Το μυστήριο με τους θανάτους του Μάιερλινγκ ακόμα προβληματίζει- Η Ιστορία του Κόσμου θα ήταν διαφορετική αν…
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτά ┋
Το μυστήριο με τους θανάτους του Μάιερλινγκ παραμένει ακόμα σκοτεινό και προβληματίζει, 135 χρόνια μετά. Η ιστορία του Κόσμου- λέγεται ότι- θα ήταν διαφορετική αν… Ήταν 30 Ιανουαρίου του 1889, όταν ο διάδοχος του θρόνου της Αυστροουγγρικής Αυτοκρατορίας, αρχιδούκας Ροδόλφος βρέθηκε νεκρός, με μια σφαίρα στο κεφάλι, στο κυνηγετικό περίπτερο του Μάιερλινγκ, ένα μικρό χωριό νοτιοδυτικά της Βιέννης. Στο πλάι του κείτονταν γυμνή και νεκρή η 17χρονη ερωμένη του, βαρόνη Μαρία Βέτσερα.
Ο Ροδόλφος (ήταν παντρεμένος με την πριγκίπισσα Στεφανία του Βελγίου, 17χρονη την ημέρα του γάμου τους), εικάζεται ότι, είχε πυροβολήσει τη βαρόνη τις πρώτες πρωινές ώρες και λίγες ώρες αργότερα έστρεψε το πιστόλι στον εαυτό του. Γιατί; Μέχρι σήμερα ουδείς γνωρίζει το τι πραγματικά συνέβη.
Να σημειώσουμε ότι η Μαρία Βέτσερα ήταν κόρη του διπλωμάτη Άλμπιν φον Βέτσερα και της, ελληνικής καταγωγής, Έλεν Μπαλτατζή.Ο χαμός του διαδόχου της Αυστροουγγαρίας προκάλεσε ωστικό κύμα που έπνιξε ολόκληρη την Ευρώπη· δεν ήταν μόνο ότι ο μυστηριώδης θάνατός του συμβόλιζε την επερχόμενη διάλυση της Αυτοκρατορίας και το τέλος μιας εποχής, αλλά στην όλη υπόθεση ενεπλάκησαν οι ευρωπαϊκές μοναρχίες με τον ένα ή τον άλλο τρόπο…
Πώς το έκανε ένας τόσο ευφυής νέος;
Ουδείς μπορούσε να κατανοήσει το γεγονός ότι ένας από τους πιο ευφυής ευρωπαίους πρίγκιπες μπορούσε να χαλαλίσει τη ζωή του για χάρη μιας αφελούς νεαρής· και η πρώτη ματιά στην υπόθεση έδειχνε ότι κάτι ακριβώςτέτοιο συνέβη.
Όμως, η πραγματική αλήθεια είναι ότι ακόμα τυλίγει απόλυτο σκοτάδι τον θάνατο των δύο νέων. Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο Πρίγκιπας και η Βαρόνη πέθαναν εκείνη τη νύχτα και με τον θάνατό τους η μοίρα μιας αυτοκρατορίας στιγματίστηκε ανεξίτηλα.
Ο Ροδόλφος- γιος της διάσημης πριγκίπισσας Σίσι και του αυτοκράτορα Φραγκίσκου Ιωσήφ- ήταν ένας διανοούμενος, λογικός και σοβαρός άνθρωπος, μιλούσε πέντε γλώσσες και έγραφε βιβλία που ακόμα και σήμερα διαβάζονται με ενδιαφέρον· ήταν όμορφος, ελκυστικός για τις γυναίκες και δημοφιλής στα στρατεύματα που διοικούσε. Η μητέρα του, από την άλλη, η αυτοκράτειρα Ελισάβετ, ήταν ίσως η πιο όμορφη από όλες τις εστεμμένες του Κόσμου εκείνα τα χρόνια.
Γράφτηκαν κι ακούστηκαν πολλά. Ο Ροδόλφος, έχοντας από την πλευρά του πατέρα του όσο και από την πλευρά της μητέρας του συγγένεια με τον βαυαρικό βασιλικό οίκο Wittelsbach (καταγωγή του δικού μας Όθωνα) είχε στα γονίδιά του ψήγματα παραφροσύνης. Σε ανύποπτες στιγμές, ο Ροδόλφος μιλούσε με πικρία για το άγχος της παραφροσύνης που διακάτεχε την οικογένειά του, αλλά ο ίδιος δεν είχε δείξει ποτέ σημάδια ούτε καν κατάθλιψης· να μην παραλειφτεί το γεγονός, ότι ο Πρίγκιπας έπασχε από σύφιλη την οποία είχε μεταδώσει και στη σύζυγό του!
Μυστήριο ο θάνατος της ερωμένης του Πρίγκιπα
Αξίζει να σημειώσουμε ότι ουδέποτε έγινε γνωστό από τι κατέληξε η ερωμένη του Ροδόλφου. «Αυτοκτονία», είπαν, αλλά δεν διευκρινίστηκε το πώς αυτοκτόνησε. Από την οικογένειά της διέρρευσε (χρόνια μετά το γεγονός) ότι η Βέτσερα πέθανε από αιμορραγία, που προκλήθηκε από έκτρωση. Πάντως- και εδώ είναι ακόμα ένα σκοτεινό σημείο- οι θείοι της Βέτσερα κλήθηκαν γρήγορα να παραλάβουν τη σορό της ανιψιάς τους και να την θάψουν όσο το δυνατόν πιο διακριτικά· ακόμη και στη μητέρα της απαγορεύτηκε να παρευρεθεί στην τελετή! Και πολλά χρόνια μετά, όταν σοβιετικοί ξέθαψαν τη σορό, δεν βρήκαν κανένα ίχνος που να υποδηλώνει αυτοκτονία Και το μυστήριο παραμένει ακόμα δυσεπίλυτο: Γιατί και πώς;
Τα έγγραφα που σχετίζονται με την υπόθεση κατασχέθηκαν και φυλάσσονταν σε μυστικές κρύπτες.
Και όταν η αλήθεια κρύβεται, οι θεωρίες συνωμοσίας εμφανίζονται: Υπήρχαν εκείνοι που πίστευαν ότι ο Ροδόλφος δολοφονήθηκε από ζηλιάρη αντεραστή ή σύζυγο άλλης ερωμένης του Πρίγκιπα. άλλοι διέδιδαν ότι ο Πρίγκιπας σκότωσε τη Βαρόνη κατά λάθος και μετά αυτοκτόνησε. Κάποιος βαρόνος Λαφορί ισχυρίστηκε ότι άκουσε από αξιωματούχο της Αυλής ότι η Μαρία Βέτσερα είχε ευνουχίσει τον Ροδόλφο με ένα ξυράφι ενώ κοιμόταν και στη συνέχεια εκείνος την στραγγάλισε και αυτοπυροβολήθηκε... Κάποιοι άλλοι κατηγορούσαν τον πρωθυπουργό, κόμη Έντουαρντ Τάαφ ότι είχε προφανείς λόγους να θέλει τον Πρίγκιπα νεκρό και μάλιστα δεν έκρυψε τη χαρά του όταν έμαθε τον θάνατό του…
Επιστολές στο φως 126 χρόνια μετά!
Στις 31 Ιουλίου του 2015, η Εθνική Βιβλιοθήκη της Αυστρίας έλαβε αντίγραφα των αποχαιρετιστηρίων επιστολών της Βέτσερα προς τη μητέρα της και σε άλλα μέλη της οικογένειάς της, οι οποίες είχαν βρεθεί σε χρηματοκιβώτιο Τραπέζης, όπου είχαν φυλαχτεί το 1926· είχαν γραφτεί στο Μάιερλινγκ λίγο πριν από τους θανάτους των νέων και αποκάλυπταν ξεκάθαρα ότι η Βέτσερα ετοιμαζόταν να πεθάνει δίπλα στον Ρούντολφ από έρωτα.
«Αγαπητή μητέρα, συγχώρησε αυτό που κάνω. Δεν μπόρεσα να αντισταθώ στον έρωτα. Σε συμφωνία μαζί του, θέλω να ταφώ στο πλευρό του στο κοιμητήριο του Άλαντ. Είμαι πιο ευτυχισμένη στο θάνατο απ’ ό,τι στη ζωή», γράφει σε μια από τις επιστολές της η Μαρία.
Ο Μεγάλος Πόλεμος και ένα «αν»...
Και το μέλλον της Αυτοκρατορίας ήταν ζοφερό: για περισσότερο από ένα τέταρτο του αιώνα, ο Αυτοκράτορας, Φραγκίσκος Ιωσήφ συνέχισε να κυβερνά χωρίς καμία επαφή με την πραγματικότητα· σε ηλικία 84 ετών, ο Φραγκίσκος Ιωσήφ- ο πλέον άμαχος από τους Αυτοκράτορες, έριξε την Ευρώπη σε ένα από τους πιο ανθρωποβόρους πολέμους της Ιστορίας, τον Α’ Παγκόσμιο, κάτι που μπορούσε να μην είχε συμβεί αν ο Ροδόλφος ζούσε… Αν!
Και η θλιμμένη πριγκίπισσα Σίσι, η χαροκαμένη μάνα, ουδέποτε ξεπέρασε τον θάνατο του αγαπημένου γιού της· μέχρι τη δολοφονία της, εννιά χρόνια μετά συνεχώς μιλούσε γι’ αυτόν.
Τέλος να σημειώσουμε πως από το 1924 έχουν γυριστεί περίπου εννιά ταινίες με θέμα την υπόθεση του Μάιερλινγκ με κορυφαία εκείνη του 1968 με σκηνοθέτη τον Τέρενς Γιάνγκ και πρωταγωνιστές τον Ομάρ Σαρίφ, την Κατρίν Ντενέβ, τον Τζέιμς Μέισον, την Άβα Γκάρντνερ.
Μέση Ανατολή: Οι «σταθμοί» μέχρι την τελική έγκριση της εκεχειρίας στη Γάζα - Οι πρώτες απελευθερώσεις ομήρων αναμένονται την Κυριακή
Διοικητές Νοσοκομείων: Εκδόθηκαν οι τελικοί πίνακες για την 1η ΥΠΕ της Αθήνας – Όλα τα ονόματα
«Σπίτι μου 2»: 37.000 έως τώρα οι αιτήσεις ενδιαφέροντος για το πρόγραμμα - Έρχεται ο «φροντιστής της οικογένειας»
Μελέτη: Οι επίμονες ξηρασίες γίνονται όλο και πιο συχνές από το 1980 και θα συνεχίσουν να επιδεινώνονται
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr