Λευκορωσία: Ποινικό αδίκημα η χρήση μέσων κοινωνικής δικτύωσης για το καθεστώς Λουκασένκο
Ποινή κάθειρξης έως εφτά έτη για τη δημιουργία λογαριασμών σε συγκεκριμένες πλατφόρμες🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Οι Λευκορώσοι που εγγράφονται σε κανάλια μέσων κοινωνικής δικτύωσης που οι αρχές κρίνουν «εξτρεμιστά» θα αντιμετωπίζουν ποινή κάθειρξης έως και επτά ετών σύμφωνα με νέες προτάσεις των κρατικών αρχών που δόθηκαν την Τετάρτη, 13 Οκτωβρίου, στη δημοσιότητα.
Κανάλια μέσων κοινωνικής δικτύωσης όπως το Telegram messenger χρησιμοποιήθηκαν ευρέως κατά τη διάρκεια των μαζικών διαδηλώσεων εναντίον του προέδρου Αλεξάντερ Λουκασένκο πέρυσι, τόσο για τον συντονισμό των διαδηλώσεων όσο και για την κοινοποίηση βίντεο από περιστατικά βίαιης αστυνομικής καταστολής. Ορισμένα από τα πιο γνωστά κανάλια στο Telegram, συμπεριλαμβανομένου αυτού του ειδησεογραφικού NEXTA, κατηγοριοποιήθηκαν ως «εξτρεμιστικά» μετά την έναρξη των διαδηλώσεων. Το NEXTA έχει σχεδόν 1 εκατομμύριο εγγραφές ενώ το κανάλι στο Telegram της ειδησεογραφικής πύλης TUT.BY, που έκλεισε από τις αρχές, έχει 500.000.
Η αλήθεια απαγορεύεται στη Λευκορωσία
Η λευκορωσική διεύθυνση, αρμόδια για την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος, ανέφερε σε ανακοίνωση της ότι «οι συνδρομητές εξτρεμιστικων καναλιών στο Telegram και χώροι διαδικτυακών συζητήσεων (chats) θα θεωρηθούν ποινικά υπεύθυνοι ως μέλη εξτρεμιστικής ομάδας». Περισσότερα από εκατό κανάλια στο Telegram και chats έχουν χαρακτηριστεί εξτρεμιστικά στη Λευκορωσία. Οποιοσδήποτε αναδημοσιεύει περιεχόμενό τους αντιμετωπίζει ήδη επιβολή προστίμου ακόμη και κράτηση έως και 30 ημέρες. Οι διαδηλώσεις ξέσπασαν πέρυσι μετά τις προεδρικές εκλογές, για τις οποίες οι αντίπαλοι του Λουκασένκο κατήγγειλαν κατάφωρη νοθεία με στόχο να παραμείνει ο βετεράνος ηγέτης στην εξουσία.
Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι συνελήφθησαν και ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων δηλώνουν ότι περισσότεροι από 800 άνθρωποι βρίσκονται μέχρι σήμερα στη φυλακή ως πολιτικοί κρατούμενοι. Οι αρχές ξεκίνησαν πρόσφατα αντίποινα εναντίον πολιτών που διατυπώνουν αντιτιθέμενες προς το καθεστώς απόψεις στο διαδίκτυο. Εκατοντάδες άτομα συνελήφθησαν και αντιμετωπίζουν ποινές φυλάκισης για ασεβή σχόλια σχετικά με έναν αξιωματικό της KGB που πέθανε σε ανταλλαγή πυροβολισμών στο Μινσκ τον περασμένο μήνα. «Τα ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης της Λευκορωσίας αφανίζονται, πολλοί δημοσιογράφοι φυλακίζονται, η πρόσβαση σε ιστότοπους αποκλείεται», έγραψε στο Twitter η εξόριστη επικεφαλής της αντιπολίτευσης Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια. «Τώρα το καθεστώς απειλεί με ποινικές διώξεις με ποινές έως και επτά χρόνια κάθειρξης για συνδρομή σε "εξτρεμιστικά" κανάλια στο Telegram, συμπεριλαμβανομένων ελεύθερων μέσων ενημέρωσης. Η αλήθεια απαγορεύεται στη Λευκορωσία», συμπλήρωσε η ίδια.
Καιρός: Η κακοκαιρία «Μπάλλος» φέρνει ισχυρές βροχές και καταιγίδες ακόμη και στην Αττική
Ταξί: Τέλος στις παρατάσεις κυκλοφορίας - Ποια δικαιούνται τελευταία
Γλυκά Νερά: Τέλος στα σενάρια - Δεν προέκυψε η εμπλοκή δεύτερου προσώπου στη δολοφονία
Για αυτό το γιγαντιαίο ομοίωμα πατάτας μιλά όλη η Κύπρος - Και υπάρχει λόγος
Θρίλερ με την εκεχειρία στη Γάζα: Επιμένει ο Νετανιάχου στο τελεσίγραφό του – Καθυστέρηση της τελευταίας στιγμής από τη Χαμάς
Τέσσερα προγράμματα ύψους 1 δισ. ευρώ για ενεργειακή και λειτουργική αναβάθμιση κατοικιών – Τι πρέπει να ξέρετε
Συρεγγέλα στο ethnos.gr: Η ικανότητα ενός Προέδρου να ενώνει δεν εξαρτάται από τον πολιτικό του χώρο
Φοιτητές πανεπιστημίων: 5+1 tips για να «χτίσεις» το βιογραφικό σου ενώ σπουδάζεις
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr