Ερντογάν - Πούτιν: 10 μέρες μετά, όλο το παρασκήνιο της συζήτησης στο Σότσι
Τι συζητούσαν επί 3 ώρες Ερντογάν και Πούτιν στο Σότσι της Μαύρης Θάλασσας στις 29 Σεπτεμβρίου και γιατί δεν αποκαλύπτεται;🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Τι συζητήθηκε κατα τη διάρκεια της συνάντησης του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν κατά τη διάρκεια της συνάντησης των δύο ανδρών στο Σότσι, είναι το ερώτημα ταλανίζει εδώ και 10 ημέρες την Τουρκία, με τους περισσότερους να καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι μεταξύ των δύο ηγετών διημείφθη ένα σκληρό «παζάρι», όχι για νέα παρτίδα S-400, αλλά για το φυσικό αέριο. Δηλαδή για το ζήτημα της ενέργειας, που πλέον έχει αρχίσει να χρειάζεται και η Τουρκία.
Οι συμφωνίες φυσικού αερίου Τουρκίας - Ρωσίας
Η Τουρκία, παρά τις καθησυχαστικές δηλώσεις του προέδρου της Ερντογάν, πρόκειται να αντιμετωπίσει το πρόβλημα στο φυσικό αέριο τέλος του χρόνου. Το 1998, η Άγκυρα υπέγραψε συμφωνία με τη Ρωσία για την αγορά 4 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων, ωστόσο η συμφωνία λήγει στο τέλος του τρέχοντος έτους.
Μια άλλη συμφωνία με τη Ρωσία είναι η συμφωνία 16 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων που υπεγράφη το 1997 για το «Μπλε Ρεύμα». Αυτή η συμφωνία υπογράφηκε για 28 χρόνια και λήγει το 2025.
Η συμφωνία αυτή προέβλεπε πώληση φυσικού αερίου στην Τουρκία με τιμή κατά μέσο όρο 240 δολάρια. Δεν προβλεπόταν αύξηση κατά τη διάρκεια της ισχύος της, επειδή ήταν μακροπρόθεσμη.
Εκτός από αυτές τις δύο συμφωνίες με τη Ρωσία, υπάρχουν άλλες 2 συμφωνίες της Τουρκίας μέσω της «Βαλκανικής Διαδρομής». Αυτές οι συμφωνίες λήγουν το 2036 και το 2043.
Προσπάθειες Τουρκίας να αγοράσει φθηνό φυσικό αέριο εν μέσω κρίσης
Τα τελευταία 2 χρόνια ωστόσο, η Τουρκία προσπαθεί να βρει έναν τρόπο να ανανεώσει τη συμφωνία φυσικού αερίου με τη Ρωσία, η οποία θα λήξει στο τέλος του 2021, με τιμή ίδια ή παρόμοια με την προβλεπόμενη στη συμφωνία.
Πριν από τη συνάντηση του Ταγίπ Ερντογάν και του Βλαντιμίρ Πούτιν στις 29 Σεπτεμβρίου, είχε προηγηθεί ταξίδι του υπουργού Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ, στη Ρωσία και ραντεβού με το Ρώσο ομόλογό του Nikolay Shulginov και τον Πρόεδρο της Gazprom Aleksey Miller στις 20 Σεπτεμβρίου.
Στη δήλωση που έκανε η Gazprom μετά τη συνάντηση τράβηξαν την προσοχή οι δηλώσεις ιδίως «για το ζήτημα της παροχής φυσικού αερίου στην Τουρκία».
Σύμφωνα με πληροφορίες τουρκικών ΜΜΕ, σε αυτή τη συνάντηση μεταξύ των υπουργών συζητήθηκε η ανανέωση της συμφωνίας για το φυσικό αέριο. Ωστόσο, αυτή η συνομιλία δεν κατέληξε πουθενά.
Το «νιετ» του Πούτιν και οι βλέψεις του Ερντογάν
Στη συνάντηση Ερντογάν - Πούτιν το θέμα επανήλθε. Ο Ερντογάν είπε στον ομόλογό του ότι οι τιμές του φυσικού αερίου είναι υψηλές αυτή τη στιγμή στην ευρωπαϊκή αγορά, οπότε θα επιθυμούσε να υπογράψει με τη Ρωσία μια νέα συμφωνία διατηρώντας τις τιμές χαμηλές. Ωστόσο, η απάντηση του Πούτιν στον Ερντογάν ήταν «δεν πρόκειται να δώσω φθηνό φυσικό αέριο» και το θέμα παρέμεινε ανοιχτό.
Στη συμφωνία που υπεγράφη το 1998, η Τουρκία αγόραζε κατά μέσο όρο τα χίλια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου 200-240 δολάρια. Μετά την πρόσφατη αύξηση των τιμών στην Ευρώπη, η τιμή των χιλίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου έφτασε τα 1.300 δολάρια. Εάν η νέα συμφωνία γίνει με αυτές τις τιμές, η αύξηση για το μέσο Τούρκο πολίτη θα είναι τεράστια.
Ο Ερντογάν, μετά την αρνητική στάση του Πούτιν, προκειμένου να εξαναγκάσει τη Ρωσία να κάνει ένα βήμα πίσω σε αυτό το θέμα, άρχισε να δείχνει ότι προσανατολίζεται να αγοράσει υγροποιημένο φυσικό αέριο από το εξωτερικό. Οι τιμές του LNG κυμαίνονται αυτήν την περίοδο στα 500-600 δολάρια στην ευρωπαϊκή αγορά.
Το κατά πόσο όμως θα πετύχει η «μπλόφα» του είναι πολύ αμφίβολο απέναντι στο Ρώσο πρόεδρο, γι’ αυτό και η ανησυχία της Άγκυρας, εν μέσω και σκληρών δηλώσεων της αντιπολίτευσης για την πολιτική της κυβέρνησης στην ενέργεια, έχει αυξηθεί κατακόρυφα, όπως και οι… τωρινές τιμές του φυσικού αερίου.
Το ζήτημα είναι ακόμη υπό διαπραγμάτευση με τη Ρωσία.
Εμβόλιο Pfizer: Μειώνεται η ανοσία δύο μήνες μετά τον εμβολιασμό – Τι δείχνουν μελέτες
Αποκάλυψη Guardian: Η Βρετανία προετοιμαζόταν από το 2016 για κορονοϊό
Νέα μέτρα – Επίδομα θέρμανσης: Νέα κριτήρια και ποσά – Δείτε παραδείγματα
Greek Mafia: Νεκρή η σημαντικότερη προστατευόμενη μάρτυρας Λίτσα Βλαστού
Επαναπροωθήσεις: Ελλάδα και άλλες 11 χώρες προωθούν νομιμοποίηση - Έρευνα ζητά η Κομισιόν
Διχασμένοι οι ηγέτες ανά τον κόσμο μετά την πρώτη ομιλία Τραμπ - Ποιοι τον υποδέχτηκαν θερμά και ποιοι αντέδρασαν
Ελληνίδα υπάλληλος του ΟΗΕ κατηγορείται για απάτη 1 εκατ. ευρώ - Πώς αποκαλύφθηκε η δράση
Η στιγμή της επιστροφής του Τραμπ στο Οβάλ Γραφείο και η επιστολή από τον Μπάιντεν - «Τι υπέροχη αίσθηση»
«Κηρύσσει πόλεμο στα πάντα»: Τι αναφέρει ο διεθνής Τύπος για τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr