Eurovision 2022: «Από μικρή ονειρευόμουν να εκπροσωπήσω την Ελλάδα» λέει η Αμάντα Γεωργιάδη Tenjford
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 9 λεπτά ┋
Η «μεγάλη» στιγμή έφτασε! Η Eurovision έρχεται και πάλι στις ζωές μας, για να μας καθηλώσει και μας υπόσχεται αρκετή μουσική, χορό, κέφι και φυσικά ιδιαίτερες και έντονες εμφανίσεις.
Φέτος, η καρδιά του μεγαλύτερου ευρωπαϊκού μουσικού διαγωνισμού «χτυπά» στη σκηνή του Pala Olimpico στο Τορίνο, μετά τη νίκη των Maneskin και το τραγούδι «Zitti e buoni». Την Ελλάδα θα εκπροσωπήσει η Αμάντα Γεωργιάδη Tenjford, με το «Die Together», μια συναισθηματική και ταυτόχρονα δυναμική μπαλάντα. «Δεν έχω τόσο άγχος, όσο προσμονή. Βλέπω καθημερινά ότι αρέσει το τραγούδι μας κι αυτό μου δίνει θετική ψυχολογία και δύναμη για τη συνέχεια» λέει, χαρακτηριστικά, η ίδια στο ethnos.gr.
Η Αμάντα άντλησε έμπνευση για το «Die Together» από μια αληθινή ιστορία αγάπης που βίωσε πριν από μερικά χρόνια και την ταρακούνησε συναισθηματικά. «Αρχικά, το είχα γράψει για το προσωπικό μου άλμπουμ. Μετά δήλωσα συμμετοχή στην ΕΡΤ για τη Eurovision και να που φτάσαμε ως εδώ. Είναι ένα μουσικό κομμάτι, με το οποίο θέλησα να εκφράσω την έννοια της απόλυτης αγάπης, αυτής που είναι τόσο έντονη, που σε κάνει να νιώθεις ότι -με ένα συμβολικό τρόπο- είναι σαν να "πεθαίνεις" μαζί με αυτόν που αγαπάς» αποκαλύπτει.
Το σκηνικό της ελληνικής συμμετοχής συνθέτουν μπλε καρέκλες πεσμένες στο πάτωμα, αλλά και φώτα ειδικά διαμορφωμένα, με συνεχείς εναλλαγές ανάλογα με την εξέλιξη του κομματιού και της σκηνικής του παρουσίας. Η εμφάνιση ξεκινάει με πολύ κοντινό πλάνο στο πρόσωπο της Αμάντας, η οποία έχει κλειστά μάτια και τ' ανοίγει, όσο ερμηνεύει acapella τους πρώτους στίχους από το «Die Together».
Κατόπιν, το πλάνο ανοίγει και ξαφνικά εμφανίζονται πολλές ίδιες καρέκλες, οι οποίες αρχίζουν να λιώνουν, θυμίζοντας πίνακα ζωγραφικής. Πίσω από την τραγουδίστρια, η οποία φοράει ένα ρούχο με μακριά μανίκια, έντονους ώμους και τονισμένη μέση από μεταξωτό μεταλλικό λευκό σιφόν με ιριδίζουσες αποχρώσεις, βρίσκονται δύο σκιές, μία γυναίκα και ένας άντρας που χορεύουν, ενώ μπροστά της είναι ένα ποτάμι, με το νερό να τρέχει προς τα κάτω σαν μικρός καταρράκτης.
Φτάνοντας στην κορύφωση του τραγουδιού, η σκηνή λούζεται με φως και έντονους γαλάζιους χρωματισμούς. Στο πάτωμα, η σκιά της Αμάντας μεγαλώνει και γίνεται σαν δείκτης ρολογιού που περιστρέφεται γύρω της. Η εμφάνιση ολοκληρώνεται, όπως αρχίζει, δηλαδή με κοντινό πλάνο στην τραγουδίστρια, η οποία αυτή τη φορά κλείνει τα μάτια της και, ως εκ τούτου, το κοινό συνειδητοποιεί πως πρόκειται για ένα όνειρο μέσα από τα μάτια της 25χρονης. Τη σκηνοθεσία της ελληνικής συμμετοχής υπογράφει ο Φωκάς Ευαγγελινός. «Είναι ένας καλλιτέχνης με τεράστια εμπειρία από το διαγωνισμό και είναι διαρκώς πρόθυμος τόσο να με κατευθύνει στις πρόβες όσο και ν' ακούσει τη γνώμη μου. Είναι team player, έχει εντυπωσιακή φαντασία και γενικότερα, η παρουσία του στο πλευρό μου, με βοηθάει πολύ. Με κέρδισε από την πρώτη στιγμή».
Η ελληνική αποστολή εργάστηκε μεθοδικά και εντατικά για την αποτύπωση της συγκεκριμένης ιδέας και συνεργάστηκε με ομάδα από εξαιρετικούς επαγγελματίες: Η σχεδιάστρια μόδας, Σήλια Κριθαριώτη, επιμελήθηκε την ενδυματολογική εμφάνιση της Αμάντας και ο Γιάννης Μουρίκης έκανε τον σχεδιασμό του σκηνικού, ενώ τον σχεδιασμό της εικόνας στον φωτισμό επιμελήθηκε ομάδα visual artists από την Ουκρανία και επικεφαλής τον Nicholas Chobb. «Oι εικόνες, οι συνθέσεις και τα χρώματα από αυτό που έχουμε δημιουργήσει, μου αρέσουν πολύ» λέει η Αμάντα, με ενθουσιασμό.
Η 25χρονη Ελληνίδα της ομογένειας, που επιλέχτηκε ανάμεσα σε 26 καλλιτέχνες και δύο γκρουπ από επταμελή επιτροπή αξιολόγησης της ΕΡΤ, έζησε τα πρώτα χρόνια της ζωής της στα Ιωάννινα. Σε ηλικία τριών ετών, η οικογένειά της μετανάστευσε στη γραφική πόλη Tenfjord της Νορβηγίας, από την οποία εμπνεύστηκε και το καλλιτεχνικό της επώνυμο. «Η πρώτη μουσική που άκουσα στη ζωή μου ήταν ελληνική: Μάνος Λοίζος, Μίκης Θεοδωράκης και Διονύσης Σαββόπουλος. Μπορεί να ζω στη Νορβηγία αλλά δεν έχω σταματήσει να έρχομαι στην Ελλάδα, για να δω τους συγγενείς μου, για να κάνω διακοπές και να δοκιμάσω τα αγαπημένα μου φαγητά» αναφέρει.
«Ψηλά» η Ελλάδα στα στοιχήματα
Όσο γράφονται αυτές οι γραμμές, η ελληνική συμμετοχή φιγουράρει στην 6η θέση των στοιχημάτων για να κερδίσει το βραβείο του διαγωνισμού, γεγονός που γεννά υψηλές προσδοκίες. «Έχω ακούσει ότι τα προγνωστικά για το τραγούδι μας είναι πάρα πολύ θετικά. Μακάρι να φτάσουμε όσο πιο ψηλά γίνεται! Πιστεύω, όμως, πως δεν πρέπει να παίρνουμε πολύ στα σοβαρά τα στοιχήματα, γιατί όλες οι βαθμολογίες κρίνονται από την εμφάνιση του κάθε υποψήφιου στη σκηνή» ξεκαθαρίζει.
Όλες οι χώρες που διαγωνίζονται τόσο στον πρώτο όσο και στον δεύτερο ημιτελικό έχουν ήδη ολοκληρώσει τις δύο τεχνικές τους πρόβες, συνολικής διάρκειας πενήντα λεπτών. Μέχρι στιγμής, η πρόβα της Ελλάδας έχει φτάσει στις 496.000 προβολές στο επίσημο κανάλι της Eurovision στο Youtube και η μόνη πρόβα που την ξεπερνά είναι της Αλβανίας με 543.000 θεάσεις. Το μεσημέρι της Δευτέρας (9/5), πραγματοποιήθηκε η πρώτη γενική πρόβα, στην οποία συμμετείχε και η Ελλάδα, ενώ το βράδυ της ίδιας μέρας έγινε και η δεύτερη, στη διάρκεια της οποίας οι κριτικές επιτροπές έδωσαν τη βαθμολογία τους.
Σήμερα, στις 16:00 (ώρα Ελλάδος) θα πραγματοποιηθεί η τρίτη και τελευταία γενική δοκιμή πριν από τη ζωντανή μετάδοση του πρώτου ημιτελικού στις 22:00 από την ΕΡΤ1. Εκεί, η Αμάντα θα εμφανιστεί στην 15η θέση, αμέσως μετά την Ισλανδία και ακριβώς πριν από τη Νορβηγία. Από τις συνολικά 17 συμμετοχές, οι δέκα θα πάρουν το εισιτήριο για τον τελικό του Σαββάτου, με το αποτέλεσμα να κρίνεται κατά 50% από τις επιτροπές και κατά 50% από την τηλεψηφοφορία του κοινού.
Σύμφωνα με την Αμάντα, ο διαγωνισμός της Eurovision έχει πολλές ενδιαφέρουσες μουσικές προτάσεις. «Έχω ακούσει αρκετά αξιόλογα τραγούδια, από country και rock μέχρι ethnic και μπαλάντες, ακόμα και ηλεκτρονικούς πειραματισμούς. Πιστεύω πως κάθε χρόνο οι συμμετοχές είναι πολυδιάστατες και ποτέ δεν σε κάνουν να βαριέσαι» τονίζει.
Φέτος, διαγωνίζονται συνολικά 40 χώρες. Η Αρμενία και το Μαυροβούνιο επιστρέφουν, έπειτα από την απουσία τους από την προηγούμενη έκδοση, ενώ η Ρωσία που σχεδίαζε αρχικά να συμμετάσχει, αποβλήθηκε εξαιτίας της εισβολής της στην Ουκρανία. Έχει ξεχωρίσει, άραγε, κάποιο τραγούδι από τις φετινές συμμετοχές; «Υπάρχουν τόσα πολλά, ξεχωριστά και όμορφα τραγούδια! Το "Βrividi" της Ιταλίας και το "Saudade Saudade" της Πορτογαλίας είναι δύο τραγούδια που ταιριάζουν στην αισθητική μου και μου αρέσουν πολύ» απαντά.
Παρουσιαστές και των τριών ζωντανών σόου θα είναι ο Ιταλός τηλεοπτικός παρουσιαστής Αλεσάντρο Κατελάν, η τραγουδίστρια Λάουρα Παουζίνι και ο Βρετανός - Λιβανέζος τραγουδιστής Mika. Θα είναι η τρίτη φορά που η Ιταλία θα φιλοξενήσει τον διαγωνισμό, μετά τη Νάπολη το 1965 και τη Ρώμη το 1991. Τη ρωτάω αν εκτιμά ότι αυτή η συμμετοχή θα έχει θετικό αντίκτυπο στην εξέλιξη της μουσικής διαδρομής της, ανεξαρτήτου αποτελέσματος. «Αυτό είναι κάτι που δεν μπορώ ακόμα να το προβλέψω. Ελπίζω όλα να πάνε καλά και να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα» υπογραμμίζει. Η Μαρία Κοζάκου και ο Γιώργος Καπουτζίδης, για ακόμη μια χρονιά, πιστοί στο ραντεβού τους, θ' αναλάβουν τα ηνία του σχολιασμού της μετάδοσης της Eurovision, ενώ η Στεφανία Λυμπερακάκη, η οποία πέρυσι με το «Last Dance» έφερε τη χώρα μας στο top10 του ευρωπαϊκού μουσικού διαγωνισμού, θ' ανακοινώσει το δωδεκάρι της ελληνικής κριτικής επιτροπής στον τελικό.
«Θα ήθελα να είμαι μια γιατρός που γράφει και τραγουδάει ποπ κομμάτια»
Σε ηλικία πέντε ετών, η Αμάντα ξεκίνησε μαθήματα πιάνου, ενώ στην εφηβεία άρχισε να γράφει τα πρώτα της τραγούδια, παίρνοντας μέρος σε πολλά νορβηγικά φεστιβάλ μουσικής. Σ’ ένα από αυτά τράβηξε το ενδιαφέρον μιας μεγάλης δισκογραφικής εταιρείας, με αποτέλεσμα να κυκλοφορήσει τον πρώτο της EP δίσκο με τίτλο «First impression», αποσπώντας εξαιρετικές κριτικές. Το «Then I fell in love», το οποίο συμπεριέλαβε στο δεύτερο EP της, έγινε μεγάλη ραδιοφωνική επιτυχία, παραμένοντας για περισσότερες από 20 εβδομάδες στο επίσημο top 10 radio chart της Νορβηγίας, ενώ πριν από δύο χρόνια το τραγούδι της «Troubled Water» συμπεριλήφθηκε στην τηλεοπτική σειρά «Spinning out» του Netflix.
Παράλληλα, η Αμάντα σπουδάζει Ιατρική στο πανεπιστήμιο του Tronheim και το προηγούμενο διάστημα έκανε την πρακτική της σε νοσοκομείο για ασθενείς με κορονοϊό. «Αγαπώ την Ιατρική, είναι κάτι που μ' εμπνέει στη ζωή μου, όπως και η μουσική. Μάλιστα, μερικές μέρες μετά τη Eurovision έχω και εξεταστική. Ελπίζω να καταφέρω να βρώ χρόνο και να διαβάσω, ώστε να δώσω τα μαθήματα που μου απομένουν. Θα ήθελα ιδανικά, να ειμαι μια γιατρός που γράφει και τραγουδάει ποπ κομμάτια» λέει.
Για την Αμάντα δεν είναι εύκολο να μιλάει για τον εαυτό της. «Αυτό που μπορώ να πω είναι πως είμαι ένας άνθρωπος που εκφράζει τα συναισθήματα του μέσα από τη μουσική και αγαπάει τους φίλους και την οικογένεια του». Στον ελεύθερο χρόνο της, της αρέσει να γράφει και ν' ακούει μουσική, της αρέσει να παίζει ποδόσφαιρο με τους φίλους της και να δημιουργεί κοινες στιγμές και αναμνήσεις με το αγόρι της. Μετά τη Eurovision, η Αμάντα ετοιμάζει να κυκλοφορήσει το πρώτο της ολοκληρωμένο άλμπουμ, ενώ ο ελληνικός στίχος είναι κάτι που βρίσκεται μέσα στις σκέψεις της και ελπίζει να τα καταφέρει σύντομα!
Μέση Ανατολή: Τα νέα δεδομένα στην περιοχή και οι φάσεις της συμφωνίας για εκεχειρία - Το Ισραήλ απελευθερώνει 737 Παλαιστίνιους κρατούμενους για 33 ομήρους
Χωρίς διόδια για άλλα 3 χρόνια Άγιος Στέφανος και Βαρυμπόμπη: Νέες αποζημιώσεις 12,7 εκατ. ευρώ καλείται να πληρώσει το Δημόσιο
Χαμηλότερες από το 2019 οι πραγματικές αμοιβές των εργαζομένων - Ο πληθωρισμός «εξαέρωσε» τις αυξήσεις
Τέλος το TikTok στις ΗΠΑ: Ανακοίνωσε ότι θα πάψει να είναι διαθέσιμο στη χώρα μετά την Κυριακή
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr