Γιώργος Καπουτζίδης: «Το Pride θα έπρεπε να γιορτάζεται από όλους μας»
«Το Pride γίνεται για γίνεται για εμάς που περάσαμε μια δύσκολη φάση»🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Με αφορμή τη μεγάλη παρέλαση του «Europride» που θα διεξαχθεί απόψε στη Θεσσαλονίκη, μίλησε ο Γιώργος Καπουτζίδης μέσα από την εκπομπή «Μέρα με χρώμα» της ΕΡΤ3.
Για το λόγο που πρέπει να συνεχίσουν να γίνονται αυτές οι παρελάσεις περηφάνιας αλλά και για την ιστορία του θεσμού τοποθετήθηκε ο γνωστός ηθοποιός και σεναριογράφος, ο οποίος είναι ο κεντρικός παρουσιαστής της σημερινής βραδιάς μαζί με το Φώτη Σεργουλόπουλο.
«Το Pride γίνεται για γίνεται για εμάς που περάσαμε μια δύσκολη φάση»
«Βγαίνουν και μιλάνε άνθρωποι οι οποίοι δεν έχουν την παραμικρή γνώση. Δεν ξέρουν καν τι είναι Pride και πως ξεκίνησε. Το 1969 στην Αμερική οι άνθρωποι ζούσαν τότε φοβισμένοι, δεν μπορούσαν να κυκλοφορήσουν έξω στην πόλη τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα και ήταν αναγκασμένοι να πηγαίνουν στο συγκεκριμένο μπαράκι που ήταν και το μόνο στο οποίο μπορούσαν να έχουν πρόσβαση. Και εκεί ακόμα τους εκμεταλλεύονταν όμως γιατί το διαχειριζόταν η μαφία οπότε η μπύρα κόστιζε πέντε φορές πάνω από ένα κανονικό μπαρ» είπε αρχικά ο Γιώργος Καπουτζίδης.
«Σε κάποια φάση αυτοί οι άνθρωποι, τον Ιούνιο του 1969, αποφάσισαν να αντιδράσουν σε αυτό και είπαν «όχι, δεν θα με συλλάβεις και δεν θα με παρενοχλήσεις». Βγήκαν έξω στο δρόμο, ανάγκασαν τους αστυνομικούς να κλειστούν μέσα στο μπαρ και είδαμε για έξι μέρες να είναι αυτοί οι άνθρωποι έξω και να διαδηλώνουν. Έναν χρόνο μετά, τον Ιούνιο του ’70, έγινε το πρώτο Pride. Στην ουσία είναι μια επανάσταση του ανθρώπου απέναντι σε κάτι που τον καταπιέζει» συνέχισε λέγοντας.
Ενώ κλείνοντας εξήγησε τους λόγους που πρέπει να συνεχίσουν να γίνονται αυτές οι εκδηλώσεις περηφάνιας: «Το Pride θα έπρεπε να είναι κάτι το οποίο θα έπρεπε να γιορτάζεται από όλους μας και στην Ευρώπη γιορτάζεται από όλους. Ήμουν στο Βέλγιο τον προηγούμενο μήνα και υπήρχαν εκδηλώσεις, συναυλίες, στρέιτ, γκέι, non binary, όλοι είναι εκεί. Γλεντάνε και χαίρονται την αγάπη, την αλληλεγγύη και είναι σαν να αναγνωρίζουν τα λάθη του παρελθόντος και να αποφασίζουν να τα διορθώσουν. Το Pride γίνεται για αυτό. Γίνεται για εμάς που περάσαμε μια δύσκολη φάση. Δεν νομίζω ότι ένας στρέιτ μπορεί να καταλάβει τι περνάει ένα ΛΟΑΤΚΙ άτομο στην παιδική του ηλικία, στην εφηβεία και στο σχολείο».
Ο ρόλος που θα έπρεπε να έχει η τηλεόραση
Ο Γιώργος Καπουτζίδης μίλησε για τον ρόλο της τηλεόρασης στον αγώνα αυτό. Συγχρόνως, αποκάλυψε ότι υπήρξε μια τηλεοπτική εκπομπή που τον είχε καλέσει να μιλήσει σχετικά με τα θέματα της ομοφυλοφιλίας, με απώτερο σκοπό να συμπεριλάβουν άτομα της αντίθετης ιδεολογίας, προκειμένου να προκαλέσουν ένταση στον τηλεοπτικό αέρα ανάμεσα στις δύο πλευρές.«Ακόμα και σήμερα, νομίζω θα πρέπει να επιληφθεί η ΕΣΗΕΑ, υπήρχε εκπομπή την περίοδο που συζητιόταν το νομοσχέδιο όπου καλούσε ομόφυλα ζευγάρια να μιλήσουν για τις οικογένειές τους. Αρχικά τα ομόφυλα ζευγάρια κολακεύονταν, επειδή έλεγαν πως αυτή η εκπομπή θα μας βοηθήσει, θα ανοίξει έναν διάλογο να μιλήσουμε για το πώς ζούμε και τα παιδιά μας. Ο απαράβατος όρος, το προαπαιτούμενο που τους έθεταν ήταν πως δεν θα μιλήσουν μόνο εκείνοι, θα ήταν και απέναντι ένας άλλος που θα τους έκανε επίθεση για να πει την άλλη άποψη. Τους έλεγαν δεν θα είστε μόνοι σας. Δεν τους επέτρεπαν να βγουν και να μιλήσουν για τα παιδιά τους. Δεν τους ήθελαν ούτως ή άλλως για να μιλήσουν για τα παιδιά τους. Ήθελαν να τους χρησιμοποιήσουν για να γίνει καβγάς και να κάνουν νούμερα. Αυτό πρέπει να το καταλάβει η ΕΣΗΕΑ, ήταν συγκεκριμένη η εκπομπή που το έκανε», είπε αρχικά ο ηθοποιός.
Ενώ συνέχισε: «Και εμένα με κάλεσε μια εκπομπή, μου υποσχέθηκαν ότι θα είμαι εγώ και ομόφυλα ζευγάρια. Και όταν βγήκα σε ζωντανή σύνδεση, επειδή ήμουν και στο εξωτερικό, είδα ότι μου είχαν πει ένα ψέμα. Απέναντι μου είχα ανθρώπους οι οποίοι είχαν δηλώσει πως θα ψηφίσουν όχι στο νομοσχέδιο και έναν δημοσιογράφο. Με εξαπάτησαν! Δεν με εξανάγκασαν, με εξαπάτησαν. Όταν εκεί κατάλαβα τι έχουν στήσει, τους είπα πως δεν έχω έρθει για να αφήσω έναν άνθρωπο να μιλήσει αρνητικά για μένα, την προσωπικότητά μου. Ήμουν πάρα πολύ αυστηρός από την αρχή».
Επιστροφή στον Λευκό Οίκο για την οικογένεια Τραμπ: Ο ρόλος του κάθε μέλους – Ποιοι θα είναι στην πρώτη γραμμή και ποιοι στο περιθώριο
Μέση Ανατολή: Πότε θα τεθεί σε ισχύ η εκεχειρία – Τι προβλέπει η συμφωνία
Στο ΚΑΤ νοσηλεύεται 27χρονος που μεταφέρθηκε από τον Πύργο με τραύμα από όπλο ή μαχαίρι – Οι έρευνες της ΕΛΑΣ
Η Τέιλορ Σουιφτ προσφέρει δωρεές σε διάφορες οργανώσεις για τους πληγέντες του Λος Άντζελες
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr