Brexit: Βράδυ-θρίλερ και παράταση μέχρι τις 31 Οκτωβρίου αποφάσισαν οι «27»
Μαραθώνιες συζητήσεις οι οποίες κράτησαν έως τις 3 τα ξημερώματα🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Παράταση για το Brexit ως τις 31 Οκτωβρίου και… αξιολόγηση της κατάστασης τον Ιούνιο αποφάσισαν τα χαράματα της Πέμπτης (11/4) οι ηγέτες της ΕΕ.
Ύστερα από μαραθώνιες συζητήσεις που κράτησαν έως τις 03:00 το πρωί, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ με μια ανάρτησή του στο twitter επιβεβαίωσε τη συμφωνία για ευέλικτη παράταση στην αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ.
Ήταν μια δύσκολη διαδικασία, με πολλές συζητήσεις και έντονες διαφορές μεταξύ των 27 ηγετών των κρατών μελών. Οι περισσότεροι επικεφαλής των κρατών επιθυμούσαν μια μακρά επέκταση, κατά την οποία το Λονδίνο θα αποφάσιζε να αποχωρήσει όταν ήταν έτοιμο. Ωστόσο, η επιμονή του Γάλλου Προέδρου Μακρόν για μικρή παράταση συμπαρέσυρε το Βέλγιο, το Λουξεμβούργο, η Ισπανία και η Μάλτα. Τελικά επετεύχθη συμβιβασμός περίπου… στη μέση.
Μέχρι τις 31 Οκτωβρίου, η Βρετανία θα παραμείνει πλήρες μέλος, με όλες τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματά του, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος ψήφου. Αν περάσει την ημερομηνία της 22ας Μαΐου ως μέλος, κάτι που είναι και το πιθανότερο δηλαδή, το Λονδίνο οφείλει να συμμετέχει στις ευρωεκλογές. Όπως σχολίασε ο Πρόεδρος Γιούνκερ «είναι λίγο περίεργο, αλλά το Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να συμμετέχει στις ευρωεκλογές. Duralex, sedlex».
Ο ίδιος επέμεινε ότι οι 27 έλαβαν επαρκείς διαβεβαιώσεις ότι το Λονδίνο δε θα χρησιμοποιήσει «πολιτικά τεχνάσματα» προκειμένου να μπλοκάρει αποφάσεις ή να υπονομεύσει τη λειτουργία της ΕΕ. Επίσης, επανέλαβε ότι η συμφωνία αποχώρησης δεν είναι υπό επαναδιαπραγμάτευση.
«Η παράταση είναι αρκετά ευέλικτη, αλλά μικρότερη από αυτή που περίμενα. Όμως είναι ικανός χρόνος για να βρεθεί μια λύση. Φίλοι μας Βρετανοί, μην τη σπαταλήσετε αυτή τη φορά», είπε στην συνέντευξη Τύπου ο Ντ. Τουσκ. Όπως είπε, σε αυτό το διάστημα το Ην. Βασίλειο θα έχει την ευκαιρία να επικυρώσει τη Συμφωνία Αποχώρησης και να φύγει, να αναθεωρήσει τη στρατηγική για το μέλλον διαμορφώνοντας εκ νέου την Πολιτική Δήλωση για το μέλλον ή ακόμα και να ακυρώσει εξ ολοκλήρου το Brexit.
«Το Ηνωμένο Βασίλειο έπεισε τους Ευρωπαίους εταίρους του ότι θα σεβαστεί τις υποχρεώσεις του», διαβεβαίωσε ο Πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. «Η εποικοδομητική συνεργασία σημαίνει εποικοδομητική συνεργασία. Μέχρι στιγμής, η στάση της Βρετανίας ήταν βασισμένη στην καλή πίστη», συμπλήρωσε ο Τουσκ, σημειώνοντας ότι έχει εμπιστοσύνη στη Βρετανίδα πρωθυπουργό.
Πάντως, σε δηλώσεις του σε πολωνικά μέσα ενημέρωσης, ο Τουσκ επανέλαβε το «προσωπικό, σιωπηλό όνειρό του» να σταματήσει εντελώς η διαδικασία του Brexit.
Η τοποθέτηση του Αλέξη Τσίπρα
Ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τόνισε στην παρέμβαση του ότι πρέπει σήμερα να αποφασίσουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναλογιζόμενοι την ιστορική και πολιτική τους ευθύνη και όχι με βάση το θυμικό. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι η ΕΕ δεν έχει τίποτα να κερδίσει με την επιβολή της ισχύος. Υπήρξε πάντοτε το πεδίο εξεύρεσης κοινού τόπου μέσα από συναινέσεις και ευελιξία. Τόνισε την ανάγκη αποδραματοποιησης του Brexit. Πρόσθεσε ότι υπάρχει ένα σύντομο deadline που είναι οι ευρωεκλογές.
Εάν το Ηνωμένο Βασίλειο δεν καταλήξει σε μια συμφωνία μέχρι τότε, θα αναγκαστεί να τις διεξαγάγει, κάτι το οποίο θα αποτελέσει τη μεγαλύτερη ήττα των οπαδών του Brexit και ίσως ακόμα και την αρχή του τέλους για το ίδιο το Brexit.
Ο Πρωθυπουργός έθεσε στη συνέχεια το ερώτημα ποιος είναι ο στόχος της ΕΕ. Να ενισχύσει η να αποκλείσει αυτή την πιθανότητα;
Υποστήριξε ότι δεν μπορούμε να παραβλέπουμε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο είναι η μοναδική χώρα στην ΕΕ που έχει ένα τόσο μαζικό κίνημα υπέρ της ΕΕ με έξι εκ υπόγραφες και χιλιάδες πολίτες να διαδηλώνουν. Ενώ αντίθετα σε πολλά κμ υπάρχουν μόνο κινήματα εναντίον της ΕΕ.
Άρα, συνέχισε, πρέπει να σκεφτούμε με πολιτικό και ιστορικό βάθος και να δώσουμε μακρόχρονη παράταση και συγκεκριμένα έως το Μάρτη του 2020. Μια τέτοια παράταση θα έχει ως αποτέλεσμα η Ευρώπη να μπορέσει κατά τη Σύνοδο του Ιουνίου και το επόμενο διάστημα να ασχοληθεί απερίσπαστη με τα σημαντικά ζητήματα της ΕΕ, όπως η νέα ηγεσία στα θεσμικά όργανα, το μεταναστευτικό και η μεταρρύθμιση του συστήματος ασύλου, το προσεχές πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο, η διεύρυνση κλπ.
Γάζα: Οι επόμενες κινήσεις μετά την επίτευξη της εύθραυστης εκεχειρία – Τι προβλέπει η συμφωνία ανάμεσα σε Ισραήλ και Χαμάς
Προ των πυλών του Λευκού Οίκου ο Τραμπ: Το τελετουργικό της ορκωμοσίας, οι πρώτες αποφάσεις και οι διεθνείς αντιδράσεις
Καίτη Γκρέυ: Ο θρύλος του λαϊκού τραγουδιού που έζησε για να τραγουδάει
Πρίγκιπας Ουίλιαμ και Κέιτ Μίντλετον έκαναν παύση από τις βασιλικές υποχρεώσεις - Για σκι μαζί με τα παιδιά τους
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr