Γιατί κινδυνεύουν οι ασθενείς στη χώρα μας να χάσουν την πρόσβαση σε νέα καινοτόμα φάρμακα
Σοβαρούς κινδύνους ακόμη και να χάσουν την πρόσβαση σε νέα καινοτόμα φάρμακα φαίνεται ότι έχουν οι ασθενείς στη χώρα μας.🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋

Σοβαρούς κινδύνους ακόμη και να χάσουν την πρόσβαση σε νέα καινοτόμα φάρμακα φαίνεται ότι έχουν οι ασθενείς στη χώρα μας.
Το στρεβλό σύστημα που ακολουθείται στη φαρμακευτική πολιτική με τις τεράστιες υποχρεωτικές εκπτώσεις στα φάρμακα που διατίθενται στην ελληνική αγορά, δημιουργεί όπως φαίνεται σοβαρά προσκόμματα στις εισαγωγές των νέων σκευασμάτων.
Συνέπεια όμως είναι να υπάρχει η πιθανότητα σύντομα να μην εισάγονται νέες θεραπείες στην Ελλάδα που προορίζονται για σοβαρές ασθένειες όπως είναι ο καρκίνος.
Και όλα αυτά την ώρα που η καινοτομία στη φαρμακευτική έρευνα έχει αλλάξει τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων παγκοσμίως όπως και στην Ελλάδα, αφού οι νέες ανακαλύψεις προσφέρουν θεραπείες που παρατείνουν την επιβίωση, βελτιώνουν την ποιότητα ζωής ενώ σε πολλές περιπτώσεις παρέχουν και πλήρη ίαση.
Όπως επισημαίνει η Πρόεδρος του PhARMA Innovation Forum (PIF) Λαμπρίνα Μπαρμπετάκη, η πρόσβαση των ασθενών σε καινοτόμες θεραπείες απειλείται ευθέως, αφού 79% υποχρεωτικές επιστροφές σημαίνει ότι το κράτος εγγυάται 77 από τις 365 ημέρες τον χρόνο την πρόσβαση των ασθενών σε καινοτόμες θεραπείες.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Εθνικής Κεντρικής Αρχής Προμηθειών Υγείας (ΕΚΑΠΥ), το 2023 οι υποχρεωτικές επιστροφές που καλούνται να καταβάλλουν οι βιοφαρμακευτικές εταιρείες, για τα φάρμακα που διαθέτουν στα δημόσια νοσοκομεία με τιμή μεγαλύτερη των 30 ευρώ, ανέρχονται στο 79%.
Οι υπέρογκες αυτές επιστροφές και εκπτώσεις οδηγούν πολλές μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες να ξανασκέφτονται την επιχειρηματική δραστηριότητάς τους στη χώρα μας, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για τη διάθεση νέων σημαντικών φαρμάκων στην Ελλάδα.
Κίνδυνος απόσυρσης φαρμάκων
Ταυτόχρονα όμως φαίνεται ότι είναι πλέον ορατός ο κίνδυνος και απόσυρσης καινοτόμων φαρμάκων που σήμερα δίνουν παράταση ζωής σε ασθενείς στη χώρα μας.
«Ο εκτροχιασμός της φαρμακευτικής πολιτικής αποπροτεραιοποιεί και υποβαθμίζει τη χώρα ως προς την έγκαιρη εισαγωγή και διάθεση νέων καινοτόμων θεραπειών και καθιστά ορατό τον κίνδυνο απόσυρσης φαρμάκων που κυκλοφορούν ήδη στην ελληνική αγορά» σημειώνει το PIF.
Το πρόβλημα εστιάζεται στην έλλειψη χρηματοδότησης από το κράτος με αποτέλεσμα όμως να ελλοχεύει ο κίνδυνος νέες θεραπείες να κυκλοφορούν στην υπόλοιπη Ευρώπη και να μη φθάνουν ποτέ στη χώρα μας. Ένα πρόβλημα που συχνά πυκνά θίγουν όλοι οι Σύλλογοι ασθενών, αλλά και η Ένωση Ασθενών Ελλάδος.
Οι εκπρόσωποι των φαρμακευτικών εταιρειών με καινοτόμες θεραπείες τονίζουν ότι παρά τις διαβεβαιώσεις του Υπουργείου Υγείας, τα διαθέσιμα στοιχεία για το 2024 είναι εξίσου ανησυχητικά.
«Είναι απολύτως σαφές ότι η σημερινή κατάσταση είναι μη βιώσιμη για τις εταιρείες του κλάδου, καθώς διατηρούνται οι υποχρεωτικές επιστροφές σε επίπεδα άνω του 70%, ενώ η προβλεπόμενη αύξηση της δαπάνης στο κανάλι των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ φαίνεται ότι θα υπερβεί σημαντικά το 8,5% που έχει ανακοινωθεί από την κυβέρνηση, επιδεινώνοντας ακόμα περισσότερο την κατάσταση» αναφέρει το PIF.
Γιατί η κυβέρνηση ανακοίνωσε τώρα νέο πακέτο μέτρων: Σε ποιες ομάδες στοχεύει και τι ακολουθεί
Μέτρα στήριξης και στεγαστική κρίση: Γιατί θα αντιστοιχούν μόλις 191 ευρώ τον χρόνο σε κάθε ενοικιαστή
Νέο Προεδρικό Διάταγμα «σβήνει» τη δυνατότητα οικοδόμησης σε οικόπεδα μικρότερα των 2 στρεμμάτων για οικισμούς κάτω των 2.000 κατοίκων - Σφοδρές αντιδράσεις
Πότε έδωσε το πράσινο φως ο Μητσοτάκης για τα μέτρα, η σκληρή «αριθμητική» αλήθεια για τα ενοίκια και την στέγη, ο αργοπορημένος Επιτάφιος της Τήνου και η «παρασέλα» στην Σύρο
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr