Ποιες αλλαγές στα ψηφιακά συστήματα του ΕΟΠΥΥ προκαλούν αναστάτωση στους γιατρούς – Τα αγκάθια για τους ασθενείς
Τριγμούς στον ιατρικό κόσμο προκαλούν οι αλλαγές στα ψηφιακά συστήματα του ΕΟΠΥΥ που αλλάζουν και τον τρόπο εξυπηρέτησης των ασθενών🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
![Γιατρός (Pexels)](http://cdn.ethnos.gr/imgHandler/875/4f78864d-64c9-43e4-9c69-c1cc16a1b90c.jpg)
Τριγμούς στον ιατρικό κόσμο προκαλούν οι αλλαγές στα ψηφιακά συστήματα του ΕΟΠΥΥ που αλλάζουν και τον τρόπο εξυπηρέτησης των ασθενών. Από τις αρχές του χρόνου ο Οργανισμός που καλύπτει σχεδόν 10 εκατομμύρια ασφαλισμένους πολίτες, προχώρησε σε ηλεκτρονικές αλλαγές τόσο για τις συνταγές φαρμάκων όσο και των διαγνωστικών εξετάσεων, αλλά και για τα ραντεβού των ασθενών με τους γιατρούς.
Οι αλλαγές αυτές από την πρώτη στιγμή προκάλεσαν αντιδράσεις στους Ιατρικούς συλλόγους καθώς η επιστημονική κοινότητα δήλωνε απροετοίμαστη στις τροποποιήσεις που προωθήθηκαν. Μάλιστα σε κάποιες περιπτώσεις δόθηκε και παράταση.
Οι αλλαγές
Από τις αρχές του έτους η νέα ψηφιακή πλατφόρμα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης φαρμάκων και διαγνωστικών εξετάσεων, προκαλεί αναστάτωση στους γιατρούς και κατά συνέπεια και στους ασφαλισμένους. Ο ΕΟΠΥΥ σε συνεργασία με την ΗΔΙΚΑ, την εταιρεία του δημοσίου που διαχειρίζεται την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, προχώρησαν σε αναβάθμιση του συστήματος, προσθέτοντας επιπλέον γραφειοκρατική διαδικασία. Έτσι οι γιατροί χρειάζονται πολύ περισσότερο χρόνο πλέον για να ενσωματώσουν όλα τα απαραίτητα στοιχεία και να εκδώσουν τις συνταγές φαρμάκων για τους ασθενείς τους.
Η αλλαγή αυτή της ψηφιακής πλατφόρμας επέφερε πλήθος αντιδράσεων και ανακοινώσεων από τους Ιατρικούς Συλλόγους, καθώς όπως είχαν καταγγείλει οι ιατροί δεν είχαν ενημερωθεί για τα νέα συστήματα. Μάλιστα εξακόντισαν και βολές κατά του υπουργού υγείας Άδωνι Γεωργιάδη για την έλλειψη ενημέρωσης, ο οποίος ισχυρίστηκε από την πλευρά του ότι υπήρχε σχετική συνεννόηση με τους εκπροσώπους του κλάδου από τον Οκτώβριο.
Ωστόσο, αρκετές ημέρες μετά την έναρξη εφαρμογής της νέας πλατφόρμας για την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, εξακολουθούν να παρουσιάζονται τεχνικά προβλήματα που επιφέρουν καθυστερήσεις στην εξυπηρέτηση των ασθενών. Υπάρχουν ημέρες που δεν μπορούν καν να εκτυπωθούν οι συνταγές, κάτι που προκαλεί καθυστερήσεις ιδιαίτερα στους ασθενείς που ζουν σε απομακρυσμένες περιοχές και χωριά και μετακινούνται χιλιόμετρα για να συναντήσουν τον γιατρό τους. Παράλληλα κατά διαστήματα η πλατφόρμα δεν λειτουργεί, καθώς πέφτει το σύστημα. Κάτι που γεννά νέες αντιδράσεις από τον ιατρικό κόσμο.
Τα ραντεβού
Στο μεταξύ αλλαγές ψηφιακού χαρακτήρα προωθούνται για τον Μάρτιο και για τα ραντεβού των ασθενών με τους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ αλλά και αυτούς των δημόσιων μονάδων υγείας. Η νέα πλατφόρμα μέσα από την οποία θα μπορούν να κλείνουν οι ασφαλισμένοι τα ραντεβού τους με γιατρό, επρόκειτο να τεθεί σε εφαρμογή από την 01/02 αλλά λόγω ακριβώς των αντιδράσεων των γιατρών μετατέθηκε για τον Μάρτιο χωρίς βέβαια να υπάρξει κάποια επίσημη ανακοίνωση αλλά μόνο προφορική διαβεβαίωση του υπουργού υγείας. Ο κλάδος θεωρεί ότι θα δημιουργήσει δυσκολία στους ασθενείς στο να βρίσκουν γιατρό μέσω της πλατφόρμας, αφού ιδιαίτερα οι ηλικιωμένοι δεν έχουν εξοικείωση με τα ψηφιακά μέσα. Για αυτό πάντως θα ισχύει και η κλασική μέθοδος του ραντεβού, μέσω τηλεφωνικής επαφής με τον γιατρό.
Οι συνταγές
Από την άλλη, νέα στοιχεία ενσωματώθηκαν και στις συνταγές, προς ώρας μόνο για τα αναλώσιμα υλικά ενώ στη συνέχεια και για όλα τα φάρμακα και τις διαγνωστικές εξετάσεις. Ήδη από τις αρχές Φεβρουαρίου για να λάβει κανείς αναλώσιμα υλικά με την αποζημίωση του ΕΟΠΥΥ, πρέπει να δώσει έγκριση μέσω ενός μοναδικού κωδικού (OTP) που έρχεται στο κινητό του. Πρόκειται για ένα σύστημα επιβεβαίωσης και ταυτοποίησης του ασφαλισμένου που ισχύει σήμερα και για τις τραπεζικές συναλλαγές όπου θα πρέπει κανείς να εγκρίνει μέσα σε ελάχιστα δευτερόλεπτα μια συναλλαγή.
Όμως σε πολλές περιπτώσεις ειδικά εάν ο ασθενής είναι ηλικιωμένος, υπάρχουν δυσκολίες στο να δώσει το πράσινο φως για να εκτελεστεί η συνταγή του. Και αυτό διότι συνήθως οι μεγάλοι άνθρωποι δεν διαθέτουν σύγχρονα κινητά ή έχουν ταυτοποιηθεί στο σύστημα με το κινητό των παιδιών τους. Κάτι που βέβαια δημιουργεί σοβαρά προσκόμματα στην εξυπηρέτηση τους. Ήδη οι φαρμακοποιοί που είναι οι πρώτοι αποδέκτες των προβλημάτων όταν επιχειρείται να εκτελεστεί μια συνταγή, εκφράζουν την έντονη αντίδρασή τους ζητώντας να εξαιρεθούν οι ασφαλισμένοι που είναι άνω των 70 ετών.
Ο Κοκοτσάκης δεν αποκλείει την «επιτηδευμένη αλλοίωση» - Αδύνατο να πιστοποιηθεί η φερεγγυότητα των βίντεο από τα Τέμπη
Σοκάρει υπόθεση ασέλγειας σε 8χρονο: Οι ζωγραφιές του και όσα είπε στη λογοθεραπεύτριά του
Αστυνομικός σταμάτησε live του Εντ Σίραν στην Ινδία γιατί δεν κατάλαβε ότι ήταν αυτός
Μετεωρίτης «φώτισε» τον ουρανό της Κορινθίας: Δείτε βίντεο με τη στιγμή που πέφτει
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr