Πετρέλαιο: Στα ύψη η τιμή του - Τι αλλάζει μετά τις επιθέσεις στη Σαουδική Αραβία
Αυξημένη για καιρό θα παραμείνει η τιμή του πετρελαίου εκτιμούν οι ειδικοί καθώς οι επιθέσεις στην Σαουδική Αραβία και τα 5,7 βαρέλια πετρελαίου την ημέρα που θα χάνονται εξαιτίας τους μέχρι την αποκατάσταση των ζημιών προκαλούν έντονη ανησυχία, τόσο για τις αγορές, όσο και για την παγκόσμια οικονομία και ιδιαίτερα για την Κίνα.🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Ανησυχητική είναι η κατάσταση που επικρατεί στις αγορές πετρελαίου έπειτα από την επίθεση στο διυλιστήριο της Αramco στο Αμπκαϊκ της Σαουδικής Αραβίας. Με το που άνοιξαν τα χρηματιστήρια την Δευτέρα το πρωί σημειώθηκε η πιο ραγδαία αύξηση των τιμών του πετρελαίου που έχει καταγραφεί από το 1991 και τον Πόλεμο του Κόλπου. Πιο συγκεκριμένα οι τιμές (όλων των εμπορεύσιμων τύπων) του πετρελαίου εκτινάχθηκαν κατά 19%- 20% μέσα στα πρώτα λεπτά των συνεδριάσεων και παρέμειναν σε υψηλά επίπεδα καθώς αποκαλυπτόταν όχι μόνο η έκταση της ζημιάς (επηρεάζεται το 5% της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου), αλλά και το πόσο αυτή μπορεί να επηρεάσει την παγκόσμια οικονομία και την σταθερότητα στην Μέση Ανατολή.
Πιο συγκεκριμένα σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, η επίθεση αυτή, την οποία τόσο οι Σαουδάραβες (σε συνέντευξη Τύπου που παραχωρήθηκε σχετικά με το συμβάν) όσο και οι Αμερικανοί (δηλώσεις και αναρτήσεις από τον Μάικ Πομπέο και τον Ντόνλντ Τραμπ) αποδίδουν στο Ιράν και όχι στους αντάρτες Χούτι της Υεμένης, οι οποίοι ανέλαβαν με ανακοίνωση τους την ευθύνη, έβγαλε από την αγορά περίπου 5,7 εκατομμύρια βαρέλια αργού πετρελαίου, δηλαδή λίγο πάνω από το 50% της παραγωγής της Σαουδικής Αραβίας η οποία ανέρχεται σε 9,7 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου ημερησίως.
Με το άνοιγα των χρηματιστηρίων η τιμή του πετρελαίου εκτινάχθηκε στα 72 δολάρια το βαρέλι από 60 δολάρια το βαρέλι που ήταν, καθώς σύμφωνα με τους ειδικούς οι επιθέσεις στην Σαουδική Αραβία προκάλεσαν την μεγαλύτερη διακοπή της ομαλής της τροφοδοσίας ενέργειας στην Ιστορία, ξεπερνώντας την ζημιά που είχε προκαλέσει στις αγορές πετρελαίου η επανάσταση στο Ιράν το 1979 η οποία είχε βγάλει από την κυκλοφορία περίπου 5,6 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου την ημέρα επί έναν χρόνο (αναλογικά βέβαια τότε η ζημιά ήταν μεγαλύτερη αφού το μέγεθος της αγοράς ήταν μικρότερο).
Παρά τις ανακοινώσεις Τραμπ ότι έχει δοθεί εντολή για να χρησιμοποιηθούν τα στρατηγικά αποθεματικά των ΗΠΑ, αλλά και τις δηλώσεις της ρωσικής ηγεσίας ότι το κενό μπορεί να καλυφθεί από ρωσικό φυσικό αέριο, η εικόνα στις αγορές πετρελαίου παρέμενε σχεδόν όλη μέρα ανησυχητική, καθώς η τιμή διαμορφώθηκε στα 66 δολάρια το βαρέλι.
Σύμφωνα με τα διεθνή μέσα ενημέρωσης η επίθεση στο Αμπκαϊκ θα φέρει σταδιακή αύξηση των τιμών του πετρελαίου καθώς οι επενδυτές και οι αγορές θα “χωνεύουν” το νέο ότι η γραμμή τροφοδοσίας πετρελαίου είναι τόσο εύκολο να διαταραχθεί πλέον. Επιπλέον το γεγονός ότι η σαουδαραβική πλευρά υπολογίζει ότι οι εργασίες αποκατάστασης των ζημιών και η πλήρης επαναλειτουργία του Αμπκαϊκ μπορεί να πάρει μήνες, προκαλεί περαιτέρω εκνευρισμό στις αγορές. Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι η αύξηση των τιμών πετρελαίου, αναμένεται να πλήξει ιδιαίτερα την Κίνα που είναι η χώρα με τις μεγαλύτερες εισαγωγές πετρελαίου και η οικονομία της οποίας ήδη έχει αρχίσει να δείχνει σημάδια επιβράδυνσης εξαιτίας του εμπορικού πολέμου στον οποίο έχει εμπλακεί με τις ΗΠΑ.
Ερευνητές ανέπτυξαν ακουστικά που μπορούν να εντοπίσουν πρώιμα σημάδια Αλτσχάιμερ - Πώς λετουργούν
Κατά της διαγραφής Σαμαρά ο Καραμανλής: Η κριτική δεν αντιμετωπίζεται με πειθαρχικά μέτρα - Δεν με ενδιαφέρει η Προεδρία
Εορταστικό ωράριο 2024: Πότε ξεκινάει - Ποιες Κυριακές θα είναι ανοιχτά τα μαγαζιά
Σε τροχιά κλιμάκωσης ο πόλεμος στην Ουκρανία; Το επόμενο βήμα του Πούτιν, τα πυρηνικά και ο παράγοντας Τραμπ
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr