Το Ναγκασάκι της Γερμανίας: Όταν το Αμβούργο έγινε στάχτη - Επιχείρηση Γόμορρα και οι Σύμμαχοι αφήνουν πίσω τους 43.000 νεκρούς
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτά ┋
Το Ναγκασάκι έμεινε στην Ιστορία και ακόμα ζωντανό στη μνήμη των ανθρώπων για την ατομική βόμβα, που ισοπέδωσε την πολη και εξόντωσε χιλιάδες ανθρώπους. Το Αμβούργο; Ξεχάστηκε; 43.000 οι νεκροί από τους συμμαχικούς βομβαρδισμούς!
Η 19χρονη Κέιτ Χοφμάιστερ προσπαθούσε να ξεφύγει από τη φωτιά που κατέκαιγε τη γειτονιά της στο Αμβούργο.
«Πάλεψα να τρέξω κόντρα στον άνεμο στη μέση του δρόμου... δεν μπορούσαμε άλλο… η άσφαλτος είχε λιώσει. Υπήρχαν άνθρωποι στο δρόμο, κάποιοι νεκροί, κάποιοι ακόμα ζωντανοί αλλά κολλημένοι στην άσφαλτο. Τα πόδια τους είχαν κολλήσει και είχαν βάλει τα χέρια τους, προσπαθώντας να απελευθερωθούν· ούρλιαζαν!»
Η Επιχείριση Γόμορρα ήταν ξεχωριστή
Ήταν μια μέρα σαν σήμερα, 24 Ιουλίου του 1943, όταν βρετανικά (κυρίως) αεροπλάνα πέταξαν πάνω από το Αμβούργο. Οι αεροπορικές επιδρομές είχαν πια παγιωθεί ως τακτική πίεσης ανάμεσα στις αντιμαχόμενες πλευρές. Η καταστροφή της Γκουέρνικα, της Βαρσοβίας, του Ρότερνταμ, του Λονδίνου, του Κόβεντρι, της Κολωνίας, όπου οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί σκότωσαν εκατοντάδες χιλιάδες αμάχους, είχαν τοποθετηθεί στα κεφάλαια της Ιστορίας με μαύρα μεγάλα γράμματα και στη συνείδηση των ανθρώπων με ψιλά δυσανάγνωστα….
Όμως η Επιχείρηση Γόμορρα δεν ταίριαζε με καμία άλλη - μέχρι τότε - αεροπορική επίθεση των Συμμάχων στην Ευρώπη κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.
Ο Κιθ Λάβ, συγγραφέας του «Inferno», ενός βιβλίου που περιγέφει την επίθεση στο Αμβούργο, έχει πει: «Υπάρχει μια τάση στο Ηνωμένο Βασίλειο να εξισώνει αυτό που συνέβη στο Αμβούργο και τη Δρέσδη με αυτό που συνέβη στο Λονδίνο και το Κόβεντρι. Το Αμβούργο, όμως, βρίσκεται σε εντελώς διαφορετικό επίπεδο και ίσως να είναι πιο συγκρίσιμο με αυτό που συνέβη στο Ναγκασάκι»!
Στόχος το ηθικό των αμάχων
Το 1942 πάρθηκε μια απόφαση από το Πολεμικό Υπουργικό Συμβούλιο και το Επιτελείο Αεροπορίας της Βρετανίας, να χτυπηθούν όλες οι πόλεις της Γερμανίας με πληθυσμό άνω των 100.000 κατοίκων, στοχεύοντας «στο ηθικό του άμαχου πληθυσμού - ιδιαίτερα των βιομηχανικών εργατών».
Την επόμενη χρονιά η Διοίκηση Βομβαρδιστικών είχε αρκετά αεροσκάφη, έναν έμπειρο ηγέτη, τον σερ Άρθουρ Χάρις και την τεχνογνωσία για να πραγματοποιήσει αυτό το σχέδιο.
Η εμπειρία και οι συχνές δοκιμές είχαν δείξει ότι ο συνδυασμός ισχυρών εκρηκτικών και εμπρηστικών βομβών ήταν ο πιο καταστροφικός συνδυασμός. Οι ισχυρές βόμβες έκλειναν δρόμους, έσπαγαν τα δίκτυα ύδρευσης και, το σημαντικότερο: θρυμμάτιζαν παράθυρα και στέγες. Τότε ακολουθούσαν οι εμπρηστικές βόμβες, που προξενούσαν πυρκαγιές και ολοκλήρωναν καταστροφή.
Το μυστικό όπλο της RAF
Η Επιχείρηση Γόμορρα, μετά οκτώ ημέρες βομβαρδισμών από τη RAF και την USAAF, θα αποδείκνυε αυτές τις θεωρίες. Όμως υπήρχε και κάτι άλλο που οι Βρετανοί το κρατούσαν μυστικό… Η RAF είχε ένα όπλο, που δεν αποκάλυπτε με την κωδική ονομασία «Window» και το χρησιμοποίησε στο Αμβούργο: Δεκάδες χιλιάδες λωρίδες αλουμινόχαρτου εκτοξεύτηκαν από τα αεροπλάνα πριν από τον βομβαρδισμό, δημιουργώντας κάτι σαν χιονοθύελλα ανακλώμενων σημάτων ραντάρ και τυφλώνοντας τις ισχυρές γερμανικές αεράμυνες!
Σχεδόν ανεμπόδιστα, στις 00:55 π.μ., το πρώτο από τα 720 βομβαρδιστικά αεροπλάνα έφθασε πάνω από τις ασφυκτικά γεμάτες εργατικές πολυκατοικίες, στα ανατολικά της πόλης.
Τις επόμενες ώρες προστέθηκε μια νέα λέξη στο λεξικό του πολέμου: feuersturm (καταιγίδα φωτιάς).
Κι όλα γίναν «Σόδομα και Γόμορρα» Κάτι παρόμοιο με την οργή του Θεού, όπως περιγράφεται στη Βίβλο.
Ανεξέλεγκτες πυρκαγιές μετέτρεψαν τμήματα του Αμβούργου σε φούρνους.
Οι άνεμοι έφτασαν τα 240 χιλιόμετρα την ώρα και οι θερμοκρασίες τουλάχιστον τους 800 βαθμούς Κελσίου! Ξύλο, ύφασμα και σάρκα έγιναν ένα. Το γυαλί έσκασε, το μέταλλο λύγισε, οι πέτρες πύρωσαν!
Πολυκατοικίες κατέρρευσαν μέσα σε λίγα λεπτά. Οι δρόμοι έγιναν έρμαιο των ανέμων που ούρλιαζαν με ένταση τροπικού τυφώνα - ένας επιζών θυμήθηκε χρόνια μετά τον θόρυβο και τον περιέγραψε παραστατικά: «Σαν ένα παλιό εκκλησιαστικό όργανο όταν κάποιος παίζει όλες τις νότες ταυτόχρονα»!
Τα πυροσβεστικά συνεργεία έμεινα άπραγα: Αντιμετώπισαν «θάλασσα της φωτιάς», με τα ρούχα και τα οχήματα τους να τυλίγονται στις φλόγες. Κάποιος περιέγραψε τις προσπάθειες διάσωσης: «Ήταν σαν να έριχνες μια σταγόνα νερού πάνω σε καυτή πέτρα».
Η καταστροφή απλώθηκε σε περίπου 31 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Στο αποκορύφωμα της επιδρομής, 16.000 πολυκατοικίες, όπου ζούσαν σχεδόν 450.000 άνθρωποι, παραδόθηκαν στις φλόγες. Κι όλα μοιάζαν κεραυνός και Κόλαση.
«Δεν θα το ξαναδείς στη ζωή σου»...
Χιλιάδες μέτρα πιο πάνω, τα πληρώματα των αεροπλάνων ενθουσιάστηκαν από την επιτυχία του «Window» και ένιωσαν δέος από τη δύναμη της επιδρομής.
Ο πυροβολητής Ντάγκλας Φράι το θυμόταν για χρόνια ως: «Λαμπρή, καλύτερη από προηγούμενες επιδρομές. Οι φωτιές ήταν απίστευτα μεγάλες· δεν μπορούσες να δεις ένα ανοιχτό κομμάτι ανάμεσα σε αυτό το τεράστιο πέπλο φλόγας που κάλυπτε στρέμματα και στρέμματα».
Ο αξιωματικός της αεροπορίας Τρέβορ Τίμπερλέι είχε εκστασιαστεί: «Οι φλόγες ήταν αδιανόητες. Θυμάμαι ότι είπα στον συγκυβερνήτη του αεροπλάνου, ο οποίος ήταν απορροφημένος με τους χάρτες του: Σμίθι, έλα να το δεις αυτό. Δεν θα ξαναδείς στη ζωή σου κάτι παρόμοιο!»…
Άλλα πληρώματα των αεροπλάνων ανέφεραν ότι μπορούσαν να αισθανθούν τη ζέστη και την αιθάλη πάνω από το αεροσκάφος τους και ακόμη κάποιοι ένιωσαν και τη μυρωδιά της καμένης σάρκας!
Όλα έγινα στάχτη και καπνός
Η Επιχείρηση Γόμορρα κράτησε μέχρι τις 3 Αυγούστου 1943 και περιλάμβανε έξι μεγάλες επιδρομές. Οι εκτιμήσεις για τους νεκρούς κυμαίνονται από 34.000 μέχρι 43.000 νεκρούς
Στα αρχεία έχουν καταγραφεί οι καταστροφές 580 βιομηχανικών εγκαταστάσεων, 2.632 επιχειρήσεων, 379 κτιρίων γραφείων, 24 νοσοκομείων, 277 σχολείων και 257 κυβερνητικών κτιρίων.
Κάπου πάνω από τα μισά σπίτια στην πόλη καταστράφηκαν. Ένα εκατομμύριο από τον πληθυσμό των 1,7 εκατ. εγκατέλειψαν το Αμβούρο.
Ο τρόμος από την καταστροφή έγινε αισθητός μέχρι τα κορυφαία κλιμάκια των Ναζί. Ο υπουργός προπαγάνδας Γιόζεφ Γκέμπελς έγραψε στο ημερολόγιό του: «Δαμόκλειος σπάθη αιωρείται πάνω από τη Γερμανία»!
Αυτά έχει ο πόλεμος: Σπέρνεις ανέμους; Θα θερίσεις θύελλες! Και κάτι πιο σοφό: Homo homini lupus…
Ο Σωκράτης Φάμελλος κι επίσημα πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ: Οι προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει, το πρώτο μήνυμά του και το βιογραφικό του
Πανικός σε γνωστό μπαρ στο Παγκράτι μετά από φωτιά: Έσπαγαν τα παράθυρα
Τρόμος στην Τουρκία: Φωτιά σε κινητήρα αεροσκάφους κατά την προσγείωση - Βίντεο
Γκλέτσος για τις μπαταρίες και τις ανεμογεννήτριες: «Έμαθε ο κόσμος από αυτό το viral λάθος»
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr