειλικρινά επιθυμούμε να επιλύσουμε τα τρέχοντα προβλήματά μας μέσω εποικοδομητικού διαλόγου, καλής γειτονίας και κοινών προσπαθειών στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου.
Η αναφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη
«Για εμάς η Θράκη αποτελεί παράδειγμα αρμονικής συνύπαρξης χριστιανών και μουσουλμάνων. Αγωνιζόμαστε πάντα για να διασφαλίζουμε στην πράξη ίσες ευκαιρίες για τους μουσουλμάνους συμπολίτες μας. Ο προσδιορισμός της ιδιότητας της μουσουλμανικής μειονότητας καθορίζεται από την ίδια τη συνθήκη της Λωζάνης. Χρέος δικό μας είναι αυτό το κλίμα της αρμονικής συνύπαρξης να διασφαλίσουμε και να το ενισχύσουμε. Και θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι προς αυτή την κατεύθυνση θα εξακολουθεί να εργάζεται νυχθημερόν η κυβέρνηση»
Χρέος δικό μας αυτό το κλίμα της αρμονικής συνύπαρξης χριστιανών και μουσουλμάνων στη Θράκη είναι να το συνεχίσουμε
Επίσημη πρόσκληση σε Μητσοτάκη από Ερντογάν για επίσκεψη στην Άγκυρα
Σκληρή κριτική για τη Γάζα από Ερντογάν
«Πρέπει να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι της σφαγής. Η ανθρωπότητα δεν πρέπει να σιωπήσει μπροστά στα εγκλήματα πολέμου», αναφέρει ο Ερντογάν και επαναλαμβάνει τη στήριξή του στη σύσταση Παλαιστινιακού κράτους στα σύνορα πριν το 1967. Ζήτησε αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζας. «Είμαστε δύο αδέρφια με την Ελλάδα. Είναι φυσικό να υπάρχουν διαφωνίες, αλλά είναι σημαντικό να υπάρχει βούληση για επίλυση να λυθούν οι διαφωνίες».
«Συνεχίζουμε τις διαβουλεύσεις για τα θέματα που διαφωνούμε»
«Για το θέμα των διαφωνιών μας στην Ανατολική Μεσόγειο, συμφωνήσαμε να συνεχίσουμε τις διαβουλεύσεις. Ο διάλογος, η καλή γειτονία και το διεθνές δίκαιο θα μας βοηθήσουν» είπε και συνέχισε λέγοντας πως συζητήθηκε η συνεργασία στον τομέα της αντιμετώπισης της τρομοκρατίας.
«Οι μειονότητες των δύο χωρών είναι κομβικές για την εξέλιξη των σχέσεων μας. Η τουρκική μειονότητα στη Θράκη είναι θέμα που έχουμε εκφράσει τις προσδοκίες μας για τα θέματα που πρέπει να λυθούν», είπε και αναφέρθηκε και στο Κυπριακό.
Συμφωνία για ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας
«Συμφωνήσαμε να κρατηθούν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας και ο μηχανισμός του Συμβουλίου Συνεργασίας θα έχει μεγάλη συμβολή», συνέχισε ο Ερντογάν και έκανε λόγο για βούληση καλυτέρευσης των σχέσεων των 2 χωρών.
Δηλώσεις Ερντογάν
Ο πρόεδρος της Τουρκίας ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό για την υποδοχή του. Και εκφράζει την ελπίδα να επαναληφθεί σύντομα το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας.
Κάνει δηλώσεις ο Ερντογάν
Μητσοτάκης: Συζήτηση για υφαλοκρηπίδα όταν οι συνθήκες ωριμάσουν
Ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε επανεκκίνηση του διαλόγου στο Κυπριακό από εκεί που σταμάτησε το 2017, υπογραμμίζοντας τη διαφωνία Ελλάδας – Τουρκίας στο θέμα αυτό.
«Σήμερα 100 χρόνια μετά την υπογραφή της συνθήκης της Λωζάνης, υπογράφουμε διακήρυξη φιλίας και καλής γειτονίας. Μια διακήρυξη που είχε οραματιστεί ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης. Η διακήρυξη που υπογράψαμε καθορίζει τις αρχές και τα ορόσημα του διαλόγους μας. (…) Με βάση αυτές τις παραδοχές θα προχωρήσουμε στα επόμενα βήματα. Και η επόμενη φαση του διαλόγου, όταν οι συνθήκες ωριμάσουν, είναι η προσέγγιση για υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ, που σύμφωνα με την Ελλάδα είναι η μόνη διαφορά που θα μπορούσε να τεθεί ενώπιον διεθνούς δικαιοδοσίας».
Ο ίδιος ανέφερε πως πρόθεση είναι να επισκεφτεί την άνοιξη την Άγκυρα.
Για το μεταναστευτικό
«Η συνεργασία στο μεταναστευτικό πρέπει να συνεχιστεί», είπε ο πρωθυπουργός και συνέχισε λέγοντας πως η Ελλάδα στηρίζει την Τουρκία στην προσπάθειάς της να χαλαρώσουν οι βίζες προς την Ευρώπη.
Συνεχίζει τις δηλώσεις ο Μητσοτάκης
«Σήμερα κάνουμε αποτίμηση των κοινών προσπαθειών μας», λέει ο πρωθυπουργός και αναφέρεται στις συμφωνίες που θα υπογράψουν Ελλάδα και Τουρκία σε σειρά θεμάτων.
Δηλώσεις Μητσοτάκη: «Οι χώρες μας οφείλουν να ζουν ειρηνικά να διατυπώνουν τις διαφορές τους και να αναζητούν λύσεις»
«Οι διμερείς μας σχέσεις γνώρισαν διακυμάνσεις. (…) Είναι εξαιρετικά σημαντικό ότι βαδίζουμε σε πιο ήρεμο μονοπάτι. Οφείλουμε να ζουμε ειρηνικά, οφείλουμε να διατυπώνουμε τις διαφωνίες και εάν αυτές επιμένουν να μην οδηγούν άμεσα σε κρίσεις»
Ολοκληρώθηκε η συνάντηση, σε εξέλιξη οι δηλώσεις
Η Τουρκική προεδρία για την επίσκεψη Ερντογάν
«Ο πρόεδρός μας Ερντογάν, έφτασε στην Αθήνα, την πρωτεύουσα της Ελλάδας, όπου μετέβη με την ευκαιρία της Πέμπτης Συνάντησης του Συμβουλίου Υψηλού Επιπέδου Συνεργασίας Τουρκίας-Ελλάδας» αναφέρει η Τουρκική προεδρία.
Cumhurbaşkanımız @RTErdogan, Türkiye-Yunanistan Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi'nin Beşinci Toplantısı vesilesiyle gittiği Yunanistan’ın başkenti Atina’ya ulaştı. pic.twitter.com/e1MyqxiSH3
— T.C. Cumhurbaşkanlığı (@tcbestepe) December 7, 2023
Και ο Peanut υποδέχτηκε τον Ερντογάν στο Μαξίμου
Σε καλό κλίμα η συνάντηση Γεραπετρίτη – Φιντάν
Σε καλό κλίμα διεξήχθη η συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας, Γιώργου Γεραπετρίτη και Τουρκίας Χακάν Φιντάν, στο πλαίσιο της επίσκεψης του Προέδρου της Τουρκίας ,Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ,στην Αθήνα και της πραγματοποίησης του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας των δύο χωρών.
Τι συζήτησαν Δένδιας - Γκιουλέρ
Οι κ.κ. Νίκος Δένδιας και Γιασαρ Γκιουλερ συζήτησαν μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης και μέτρα αποτροπής επιθετικών ή άλλων ενεργειών που θα μπορούσαν να εκληφθούν ως τέτοιες, αλλά και ενίσχυση των διαύλων επικοινωνίας μεταξύ των δύο πλευρών και σε στρατιωτικό επίπεδο, κάτι που σημαίνει ενδεχομένως και “κόκκινη γραμμή” επικοινωνίας σε περίπτωση ανάγκης
«Ευχαριστώ» της Σακελλαροπούλου στον Ερντογά, στα τουρκικά
Guardian: Επίθεση γοητείας του Ερντογάν στην Αθήνα
Ως επίθεση γοητείας με στόχο την οικοδόμηση γεφυρών στο πλαίσιο μιας προσέγγισης “win-win” χαρακτηρίζει ο Guardian την επίσκεψη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα.
Το άρθρο σημειώνει ότι σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές η βελτίωση των σχέσεων με την Ελλάδα είναι ζωτικής σημασίας για την αποκατάσταση των τεταμένων σχέσεων της Τουρκίας με την Ευρώπη.
Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Δένδια - Γκιουλέρ
Μικρή καθυστέρηση στις δηλώσεις
Όλα έτοιμα για τις κοινές δηλώσεις Μητσοτάκη – Ερντογάν
Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας κατά την συνάντησή του με τον Νίκο Δένδια, τον προσκάλεσε να επισκεφτεί την Τουρκία και τις σεισμόπληκτες περιοχές, όπως μετέδωσε η Σοφία Φασουλάκη στο OPEN
Τουρκικά ΜΜΕ: Ο Ερντογάν ευχαριστήθηκε από τις ευχαριστίες της κυρίας Σακελλαροπούλου στα τουρκικά
Συγκεκριμένα, στο τέλος της συνάντησή τους, η ΠτΔ είπε στον κ. Ερντογάν "ευχαριστώ" στα τουρκικά.
Κριτική κατά του Ερντογάν από το Χαλκ TV ότι πήρε πίσω το «μία νύχτα θα έρθουμε ξαφνικά»
Ενώ η συντριπτική πλειοψηφία των τουρκικών ΜΜΕ είναι ενθουσιασμένη με το καλό κλίμα που επικρατεί στην επίσκεψη του Ερντογάν στην Αθήνα, το Χαλκ TV τον επικρίνει λέγοντας πως πήρε πίσω το «μία νύχτα θα έρθουμε ξαφνικά».
Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του Νίκου Δένδια με τον Τούρκο ομόλογό του
Δεν θα γίνουν δηλώσεις από τους δύο υπουργούς Άμυνας
Άνοιξαν οι σταθμοί του μετρό Μέγαρο Μουσική, Ευαγγελισμός και Κατεχάκη, κλειστός μέχρι το απόγευμα ο σταθμός του Συντάγματος
Σχεδόν όλοι οι δρόμοι είναι ανοιχτοί, ωστόσο δεν κυκλοφορούν πολλά οχήματα στο κέντρο της Αθήνας καθώς οι οδηγοί έχουν ενημερωθεί για τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που θα ισχύουν μέχρι να τελειώσει η επίσκεψη του Τούρκου προέδρου στη χώρα μας
Το tweet του Ερντογάν για την συνάντηση με την Κατερίνα Σακελλαροπούλου
Yunanistan Cumhurbaşkanı Katerina Sakelaropulu ile İkili Görüşme https://t.co/bB5bWAws8M
— Recep Tayyip Erdoğan (@RTErdogan) December 7, 2023
Βίντεο από την συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν
Τι αναφέρει η Κοινή Διακήρυξη του 5ου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας
Κοινή διακήρυξη φιλίας και συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας αναμένεται να εκδοθεί από το 5ο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας.
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές της ΕΡΤ, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο κείμενο θα δηλώνουν ότι θα πρέπει να συνεχιστεί το καλό πνεύμα συνεργασίας, να παραμείνουν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας και να αποφεύγονται οι εχθρικές ενέργειες.
Σημειώνεται πως πρόκειται για μια δήλωση προθέσεων και δεν προκαθορίζει την στάση της Τουρκίας στον διάλογο ωστόσο εκτιμάται ως ένα θετικό γεγονός η καταγραφή του.
Το κείμενο αυτό, σύμφωνα με τις πληροφορίες της δημόσιας τηλεόρασης, θα εκδοθεί αντί κοινού ανακοινωθέντος όπως στα προηγούμενα τέσσερα.
Πρόκειται για μια τρισέλιδη διακήρυξη την οποία επεξεργάζονται για εβδομάδες τώρα τα δύο υπουργεία Εξωτερικών.
Σε αυτή, περιγράφεται, το περίγραμμα όλων των ελληνοτουρκικών σχέσεων και η πρόοδος που έχει επιτευχθεί.
Θα επιβεβαιώνεται η βούληση των δύο πλευρών να προχωρήσουν και στα επόμενα βήματα, θα δείχνει επίσης το πώς θα πρέπει να προσεγγίσουμε τα πιο δύσκολα ζητήματα σε σχέση τη συνέχιση του διαλόγου, τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης και τα άλλα θέματα χαμηλής πολιτικής και θα εκφράζεται η βούληση των δύο πλευρών να προχωρήσουν από δω και πέρα. Πρόκειται δηλαδή για έναν οδικό χάρτη για τα επόμενα βήματα.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες της ΕΡΤ, στη συγγραφή του κειμένου είχε προσωπικό ρόλο ο υπουργός Εξωτερικών κ. Γεραπετρίτης και ο ομόλογός του κ. Φιντάν.
Σε εξέλιξη είναι αυτή τη στιγμή η συνάντηση των δύο ηγετών και θα ακολουθήσουν κοινές δηλώσεις
Ενθουσιασμό επικρατεί στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης για την συνάντηση του προέδρου Ερντογάν με την ελληνική ηγεσία, όπως μεταδίδει η Μαρία Ζαχαράκη στο OPEN
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποδέχτηκε τον κ. Ερντογάν με μια θερμή χειραψία
Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του Ερντογάν με την ΠτΔ- Με τα πόδια κατευθύνεται στο Μέγαρο Μαξίμου ο Τούρκος πρόεδρος με την αποστολή του
Δείτε βίντεο από την συνάντηση του Τούρκου Προέδρου με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας
Άγριος καβγάς Καλεντερίδη και Δεσποτόπουλος για την επίσκεψη Ερντογάν
Έντονος διάλογος ξέσπασε μεταξύ του στρατιωτικού αναλυτή Σάββα Καλεντερίδη και του διεθνολόγου Αλέξανδρου Δεσποτόπουλου στο πλατό της τηλεόρασης του OPEN με αφορμή την επίσκεψη του πρόεδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα, η οποία πραγματοποιείται αυτή την ώρα.
Ο Τούρκος πρόεδρος έχει κατ΄ιδίαν συνάντηση αυτή την ώρα με την Κατερίνα Σακελλαροπούλου, η οποία συνολικά διαρκεί περίπου 45 λεπτά
Μετά την συνάντηση του κ. Εντογάν με την ΠτΔ, ο Τούρκος πρέοδρος θα περπατήσει μέχρι το Μέγαρο Μαξίμου
Οι δηλώσεις Ερντογάν στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας
Αρχικά, ο πρόεδρος Ερντογάν εξέφρασε τη μεγάλη του χαρά που βρίσκεται και πάλι στην Αθήνα μετά από 6 χρόνια και ανέφερε τα εξής:
Πιστεύω ότι αυτή η συνάντηση θα είναι καθοριστική για τη συνέχιση μιας νέας εποχής μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας.
Είμαστε εδώ με μια μεγάλη αντιπροσωπεία υπουργών. Οι υπουργοί μας είχαν ουσιαστικές συνομιλίες με τους ομολόγους τους.
Ο στόχος είναι να αυξήσουμε τον όγκο των εμπορικών συναλλαγών μεταξύ μας από 5,5 δισ. δολάρια σε 10 δισ. δολάρια. Θα συζητήσουμε ποια βήματα θα κάνουμε.
Οι προκαταρκτικές προετοιμασίες έχουν γίνει, θα υπογράψουμε τις υπογραφές και θα συνεχίσουμε στο δρόμο με πολύ πιο ασφαλή τρόπο.
Πιστεύω ότι θα είναι καλύτερο και για το μέλλον των δυο πλευρών να βλέπουμε το ποτήρι μισογεμάτο.
Οι δηλώσεις της ΠτΔ στον Ερντογάν
Τα τραγικά συμβάντα που αντιμετώπισαν οι χώρες έγιναν αφορμή για να αποδειχτεί πως η ένδειξη αλληλεγγύης και η ανθρωπιάς είναι ένα χαρακτηριστικό που ενώνει τους δύο λαούς.
Η διαπίστευση αυτή είναι μια ισχυρή βάση για να στηριχτεί η αμοιβαία πολιτική βούληση για την εδραίωση ενός κλίματος που θα επιτρέψει την εμβάθυνση της εργασίας και την αποφυγή εντάσεων στις διμερείς μας σχέσεις.
Είναι αναγκαίο περισσότερο ίσως από ποτέ Ελλάδα και Τουρκία να εργαστούν από κοινού για την ενίσχυση της ευημερίας, τη διαφύλαξη της ειρήνης, της σταθερότητας και του σεβασμού του διεθνούς δικαίου καθώς και για την προώθηση σχέσεων καλής γειτονίας προς όφελος και των δύο λαών μας και της ευρύτερης περιοχής.
Έχοντας επίγνωση του γεγονός πως υπάρχουν ζητήματα στα οποία έχουμε διαφορετικές προσεγγίσεις, είναι σημαντική η διατήρηση και η εμπέδωση του εποικοδομητικού κλίματος. Η παρουσία σας σήμερα στην Ελλάδα μετά την πάροδο έξι ετών πιστεύω πως αντανακλά το θετικό αυτό θέμα.
Με τις σκέψεις αυτές κύριε πρόεδρε, διαβιβάζω τις ευχές μου στο φίλο λαό της Τουρκίας για ειρήνη και ευημερία και εύχομαι παραγωγικές συνομιλίες στο πλαίσιο του 5ου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας.
Στο Προεδρικό Μέγαρο έφτασε ο Ερντογάν
Τον Τούρκο πρόεδρο υποδέχτηκε θερμά η ΠτΔ, Κατερίνα Σακελλαροπούλου
Προσαγωγές Κύπριων φοιτητών έξω από την πρεσβεία της Τουρκίας
Όπως έγινε γνωστό, έγιναν προσαγωγές περίπου 15-20 Κυπρίων φοιτητών έξω από την τουρκική πρεσβεία.
Δείτε βίντεο: Το πρόγραμμα του Ερντογάν στην Αθήνα
Ποιοι σταθμοί του μετρό έχουν κλείσει
Έντονες επικρίσεις στην Τουρκία για την επίσκεψη Ερντογάν στην Τουρκία
Στιγμιότυπα από την άφιξη
Αναχωρεί η μεγάλη αυτοκινητοπομπή του Τούρκου προέδρου προς το Προεδρικό Μέγαρο, υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας
Δέκα προσαγωγές Κούρδων
Όπως μεταδίδει, η ΕΡΤ, η αστυνομία έκανε 10 προσαγωγές Κούρδων που πήγαν με πανό στη Λέσχη Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων (ΛΑΕΔ).
Σημειώνεται πως σήμερα απαγορεύονται οι δημόσιες συναθροίσεις, λόγω της επίσκεψης του Τούρκου προέδρου.
Βίντεο από τη στιγμή της άφιξης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα
Στο αεροδρόμιο βρίσκεται ακόμα η μεγάλη αυτοκινητοπομπή του Τούρκου προέδρου
Διχασμένος ο τουρκικός τύπος για την επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα: Και χαιρετίζει και επικρίνει
Γράφει η Μαρία Ζαχαράκη:
Το βήμα πίσω από το «μια νύχτα μπορεί να έρθουμε ξαφνικά» και το «Μητσοτάκης γιοκ» επικρίνεται από σημαντική μερίδα του αντιπολιτευόμενου και εθνικιστικού τουρκικού τύπου σήμερα ανήμερα του ταξιδιού του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην Αθήνα.
Ο φιλο-κυβερνητικός τύπος χαιρετίζει το βήμα του Τούρκου προέδρου, ενώ ο αντιπολιτευόμενος κατηγορεί τον Ερντογάν για εθνικό ενδοτισμό.
Η είδηση της επίσκεψης Ερντογάν στην Ελλάδα μετά από 6 χρόνια λαμβάνει χώρο στα περισσότερα πρωτοσέλιδα των τουρκικών εφημερίδων σήμερα.
Χουριέτ
Στο φίλο μου τον Κυριάκο θα πω...
Όσο δεν μας απειλείτε, δεν σας απειλούμε
Έλα, οι δύο χώρες να εμπιστευτούν η μία την άλλη
Ακσάμ
Η Ελλάδα δεν είναι εχθρός
Μιλιέτ
Έκκληση στην Αθήνα: Ας συζητήσουμε τα προβλήματά μας με θάρρος
Σοζτζού
Μία νύχτα μπορεί να έρθουμε ξαφνικά
Μία νύχτα μπορεί να επιστρέψουμε ξαφνικά
Πριν τις εκλογές ήταν εχθρός με την Ελλάδα, τώρα έγινε φίλος
Δεν άφησε τίποτα που να μην το είπε πριν ένα χρόνο
Καράρ
Δεν το είπα σε σας το ΄θα έρθω μία νύχτα ξαφνικά΄
Αϊντινλίκ
Οι 5 κεκαλυμμένες απειλές
Η εθνικιστική εφημερίδα επικρίνει τον Τούρκο πρόεδρο ότι στη συνέντευξή του στην ελληνική εφημερίδα «Καθημερινή» χθες δεν είπε τίποτα για τις 5 απειλές της Ελλάδας κατά της Τουρκίας.
Προσπέρασε τις βάσεις των ΗΠΑ στην Ελλάδα
Δεν ανέφερε την προετοιμασία για τα 12 μίλια στο Αιγαίο
Δεν ανέφερε τη συνθήκη Αιγύπτου-Ελλάδας.
Σιωπή για τις δραστηριότητες των Ε/Κ στην ανατ. Μεσόγειο
Σιωπή για τον εξοπλισμό των νησιών
Η Γαλάζια Πατρίδα ξεχάστηκε
Μουράτ Γετκίν
Ο Ερντογάν στη Αθήνα: Μεγάλη μπουκιά φάε, μεγάλη κουβέντα μη λες
Ο έγκριτος Τούρκος δημοσιογράφος Μουράτ Γετκίν σχολιάζει σήμερα με τη σειρά του τις αναδιπλώσεις Ερντογάν, υποστηρίζοντας ότι η σκληρότητα Ερντογάν περιορίζεται μόνο στα λόγια.
«Ο Ερντογάν θα πει στον Μητσοτάκη στην Αθήνα ότι "δεν υπάρχουν προβλήματα μεταξύ μας που δεν μπορούν να λυθούν με διάλογο". Πρόκειται για την πιο άχαρη δήλωση εξωτερικής πολιτικής του Ερντογάν το τελευταίο διάστημα. Ειδικά μετά τα όσα έχει πει για το Ισραήλ και τη Δύση κλπ.
Σήμερα, στην Αθήνα, ο Ερντογάν θα βρεθεί στο ίδιο κάδρο, φιλοξενούμενος από τον Μητσοτάκη και, όπως έχει πει ο Μητσοτάκης, "μέρα μεσημέρι".
Οι επαφές του Ερντογάν στην Αθήνα στις 7 Δεκεμβρίου είναι ένα ακόμη παράδειγμα του ότι ο η σκληρή ρητορική του Ερντογάν ακολουθείται από ήπιες πράξεις».
Καλά νέα πριν φτάσει ο Ερντογάν στην Αθήνα
Από την άλλη πάντως, ο τουρκικός τύπος πανηγυρίζει ήδη για την ενδεχόμενη συμφωνία που αναμένεται να υπογραφεί στην Αθήνα όσον αφορά τη διευκόλυνση παροχής βίζας στους Τούρκους για ορισμένα ελληνικά νησιά.
Επικαλούμενα τα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων, ο τύπος στην Τουρκία αναφέρει ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει λάβει σημαντικά βήματα για τη διευκόλυνση της έκδοσης βίζας για τους Τούρκους και ότι τα καλά νέα θα ανακοινωθούν κατά την επίσκεψη Ερντογάν
Reuters: Bάρος στη θετική ατζέντα
«Θέλουμε να δώσουμε βάρος σε μια θετική ατζέντα και να δείξουμε ότι αυτό θα βοηθήσει και τις δύο πλευρές», δήλωσε στο Reuters Έλληνας κυβερνητικός αξιωματούχος.
Σύμφωνα με τους αρμοδίους, «η Ελλάδα πήρε άδεια από την ΕΕ, ώστε οι Τούρκοι πολίτες να μπορούν να υποβάλουν αίτηση για τουριστική βίζα 7 ημερών για 10 νησιά κοντά στις ακτές της Τουρκίας και αυτό αναμένεται να ανακοινωθεί κατά την επίσκεψη ως ένδειξη καλής θέλησης».
AP: Γιατί έρχεται ο Ερντογάν στην Αθήνα;
To πρακτορείο ΑΡ στον φάκελο που ετοίμασε με τίτλο «Γιατί έρχεται ο Ερντογάν στην Αθήνα», προανήγγειλε την επίσκεψη ως εξής: «Η οικονομία, οι διμερείς σχέσεις και η μετανάστευση βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη. Η βελτίωση των σχέσεων με την Ελλάδα θα βοηθήσει την Τουρκία να χαλαρώσει τις τεταμένες σχέσεις της με η Ευρωπαϊκή Ένωση". Η είδηση αναφέρει ότι: "Ωστόσο, η επίσκεψη του Τούρκου προέδρου αναμένεται να διαρκέσει μόνο λίγες ώρες και το πρόγραμμά του θα είναι σφιχτό. Οι Έλληνες αξιωματούχοι, από την άλλη πλευρά, έχουν ήδη αρχίσει να βλέπουν σημάδια βελτίωσης της συνεργασίας. Δέκα μέλη του Υπουργικού του Μητσοτάκη θα συμμετάσχουν σε διμερείς συνομιλίες και οι περισσότεροι από αυτούς είναι επιφορτισμένοι με την υπογραφή διακηρύξεων και συμφωνιών συνεργασίας με τους Τούρκους ομολόγους τους».
Φρούριο η Αθήνα για την υποδοχή του Ερντογάν
Αποκλεισμένο από την αστυνομία είναι το κέντρο της Αθήνας για τον Τούρκο πρόεδρο:
Ο Τούρκος πρόεδρος αναχωρεί με την συνοδεία του, προς το κέντρο της Αθήνας σε λίγα λεπτά, όπου πραγματοποιούνται κυκλοφοριακές ρυθμίσεις
Με υψηλές προσδοκίες για τα θέματα «χαμηλής πολιτικής» υποδέχεται η Αθήνα τον Ερντογάν - Τα πιθανά αγκάθια της επίσκεψης του Τούρκου Προέδρου
Με στόχο για γίνει «ένα βήμα μπροστά» στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, χωρίς όμως να διατηρεί μεγάλες προσδοκίες ως προς τα μεγάλα μέτωπα υποδέχεται η Αθήνα τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Την ίδια ώρα στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι να υπάρξει σημαντική πρόοδος στα ζητήματα «χαμηλής πολιτικής» για τα οποία έχει ήδη γίνει σημαντική προεργασία σε επίπεδο υπουργών και υφυπουργών.
Την Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα συναντήσει ο Τούρκος πρόεδρος και έπειτα τον Κυριάκο Μητσοτάκη
Αρχικά, ο Τούρκος πρόεδρος θα συναντηθεί στο Προεδρικό μέγαρο με την πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.
Κατόπιν τούτου, θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου στις 12:15.
Κατεβαίνει αυτή τη στιγμή από το αεροσκάφος ο κ. Ερντογάν
Έχει αυτή την ώρα συνομιλία με τον κ. Γεραπετρίτη
Κλείνουν με εντολή της ΕΛ.ΑΣ οι σταθμοί του μετρό Κατεχάκη, Μέγαρο Μουσικής και Ευαγγελισμός. Ήδη έχει κλείσει ο σταθμός του μετρό Σύνταγμα
Τα μέτρα ασφαλείας
Συνοδεία πάνοπλων αστυνομικών, κυρίως της ΕΚΑΜ, θα έχει ο Ερντογάν μέχρι την Ηρώδου Αττικού ενώ θα υπάρχει κλοιός ασφαλείας γύρω από την τουρκική αλλά και την ισραηλινή πρεσβεία. Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, οι Αρχές Ασφαλείας εκτιμούν πως πάνω από 3.500 αστυνομικοί βρίσκονται στους δρόμους.
Επίσης, ισχύουν κυκλοφοριακές ρυθμίσεις από νωρίς το πρωί της άφιξής του, για όλη την αυτοκινητοπομπή, που θα ακολουθήσει ο πρόεδρος της Τουρκίας.
Επιπρόσθετα, υπάρχουν ελεύθεροι σκοπευτές σε μεγάλα κτήρια της Αθήνας, στα σημεία όπου αναμένεται να περάσει ο Τούρκος πρόεδρος.
Ελικόπτερα και drone θα παρακολουθούν από αέρος και θα δίνουν συνεχώς ενημέρωση για όσα συμβαίνουν στο κέντρο.
Τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποδέχεται σε λίγα λεπτά ο Γιώργος Γεραπετρίτης
Έφτασε μισή ώρα νωρίτερα περίπου ο Τούρκος πρόεδρος
Το αεροσκάφος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει προσγειωθεί στο Ελευθέριος Βενιζέλος
Το πρόγραμμα της επίσκεψης
Ο Ταγίπ Ερντογάν στις 11:30, θα έχει συνάντηση στο προεδρικό μέγαρο με την Κατερίνα Σακελλαροπούλου και στη συνέχεια, στις 12:15 θα συναντηθεί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου. Η συνάντηση αναμένεται να διαρκέσει περί τα 45 λεπτά, παρουσία των ΥΠΕΞ και των διπλωματικών συμβούλων, ενώ θα ακολουθήσουν δηλώσεις προς τα ΜΜΕ στις 13:00.
Την ίδια ώρα, στο υπουργείο Εξωτερικών θα συναντηθούν Έλληνες και Τούρκοι υπουργοί που θα συζητήσουν τις συμφωνίες και τα μνημόνια συνεργασίας που θα υπογραφούν στο πλαίσιο του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας. Από την ελληνική κυβέρνηση θα καθίσουν στο τραπέζι ο υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Οικονόμου, ο υπουργός Μετανάστευσης Δημήτρης Καιρίδης, ο υπουργός Ναυτιλίας Χρήστος Στυλιανίδης, η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη, ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης, η υφυπουργός Εξωτερικών Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου και ο υφυπουργός Εξωτερικών με αρμοδιότητα την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια Κώστας Φρακογιάννης. Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας θα συναντήσει τον Τούρκο ομόλογο του Γιασάρ Γκιουλέρ στη ΛΑΕΔ.
Ποιοι συνοδεύουν τον Τούρκο πρόεδρο
Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αναχώρησε από την Άγκυρα, σύμφωνα με το πρακτορείο Αναντολού, στις 09.45 (08.45 ώρα Ελλάδας) με το προεδρικό αεροπλάνο «TUR» για την επίσημη επίσκεψή του στην Αθήνα.
Στην Αθήνα μεταβαίνουν επίσης 8 υπουργοί και 2 σύμβουλοι. Ο υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, ο υπουργός Οικονομικών Μεχμέτ Σιμσέκ, ο υπουργός Εσωτερικών Αλί Γερλικαγιά, ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Μεχμέτ Νουρί Ερσόι, ο υπουργός Εθνικής Παιδείας Γιουσούφ Τεκίν, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Γιασάρ Γκιουλέρ, ο υπουργός Εμπορίου Ομέρ Μπολάτ, ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών Αμπντουλκαντίρ Ουράλογλου, ο Διευθυντής Επικοινωνίας της Προεδρίας Φαχρετίν Αλτούν, ο Επικεφαλής Σύμβουλος του Προέδρου Ακίφ Τσαγατάι Κιλίτς.
Ταξίδι στην Αθήνα πραγματοποιεί μετά από έξι χρόνια, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με πλούσια ατζέντα για τα ελληνοτουρκικά.
Δείτε όλες τις εξελίξεις για την επίσκεψη του Τούρκου προέδρου στο live blog του ethnos.gr.