Live blog - Πόλεμος στο Ισραήλ: Αδιάκοπες μάχες στη Μέση Ανατολή - Όλες οι εξελίξεις από την εμπόλεμη ζώνη

-
To Live Blog έχει ολοκληρωθεί
12.10.2023 23:09

Σε αυτό το σημείο το Live Blog του ethnos.gr ολοκληρώθηκε. Ευχαριστούμε που προτιμήσατε εμάς για την ενημέρωσή σας

12.10.2023 23:06

Η Ουάσινγκτον θα ναυλώσει πτήσεις για να απομακρύνει τους Αμερικανούς από το Ισραήλ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα ναυλώσουν, από αύριο Παρασκευή, πτήσεις για την απομάκρυνση προς την Ευρώπη των Αμερικανών πολιτών που θέλουν να φύγουν από το Ισραήλ, ανακοίνωσε σήμερα εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, διευκρινίζοντας ότι 27 Αμερικανοί έχουν σκοτωθεί από την ώρα που η Χαμάς εξαπέλυσε την επίθεσή της.

«Ο πρόεδρος ζήτησε από την ομάδα του να μεριμνήσει ώστε να βοηθήσουμε τους Αμερικανούς πολίτες που θέλουν να φύγουν από το Ισραήλ», δήλωσε ο Τζον Κίρμπι, ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας.

«Από αύριο, η αμερικανική κυβέρνηση θα ναυλώσει πτήσεις για να εξασφαλίσει τη μεταφορά των πολιτών της από το Ισραήλ προς διάφορες τοποθεσίες στην Ευρώπη», διευκρίνισε.

12.10.2023 23:00

Το αμερικανικό αεροπλανοφόρο Gerald R Ford, το μεγαλύτερο πολεμικό πλοίο στον κόσμο, βρίσκεται τώρα στα ανοικτά των ακτών του Ισραήλ στην ανατολική Μεσόγειο

12.10.2023 22:57

Το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας αναφέρει ότι ο αριθμός των νεκρών στη Γάζα ανήλθε σε 1.537 με επιπλέον 6.612 τραυματίες

12.10.2023 22:49

Η Ουάσινγκτον θα ναυλώσει πτήσεις για να απομακρύνει τους Αμερικανούς από το Ισραήλ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα ναυλώσουν, από αύριο Παρασκευή, πτήσεις για την απομάκρυνση προς την Ευρώπη των Αμερικανών πολιτών που θέλουν να φύγουν από το Ισραήλ, ανακοίνωσε σήμερα εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, διευκρινίζοντας ότι 27 Αμερικανοί έχουν σκοτωθεί από την ώρα που η Χαμάς εξαπέλυσε την επίθεσή της.

12.10.2023 22:40

Ανακοίνωση IDF

Ισραηλινός στρατιώτης σκοτώθηκε από αντιαρματικό πύραυλο που εκτοξεύθηκε προς τις Ένοπλες Δυνάμεις στα βόρεια την Τετάρτη

12.10.2023 22:39

Επαφές Σίσι για αποκλιμάκωση της σύγκρουσης - «Να εμφανιστούν απτόητοι οι κάτοικοι της Γάζας»

Ο πρόεδρος της Αιγύπτου Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι δήλωσε απόψε ότι η χώρα του καταβάλλει κάθε προσπάθεια για να περιορίσει την κλιμάκωση της σύγκρουσης μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς και να επιτύχει μια κατάπαυση του πυρός.

«Προσπαθούμε να ελαφρύνουμε τα δεινά του παλαιστινιακού λαού στη Γάζα και οι εκκλήσεις μας δεν έχουν τέλος. Μιλάμε με όλους τους ηγέτες και τους αξιωματούχους», είπε ο Αιγύπτιος πρόεδρος.

Ο Σίσι τόνισε ότι οι κάτοικοι της Γάζας πρέπει να «εμφανιστούν απτόητοι» και «να παραμείνουν στη γη τους», την ώρα που πολλαπλασιάζονται οι εκκλήσεις να επιτρέψει το Κάιρο την ασφαλή έξοδο των αμάχων από τον παλαιστινιακό θύλακα μέσω του μεθοριακού περάσματος της Ράφα, του μοναδικού που δεν ελέγχεται από το Ισραήλ.

12.10.2023 22:23

Κινητικότητα στα σύνορα με τη Γάζα

Μια «ύποπτη τρομοκρατική διείσδυση» έχει ανακοινωθεί στην πόλη Patish, κοντά στα σύνορα με τη Γάζα.

12.10.2023 22:19

Συνταρακτικό οδοιπορικό του OPEN στην εμπόλεμη ζώνη

12.10.2023 22:19

Μακρόν σε Ισραήλ: Ισχυρή αλλά δίκαιη απάντηση στη Χαμάς

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν κάλεσε σήμερα το Ισραήλ να δώσει «ισχυρή» αλλά «δίκαιη» απάντηση στη Χαμάς για την «τρομοκρατική επίθεση» του Σαββάτου, η οποία στοίχισε τη ζωή σε περισσότερους από 1.200 ανθρώπους.

12.10.2023 22:15

Συγκρούσεις αστυνομίας – διαδηλωτών στο Παρίσι

Η αστυνομία στο Παρίσι συγκρούστηκε με συμμετέχοντες σε φιλοπαλαιστινιακή συγκέντρωση.

Η Γαλλία ανακοίνωσε νωρίτερα την απαγόρευση τέτοιων διαδηλώσεων, υποστηρίζοντας ότι "είναι πιθανό να προκαλέσουν διαταραχές της δημόσιας τάξης". Ο υπουργός Εσωτερικών Ζεράλ Νταρμανέν απείλησε να απελάσει τους ξένους υπηκόους που παραβιάζουν τους κανόνες.

Η Γαλλία έχει μια εβραϊκή κοινότητα περίπου 500.000 ατόμων, ενώ υπάρχουν περίπου 5 εκατομμύρια μουσουλμάνοι στη χώρα.

12.10.2023 22:11

Η Ιορδανία λέει ότι η άρνηση του Ισραήλ να επιτρέψει την παροχή βοήθειας στη Γάζα παραβιάζει το διεθνές δίκαιο

12.10.2023 22:05

Παλαιστινιακό Υπουργείο Υγείας: 37χρονη σκοτώθηκε από πυρά του ισραηλινού στρατού στη Δυτική Όχθη

Μια 37χρονη γυναίκα έπεσε νεκρή από πυρά του ισραηλινού στρατού στην είσοδο του χωριού Γιαμπρούντ στην περιοχή της Ραμάλα στη Δυτική Όχθη, σύμφωνα με το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η Randa Ajaj, από τον κοντινό οικισμό Deir Jari, σκοτώθηκε όταν το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαινε μαζί με τον γιο της δέχθηκε πυρά. Ο γιος της τραυματίστηκε μέτρια-σοβαρά από τα πυρά, ανέφερε η Ερυθρά Ημισέληνος.

12.10.2023 22:05

Η στρατιωτική πτέρυγα της PLO ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση με πυροβολισμούς εναντίον αστυνομικών στην Ιερουσαλήμ

Η στρατιωτική πτέρυγα του Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση με πυροβολισμούς που τραυμάτισε δύο αστυνομικούς το βράδυ της Πέμπτης κοντά στην Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ, η οποία ήταν «απάντηση στα εγκλήματα της κατοχής στη Γάζα».

Ο δράστης, που αναγνωρίστηκε ως ο Χάλεντ αλ Μουχτάσεμπ από την Μπέιτ Χανίνα, έπεσε νεκρός από τα πυρά της αστυνομίας.

12.10.2023 21:56

Η Ιορδανία προειδοποιεί κατά των προσπαθειών να εκτοπιστεί ο πληθυσμός της Γάζας στην Αίγυπτο και να «μεταφερθεί η κρίση»

12.10.2023 21:54

Ο πρόεδρος της Αιγύπτου Ελ Σίσι λέει ότι οι κάτοικοι της Γάζας πρέπει να παραμείνουν στη γη τους

12.10.2023 21:53

Η Wall Street Journal αναφέρει ότι μια μοίρα αμερικανικών επιθετικών αεροσκαφών A-10 έφτασε σε μια βάση στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για να "υπερασπιστεί το Ισραήλ και να αποτρέψει περαιτέρω επιθέσεις".

12.10.2023 21:52

Ο αριθμός των κατοίκων της Γάζας που φιλοξενούνται σε καταφύγια που διαχειρίζεται ο ΟΗΕ αυξήθηκε σε 270.000

12.10.2023 21:51

Γεραπετρίτης: Έγιναν υπεράνθρωπες προσπάθειες για τον επαναπατρισμό όλων των Ελλήνων

Σε σχέση με τον επαναπατρισμό των Ελλήνων από το Ισραήλ, η Ελλάδα «έχει την πίστη ότι δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα για εμάς, είμαστε όμως προετοιμασμένοι για όλα τα δυνατά σενάρια», υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό "Star". Τόνισε πως έγιναν υπεράνθρωπες προσπάθειες προς την κατεύθυνση αυτή και σημείωσε πως η Ελλάδα ήταν από τις πρώτες χώρες που έφερε πίσω στην πατρίδα όλους τους Έλληνες που το επιθυμούσαν, υπό καθεστώς εξαιρετικά μεγάλης δυσκολίας, ενώ βοήθησε και πολίτες πολλών άλλων χωρών να μπορέσουν να βρεθούν στην Ελλάδα - και από την Ελλάδα στην πατρίδα τους.

«Είναι πάρα πολύ ασύμμετρη η κατάσταση και πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για το οτιδήποτε», σημείωσε. Επεσήμανε επίσης, ότι μπορεί να υπάρχουν μεταναστευτικά ρεύματα, ενώ οι οικονομικές συνέπειες θα εξαρτηθούν πολύ από τη στάση του Κόλπου, από την παραγωγή πετρελαίου που θα υπάρχει, τις αποφάσεις που θα ληφθούν σε σχέση με αυτό, και βεβαίως από το πόσο θα διαρκέσει ο πόλεμος αυτός.

12.10.2023 21:46

Ισχυρισμός Ισραηλινού στρατού: Βρήκαμε εγχειρίδιο του ISIS σε σορό τρομοκράτη

Οι στρατιώτες του IDF ισχυρίζονται ότι βρήκαν στη σορό του τρομοκράτη οδηγίες του ISIS-Al-Qaida, βιβλιαράκι έμπνευσης, λέει ο εκπρόσωπος του στρατού

Ισχυρισμός Ισραηλινού στρατού: Βρήκαμε εγχειρίδιο του ISIS σε σορό τρομοκράτη

12.10.2023 21:45

Εκατοντάδες στη Γαλλία αψηφούν την απαγόρευση της αστυνομίας πραγματοποιώντας φιλοπαλαιστινιακή συγκέντρωση

Εκατοντάδες άνθρωποι αψηφούν την απαγόρευση της αστυνομίας και διαδηλώνουν στο Παρίσι για να καταγγείλουν τη στρατιωτική εκστρατεία του Ισραήλ κατά της τρομοκρατικής οργάνωσης Χαμάς και να δείξουν την υποστήριξή τους στους Παλαιστίνιους. Αστυνομικοί των ΜΑΤ με κράνη ψεκάζουν δακρυγόνα και κανόνια νερού για να διώξουν το πλήθος.

Διαδηλωτές, κυρίως νέοι από διάφορες ομάδες που υποστηρίζουν τους Παλαιστίνιους, ψεκάζουν με σπρέι "Free Palestine" στο μνημείο που βρίσκεται κάτω από το Republic Plaza στο ανατολικό Παρίσι.

Πολλοί φορούν παλαιστινιακές σημαίες στους ώμους τους και φωνάζουν "Είμαστε όλοι Παλαιστίνιοι".

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στο Παρίσι για να υποστηρίξουν το Ισραήλ μετά τη βίαιη σφαγή αμάχων από τη Χαμάς, και ο Πύργος του Άιφελ φωτίστηκε με το Αστέρι του Δαβίδ και το μπλε και το λευκό της ισραηλινής σημαίας.

12.10.2023 21:27

Οι ΗΠΑ δηλώνουν ότι ανταλλάσσουν πληροφορίες με το Ισραήλ «στο υψηλότερο επίπεδο»

12.10.2023 21:25

Επιμνημόσυνη δέηση στην Εβραϊκή Συναγωγή Αθηνών για τα θύματα

Σε κλίμα συγκίνησης τελέστηκε απόψε στην Εβραϊκή Συναγωγή Αθηνών, επιμνημόσυνη δέηση για τα θύματα από την επίθεση της Χαμάς κατά του Ισραήλ. «Ήρθαμε εδώ σήμερα στη Συναγωγή της Αθήνας, για να δηλώσουμε τη συμπαράστασή μας στη θλίψη των οικογενειών στο Ισραήλ που θρηνούν την απώλεια νεογέννητων μωρών, παιδιών, αδερφών, γονέων, παππούδων και γιαγιάδων, που άγρια σφαγιάστηκαν και δολοφονήθηκαν από τους τρομοκράτες της Χαμάς» σημείωσε ο γενικός γραμματέας του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος, Βίκτωρ Ελιέζερ, λίγο πριν ο Ραβίνος των Αθηνών προχωρήσει στην επιμνημόσυνη δέηση, προσευχόμενος μεταξύ άλλων για «αληθινή δίκαιη και διαρκή ειρήνη».

12.10.2023 21:19

ΕΕ: Έρευνα για το Χ του Έλον Μάσκ σχετικά με την παραπληροφόρηση για τον πόλεμο Ισραήλ-Γάζας

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δηλώνει ότι ανοίγει έρευνα για την πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X του Elon Musk, πρώην Twitter, προκειμένου να διαπιστωθεί αν επέτρεψε τη διάδοση παραπληροφόρησης γύρω από τη σύγκρουση Ισραήλ-Γάζας.

Η Επιτροπή αναφέρει ότι απέστειλε επίσημο αίτημα παροχής πληροφοριών στη X, σε μια πρώτη διαδικασία που ξεκίνησε βάσει της νέας ευρωπαϊκής πράξης των Βρυξελλών για τις ψηφιακές υπηρεσίες (DSA), δύο ημέρες μετά την αποστολή προειδοποιητικής επιστολής από τον Επίτροπο Τιερί Μπρετόν.

12.10.2023 20:55

Ο πρωθυπουργός του Λιβάνου καλεί όλες τις λιβανέζικες ομάδες να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση

Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός του Λιβάνου Νατζίμπ Μικάτι καλεί όλες τις λιβανέζικες ομάδες να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να μην παρασυρθούν στα «σχέδια του Ισραήλ». Τα σχόλια αυτά είχαν προφανώς ως στόχο να ενθαρρύνουν την ένοπλη ομάδα Χεζμπολάχ να αποφύγει την υποκίνηση οποιασδήποτε σύγκρουσης με το Ισραήλ.

«Ο Λίβανος βρίσκεται στο μάτι της καταιγίδας και αυτό που συμβαίνει κατά μήκος των νότιων συνόρων μας, μας αφήνει βαθιά ανήσυχους», δήλωσε ο Mikati.

Είπε ότι τα επεισόδια κατά μήκος των συνόρων του Λιβάνου με το Ισραήλ τις τελευταίες ημέρες είναι το αποτέλεσμα των «προκλήσεων και των συνεχών παραβιάσεων» του Ισραήλ μιας απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που τερμάτισε έναν πολύμηνο πόλεμο μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ το 2006.

Ο Mikati δήλωσε επίσης ότι ο Λίβανος καταδικάζει τις «εγκληματικές πράξεις που διαπράττει το Ισραήλ».

12.10.2023 20:52

Οι IDF δημοσιεύουν πλάνα από στρατεύματα που ανακατέλαβαν συνοριακό σταθμό της Γάζας από τη Χαμάς το Σάββατο

Οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας δημοσιεύουν πλάνα που δείχνουν στρατιώτες της επίλεκτης μονάδας κομάντος Shayetet 13 του Πολεμικού Ναυτικού να ανακαταλαμβάνουν το Σάββατο το στρατιωτικό φυλάκιο Sufa στα σύνορα με τη Γάζα από Παλαιστίνιους τρομοκράτες.

Το βίντεο από κάμερα κεφαλής δείχνει τους στρατιώτες να μάχονται με τρομοκράτες της Χαμάς μέσα στη βάση, σκοτώνοντας κάποιους και συλλαμβάνοντας άλλους.

Οι στρατιώτες φαίνονται να φτάνουν στο καταφύγιο της βάσης, όπου είχαν καταφύγει επιζώντες στρατιώτες εν μέσω της επίθεσης της Χαμάς. "Shayetet, Shayetet, μείνετε στο καταφύγιο, ερχόμαστε", φωνάζει ένας από τους αξιωματικούς.

Οι IDF λένε ότι Shayetet 13 στρατιώτες επιχειρούσαν επίσης στο νότιο Ισραήλ το Σάββατο, αφού μεταφέρθηκαν αεροπορικώς στο σημείο μετά τη δολοφονική εισβολή της Χαμάς από τη Λωρίδα της Γάζας.

Οι στρατιώτες του Shayetet 13 σκότωσαν περισσότερους από 60 Παλαιστίνιους τρομοκράτες στο φυλάκιο Sufa και στις πόλεις Be'eri, Kfar Aza, Sa'ad, Mefalsim και Nir Oz και διέσωσαν περίπου 250 ομήρους, σύμφωνα με τις IDF.

Άλλοι 26 τρομοκράτες συνελήφθησαν από τους στρατιώτες, συμπεριλαμβανομένου ενός ανώτερου μέλους των ναυτικών δυνάμεων της Χαμάς, προσθέτει ο IDF.

12.10.2023 20:50

Σειρήνες ρουκετών ηχούν σε πόλεις του βόρειου Ισραήλ κοντά στα σύνορα με τον Λίβανο

12.10.2023 20:48

Ερντογάν: Νέα επίθεση κατά Δύσης και Αμερικής για τη Γάζα

Νέα επίθεση κατά της Αμερικής και του Ισραήλ, αλλά και στη διεθνή κοινότητα για «απάθεια» μπροστά στην ανθρωπιστική τραγωδία στη Γάζα, εξαπέλυσε ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μιλώντας σε νέους απόψε, ενώ για πρώτη φορά μετά από 6 ημέρες πολέμου μεταξύ Ισραήλ-Χαμάς, πήρε σαφή θέση και αποκάλεσε «αδέλφια του» τους Παλαιστινίους.

Διαβάστε αναλυτικά εδώ

12.10.2023 20:41

Η ισραηλινή Κνέσετ ψηφίζει για την έγκριση κυβέρνησης έκτακτης ανάγκης ενότητας

12.10.2023 20:35

Πώς διαβάζει η Αθήνα τις εξελίξεις – Ανησυχία στο ΚΥΣΕΑ

12.10.2023 20:35

Τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι η νότια πόλη Σντερότ θα εκκενωθεί πλήρως

12.10.2023 20:32

Ρωσία: Έκκληση για κατάπαυση του πυρός προκειμένου να επιτραπεί η παράδοση τροφίμων και φαρμάκων στη Λωρίδα της Γάζας

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών προέτρεψε σήμερα την ισραηλινή κυβέρνηση να συμφωνήσει σε κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, προκειμένου να επιτραπεί η παράδοση τροφίμων και φαρμάκων στον παλαιστινιακό θύλακα. Παράλληλα, υπογράμμισε πως είναι «απαράδεκτος» ο «αδιάκριτος» βομβαρδισμός της Λωρίδας της Γάζας που στοιχίζει τη ζωή σε τόσους πολλούς αμάχους.

Είχε προηγηθεί τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του υφυπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας Μιχαήλ Μπογκντάνοφ με τον γενικό γραμματέα της Εκτελεστικής Επιτροπής της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PLO) Χουσεΐν αλ Σέιχ.

Η ισραηλινή κυβέρνηση ξεκαθάρισε σήμερα ότι δεν θα επιτρέψει την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας στην πολιορκούμενη Λωρίδα της Γάζας αν η Χαμάς δεν απελευθερώσει όλους τους ομήρους. Ο Ερυθρός Σταυρός είχε ζητήσει να επιτραπεί η παράδοση καυσίμων στη Γάζα για «να μη μετατραπούν σε νεκροτομεία» τα ασφυκτικά γεμάτα νοσοκομεία.

Στην ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών αναφέρεται ότι ο Μιχαήλ Μπογκντάνοφ και ο Χουσεΐν αλ Σέιχ συμφώνησαν στην ανάγκη κατάπαυσης του πυρός που θα επιτρέψει το άνοιγμα ανθρωπιστικών διαδρόμων για την παράδοση τροφίμων και φαρμάκων στον πληθυσμό της Γάζας. Συμφώνησαν επίσης ότι πρέπει να αποκατασταθεί το συντομότερο δυνατόν η ηλεκτροδότηση και η υδροδότηση του παλαιστινιακού θύλακα, όπου ζουν περισσότεροι από 2,3 εκατομμύρια άνθρωποι.

«Υπογραμμίστηκε πως είναι απαράδεκτος ο αδιάκριτος βομβαρδισμός που προκαλεί πολυάριθμες απώλειες αμάχων», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση, στην οποία επισημαίνεται επίσης πως η Λωρίδα της Γάζας θα πρέπει να αποτελέσει τμήμα ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους, στα σύνορα του 1967, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Σε ξεχωριστή ανακοίνωση, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει ότι τέσσερις Ρώσοι σκοτώθηκαν από την πολύνεκρη επίθεση της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ, ενώ αγνοείται η τύχη άλλων έξι. «Καταδικάζουμε σθεναρά κάθε έκφραση εξτρεμισμού, τρομοκρατίας, ομηρίας, αποκλεισμού, εσκεμμένης δημιουργίας αφόρητων συνθηκών διαβίωσης και άλλων βίαιων ενεργειών κατά αμάχων, καθώς και την αδιάκριτη χρήση βίας κατά τη διεξαγωγή στρατιωτικών επιχειρήσεων», υπογραμμίζεται.

12.10.2023 20:27

Ο αριθμός των νεκρών Αμερικανών πολιτών που σκοτώθηκαν από επίθεση της Χαμάς ανέρχεται σε 27

Ο αριθμός των νεκρών Αμερικανών πολιτών που σκοτώθηκαν από τις επιθέσεις της Χαμάς στο Ισραήλ αυξήθηκε σε 27, ενώ ο αριθμός των αγνοούμενων Αμερικανών ανέρχεται πλέον σε 14, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ Τζον Κίρμπι. Οι ΗΠΑ δεν γνωρίζουν τίποτα για την κατάσταση των Αμερικανών ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς, επιβεβαίωσε ο Κίρμπι.

12.10.2023 20:26

Δύο ισραηλινοί αστυνομικοί τραυματίστηκαν σε πυροβολισμούς κοντά στην Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ

Δύο αστυνομικοί τραυματίστηκαν σοβαρά και δύο ελαφρά σε περιστατικό με πυροβολισμούς προς αστυνομικό τμήμα στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, κοντά στην Πύλη Ηρώδου της Παλιάς Πόλης. Διακομίστηκαν για ιατρική περίθαλψη και στο σημείο έφτασαν αστυνομικές δυνάμεις. Σύμφωνα με την Υπηρεσία Εκτάκτων Αναγκών του Ισραήλ, ο δράστης πυροβολήθηκε.

12.10.2023 20:21

Φυσικό αέριο: Νέος πονοκέφαλος από ξαφνικό άλμα τιμών 15% - Ο ρόλος της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή και οι φόβοι για τους αγωγούς

Νέο πονοκέφαλο σε traders, προμηθευτές, κυβερνήσεις, επιχειρήσεις και νοικοκυριά προκαλεί το νέο «ξαφνικό» ράλι στο οποίο επιδίδονται οι τιμές του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου στον κόμβο διαπραγμάτευσης The ICE στο Άμστερνταμ (τιμές ttf) σήμερα Πέμπτη 12 Οκτωβρίου, χτυπώντας υψηλό 7μήνου. Τα futures για την τιμή του συμβολαίου μηνός Νοεμβρίου έχουν εκτοξευθεί σημαντικά, πάνω ακόμη και από 15%, με αποτέλεσμα η τιμή του συμβολαίου πλέον να είναι στα 53 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα, αγγίζοντας υψηλό επτά μηνών.

Διαβάστε περισσότερα στο imerisia.gr

12.10.2023 20:21

Δύο εβραϊκά σχολεία στο Λονδίνο θα κλείσουν μέχρι τη Δευτέρα για την ασφάλεια των παιδιών

Δύο εβραϊκά σχολεία στο Λονδίνο θα κλείσουν μέχρι τη Δευτέρα για την ασφάλεια των παιδιών, μετέδωσε την Πέμπτη το Sky News, μετά την έξαρση των αναφερόμενων περιστατικών αντισημιτισμού στη Βρετανία μετά το ξέσπασμα του πολέμου στο Ισραήλ.

Το Δημοτικό Σχολείο Torah Vodaas και το Δημοτικό Σχολείο Ateres Beis Yaakov, και τα δύο στο βόρειο Λονδίνο, είχαν ενημερώσει τους γονείς για το κλείσιμο, ανέφερε το Sky.

12.10.2023 20:11

Οι σειρήνες ηχούν στο Be'er Sheva και σε κοντινές κοινότητες

12.10.2023 19:56

Δύο τραυματίες από πυροβολισμούς κοντά στην Πύλη της Δαμασκού στην Ιερουσαλήμ, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες

12.10.2023 19:52

Υπουργός της κυβέρνησης μιλά για λανθασμένους υπολογισμούς

Ο Ισραηλινός υπουργός Παιδείας Γιοάβ Κις έγινε το πρώτο μέλος της ισραηλινής κυβέρνησης που παραδέχθηκε λανθασμένους υπολογισμούς που οδήγησαν στην επίθεση της Χαμάς. «Αυτό συνέβη υπό την διακυβέρνησή μας, θα βγάλουμε συμπεράσματα και θα λογοδοτήσουμε», τόνισε ο Κις σε συνέντευξή του.

Οι επιθέσεις της παλαιστινιακής οργάνωσης αιφνιδίασαν τις ισραηλινές δυνάμεις, παρά τη φήμη που έχουν ο ισραηλινός στρατός και οι ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες για την αποτελεσματικότητά τους.

12.10.2023 19:41

Ο αρχηγός του Ισραηλινού στρατού παραδέχεται λάθη των ισραηλινών δυνάμεων που οδήγησαν στην επίθεση της Χαμάς

Ο αρχηγός του ισραηλινού στρατού Χερτσί Χαλεβί παραδέχθηκε σήμερα για πρώτη φορά λάθη του στρατού της χώρας του μετά τις επιθέσεις της Χαμάς στην ισραηλινή επικράτεια το περασμένο Σάββατο, επιθέσεις που αιφνιδίασαν τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις και τις μυστικές υπηρεσίες.

«Οι IDF (οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις) έχουν καθήκον τους την ασφάλεια της χώρας και των πολιτών αυτής και το πρωί του Σαββάτου δεν καταφέραμε να εκπληρώσουμε αυτό το καθήκον», τόνισε ο Χαλεβί, ζητώντας να γίνει μετά τον πόλεμο η αξιολόγηση των λαθών.

Η σφαγή παιδιών και γυναικών είναι απάνθρωπη, ανέφερε ο ίδιος, στην πρώτη δημόσια δήλωση που έκανε μετά τις επιθέσεις.

«Οι IDF πολεμούν ανελέητα εναντίον των τρομοκρατών που διέπραξαν αδιανόητες πράξεις». Ο στρατός σκοτώνει τους τρομοκράτες και καταστρέφει τις υποδομές των τρομοκρατών στη Λωρίδα της Γάζας, συμπλήρωσε.

«Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να φέρουμε τους απαχθέντες πίσω στα σπίτια τους», τόνισε, αναφερόμενος σε τουλάχιστον 150 ανθρώπους που απήχθησαν και κρατούνται στον παλαιστινιακό θύλακα.

12.10.2023 19:27

Το Ηνωμένο Βασίλειο θα στείλει πλοία και κατασκοπευτικά αεροπλάνα του Βασιλικού Ναυτικού για να υποστηρίξει το Ισραήλ

Η Βρετανία θα στείλει δύο πλοία του Βασιλικού Ναυτικού στην ανατολική Μεσόγειο και θα ξεκινήσει πτήσεις επιτήρησης πάνω από το Ισραήλ, σε μια επίδειξη στρατιωτικής υποστήριξης με σκοπό να καθησυχάσει το Ισραήλ, αναφέρουν οι Times.

Δύο σκάφη του Βασιλικού Στόλου, το RFA Argus και το RFA Lyme Bay, θα σταλούν στην περιοχή ως μέρος μιας παράκτιας ομάδας αντίδρασης, γράφει η εφημερίδα.

12.10.2023 19:24

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Σύνταγμα υπέρ των παλαιστινίων

Σε εξέλιξη είναι στη Πλατεία Συντάγματος συγκέντρωση διαμαρτυρίας υπέρ των παλαιστινίων από διάφορες συλλογικότητες. Στη συγκέντρωση συμμετέχουν περίπου 200 άτομα, που κρατάνε σημαίες της Παλαιστίνης και πλακάτ με συνθήματα «όχι στην κατοχή».

12.10.2023 19:24

Τα εβραϊκά σχολεία στο Άμστερνταμ θα είναι κλειστά την Παρασκευή - Φόβοι για επεισόδια

Τα εβραϊκά σχολεία στο Άμστερνταμ θα είναι κλειστά αύριο, ανακοίνωσε σήμερα η εβραϊκή οργάνωση παίδων Cheider στο Reuters, μεσούσης της πολύνεκρης σύγκρουσης μεταξύ του Ισραήλ και των μαχητών της παλαιστινιακής ισλαμιστικής Χαμάς.

Η οργάνωση Cheider δεν έδωσε τον λόγο για το κλείσιμο των σχολείων, αλλά επιβεβαίωσε δημοσιεύματα ολλανδικών μέσων ενημέρωσης που αναφέρουν ότι η απόφαση λήφθηκε με γνώμονα την ασφάλεια των παιδιών και των δασκάλων.

Μέσα στην ολλανδική εβραϊκή κοινότητα υπάρχουν φόβοι για επεισόδια μετά το κάλεσμα της Χαμάς για διαδηλώσεις αύριο στον μουσουλμανικό κόσμο υπέρ των Παλαιστινίων, μετέδωσε το ολλανδικό πρακτορείο ειδήσεων ANP, επικαλούμενο το Ολλανδικό Κέντρο Πληροφόρησης και Τεκμηρίωσης Ισραήλ.

12.10.2023 19:20

Κάθε 30 δευτερόλεπτα, το ισραηλινό πυροβολικό βάλλει εναντίον κάποιου στόχου που μόλις και μετά βίας διακρίνεται, κάπου στη Λωρίδα της Γάζας

12.10.2023 19:18

Κίνα: Η ουσία του μεσανατολικού προβλήματος είναι η μη απονομή δικαιοσύνης για τον παλαιστινιακό λαό

Ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας Ουάνγκ Γι δήλωσε σήμερα πως το παλαιστινιακό ζήτημα αποτελεί τον πυρήνα της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή και ότι η ουσία του προβλήματος είναι η μη απονομή δικαιοσύνης για τον παλαιστινιακό λαό.

Ο Ουάνγκ Γι διατύπωσε τα σχόλια σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Σέλσο Αμορίμ, κορυφαίο σύμβουλο του προέδρου της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα.

Ο επικεφαλής της κινεζικής διπλωματίας τόνισε πως το Πεκίνο αντιτίθεται σε ενέργειες που πλήττουν αμάχους και καταδικάζει παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου, όπως υπογραμμίζεται σε ανακοίνωση που αναρτήθηκε στον ιστότοπο του υπουργείου Εξωτερικών.

12.10.2023 19:15

Η Τυνησία ετοιμάζει ένα καραβάνι ιατρικής και ανθρωπιστικής βοήθειας για τους Παλαιστίνιους της Γάζας - Διαδήλωση υπέρ των Παλαιστινίων στην Τύνιδα

Η Τυνησία φιλοξενούσε από το 1982 μέχρι το 1994 την Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PLO) του Γιάσερ Αραφάτ και ανέκαθεν εξέφραζε τη σταθερή υποστήριξή της στον παλαιστινιακό αγώνα. Την Δευτέρα, ο Τυνήσιος πρόεδρος Καΐς Σάγεντ κάλεσε τους συμπατριώτες του «να στηρίξουν τους αδελφούς τους» και χαρακτήρισε πολλές φορές «έγκλημα» την εξομάλυνση των σχέσεων με το Ισραήλ. Μια κοινοβουλευτική επιτροπή θα εξετάσει προσεχώς το νομοσχέδιο με το οποίο θα ποινικοποιηθεί αυτή η διαδικασία.

Χιλιάδες άνθρωποι – συνδικαλιστές, εκπρόσωποι της κοινωνίας των πολιτών, ακτιβιστές, δικηγόροι και μαθητές λυκείων – διαδήλωσαν σήμερα στο κέντρο της Τύνιδας υπέρ του παλαιστινιακού λαού, ζητώντας να ποινικοποιηθεί η εξομάλυνση των σχέσεων με το Ισραήλ.

Οι διαδηλωτές, κρατώντας παλαιστινιακές σημαίες, συγκεντρώθηκαν έξω από την έδρα του συνδικάτου UGTT και έκαναν πορεία στη λεωφόρο Χαμπίμπ Μπουργκίμπα, τον κεντρικό δρόμο της πρωτεύουσας.

«Ο λαός θέλει να ποινικοποιηθεί η εξομάλυνση» με το Ισραήλ, φώναζαν οι συγκεντρωμένοι, καταγγέλλοντας τα «σιωνιστικά εγκλήματα» και τη «διεθνή σιωπή για τη γενοκτονία στη Γάζα». Κατήγγειλαν επίσης τη στήριξη που παρέχουν οι ΗΠΑ και η Γαλλία στο Ισραήλ, υποστηρίζοντας ότι με αυτόν τον τρόπο έχουν γίνει «σύμμαχοι στην επίθεση κατά των Παλαιστινίων».

12.10.2023 19:13

Ο Λαπίντ λέει ότι δεν θα συμμετάσχει στην κυβέρνηση έκτακτης ανάγκης του Ισραήλ

Ο ηγέτης της ισραηλινής αντιπολίτευσης Γιαΐρ Λαπίντ επιβεβαίωσε ότι δεν θα συμμετάσχει σε μια κυβέρνηση έκτακτης ανάγκης με τον πρωθυπουργό Νετανιάχου και τον πρώην υπουργό Άμυνας Γκαντζ.

Ο Λαπίντ είχε δηλώσει στο παρελθόν ότι ήταν ανοιχτός στο σχηματισμό κυβέρνησης έκτακτης ανάγκης σε μια επίδειξη ενότητας, αλλά μόνο εάν τα ακροδεξιά κόμματα δεν συμπεριλαμβάνονταν στο υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας.

«Η προσφορά μου ισχύει. Ας απομακρύνουμε τους εξτρεμιστές από την κυβέρνηση και ας ενώσουμε τις δυνάμεις μας σε μια λογική, ευρεία, ισχυρή και αποτελεσματική κυβέρνηση», σύμφωνα με την ισραηλινή εφημερίδα Haaretz.

Χαρακτήρισε τις επιθέσεις του Σαββάτου "αποτυχία" της κυβέρνησης.

12.10.2023 19:11

Ο ΟΗΕ προειδοποιεί ότι τα τρόφιμα και το νερό στη Γάζα θα εξαντληθούν πολύ σύντομα

Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (ΠΕΠ) του ΟΗΕ χαρακτήρισε την κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας «τρομερή» και προειδοποίησε ότι οι ζωτικής σημασίας προμήθειες εξαντλούνται επικίνδυνα μετά την επιβολή πλήρους αποκλεισμού από το Ισραήλ στην περιοχή.

Η κατάσταση είναι «καταστροφική» αυτή τη στιγμή στη Γάζα, δήλωσε σε συνέντευξή του την Τρίτη ο διευθυντής του WFP για την Παλαιστίνη, Samer Abdeljaber.

Βλέπουμε ελλείψεις σε καύσιμα, νερό και ηλεκτρικό ρεύμα. Βλέπουμε τα καταφύγιά μας που είναι υπερπλήρη. Δεν έχουμε χωρητικότητα.

Πρόσθεσe ότι τα αρτοποιεία δεν θα μπορέσουν να παρέχουν τρόφιμα για αύριο. Έτσι αύριο θα είναι μια πολύ δύσκολη κατάσταση για τους ανθρώπους στα καταφύγια και τους ανθρώπους έξω από τα καταφύγια.

12.10.2023 19:10

Η Γαλλία απαγορεύει τις φιλοπαλαιστινιακές διαδηλώσεις, δηλώνοντας ότι είναι «πιθανό να προκαλέσουν διαταραχές της δημόσιας τάξης»

12.10.2023 19:06

Τι λέει η Χαμάς για τον υψηλό αριθμό νεκρών Ισραηλινών αμάχων

Ο Saleh Al Arouri, αναπληρωτής ηγέτης της Χαμάς, λέει ότι επικράτησε χάος μετά την είσοδο Παλαιστινίων σε περιοχές του νότιου Ισραήλ το Σάββατο και ότι οι δυνάμεις ασφαλείας αναμείχθηκαν με άμαχο πληθυσμό.

«Όταν η στρατιωτική βάση παραβιάστηκε και οι ισραηλινές δυνάμεις κατοχής ξύπνησαν από τον αιφνιδιασμό, έπαθαν απόλυτο σοκ - μεγάλος αριθμός ανθρώπων, ανδρών και γυναικών, οπλισμένων και άοπλων. Και ως αποτέλεσμα, τα πράγματα βγήκαν εκτός ελέγχου. Γι' αυτό απευθυνθήκαμε στα κιμπούτζιμ και σε άλλους παράνομους οικισμούς. Κάποιοι φρουροί ασφαλείας και στρατιώτες βρίσκονταν μέσα σε αυτά τα κιμπούτζιμ μαζί με πολίτες. Γι' αυτό σκοτώθηκαν πολλοί άμαχοι ως παράπλευρες απώλειες», δήλωσε ο Al Arouri στο Al Jazeera.

12.10.2023 19:03

Το Ισραήλ λέει ότι 3.600 στόχοι χτυπήθηκαν στη Γάζα από το Σάββατο

Η Πολεμική Αεροπορία του Ισραήλ δήλωσε ότι έχει πλήξει πάνω από 3.600 στόχους στη Γάζα από το Σάββατο.

Το Ισραήλ είχε δηλώσει νωρίτερα ότι έριξε 6.000 βόμβες στον πυκνοκατοικημένο θύλακα.

«Θα συνεχίσουμε να επιτιθέμεθα δυναμικά και αμείλικτα, για όσο διάστημα χρειαστεί», δήλωσε η Πολεμική Αεροπορία στο Χ.

12.10.2023 19:03

Η κυπριακή αεροπορική Cyprus Airways διακόπτει μέχρι νεωτέρας τη σύνδεση Λάρνακας με Τελ Αβίβ

Ο κυπριακός αερομεταφορέας Cyprus Airways ανακοίνωσε σήμερα ότι διακόπτει με άμεση ισχύ τις πτήσεις από και προς Λάρνακα και Τελ Αβίβ.

Η κυπριακή αεροπορική εταιρεία είχε καθημερινές πτήσεις προς το Ισραήλ και τις τελευταίες ημέρες είχε προσθέσει επιπλέον πτήσεις για να αντιμετωπίσει την αυξανόμενη ζήτηση.

12.10.2023 18:58

Χαμάς: «Είμαστε προετοιμασμένοι για τη χερσαία εισβολή, το σχεδιάζαμε από το 2022»

Ο εκπρόσωπος της στρατιωτικής πτέρυγας της Χαμάς, ο οποίος είναι γνωστός ως Αμπού Ομπέιντα, δήλωσε σε ομιλία του ότι η οργάνωση ξεκίνησε τις προετοιμασίες για την αιφνιδιαστική επίθεση που ξεκίνησε το Σάββατο ήδη από το 2022.

Ανέφερε ότι σκοπίμως συγκάλυψαν τις προθέσεις τους, απέφυγαν να σχολιάσουν διάφορα περιστατικά, παρέκαμψαν τις αντιπαραθέσεις μεταξύ των φατριών της Γάζας και του Ισραήλ, αναφερόμενοι σε κύκλους εχθροπραξιών τα τελευταία χρόνια, και δημιούργησαν μια ψευδαίσθηση ουδετερότητας για να μην γνωρίζει ο εχθρός την επικείμενη επιχείρησή τους. «Αυτή η στρατηγική ήταν τρομερά επιτυχής και το Ισραήλ, στην τρέχουσα στρατιωτική εκστρατεία του, καταφεύγει σε δολοφονίες και αιματοχυσίες για να καλύψει τις αποτυχίες του αντί να διεξάγει μια σωστή αξιολόγηση», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Χαμάς κατάφερε να στρατολογήσει κρυφά 4.500 μαχητές που οδήγησαν στην επιχείρηση. Υποστήριξε ότι η χερσαία εισβολή στο Ισραήλ περιελάμβανε κυβερνοπόλεμο, εκτός από την εκτόξευση χιλιάδων ρουκετών και την απενεργοποίηση στρατιωτικών καμερών. «Εξασφαλίσαμε την άμυνα για όλους τους μαχητές μας και αποκρύψαμε με επιτυχία ολόκληρο το σχέδιο, συμπεριλαμβανομένης της κινητοποίησης πόρων και της απόκτησης των απαραίτητων μέσων», δήλωσε.

Πρόσθεσε ότι η Χαμάς είναι προετοιμασμένη για κάθε σενάριο, συμπεριλαμβανομένης μιας χερσαίας εισβολής, και απηύθυνε προειδοποίηση: «άν το Ισραήλ προβεί σε μια τέτοια ενέργεια, θα λάβουμε νέα μέτρα που θα οδηγήσουν σε σημαντικές απώλειες για τον εχθρό».

Απευθύνθηκε στους κρατούμενους, λέγοντας: «Έχουμε αρκετά διαπραγματευτικά χαρτιά για να ασκήσουμε πίεση για την απελευθέρωσή σας».

12.10.2023 18:47

Ιορδανία: Ο βασιλιάς Αμπντάλα και ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής καταδικάζουν τη «συλλογική τιμωρία» των Παλαιστινίων από το Ισραήλ

Ο βασιλιάς Αμπντάλα της Ιορδανίας και ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς συζήτησαν σήμερα για πρωτοβουλίες με σκοπό να αποτραπεί η επιδείνωση της κρίσης στη Γάζα, καταδικάζοντας τη «συλλογική τιμωρία» των Παλαιστινίων από το Ισραήλ.

Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά τη συνάντησή τους στο Αμμάν, προειδοποιούν για ενδεχόμενη «κλιμάκωση της βίας και εξάπλωσή της» καθώς επιδεινώνεται η ανθρωπιστική κρίση εν μέσω των σφοδρών βομβαρδισμών που εξαπέλυσε το Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, σε αντίποινα για την αιματοχυσία που προκάλεσε η Χαμάς στο ισραηλινό έδαφος.

12.10.2023 18:44

Η Γάζα δέχεται ασταμάτητους βομβαρδισμούς από όλες τις κατευθύνσεις

Η Γάζα είναι μάρτυρας ασταμάτητων βομβαρδισμών από όλες τις κατευθύνσεις - από αέρος, θαλάσσης και ξηράς, από το βορρά ως το νότο.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τον εκτοπισμό περισσότερων από 330.000 ανθρώπων. Τα νοσοκομεία έχουν απευθύνει εκκλήσεις στις διεθνείς ανθρωπιστικές οργανώσεις για την παροχή επειγόντως αναγκαίας ιατρικής βοήθειας, σύμφωνα με το aljazeera.

Η κατάσταση είναι καταστροφική και οι άνθρωποι έχουν χάσει κάθε ελπίδα ότι τα πράγματα θα βελτιωθούν. Φοβούνται ότι το χειρότερο σενάριο - η είσοδος του ισραηλινού στρατού στη Γάζα - είναι έτοιμο να συμβεί.

12.10.2023 18:42

Έληξε η ενεργοποίηση σειρήνων συναγερμού στο βόρειο Ισραήλ

Ο ισραηλινός στρατός έληξε την ενεργοποίηση των σειρήνων προειδοποίησης για εισερχόμενες ρουκέτες που ήχησαν λίγο νωρίτερα σε πόλεις στο βόρειο Ισραήλ.

Ο στρατός ανέφερε ότι οι σειρήνες ήχησαν εξαιτίας ενεργοποίησης του ισραηλινού συστήματος αντιαεροπορικής άμυνας «Σιδηρούς Θόλος» για «αναγνώριση στον ισραηλινό εναέριο χώρο».

Πρόσθεσε ότι συνεχίζει να ερευνά αν όντως εκτοξεύτηκαν βλήματα στο Ισραήλ.

Τις τελευταίες μέρες έχουν σημειωθεί αρκετές λανθασμένες ενεργοποιήσεις του συστήματος για κατάσταση συναγερμού στο βόρειο Ισραήλ, λόγω λανθασμένων ταυτοποιήσεων.

12.10.2023 18:34

Ο Νετανιάχου έδειξε αποτρόπαιες φωτογραφίες νεκρών μωρών στον Μπλίνκεν και τις ανέβασε και στο Twitter - «Η Χαμάς είναι το ISIS»

Αποτροπιασμός για φωτογραφίες που αναρτήθηκαν στον επίσημο λογαριασμό του πρωθυπουργού του Ισραήλ. Τις εικόνες που αποδεικνύουν την ωμή βία στο Ισραήλ έδειξε ο Μπενιαμίν Νετανιάχου στον Άντονι Μπλίνκεν, κατά την επίσκεψη του δεύτερου στο Τελ Αβίβ.

Διαβάστε αναλυτικά εδώ – Προσοχή σκληρές εικόνες

12.10.2023 18:32

ΗΠΑ: Δεν είχαμε ένδειξη ότι ετοιμαζόταν επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν καμία ένδειξη ότι προετοιμαζόταν επίθεση της Χαμάς κατά του Ισραήλ, δήλωσε σήμερα από τις Βρυξέλλες, την έδρα του ΝΑΤΟ, ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Οστιν.

«Εάν είχαμε τέτοιες ενδείξεις, θα τις είχαμε κοινοποιήσει στο Ισραήλ αλλά από ό,τι γνωρίζω δεν είχαμε δει τίποτα τέτοιο», δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο τέλος του συνεδρίασης των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

Οι ΗΠΑ δεν έχουν καμιά ένδειξη ότι η σιιτική Χεζμπολάχ του Λιβάνου συγκέντρωνε στρατεύματα για να επιτεθούν ενδεχομένως στο Ισραήλ, διευρύνοντας τη σύγκρουση.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έθεσαν κανέναν όρο για τη χρήση της στρατιωτικής τους βοήθειας στο Ισραήλ, το οποίο απάντησε με μαζικά πλήγματα στην επίθεση που εξαπέλυσε η Χαμάς, δήλωσε ο 'Οστιν.

«Δεν θέσαμε κανέναν όρο στη χρήση των εξοπλισμών μας. Είναι ένας επαγγελματικός στρατός που διοικείται από μια επαγγελματική διοίκηση. Ελπίζουμε και περιμένουμε να κάνουν τα πράγματα σωστά κατά τη διεξαγωγή της εκστρατείας τους», δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός ενώπιον των δημοσιογράφων.

12.10.2023 18:29

Στο Κατάρ για συνομιλίες ο Μπλίνκεν

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν αναμένεται αύριο στο Κατάρ για συνομιλίες με την πολιτική ηγεσία της χώρας αυτής γύρω από το θέμα της Χαμάς.

«Αύριο, ο υπουργός Μπλίνκεν θα μεταβεί στο Κατάρ για να συναντηθεί με υψηλόβαθμους αξιωματούχους», ανέφερε ένας Αμερικανός αξιωματούχος.

12.10.2023 18:13

Οι Ισραηλινές δυνάμεις λένε ότι σκότωσαν μαχητή της Χαμάς κοντά στη Γάζα

Οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας δηλώνουν ότι τα στρατεύματα σκότωσαν έναν Παλαιστίνιο τρομοκράτη κοντά στο Κιμπούτς Κισουφίμ στο νότιο Ισραήλ, κοντά στα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας.

12.10.2023 18:11

Δύσκολες ώρες για τους γιατρούς στη Γάζα: Ζητούν άνοιγμα ενός ανθρωπιστικού διαδρόμου

Σε συνέχεια των όσων αναφέραμε νωρίτερα σχετικά με τους τέσσερις τραυματιοφορείς της Εταιρείας Ερυθρού Σταυρού Παλαιστίνης (PRCS) που σκοτώθηκαν την Τετάρτη, ο εκπρόσωπος Nebal Farsakh περιέγραψε επίσης στο Al Jazeera τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι ιατρικές ομάδες της στη Γάζα.

«Οι προκλήσεις είναι πάρα πολλές. Οι συνεχιζόμενοι βομβαρδισμοί πλήττουν τα πάντα και θέτουν επίσης τις ομάδες μας σε κίνδυνο ... Η καταστροφή των υποδομών και των μεγάλων δρόμων εμποδίζει επίσης την κίνησή μας για να φτάσουμε στους τραυματίες. Γι' αυτό ζητάμε το άνοιγμα ενός ανθρωπιστικού διαδρόμου [στη Γάζα]. Αν υπάρχει διάδρομος, τότε οι ομάδες μας μπορούν να κινηθούν με ασφάλεια και να βοηθήσουν τους τραυματίες», δήλωσε ο Φαρσάκ.

Με τον συνεχιζόμενο αποκλεισμό της Γάζας, ο Farsakh εξηγεί ότι η κατάσταση, η οποία ήταν ήδη «τρομερή» πριν από τις μάχες, είναι τώρα χειρότερη και όλα τα ασθενοφόρα εργάζονται σε πλήρη δυναμικότητα με φτωχό εξοπλισμό.

Ο Farsakh πρόσθεσε ότι η ψυχική υγεία των τραυματιοφορέων της PRCS είναι «πραγματικά κακή», καθώς το προσωπικό πρέπει να βλέπει τους συναδέλφους του να πεθαίνουν και να ανησυχεί όταν αφήνουν τις οικογένειές τους για να σώσουν τη ζωή άλλων ανθρώπων κατά τη διάρκεια μιας αεροπορικής επίθεσης.

12.10.2023 18:06

Ισραηλινό Υπουργείο Υγείας: Νοσηλεύονται 406 άτομα – Στους 3.391 οι τραυματίες

Το ισραηλινό υπουργείο Υγείας παρείχε ενημέρωση, σύμφωνα με την οποία, από την Πέμπτη, 406 άνθρωποι νοσηλεύονται σε νοσοκομεία, με 105 σε κρίσιμη κατάσταση, 184 σε μέτρια κατάσταση και 117 σε ήπια κατάσταση.

Μέχρι στιγμής, συνολικά 3.391 τραυματίες έχουν εισαχθεί σε νοσοκομεία, εκ των οποίων 28 σε κρίσιμη κατάσταση, 382 σε σοβαρή κατάσταση, 617 σε μέτρια κατάσταση, 1.909 σε ήπια κατάσταση, 164 με τραύματα που σχετίζονται με το άγχος και 291 υπό ιατρική αξιολόγηση. Μεταξύ όλων των τραυματιών, 74 είναι ανήλικοι, ενώ 19 από αυτούς νοσηλεύονται επί του παρόντος σε νοσοκομείο.

12.10.2023 18:05

Λευκός Οίκος: Τα σχόλια του Τραμπ για τη Χεζμπολάχ είναι «επικίνδυνα»

Τα σχόλια του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ που αποκάλεσε τη Χεζμπολάχ «έξυπνη» και επέκρινε τον υπουργό Άμυνας του Ισραήλ ήταν «επικίνδυνα και ανισόρροπα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Άντριου Μπέιτς.

«Δηλώσεις όπως αυτή είναι επικίνδυνες και ανισόρροπες. Μας είναι εντελώς άγνωστο γιατί οποιοσδήποτε Αμερικανός θα μπορούσε ποτέ να επαινέσει μια τρομοκρατική οργάνωση που υποστηρίζεται από το Ιράν ως "έξυπνη"».

Τι είπε ο Τραμπ: Μιλώντας σε υποστηρικτές του στη Φλόριντα χθες το βράδυ, ο Τραμπ αποκάλεσε τη Χεζμπολάχ «πολύ έξυπνη» και τον Ισραηλινό υπουργό Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ «βλάκα».

Είπε στο πλήθος της συγκέντρωσης ότι οι προσευχές του είναι με το Ισραήλ και υποσχέθηκε και πάλι να σταθεί στο πλευρό της χώρας και να υποστηρίξει τις προσπάθειες για την καταστροφή της Χαμάς - πριν συνεχίσει να περιγράφει μια "κακή εμπειρία" με τους ηγέτες του Ισραήλ.

«Το Ισραήλ επρόκειτο να το κάνει αυτό μαζί μας, και το σχεδίαζε και το επεξεργαζόταν για μήνες», είπε σχετικά με τον συντονισμό για τη δολοφονία του στρατηγού Qassem Soleimani, επικεφαλής της ιρανικής δύναμης Quds Force.

«Είχαμε τα πάντα έτοιμα και το βράδυ πριν συμβεί, έλαβα ένα τηλεφώνημα ότι το Ισραήλ δεν θα συμμετάσχει σε αυτή την επίθεση».

Ο ίδιος είπε: «Ο Σολωμανίδης είναι ο μόνος που μπορεί να κάνει κάτι τέτοιο: «Δεν θα ξεχάσω ποτέ ότι ο Μπίμπι Νετανιάχου μας απογοήτευσε».

Ο Τραμπ έχει πει εδώ και καιρό ότι έκανε περισσότερα για να υποστηρίξει το Ισραήλ από οποιονδήποτε άλλο πρόεδρο, επισημαίνοντας την απόφασή του να μεταφέρει την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ και να αποχωρήσει από την πυρηνική συμφωνία με το Ιράν.

12.10.2023 17:59

Το Ισραήλ λέει ότι έριξε 6.000 βόμβες βάρους 4.000 τόνων στη Γάζα

Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε σε ανακοίνωσή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι έχει ρίξει μέχρι στιγμής περίπου 6.000 βόμβες βάρους 4.000 τόνων στην πολιορκημένη Λωρίδα της Γάζας από την επίθεση της Χαμάς το Σάββατο.

Από τους βομβαρδισμούς έχουν σκοτωθεί μέχρι στιγμής τουλάχιστον 1.417 άνθρωποι - περίπου οι μισοί παιδιά και γυναίκες - και έχουν τραυματιστεί περισσότεροι από 6.000, σύμφωνα με Παλαιστίνιους αξιωματούχους υγείας.

12.10.2023 17:58

Σειρήνες ηχούν σε κοινότητα στα σύνορα Ισραήλ-Λιβάνου

12.10.2023 17:58

Μπλίνκεν: «Εμπνεόμαστε από την αλληλεγγύη των Ισραηλινών»

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν επισκέπτεται το κέντρο προσφοράς στο Τελ Αβίβ

12.10.2023 17:57

Ρουκέτες εκτοξεύονται προς το νότιο Ισραήλ

Αναφορές για νέο καταιγισμό ρουκετών που εκτοξεύονται από τη Γάζα προς την Άσκελον και το Άσντοντ στο νότιο Ισραήλ.

12.10.2023 17:50

Γαλλία: Δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής στοιχεία που να εμπλέκουν άμεσα το Ιράν στις επιθέσεις της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ, λέει το ΥΠΕΞ

Η Γαλλία δεν έχει κάποια επίσημη ένδειξη που να εμπλέκει άμεσα το Ιράν στις επιθέσεις της Χαμάς στο Ισραήλ, δήλωσε σήμερα το υπουργείο Εξωτερικών, προσθέτοντας πως το Παρίσι έστειλε μηνύματα σε περιφερειακούς παράγοντες προειδοποιώντας τους να μην εκμεταλλευθούν την κρίση.

12.10.2023 17:49

Τι μετέδιδε νωρίτερα το live blog του ethnos.gr

Δείτε εδώ τι μετέδιδε νωρίτερα το live blog του ethnos.gr

12.10.2023 20:36

Αδιάκοπες μάχες λαμβάνουν χώρα στη Μέση Ανατολή, μετά την ξαφνική επίθεση της Παλαιστινιακής Ισλαμιστικής Οργάνωσης Χαμάς στο Ισραήλ το Σάββατο. Το κράτος του Ισραήλ κήρυξε επίσημα πόλεμο στη Χαμάς και απάντησε με αεροπορικά χτυπήματα μέσα σε κατοικημένες περιοχές. Τα θύματα του άμαχου πληθυσμού συνεχώς αυξάνονται, ενώ υπάρχουν αναφορές ότι ο Ισραηλινός στρατός ετοιμάζεται για χερσαία επίθεση στη Γάζα.

Όλες οι εξελίξεις στο live blog του ethnos.gr