Κορονοϊός: Νέα «έκρηξη» κρουσμάτων - «Εφιάλτης» το δεύτερο κύμα στο Πεκίνο
Ορατός είναι ο κίνδυνος για ένα δεύτερο κύμα κρουσμάτων, την ώρα που πολλές χώρες ανοίγουν τα συνορά τους🕛 χρόνος ανάγνωσης: 9 λεπτά ┋
Ο κορονοϊός όχι μόνο δεν έχει εξαφανιστεί αλλά απειλεί με δεύτερο κύμα κρουσμάτων πολλές χώρες. Στο Πεκίνο περισσότεροι από 100 άνθρωποι έχουν μολυνθεί από την covid-19 τις τελευταίες πέντε ημέρες.ενώ στη Βόρεια Μακεδονία υπάρχει αρνητικό ρεκόρ με 8 θανάτους και 196 νέα κρούσματα μέσα σε μία μέρα.
Η πανδημία του νέου κορονοϊού έχει προκαλέσει τον θάνατο τουλάχιστον 434.214 ανθρώπων παγκοσμίως μετά την εμφάνιση του ιού στην Κίνα, τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με απολογισμό που συνέταξε το Γαλλικό Πρακτορείο βάσει επίσημων πηγών σήμερα στις 22.00 ώρα Ελλάδος. Περισσότεροι από 7.970.180 άνθρωποι έχουν διαγνωστεί με κορονοϊό επίσημα σε 196 χώρες και εδάφη από την έναρξη της επιδημίας, από τους οποίους τουλάχιστον 3.603.600 θεωρούνται θεραπευμένοι.
Υπενθυμίζεται ότι τη Δευτέρα ανακοινώθηκαν από το υπουργείο Υγείας 13 νέα κρούσματα του κορονοϊού στη χώρα. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 3.134, εκ των οποίων το 55,2% άνδρες αφορά άνδρες. 697 (22,2%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.781 (56,8%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Συναγερμός στο Πεκίνο: 100 κρούσματα κορονοϊού σε πέντε ημέρες
Η κατάσταση της επιδημίας του κορονοϊού στο Πεκίνο είναι «εξαιρετικά σοβαρή», προειδοποίησε σήμερα εκπρόσωπος της δημαρχίας της κινεζικής πρωτεύουσας, την ώρα που περισσότεροι από 100 άνθρωποι έχουν μολυνθεί από την covid-19 τις τελευταίες πέντε ημέρες. Το Πεκίνο έχει ξεκινήσει «μια κούρσα ενάντια στον χρόνο» κατά του κορονοϊού, δήλωσε ο Σου Χεζιάν. Η πρωτεύουσα της Κίνας πρέπει “να διατηρήσει το μεγάλο προβάδισμά της έναντι στην επιδημία και να λάβει τα πιο αυστηρά, αποφασιστικά και σκληρά μέτρα”, πρόσθεσε ο ίδιος μιλώντας στους δημοσιογράφους.
Οι αρχές της τεράστιας μητρόπολης των 21 εκατομμυρίων κατοίκων πλέον μπορούν να πραγματοποιούν περισσότερα από 90.000 διαγνωστικά τεστ ημερησίως. Την ώρα που η αναζωπύρωση της επιδημίας εγείρει ανησυχίες για ένα “δεύτερο κύμα” της covid-19, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε χθες Δευτέρα ότι παρακολουθεί “πολύ στενά” την κατάσταση στο Πεκίνο και έκανε λόγο για το ενδεχόμενο αποστολής επιπλέον ειδικών τις επόμενες ημέρες.
Το Πεκίνο ανακοίνωσε σήμερα το πρωί 27 νέα κρούσματα της covid-19 τις τελευταίες 24 ώρες, ανεβάζοντας σε 106 τον συνολικό αριθμό των νέων μολύνσεων που καταγράφηκαν στην πόλη τις τελευταίες πέντε ημέρες. Η αναζωπύρωση αυτή της επιδημίας του νέου κορονοϊού ξεκίνησε την προηγούμενη εβδομάδα από το τεράστιο παζάρι τροφίμων Σινφάντι, αγορά χονδρικής στο νοτιοδυτικό τμήμα του Πεκίνου όπου χιλιάδες τόνοι λαχανικών, φρούτων και κρέατος αλλάζουν χέρια καθημερινά. Έκτοτε τέσσερις άλλες αγορές στην κινεζική πρωτεύουσα έχουν κλείσει εντελώς ή εν μέρει και περίπου 30 γειτονικές συνοικίες έχουν τεθεί σε καραντίνα.
Έκρηξη κρουσμάτων στη Βόρεια Μακεδονία
Αρνητικό ρεκόρ με 8 θανάτους και 196 νέα κρούσματα καταγράφηκαν μέσα σε μία μέρα την Δευτέρα 15 Ιουλίου στη Βόρεια Μακεδονία αφότου η πανδημία άρχισε να εξαπλώνεται στη χώρα. Συνολικά τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στη Βόρεια Μακεδονία ανέρχονται σε 3.895, ενώ 171 άνθρωποι κατέληξαν από επιπλοκές της νόσου. Άγνωστο παραμένει πότε η χώρα θα ανοίξει τα σύνορά μετά και το δεύτερο κύμα κορονοϊού και την έξαρση κρουσμάτων και θανάτων που παρατηρούνται τις τελευταίες δύο βδομάδες.
Την ίδια ώρα η υπηρεσιακή κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας αποφάσισε την ανεμπόδιστη διέλευση ξένων πολιτών μέσω της επικράτειας της χώρας, αρκεί να εγκαταλείπουν την επικράτειά της εντός πέντε ωρών από τη στιγμή που εισέρχονται σε αυτήν. Θα υπογράφουν δήλωση στη συνοριακή διέλευση στην οποία θα αναγράφεται η ώρα που εισέρχονται στη χώρα και θα την παραδίδουν στη επόμενη συνοριακή διέλευση, καθώς θα βγαίνουν από την επικράτεια.
Στο πλαίσιο αυτό οι ξένοι πολίτες θα μπορούν να εισέρχονται και να εξέρχονται της Βόρειας Μακεδονίας από έξι συνοριακές διελεύσεις: στην Μπογκορόντιτσα- στα σύνορα με την Ελλάδα, στους Ευζώνους Κιλκίς-, στην Ταμπάνοβτσε, στα σύνορα με τη Σερβία, στη Ντέβε Μπάιρ, στα σύνορα με Βουλγαρία, στην Κιάφασαν, στα σύνορα με Αλβανία, στην Μπλάτσε, στα σύνορα με το Κόσοβο και στο αεροδρόμιο των Σκοπίων.
Στη δίνη του κορονοϊού και η Ινδία
Η Ινδία έχει επανεκκινήσει την οικονομία της, με τα μέσα μαζικής μεταφοράς και τα καταστήματα να λειτουργούν κανονικά, όμως η άρση του lockdown που διήρκησε 70 ημέρες ήρθε την ώρα που ο ημερήσιος αριθμός νέων κρουσμάτων της covid-19 αυξανόταν με πιο γρήγορο ρυθμό. Συνολικά στην Ινδία έχουν καταγραφεί 343.091 κρούσματα, με τη χώρα να βρίσκεται στην τέταρτη θέση των πλέον πληγέντων από τον κορωνοϊό μετά τις ΗΠΑ, τη Βραζιλία και τη Ρωσία, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας. Τουλάχιστον 9.000 άνθρωποι έχουν πεθάνει μέχρι στιγμής, λιγότεροι από όσοι στις ΗΠΑ και τη Βραζιλία, αλλά περισσότεροι από όσοι στη Ρωσία.
Η μετάλλαξη του κορονοϊού αυξάνει τις πιθανότητες μόλυνσης
Μία συγκεκριμένη μετάλλαξη του νέου κορονοϊού μπορεί να αυξήσει σημαντικά την ικανότητά του να προσβάλει τα κύτταρα, σύμφωνα με έρευνα Αμερικανών επιστημόνων. Η έρευνα ενδέχεται να εξηγήσει γιατί τα πρώτα ξεσπάσματα της επιδημίας σε ορισμένες περιοχές του κόσμου δεν είχαν ως αποτέλεσμα να κατακλυστούν και να κλονιστούν τα συστήματα υγείας σε βαθμό τέτοιον με άλλες εξάρσεις του ιού στη Νέα Υόρκη και την Ιταλία, σύμφωνα με ειδικούς στο Scripps Research.
Η μετάλλαξη, που ονομάζεται D614G, αυξάνει τον αριθμό των «αιχμών» του νέου κορονοϊού, που του δίνουν το διακριτικό σχήμα του. Αυτές οι «αιχμές» είναι που επιτρέπουν στον ιό να αγκιστρωθεί και να μολύνει τα κύτταρα.
«Ο αριθμός ή η πυκνότητα των λειτουργικών αιχμών του ιού είναι 4 ή 5 φορές μεγαλύτερος λόγω αυτής της μετάλλαξης», εξηγεί η Χιέριουν Τσόε, μία από τις βασικές συντάκτριες της μελέτης, σύμφωνα με το ΑΠΕ.
Οι ερευνητές λένε ότι παραμένει άγνωστο εάν αυτή η μικρή μετάλλαξη επηρεάζει τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων στους ασθενείς ή αυξάνει τη θνητότητα.
Σύψας: Τότε θα έχουμε δεύτερο κύμα στην Ελλάδα
Για τον κίνδυνο των εισαγόμενων κρουσμάτων αλλά και το δεύτερο κύμα του κορονοϊού μίλησε πριν από μερικές ημέρες ο καθηγητής λοιμωξιολογίας, Νικόλας Σύψας, στο OPEN TV, σχολιάζοντας ωστόσο, «θεωρώ ότι θα περάσουμε το καλοκαίρι χωρίς κρούσματα, θα αντιμετωπίσουμε σποραδικά κρούσματα, αλλά θα τα αντιμετωπίσουμε επαρκώς». Για τους τουρίστες που θα φτάσουν στη χώρα μας, ο λοιμωξιολόγος επισήμανε: «Ο κίνδυνος των εισαγόμενων κρουσμάτων υπάρχει».
«Κλειδί» η απόσταση
«Κανόνας απαράβατος, θα είναι η απόσταση», επεσήμανε για μία ακόμα φορά ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, τονίζοντας ότι θα τηρούμε αποστάσεις «ανεξαρτήτως προελεύσεως. Η απόσταση θα γίνει ο μεγάλος κανόνας. Όχι να πούμε, είναι φίλος μου, τον ξέρω, τον βλέπω καλά. Μεγάλο λάθος. Όπως τηρούμε απόσταση από τον τουρίστα, θα τηρούμε και από τον Έλληνα που γνωρίζουμε». Για τις πισίνες είπε: «Με τα μέτρα που έχουν παρθεί εξασφαλίζεται η απόσταση των δύο μέτρων. Δεν μας ενδιαφέρει το νερό. Τα τετραγωνικά μας ενδιαφέρουν. Η επίβλεψη θα επαφίεται στον ιδιοκτήτη της πισίνας. Η οδηγία είναι να υπάρχει υπάλληλος που θα επιβλέπει τον αριθμό των ατόμων που εισέρχονται στην πισίνα. Ο ιός δεν ταξιδεύει στο νερό είτε είναι χλωριωμένο είτε είναι της θάλασσας». Αναφερόμενος προς πάσα κατεύθυνση για μία ακόμα φορά επανέλαβε ότι «για ένα με δύο χρόνια θα τηρούμε αποστάσεις. Να το συνηθίσουμε...», ήταν το μήνυμα που έστειλε.
Για τους υπαλλήλους των ξενοδοχείων τόνισε: «Το προσωπικό θα εκπαιδευτεί πλήρως από τον γιατρό του ξενοδοχείου για το πώς θα φέρεται αλλά και για το πώς θα εντοπίζει κρούσματα. Σκοπός είναι να μην έχουμε προσωπικό που θα μπαινοβγαίνει στο δωμάτιο συνεχώς». Ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας ξεκαθάρισε ακόμη ότι αν υπάρξει έξαρση «δεν θα διστάσουμε ακόμα και να σταματήσουμε τον τουρισμό. Τα σποραδικά κρούσματα θα τα αντιμετωπίσουμε με επάρκεια. Δεν πιστεύω ότι θα φτάσουμε, βέβαια, σε αυτό το σημείο. Ωστόσο, κάνουμε τα πάντα για να αποφύγουμε μια έξαρση της πανδημίας το καλοκαίρι. Κάθε μέρα του καλοκαιριού θα υπάρχει σκληρή και καθημερινή επιτήρηση για να μην έχουμε κρούσματα».
Τότε θα «χτυπήσει» το δεύτερο κύμα του ιού
Αναφερόμενος στο δεύτερο κύμα κορονοϊού που είναι πολύ πιθανό να υπάρξει από το φθινόπωρο, το μήνυμα που έστειλε είναι το εξής: «Δεν ξέρουμε τι θα γίνει. Είναι ο έβδομος κορονοϊός που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα. Περιμένουμε δεύτερο κύμα όταν κλείσουν τα παράθυρα και ανοίξουν τα σχολεία. Η Υγεία θα είναι καλύτερη, το φάρμακο θα το έχουμε και θα έχουμε μάθει να ζούμε με τον ιό. Δεν νομίζω ότι θα έχουμε καραντίνα ξανά», επεσήμανε ο κ. Σύψας.
Ο Τραμπ γίνεται ο 45ος πρόεδρος των ΗΠΑ: «Φρούριο» η Ουάσιγκτον για την σημερινή ορκωμοσία - Ποιοι θα παραστούν
Τι περιμένουν σε Αθήνα και Βρυξέλλες από τον Ντόναλντ Τράμπ: Η «ανάγνωση» του νέου σκηνικού και οι πρώτες κινήσεις
Ηλεκτρονική συνταγογράφηση: Επίσημη έναρξη για το νέο σύστημα με διαμαρτυρίες από τους γιατρούς
Αλλαγή του καιρού σήμερα σε ολόκληρη τη χώρα - Που θα σημειωθούν βροχές
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr