Λαίδη Γκοντάιβα: Κάλπασε ολόγυμνη στους δρόμους της πόλης της για να μειωθούν οι φόροι στους πολίτες
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Μια μέρα σαν σήμερα η λαίδη Γκοντάιβα αφήνει και το τελευταίο ρούχο της στο δωμάτιό της, βγαίνει ολόγυμνη στο αγιάζι του Κόβεντρι, σελώνει τ’ άλογό της και καλπάζει πάμφωτη στο μύθο της…
Το όνομα «Godiva» σε πολλούς γνώστες της γαστρονομίας θα θυμίσει τα διάσημα βελγικά σοκολατάκια που έχουν το ίδιο όνομα, αλλά οι ρίζες και η ιστορία του είναι πιο βαθιές από το χρυσοποίκιλτο κουτί με τους μικρούς γλυκούς πειρασμούς.
Πειρασμός κι ο θρύλος που σέρνει πίσω του, το όνομα Godiva, έχει να κάνει με έναν αγγλικό θρύλο 1000 χρόνων τουλάχιστον. Η Lady Godiva (λαίδη Γκοντάιβα) ήταν ευγενής του 11ου αιώνα, σύζυγος του Λέοφρικ, ισχυρού κόμη της Μέρσια και λόρδου του Κόβεντρι.
Ο μύθος λέει πως η Γκοντάιβα ενοχλήθηκε από τους δυσβάσταχτους φόρους που είχε επιβάλει ο σύζυγός της στους πολίτες του Κόβεντρι και αφού ζήτησε με επιμονή να τους μειώσει, πήρε την ειρωνική απάντηση από τον σύζυγό της ότι θα μείωνε τους φόρους μόνο αν εκείνη κυκλοφορούσε γυμνή με το άλογό της στους δρόμους της πόλης.Αποφασισμένη, η Γκοντάιβα να βοηθήσει τους κατοίκους του Κόβεντρι, πέταξε τα ρούχα της, ανέβηκε στο λευκό άλογό της και κάλπασε στην πλατεία και στα πλακόστρωτα της αγοράς με τα μακριά μαλλιά της να καλύπτουν το κορμί της.
Ο Τομ έμεινε στην Ιστορία
Πριν ιππεύσει γυμνή, έστειλε μαντατοφόρους στους κατοίκους του Κόβεντρι και τους συμβούλευε να παραμείνουν κλεισμένοι στα σπίτια τους και να μην κρυφοκοιτάξουν από τα παραθύρια. Ένας ράφτης, ο Tom, δεν μπόρεσε να αντισταθεί, άνοιξε το παράθυρό του και άφησε το βλέμμα του να καλπάσει πλάι στο γυμνό κορμί της λαίδης. Από τότε ο «Peeping Tom», έγινε συνώνυμο του ηδονοβλεψία. Ο μύθος λέει ότι ο ασυγκράτητος ράφτης τυφλώθηκε την ίδια στιγμή.
Όταν επέστρεψε από την προκλητική βόλτα της, η Γκοντάιβα ζήτησε από τον σύζυγό της να κρατήσει την υπόσχεσή του. Ο Λέοφρικ, λέγεται ότι μείωσε τα χρέη των κατοίκων του Κόβεντρι!
Ενώ οι περισσότεροι ιστορικοί θεωρούν ότι ο καλπασμός της γυμνής λαίδης είναι ένας μύθος, η λαίδη Γκοντάιβα ήταν υπαρκτό πρόσωπο του 11ου αιώνα. Η Γκοντάιβα ήταν γνωστή για τη γενναιοδωρία της και μαζί με τον Λέοφρικ, βοήθησαν στην ίδρυση μοναστηριού στο Κόβεντρι.
Η ιστορία με το κορίτσι και το άλογο καταγράφηκε για πρώτη φορά 100 χρόνια μετά τον θάνατό της λαίδης, σε ένα βιβλίο του Άγγλου μοναχού Ρότζερ του Γουεντόβερ, ο οποίος ήταν γνωστός για την παραποίηση της αλήθειας στα γραπτά του. Παρόλα αυτά το άγαλμα της λαίδης Γκοντάιβα δεσπόζει στην πλατεία του Κόβεντρι από το 1949, αποδεικνύοντας πως οι μύθοι κατέχουν περίοπτη θέση στη ζωή μας, για να ομορφαίνουν την πεζή μας πραγματικότητα…
Ο θρύλος της Γκοντάιβα έχει εξαπλωθεί πολύ πιο μακριά από το Κόβεντρι. Η εταιρεία «Godiva Chocolatier», που ιδρύθηκε στις Βρυξέλλες με περισσότερα από 450 καταστήματα σε όλο τον κόσμο είναι διάσημη παγκοσμίως για τις σοκολάτες της. Η Γκοντάιβα ενέπνευσε επίσης τους Queen να γράψουν ένα από τα πιο δημοφιλή τραγούδια της δεκαετίας του ‘70, το «Don't Stop Me Now», που λέει κάπου: «I am a racing car passing by like Lady Godiva». Το τραγούδι έγινε πλατινένιο τόσο στις ΗΠΑ όσο και στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Το Χόλιγουντ, επίσης, δεν άφησε την ιστορία να χαθεί στην ομίχλη του χρόνου: μετέφερε στις κινηματογραφικές αίθουσες τη λαίδη Γκοντάιβα και τον γυμνό καλπασμό της, το 1955, με την ταινία «Lady Godiva of Coventry». Στο ρόλο της γυμνής αμαζόνας η Μορίν Ο’Χάρα. Η π΄ρωτη ταινία που γυρίστηκε με θέμα τη γυμνή αμαζόνα ήταν το 1911 με πρωταγωνίστρια την Julia Swayne Gordon.
Παγκόσμια ανησυχία για τις απειλές Πούτιν μετά το χτύπημα με τον πύραυλο Oreshnik στην Ουκρανία: Τα χαρακτηριστικά του νέου όπλου της Ρωσίας
Νέα αποκάλυψη για την υπόθεση της Αμαλιάδας: Είχε παντρευτεί εικονικά Ινδό η Ειρήνη Μουρτζούκου
Πόλεμος της κυβέρνησης Μπάιντεν με τις εταιρείες τεχνολογίας: Ζητεί να διαχωριστεί η Google από το Chrome και το Android
Βρετανία: Πόσο κόστισε η στέψη του βασιλιά Καρόλου – Το ιλιγγιώδες ποσό
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr