Αυξημένα τα κρούσματα γρίπης στην Ελλάδα για την περίοδο 2018-2019
Αυξημένη ήταν κατά τη φετινή περίοδο και η γενική θνησιμότητα στον Ελληνικό πληθυσμό🕛 χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά ┋
Αύξηση παρατηρήθηκε στα κρούσματα γρίπης κατά την περίοδο 2018 - 2019 κυρίως εξαιτίας της επικράτησης του τύπου A(H1N1)pdm09 και παράλληλα -σε μικρότερο όμως βαθμό- του υπότυπου Α(Η3Ν2).
Σύμφωνα με την ετήσια επιδημιολογική έκθεση για την δραστηριότητα της γρίπης στην Ελλάδα, την οποία δημοσίευσε ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), τα κρούσματα γρίπης αυξήθηκαν κατά την περίοδο 24 – 30 Δεκεμβρίου 2018, κορυφώθηκαν την εβδομάδα 4 – 10 Φεβρουαρίου 2019 και στη συνέχεια άρχισαν σταδιακά να μειώνονται.
Μεγάλη αύξηση παρουσιάστηκε και στα σοβαρά κρούσματα επιβεβαιωμένης γρίπης. Χαρακτηριστικά 374 περιστατικά νοσηλεύτηκαν σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (107 πέρυσι), ενώ οι θάνατοι από γρίπη ανήλθαν από 42 για την περίοδο 2017 - 2018 σε 154 φέτος. Την προηγούμενη χρονιά είχε επικρατήσει η γρίπη τύπου Β η οποία μάλιστα ήταν ασυνήθιστα ήπια.
Αυξημένη ήταν κατά τη φετινή περίοδο και η γενική θνησιμότητα στον Ελληνικό πληθυσμό, ενώ η εκτίμηση που έγινε από τους επιστήμονες του ΕΟΔΥ για την «αποδιδόμενη στη γρίπη θνησιμότητα» ήταν 9,8 θάνατοι ανά 100.000 πληθυσμού (95% Διάστημα Εμπιστοσύνης: 6,8–12,8), που αντιστοιχεί σε 1071 θανάτους (µε 95% Διάστημα Εμπιστοσύνης 733– 1380 θανάτους).
Η μεγάλη πλειοψηφία των ασθενών οι οποίοι νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ ή κατέληξαν λόγω γρίπης δεν είχαν κάνει φέτος το απαραίτητο αντιγριπικό εμβόλιο παρόλο που ανήκαν σε ομάδα αυξημένου κινδύνου. Αυτό καταδεικνύει τη σημασία του αντιγριπικού εμβολιασμού, ο οποίος αποτελεί το καλύτερο διαθέσιμο μέσο προστασίας από τη γρίπη.
Μάλιστα, στον ελληνικό πληθυσμό η αποτελεσματικότητα του αντιγριπικού εμβολίου για την πρόληψη της νοσηλείας µε εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη ήταν ιδιαίτερα υψηλή, καθώς εκτιμήθηκε στο 42%.
Τα στελέχη γρίπης A(H1N1)pdm09 που απομονώθηκαν στα Εθνικά Εργαστήρια Αναφοράς προσομοίαζαν γενετικά και αντιγονικά στο στέλεχος του αντιγριπικού εμβολίου. Αντίθετα, τα στελέχη Α(Η3Ν2) παρουσίασαν γενετικές μεταβολές σε σχέση µε το στέλεχος του αντιγριπικού εμβολίου.
Όσον αφορά τους εργαζόμενους σε μονάδες υγείας, το ποσοστό όσων έκαναν το αντιγριπικό εμβόλιο παρέμεινε και φέτος σε χαµηλά έως µέτρια επίπεδα, αν και παρατηρήθηκε αύξηση σε σχέση με τα προηγούμενα έτη.
Ερευνητές ανέπτυξαν ακουστικά που μπορούν να εντοπίσουν πρώιμα σημάδια Αλτσχάιμερ - Πώς λετουργούν
Κατά της διαγραφής Σαμαρά ο Καραμανλής: Η κριτική δεν αντιμετωπίζεται με πειθαρχικά μέτρα - Δεν με ενδιαφέρει η Προεδρία
Εορταστικό ωράριο 2024: Πότε ξεκινάει - Ποιες Κυριακές θα είναι ανοιχτά τα μαγαζιά
Σε τροχιά κλιμάκωσης ο πόλεμος στην Ουκρανία; Το επόμενο βήμα του Πούτιν, τα πυρηνικά και ο παράγοντας Τραμπ
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr