Κοροναϊός: Ραγδαία η εξάπλωση - Πώς το έζησαν όσοι το αντιμετώπισαν
«Μείνετε σπίτι» το μήνυμα της ΓΓΠΠ - Αυξάνονται συνεχώς τα κρούσματα και γι' αυτό δίνονται επιπλέον οδηγίες προς όλους τους πολίτες🕛 χρόνος ανάγνωσης: 12 λεπτά ┋
Δραματική είναι η αύξηση του κοροναϊού στην Ελλάδα καθώς το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε την ύπαρξη άλλων 10 κρουσμάτων, με τον αριθμό να φτάνει τα 99. Από αυτούς, οι 95 είναι ελληνικής καταγωγής ενώ οι άλλοι τέσσερις είναι ξένης υπηκοότητας.
Οι τρεις από τους συνολικά 99 ασθενείς νοσηλεύονται στις ΜΕΘ. Οι δύο στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας του ΠΓΝ Πατρών και ένας στο ΑΧΕΠΑ. Όλοι οι υπόλοιποι είναι σε σταθερή κατάσταση και η επιτήρηση της υγείας τους συνεχίζεται. Από αυτούς οι 29 νοσηλεύονται σε Αττική, Θεσσαλονίκη, Πάτρα και Μυτιλήνη, ενώ 68 παραμένουν σε κατ' οίκον περιορισμό.
Σε κατ΄ οίκον περιορισμό εργαζόμενος του νοσοκομείου Καστοριάς
Στο μεταξύ σε κρίσιμη κατάσταση για δεύτερη μέρα νοσηλεύεται στο ΑΧΕΠΑ ο 53χρονος ασθενής που προσβλήθηκε από τον κοροναϊό. Ο 53χρονος είναι διασωληνωμένος στο ΑΧΕΠΑ με συμπτώματα αναπνευστικής ανεπάρκειας και σε σοβαρή κατάσταση. Στην Καστοριά, πάντως, σημειώθηκαν ακόμη τρία επιβεβαιωμένα κρούσματα.
Πρόκειται για έναν 90χρονο, έναν 55χρονο με οξεία λοίμωξη του αναπνευστικού αλλά και έναν ακόμη εργαζόμενο του νοσοκομείου. Μάλιστα, ο εργαζόμενος του νοσοκομείου Καστοριάς βρίσκεται σε κατ' οίκον περιορισμό.
Alert από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας - «Μείνετε σπίτι»
Mε μήνυμά της η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας προς όλους τους πολίτες ενημερώνει το κοινό και κυρίως τις ευπαθείς ομάδες να μείνουν σπίτι όσο γίνεται περισσότερο για να μην εξαπλωθεί ο κοροναϊός. Λίγες μόλις μετά το διάγγελμα του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, για τα μέτρα που θα λάβει η κυβέρνηση, με έκτακτο μήνυμα η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ενημερώνει τους πολίτες τα εξής:
«Οδηγίες για κοροναϊό, ευπαθείς ομάδες: «Μείνετε σπίτι όσο γίνεται περισσότερο. Γενικός πληθυσμός: «Μείνετε σπίτι με το παραμικρό σύμπτωμα ίωσης. Αν έχετε συμπτώματα, μιλήστε με γιατρό πριν πάτε νοσοκομείο. Τηρείτε κανόνες υγιεινής. Μην βάζετε εσάς και τους άλλους σε κίνδυνο».
Εξιτήριο παίρνει το πρώτο κρούσμα στη Θεσσαλονίκη
Στο μεταξύ επίλογος στην περιπέτεια του πρώτου κρούσματος κοροναϊού στην Ελλάδα αναμένεται να μπει μέχρι το τέλος της βδομάδας. Η 38χρονη επιχειρηματίας από την Θεσσαλονίκη αναμένεται να πάρει εξιτήριο όπου νοσηλεύεται μαζί με τον γιο της καθώς συμπληρώθηκαν οι 14 μέρες νοσηλείας που προβλέπονται στους ασθενείς σύμφωνα με το Πρωτόκολλο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Καθ’ όλη τη διάρκεια της νοσηλείας της η 38χρονη όσο και ο γιος της ο οποίος προσβλήθηκε από τον ιό παρουσίασαν ήπια συμπτώματα και η νοσηλεία τους κύλησε ομαλά. Η θεραπεία μάνας και γιου θα συνεχιστεί όπως προβλέπει και το πρωτόκολλο του Παγκόσμιου Πρωτοκόλλου Υγείας στο σπίτι όπου θα παραμείνουν για περίπου δέκα μέρες. Η 38χρονη είναι πολύ καλά στην υγεία της και όλο αυτό το διάστημα βρίσκονταν σε θάλαμο αρνητικής πίεσης στο ΑΧΕΠΑ. Τόσο αυτή όσο και ο γιος της βρίσκονται σε καλή ψυχολογική κατάσταση.
Από την ημέρα που νοσηλεύτηκαν οι γιατροί ξεκίνησαν να της χορηγούν ειδική φαρμακευτική αγωγή, ώστε να καταπολεμηθεί το ιογενές στέλεχος COVID-19. Η 38χρονη, η οποία είναι επιχειρηματίας, είχε επισκεφθεί το Μιλάνο πρόσφατα, λόγω των επαγγελματικών της δραστηριοτήτων και επέστρεψε στη Θεσσαλονίκη το βράδυ της Κυριακής (23.2). Τη Δεύτερα (24.2), μάλιστα, φέρεται να πέρασε από το δημαρχείο Θεσσαλονίκης, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου.
Η ίδια παρουσιάστηκε οικειοθελώς στο Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, που είναι και νοσηλευτικό ίδρυμα αναφοράς για τον κοροναϊό, όταν εμφάνισε ύποπτα συμπτώματα, ενώ σε καραντίνα έχουν τεθεί για προληπτικούς λόγους τα συγγενικά και φιλικά της άτομα, με τα οποία ήρθε σε επαφή όλο αυτό το διάστημα. Εκτός καραντίνας θα τεθεί και ο 9χρονος γιος της. Το παιδί πήγε κανονικά τη Δευτέρα (24.2) και την Τρίτη (25.2) στο σχολείο του, αλλά δεν πήγε την Τετάρτη, γεγονός που προκάλεσε ανησυχία στις αρχές για την έκταση που μπορεί να λάβει το θέμα της εξάπλωσης του κοροναϊού. Μετά την ιχνηλάτηση των βημάτων του διαπιστώθηκε πως είχε έρθει σε επαφή με 49 άτομα. Νοσηλεύεται και αναμένεται να πάρει εξιτήριο μαζί με την μητέρα του μέχρι τέλος της εβδομάδας.
Πρόσληψη 2.000 ατόμων σε νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας και ΕΚΑΒ
Παράλληλα ο κοροναϊός έχει αναδείξει τις ανάγκες και τις ελλείψεις που υπάρχουν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, οι οποίες και θα καλυφθούν από το υπουργείο με την άμεση πρόσληψη 2.000 επαγγελματιών Υγείας, σε νοσοκομεία, κέντρα υγείας και ΕΚΑΒ. Οι 1.500 θέσεις αφορούν νοσηλευτές και οι 500 λοιπό επικουρικό προσωπικό (πληρώματα ασθενοφόρων-διασώστες, τραυματιοφορείς, παραϊατρικό προσωπικό, φυσικοθεραπευτές κ.α.), ενώ οι συμβάσεις που θα υπογραφούν θα είναι διετούς διάρκειας.
Η υποβολή των αιτήσεων από τους ενδιαφερόμενους για τις νέες θέσεις θα γίνεται μέχρι τα μεσάνυχτα της Κυριακής 15 Μαρτίου 2020, στην ηλεκτρονική διεύθυνση loipoepikouriko.moh.gov.gr.
Άνθρωποι που βίωσαν τον ιό περιγράφουν την εμπειρία τους
Στη Γουχάν ο κοροναϊός μπορεί να έχει τεθεί υπό έλεγχο όμως δεν συμβαίνει το ίδιο και με τον υπόλοιπο πλανήτη, με αποτέλεσμα η ανησυχία και ο φόβος να κυριεύουν τους πολίτες. Ένα συχνό ερώτημα, λοιπόν, που μονοπωλεί το ενδιαφέρον είναι πώς μπορεί κανείς να καταλάβει ότι πάσχει από τον ιό και ποια είναι τα συμπτώματα. Άνθρωποι που προσβλήθηκαν από τον κοροναϊό μοιράστηκαν την εμπειρία τους στα διεθνή δίκτυα και περιέγραψαν πώς έκανε την εμφάνισή του ο ιός σε κάθε περίπτωση.
Ο 32χρονος James Cai, εργαζόμενος στον τομέα της Υγείας στο Νιού Τζέρσι, ο οποίος ήταν και πρώτο κρούσμα κοροναϊού στην πολιτεία, στέλνοντας γραπτά μηνύματα στην εφημερίδα «New York Post», δήλωσε πως δεν μπορεί ούτε να μιλήσει, όντας εξαντλημένος από τον ιό. «Ο πνεύμονάς μου είναι ακόμα πολύ αδύναμος. Μπορεί να χρειαστώ μέρες ανάρρωσης έπειτα από μια συζήτηση», σημείωσε. Ο Cai εισήχθη στο νοσοκομείο την περασμένη εβδομάδα. Από τότε, σύμφωνα με όσα δηλώνει ο ίδιος, η κατάστασή του χειροτερεύει, ενώ έχει εμφανίσει διάρροια, καταρροή στα μάτια, πόνο στο στήθος, υψηλό πυρετό.
Παράλληλα, η Julie από τη Σιγκαπούρη, μιλώντας στο BBC, δήλωσε πως «το δωμάτιο γύριζε» όταν σηκώθηκε από το κρεβάτι, ενώ συμπλήρωσε πως όλα έμοιαζαν σαν να κινούνται σε «slow motion» όταν προσπαθούσε να ολοκληρώσει μια εργασία. «Ένιωθα ότι τα πνευμόνια μου θα ανατιναχθούν», σημείωσε η ίδια για την περίοδο που διένυε το πιο κρίσιμο στάδιο της νόσου. «Στις 3 Φεβρουαρίου εμφάνισα πυρετό και θυμάμαι ότι κοιμόμουν όλη την ημέρα. Μετά από αυτό, ο πυρετός υποχώρησε και την υπόλοιπη εβδομάδα ήμουν καλύτερα. Ωστόσο, στις 7 Φεβρουαρίου ξύπνησα και "γύριζε" όλο το δωμάτιο», σημείωσε η ίδια στο BBC.
Οδηγίες για την απομόνωση ύποπτων κρουσμάτων στο σπίτι
Την ίδια ώρα η ταχέως εξελισσόμενη επιδημία του κοροναϊού επιβάλλει τη λήψη πρόσθετων μέτρων σε συλλογικό επίπεδο, αλλά και την αυστηρή τήρηση σε ατομικό επίπεδο κανόνων υγιεινής. Με το παραμικρό σύμπτωμα μένουμε σπίτι, τονίζουν οι επιστήμονες, προκειμένου να περιοριστεί η διάδοση του νέου κοροναϊού στην κοινότητα.
Προσοχή συνιστούν οι επιστήμονες και δίνουν οδηγίες για απομόνωση ατόμων που ήρθαν σε επαφή με ύποπτο υπό διερεύνηση ή επιβεβαιωμένο κρούσμα λοίμωξης με το νέο κοροναϊό (π.χ. μέλη οικογένειας, φίλοι, συνάδελφοι, επαγγελματίες υγείας).
Ως «επαφή» κρούσματος λοίμωξης COVID-19 ορίζεται άτομο που δεν εμφανίζει συμπτώματα και είχε ή ενδέχεται να είχε ιστορικό επαφής με κρούσμα κοροναϊού.
Οδηγίες
Παρακολουθούν την υγεία τους, θερμομέτρηση δύο φορές την ημέρα, από την ημέρα της τελευταίας επαφής με το κρούσμα και για 14 ημέρες. Σκόπιμο είναι η τακτική (καθημερινή) επικοινωνία με επαγγελματία υγείας για όλη τη διάρκεια της παρακολούθησης.
Για όλο το διάστημα της παρακολούθησης (14 ημέρες) πρέπει να εφαρμόζονται τα παρακάτω:
- Διαμονή σε καλά αεριζόμενο δωμάτιο που χρησιμοποιείται μόνο από το άτομο αυτό.
- Περιορισμός όσων φροντίζουν το άτομο, ιδανικά ένα άτομο που δεν ανήκει σε ομάδα υψηλού κινδύνου (δηλαδή δεν είναι μεγάλης ηλικίας και δεν έχει χρόνιο νόσημα).
- Δεν επιτρέπονται επισκέψεις.
- Διαμονή των υπόλοιπων μελών της οικογένειας σε διαφορετικό δωμάτιο και εάν αυτό δεν είναι εφικτό, τήρηση απόστασης τουλάχιστο 2μ. από το άτομο.
- Περιορισμός των μετακινήσεων του ατόμου στο σπίτι, όσο είναι δυνατό.
- Καλός αερισμός των κοινόχρηστων χώρων.
- Καλό πλύσιμο των χεριών πριν και μετά από κάθε επαφή με το άτομο ή το περιβάλλον του (δωμάτιο, αντικείμενα), πριν και μετά την προετοιμασία φαγητού, πριν το φαγητό και μετά τη χρήση της τουαλέτας (πλύσιμο με νερό και σαπούνι ή χρήση αλκοολούχου αντισηπτικού ανάλογα εάν τα χέρια είναι εμφανώς λερωμένα ή όχι).
- Πάντα κάλυψη στόματος και της μύτης κατά τη διάρκεια βήχα ή φταρνίσματος.
- Προσεκτική απόρριψη των υλικών που χρησιμοποιήθηκαν για κάλυψη της μύτης και του στόματος, σχολαστικό πλύσιμο στην περίπτωση που αυτά δεν είναι μιας χρήσης.
- Αποφυγή άμεσης επαφής με σωματικά υγρά, ιδιαίτερα σάλιο, πτύελα ή άλλες αναπνευστικές εκκρίσεις και κόπρανα με γυμνά χέρια και εφαρμογή γαντιών μιας χρήσης. Ακολουθεί υγιεινή των χεριών.
- Αποφυγή επαφής με δυνητικά μολυσμένα αντικείμενα του ατόμου όπως πιάτα, ποτήρια, μαχαιροπήρουνα, πετσέτες, σεντόνια τα οποία μετά από σχολαστικό πλύσιμο επαναχρησιμοποιούνται.
- Καθαρισμός και απολύμανση επιφανειών και αντικειμένων στο δωμάτιο του ατόμου καθημερινά με κοινό απορρυπαντικό ή σαπούνι, ξέπλυμα και στη συνέχεια απολύμανση με διάλυμα οικιακής χλωρίνης σε αναλογία 1:10
- Καθαρισμός της τουαλέτας καθημερινά με τον ίδιο τρόπο.
Στην περίπτωση που το άτομο εμφανίσει συμπτώματα αναπνευστικής λοίμωξης (π.χ. πυρετό, βήχα, πονόλαιμο, δυσκολία στην αναπνοή) καλεί άμεσα τον ιατρό του ή τον ΕΟΔΥ στο 1135, το οποίο λειτουργεί σε 24ωρη βάση για να λάβει οδηγίες.
ΕΟΔΥ: Πώς ορίζεται το κρούσμα και πώς ανιχνεύεται
Ο ΕΟΔΥ το βράδυ της Τετάρτης δημοσιοποίησε νέες οδηγίες για τον ορισμό κρούσματος κοροναϊού. Ο οργανισμός επισημαίνει ότι συντάχθηκε με βάση τα τρέχοντα επιδημιολογικά δεδομένα και αφορά τόσο στην ανίχνευση των κρουσμάτων με υποψία λοίμωξης από το νέο κοροναϊό SARS-CoV-2 όσο και στη δήλωσή τους στον ΕΟΔΥ. Τονίζεται ότι, καθώς η επιδημία εξελίσσεται, ο ορισμός κρούσματος ενδέχεται να τροποποιηθεί.
Ύποπτο κρούσμα
Ασθενής με οξεία λοίμωξη του αναπνευστικού (αιφνίδια έναρξη νόσου, πυρετός και τουλάχιστον ένα από τα παρακάτω συμπτώματα: βήχα, δύσπνοια) ΚΑΙ χωρίς άλλη αιτιολογία που να εξηγεί πλήρως την κλινική εικόνα ΚΑΙ με ιστορικό ταξιδιού ή διαμονής σε χώρα/περιοχή, σύμφωνα με τον επικαιροποιημένο κατάλογο του ΕΟΔΥ, εντός των τελευταίων 14 ημερών πριν από την έναρξη των συμπτωμάτων
ή
Ασθενής με οποιαδήποτε οξεία νόσο του αναπνευστικού ΚΑΙ ιστορικό στενής επαφής με επιβεβαιωμένο ή πιθανό κρούσμα COVID-19 εντός των τελευταίων 14 ημερών πριν από την έναρξη των συμπτωμάτων
ή
Ασθενής με σοβαρή οξεία λοίμωξη αναπνευστικού (Severe Acute Respiratory Illness) η οποία απαιτεί νοσηλεία και για την οποία δεν έχει τεκμηριωθεί άλλη αιτιολογία
ή
Ασθενής με οξεία λοίμωξη του αναπνευστικού (αιφνίδια έναρξη νόσου, πυρετός και τουλάχιστον ένα από τα παρακάτω συμπτώματα: βήχα, δύσπνοια) που διαμένει ή επισκέφτηκε τις ακόλουθες περιοχές: Π.Ε. Ηλείας, Π.Ε. Αχαϊας, Π.Ε. Ζακύνθου.
Κάθε ύποπτο κρούσμα θα πρέπει να υποβάλλεται ΑΜΕΣΑ σε εργαστηριακό έλεγχο για το νέο κοροναϊό SARS-CoV-2
Πιθανό κρούσμα
Ύποπτο κρούσμα με αποτέλεσμα εργαστηριακού ελέγχου για τον νέο κορωνοϊό SARS-CoV-2:
Αδιευκρίνιστο, ή
Θετικό, αλλά με εργαστηριακή μέθοδο που ανιχνεύει γενικά ιούς που ανήκουν στην οικογένεια των κοροναϊών και όχι ειδικά τον νέο κοροναϊό SARS-CoV-2
Επιβεβαιωμένο κρούσμα
Άτομο με εργαστηριακά επιβεβαιωμένη λοίμωξη από το νέο κορωνοϊό SARS-CoV-2, ανεξαρτήτως κλινικών συμπτωμάτων και σημείων
Κάθε ύποπτο, πιθανό ή επιβεβαιωμένο κρούσμα πρέπει να δηλώνεται ΑΜΕΣΑ στον ΕΟΔΥ μέσω του «Δελτίου Δήλωσης Κρούσματος από το νέο κοροναϊό SARS-CoV-2
Ορισμός στενής επαφής
Ως «στενή επαφή» ορίζεται:
Άτομο με διαμονή στην ίδια οικία με ασθενή με COVID-19
Άτομο με άμεση σωματική επαφή με ασθενή με COVID-19 (π.χ. χειραψία)
Άτομο με απροφύλακτη επαφή με μολυσματικές εκκρίσεις ασθενή με COVID-19
Άτομο με επαφή πρόσωπο με πρόσωπο με ασθενή με COVID-19 σε απόσταση <2 μέτρα και για >15 λεπτά
Παραμονή σε κλειστό χώρο (π.χ. αίθουσα διδασκαλίας ή συσκέψεων, χώρο αναμονής νοσοκομείου, κλπ.) σε απόσταση <2 μέτρα και για >15 λεπτά
Επαγγελματίας υγείας ή άλλο άτομο που παρείχε φροντίδα υγείας ή εργαζόμενος που χειρίστηκε κλινικό δείγμα ασθενή με COVID-19 χωρίς τη λήψη ή επί αστοχίας των ενδεδειγμένων μέτρων ατομικής προστασίας
Συνταξιδιώτης στο ίδιο αεροσκάφος, ο οποίος καθόταν εντός απόστασης δύο σειρών θέσεων (προ κάθε κατεύθυνση) από τον ασθενή με COVID-19, άτομα που ταξίδευαν μαζί ή φρόντισαν τον ασθενή, και μέλη του πληρώματος που εξυπηρέτησαν το συγκεκριμένο τμήμα του αεροσκάφους όπου καθόταν ο ασθενής (επί ύπαρξης σοβαρών συμπτωμάτων ή μετακινήσεων του ασθενούς εντός του αεροσκάφους, που ενδέχεται να συνεπάγονται περισσότερο εκτεταμένη έκθεση, οι επιβάτες που κάθονταν στο ίδιο τμήμα του αεροσκάφους ή ακόμη και όλοι οι επιβάτες της πτήσης μπορεί να θεωρηθούν στενές επαφές).
Βία κατά των γυναικών: Τι είναι το Risk Tool που θα κρίνει την επικινδυνότητα των κακοποιητών - Χιλιάδες καταγγελίες μέσα στο 2024
Νέα καταγγελία για το 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο: Στρατιώτης πέθανε έπειτα από επέμβαση – Αμέλεια καταγγέλλει η οικογένειά του
Παρανάλωμα του πυρός η μεγαλύτερη παραγκούπολη της Μανίλα - Συνταρακτικό βίντεο
Μίλτος Πασχαλίδης: «Αν αρχίσουμε να κάνουμε λογοκρισία, αυτό είναι ένα πηγάδι που δεν έχει πάτο»
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr