Αύγουστος Κορτώ: Τα δύσκολα παιδικά χρόνια, η σχέση του με τους γονείς του και τα συναισθήματα για τον σύζυγό του
Ο συγγραφέας μίλησε για όλες τις πτυχές της ζωής του🕛 χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτά ┋
Ο Αύγουστος Κορτώ έδωσε μία εφ' όλης της ύλης συνέντευξη στην εκπομπή «EQ» του Action24 και μίλησε για την ψήφιση του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών και τον εκφοβισμό που δέχθηκε στο σχολείο.
«Στο σχολείο δέχθηκα πολύ bullying»
Ο γνωστός συγγραφέας, μεταξύ άλλων, μίλησε ανοιχτά και για τη σχέση του με τη μητέρα του, τον σύντροφό του, αλλά και την απύθμενη στήριξη που έχει λάβει από τον σύντροφο της ζωής του.
Ο Αύγουστος Κορτώ αναφέρθηκε αρχικά στον γάμο που έκανε με τον επί πολλά χρόνια σύντροφό του, εξηγώντας ότι όταν ήταν νέοι δε φανταζόντουσαν ποτέ ότι θα μπορούσαν μια ημέρα τα ομόφυλα ζευγάρια να παντρεύονται. «Εννοείται ότι θα παντρευόμασταν γιατί ήταν το τελείως άπιαστο, απίθανο κι απίστευτο το όνειρο των παιδικών κι εφηβικών μας χρόνων. Όταν ήμασταν μικροί, 12, 13, 14 χρονών τη δεκαετία του '90, δεν μπορούσαμε καν να φανταστούμε δύο άντρες ζευγάρι να συζούν στο ίδιο σπίτι. Ακόμα κι αυτό μας φαινόταν τελείως εξωπραγματικό, ιδίως εγώ που ήμουν στη Θεσσαλονίκη με τον συντηρητισμό της και την κλειστή, πολύ μικρή κοινωνία».
Σε άλλο σημείο, περιέγραψε τον εκφοβισμό που υπέστη, αλλά και την ισχυρή αυτοπεποίθηση που του είχε εμφυσήσει η μητέρα του, την οποία χρησιμοποίησε για να αμυνθεί. «Στο σχολείο δέχθηκα πολύ bullying. Παρά τα προβλήματά μου, επειδή η Κατερίνα (σ.σ. η μητέρα του) με λάτρευε κι έλεγε ότι είμαι ένα σπάνιο και χαρισματικό πλάσμα και δεν έχανε ευκαιρία να μου το πει, είχα από πολύ μικρός θηριώδη αυτοπεποίθηση, γι' αυτό και πίστευα ότι μπορώ να τη θεραπεύσω. Όποτε άκουγα στο σχολείο κράξιμο ή κοροϊδία για το οτιδήποτε, τα παιδιά δεν χρειάζονται και πολλά για να κοροϊδέψουν. Και στα 90s η έννοια του "bullying" δεν υπήρχε. Σαφώς και οι καθηγητές προσπαθούσαν να το περιορίζουν ή έβαζαν χέρι, αν γινόταν κάτι πολύ σοβαρό».
Και πρόσθεσε: «Αλλά εγώ που έχω φάει πολύ γερό bullying ένα κομμάτι μου έλεγε "οκ κάντε τώρα γιατί μία ημέρα θα πάρετε τα αρχ*** μου". Ήμουνα σίγουρος ότι "μία ημέρα θα είστε χαμένοι στην ασημαντότητα". Ακούγεται αλαζονικό, αλλά κάπως πρέπει να αμυνθεί ο βαλλόμενος έφηβος».
«Τον Τάσο τον αγαπάω περισσότερο από τον εαυτό μου»
Σε άλλο σημείο της συνέντευξης μίλησε για τη μητέρα του: «Το πρώτο μεγάλο μυστήριο της ζωής μου ήταν η μητέρα μου. Έπρεπε ως παιδί, ως έφηβος να καταλάβω τη φύση της αρρώστιας της. Ζούσα σε καθεστώς πλήρους άγνοιας σε ό,τι αφορά τα ψυχικά νοσήματα κι έτσι έπρεπε μέσα από τη σχέση μας που ήταν πολύ στενή και πολύ εξομολογητική να προσπαθώ να εντοπίσω το τραύμα».
Και συνέχισε: «Από μία ηλικία και μετά ήμουν ο πρωταρχικός φροντιστής της. Πολλές φορές προκειμένου να είναι ήσυχη, σχετικά χαρούμενη, τη σιγοντάριζα στους εθισμούς της».
Όσον αφορά τη σχέση με τον σύζυγό του, Τάσο, ο συγγραφέας εξομολογήθηκε: «Ο Τάσος ήταν η μεγάλη τύχη της ζωής μου γιατί εδώ και 20 χρόνια έχω έναν άνθρωπο που μου προσφέρει αγάπη, στοργή στήριξη, συντροφιά που δεν με έχει αφήσει μόνο με το βάσανό μου στιγμή. Αποδέχτηκε και έμαθε να διαχειρίζεται καταστάσεις με τις οποίες δεν ήταν καθόλου εξοικειωμένος με μόνο κίνητρο την αγάπη. Με λάτρευε, ήθελε να γίνω καλά, και θα έκανε ό,τι περνούσε από το χέρι του για να γίνω καλά. Αυτό είναι τύχη, είναι ευλογία. Τον αγαπάω περισσότερο από τον εαυτό μου. Είμαι εξαρτημένος πάνω του, είναι τα πάντα. Όταν γυρίζει από τη δουλειά το απόγευμα τον περιμένουμε με τον Τζέρι στην πόρτα και δεν ξέρεις ποιος είναι ο σκύλος και ποιος είναι ο άνθρωπος».
«Υπήρχε η επιθυμία να παντρευτούμε γιατί η ζωή μας είχε τα χαρακτηριστικά της ζωής ενός παντρεμένου ζευγαριού. Ευθύνες, έξοδα, κοινούς φίλους, ζούσαμε σαν παντρεμένο ζευγάρι πολύ πριν παντρευτούμε. Θέλαμε να έχουμε και την εξασφάλιση που σου προσφέρει ο νόμος», πρόσθεσε.
«Ο Τάσος ως νομικός το ήξερε ακόμη περισσότερο από εμένα. Το πιο απλό να πω: όταν νοσηλεύτηκα στο Αιγινήτειο το 2018 είχαμε σύμφωνο συμβίωσης. Το σύμφωνο συμβίωσης έδινε στον Τάσο τη δυνατότητα να έρχεται να με βλέπει οποτεδήποτε θέλει ασχέτως των ωρών του επισκεπτηρίου. Να κάθεται όσο θέλει να συζητάει με τους θεράποντες ιατρούς, να έχει μία πλήρη εποπτεία της νοσηλείας μου».
«Εννοείται ότι θα παντρευόμασταν, ήταν το τελείως άπιαστο όνειρο των παιδικών μας χρόνων,. Δεν το λέγαμε από μικροί, θα ήταν αδύνατο, Όταν ήμασταν μικροί δεν μπορούσαμε καν να φανταστούμε δυο άνδρες ζευγάρι να συζούν σε ένα σπίτι,.
Σχετικά με τους διάσημους Έλληνες που δεν έχουν μιλήσει δημόσια για τη σεξουαλικότητά τους, ο Αύγουστος Κορτώ ανέφερε: «Στην Ελλάδα, αν θέλουμε ένα παράδειγμα του πόσο πίσω είμαστε, αρκεί να σκεφτούμε πόσοι πολιτικοί, αθλητές και καλλιτέχνες είναι ανοιχτά ΛΟΑΤΚΙ. Πόσοι είναι και πόσοι το έχουν πει. Αυτός είναι ένας καβγάς που έχω κάνει με επώνυμους γκέι. Δεν αρκεί να το ξέρουν οι πάντες, το να το πεις έχει τεράστια αξία. Μπορείς να βοηθήσεις πολύ κόσμο, πολλά παιδιά που ζουν στην κάθετη Ελλαδίτσα του ’50. Αδιαφορούν και θεωρούν ότι είναι περιττό, αφού το ξέρουν όλοι».
«Εγώ αγανακτώ, γιατί μιλάμε για καλλιτέχνες που ζουν επί δεκαετίες από τους γκέι και τις λεσβίες. Αυτοί αγόραζαν τους δίσκους τους, αυτοί πήγαιναν στις συναυλίες τους. Και δεν βοηθάνε. Όταν δεν έχεις εκπροσώπηση ανοιχτή και ελεύθερη από ανθρώπους που θα μπορούσαν να βοηθήσουν, κάνεις ό,τι μπορείς με το μέγεθος της φήμης που διαθέτεις ο ίδιος», συμπλήρωσε κλείνοντας ο συγγραφέας.
Οι αθέατες πλευρές του Κώστα Σημίτη: Το μικρό μαύρο μπλοκάκι και οι «κατσάδες» σε υπουργούς
Αγωνία για την υγεία του Αρχιεπίσκοπου Αλβανίας Αναστάσιου: Τα νεότερα – Τον επισκέφθηκε ο Ιερώνυμος
«Ήταν ζωντανή ψυχή παγιδευμένη σε νεκρό σώμα»: Συγκλονίζει η αδερφή της Ευγενίας που ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου
«Καλά έκαναν»: Η στιγμή που αστυνομικοί επιβάλλουν στη Βάνα Μπάρμπα πρόστιμο για οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr