Δημήτρης Μακρυνιώτης: «Πριν από τέσσερα χρόνια διαγνώστηκα με μυασθένεια Gravis - Επρεπε να αλλάξω τη ζωή μου»
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Καλεσμένος στην εκπομπή «Στούντιο 4» βρέθηκε, το μεσημέρι της Δευτέρας (23/10), ο Δημήτρης Μακρυνιώτης, ο οποίος αποκάλυψε ότι διαγνώστηκε με μυασθένεια Gravis πριν από τέσσερα χρόνια.
«Είναι ένα νόσημα που παλιά ονομαζόταν βαριά μυασθένεια. Ονομαζόταν βαριά γιατί αν είχες αυτή την ασθένεια, χαιρετούσες. Αυτό είχε και ο Αριστοτέλης Ωνάσης που του κρατούσαν τα μάτια με οδοντογλυφίδες. Προκαλεί αδράνεια στους μυς. Είναι μη αναστρέψιμη ασθένεια. Μια μέρα έπεσε το μάτι μου, ψάχναμε για αρκετά χρόνια, δεν το βρίσκαμε. Κάναμε συνέχεια εξετάσεις. Το βρήκαμε πριν από τέσσερα χρόνια» είπε, αρχικά, ο γνωστός ζαχαροπλάστης.
«Ηταν ένα σοκ. Μπήκα κατευθείαν να το ψάξω και έλεγε προσδόκιμο όριο ζωής. Και λες κάτσε να κρατηθώ λίγο εκείνη τη στιγμή. Σκέφτηκα κατευθείαν την κόρη μου. Μου είπαν ότι απαγορεύεται το μπότοξ, καθόλου κούραση. Εγώ άνθρωπος του γυμναστηρίου, της πολλής δουλειάς. Μου είπαν δεν υπάρχει άλλος τρόπος. Επρεπε ν' αλλάξω τη ζωή μου, συν μια φαρμακευτική αγωγή κάθε τρεις ώρες. Χτυπάει ένα ξυπνητήρι. Η μεγαλύτερη ευλογία που μου έδωσε ο Θεός, το τρίωρο.
Ό,τι και να πάθει ένας άνθρωπος είναι στην ανθρώπινη φύση του να το ξεπερνάει και να είναι δυνατός. Έκανα πολύ καιρό να το διαχειριστώ, δεν μπορούσα. Στην αρχή έπεσα σε μια μίνι κατάθλιψη. Έχω και μία μικρή μανιοκατάθλιψη, διαγνωσμένη και γίνεται τώρα ο πόλεμος. Η σύντροφός μου, Βάσω Μαζωνάκη είναι βράχος στη ζωή μου» πρόσθεσε.
Τι είναι η μυασθένεια Gravis
Σύμφωνα με το iatriko.gr, η μυασθένεια Gravis έχει επίπτωση στον πληθυσμό 2,5 έως 20 περιπτώσεις ανά 100.000 άτομα ανά έτος.
Τα συμπτώματα οφείλονται στη διαταραχή της λειτουργίας της νευρομυϊκής σύναψης δηλαδή του σημείου όπου γίνεται η μεταβίβαση της νευρομυϊκής διέγερσης και που αποδίδεται στην κατάληψη των υποδοχέων της ακετυλοχολίνης από αυτοάνοσα αντισώματα.
Η ακετυλοχολίνη είναι η ουσία που προκαλεί τη μυϊκή σύσπαση. Η ποσότητα της ακετυλοχολίνης που εκκρίνεται είναι φυσιολογική, ο αριθμός των υποδοχέων της, όμως, είναι μειωμένος και επιπλέον οι υποδοχείς αυτοί καταλαμβάνονται από αυτοάνοσα αντισώματα. Το 12 έως 17% των ασθενών με γενικευμένη μυασθένεια Gravis δεν έχει αντισώματα εναντίον των υποδοχέων της ακετυλοχολίνης.
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr