Σκηνικό έντασης από την Τουρκία µε προκλητικούς ισχυρισµούς
Προκλητικοί ισχυρισμοί υπήρξαν ξανά από την Τουρκία για παρενόχληση του σεισµογραφικού «Barbaros» από την ελληνική φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς». Εντονο διάβηµα διαµαρτυρίας από την Αθήνα. Το ΓΕΕΘΑ διαψεύδει τις αιτιάσεις της Αγκυρας, ενώ το ΥΠΕΞ κάνει λόγο για παραβίαση του διεθνούς δικαίου🕛 χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά ┋
Τα τουρκικά ΜΜΕ στήνουν σκηνικό θερµού επεισοδίου στη Μεσόγειο, καταγγέλλοντας ελληνικές προκλήσεις σε διεθνή ύδατα. Σε προφανή συντονισµό µαζί τους, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών σπεύδει να κατηγορήσει την ελληνική πλευρά για κλιµάκωση της έντασης.
Το ελληνικό ΓΕΕΘΑ, όµως, διαψεύδει τα περί θερµού επεισοδίου, ενώ το υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας επικαλείται το διεθνές δίκαιο ενάντια στη «νέα τουρκική πρόκληση» έχοντας προηγουµένως προβεί σε έντονο διάβηµα διαµαρτυρίας... Και η ένταση βαίνει κλιµακούµενη στην Ανατολική Μεσόγειο εν όψει και της πρώτης γεώτρησης που αναµένεται να ξεκινήσει η Τουρκία τις επόµενες εβδοµάδες κοντά στην Κύπρο.
Η έλευση του τουρκικού σεισµογραφικού «Barbaros» για έρευνες σε περιοχές που βρίσκονται στα όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας ήταν αναµενόµενο να ανεβάσει το θερµόµετρο στην περιοχή. Η ελληνική φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς» έσπευσε στο σηµείο, µε την αποστολή να επιτηρεί τις κινήσεις του «Barbaros», πράγµα το οποίο προφανώς προκάλεσε ενόχληση στην τουρκική πλευρά, η οποία απάντησε µε προβοκατόρικη διάθεση, στήνοντας µέσω των ΜΜΕ ένα σκηνικό έντασης το οποίο εν συνεχεία απέδωσε σε «ελληνικές προκλήσεις», εµφανιζόµενη η ίδια ως «θύµα». Το ελληνικό ΓΕΕΘΑ, πάντως, διαψεύδει ότι σηµειώθηκε κάποιο επεισόδιο στην περιοχή ανάµεσα στο τουρκικό πλοίο και την ελληνική φρεγάτα. Η φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς» κάλεσε το «Barbaros», το οποίο συνοδεύεται και από τουρκικά πολεµικά πλοία, να εξέλθει από την περιοχή της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, στην οποία δεν έχει άλλωστε κανένα δικαίωµα να πραγµατοποιήσει έρευνες, καθώς δεν διαθέτει σχετική άδεια.
Οι Τούρκοι εµφανίζονται από την πλευρά τους να υποστηρίζουν ότι βρίσκονται εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας, που φτάνει µέχρι την Αίγυπτο, µπαίνοντας σφήνα ανάµεσα σε Ελλάδα και Κύπρο, πράγµα που φυσικά απορρίπτουν Αθήνα και Λευκωσία. Το τουρκικό ΥΠΕΞ εξέδωσε πάντως χθες ανακοίνωση µε την οποία καλεί την Ελλάδα «να αποφύγει πράξεις που θα µπορούσαν να ανεβάσουν την ένταση στην περιοχή».
Νωρίτερα, το βράδυ της Τετάρτης, το ελληνικό ΥΠΕΞ είχε εκδώσει δική του ανακοίνωση, υπογραµµίζοντας εµφατικά ότι «για τη διενέργεια ερευνών στην ελληνική υφαλοκρηπίδα απαιτείται άδεια από τις αρµόδιες ελληνικές Αρχές».
Ερευνητές ανέπτυξαν ακουστικά που μπορούν να εντοπίσουν πρώιμα σημάδια Αλτσχάιμερ - Πώς λετουργούν
Κατά της διαγραφής Σαμαρά ο Καραμανλής: Η κριτική δεν αντιμετωπίζεται με πειθαρχικά μέτρα - Δεν με ενδιαφέρει η Προεδρία
Εορταστικό ωράριο 2024: Πότε ξεκινάει - Ποιες Κυριακές θα είναι ανοιχτά τα μαγαζιά
Σε τροχιά κλιμάκωσης ο πόλεμος στην Ουκρανία; Το επόμενο βήμα του Πούτιν, τα πυρηνικά και ο παράγοντας Τραμπ
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr