Τι είναι η ασπαρτάμη και γιατί είναι σε εξέλιξη εκστρατεία για την απαγόρευση της
Είναι παρούσα σε περισσότερα από 6.000 προϊόντα🕛 χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά ┋
Εκστρατεία είναι σε εξέλιξη σε 11 χώρες της ΕΕ για την απαγόρευση της γλυκαντικής ουσίας, ασπαρτάμης ως εν δυνάμει επικίνδυνης για την υγεία.Την εκστρατεία τρέχουν η μη κυβερνητική οργάνωση Foodwatch, η Ενωση κατά του Καρκίνου και η γαλλική εφαρμογή για την διατροφή Yuka.
Εντοπίζεται σε 6.000 προϊόντα
Παρούσα, σύμφωνα με την Foodwatch, σε περισσότερα από 6.000 προϊόντα και κυρίως σε εκείνα που αποκαλούνται «light», όπως ορισμένα αναψυκτικά χωρίς ζάχαρη, γιαούρτι 0%, τσίχλες, η ασπαρτάμη προκαλεί συζητήσεις για τους κινδύνους που μπορεί να θέτει για την υγεία.
Συνδέεται με καρκίνο και διαβήτη
Το 2023, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας χαρακτήρισε την ασπαρτάμη «ενδεχομένως καρκινογόνα για τον άνθρωπο».Σύμφωνα με τον Philippe Bergerot, πρόεδρο της Ενωσης κατά του Καρκίνου, δεν υπάρχει «κανείς λόγος να επιτρέπεται οι άνθρωποι να εκτίθενται σε έναν απολύτως αποφευκτό κίνδυνο καρκίνου» και «ζητούμε από τους πολιτικούς ιθύνοντες να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να την απαγορεύσουν».Έρευνές έχουν αναδείξει επίσης κινδύνους που συνδέονται με τον διαβήτη ή με τον πρόωρο τοκετό σε σχέση με την κατανάλωση ασπαρτάμης. Η ουσία εντοπίζεται στις ετικέτες των προϊόντων ως Ε951 και επαναξιολογήθηκε στο 2013 από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Ασφάλειας Τροφίμων, ο οποίος είναι επιφορτισμένος με την αξιολόγηση των προϊόντων στην ευρωπαϊκή αγορά τροφίμων, χωρίς να ενοχοποιηθεί. Αλλά η Foodwatch, η Ενωση κατά του Καρκίνου και η Yuka ανησυχούν για «συγκρούσεις συμφερόντων», όπως διευκρινίζεται στην κοινή τους ανακοίνωση.
Σύμφωνα με έκθεση της Foodwatch σχετικά με την ασπαρτάμη «περί τα τρία τέταρτα των μελετών για την ασπαρτάμη που θεωρούνται αξιόπιστες από τον EFSA χρηματοδοτήθηκαν από την αγροδιατροφική βιομηχανία ή πραγματοποιήθηκαν υπό την επιρροή της, γεγονός που θέτει σε αμφισβήτηση την αξιοπιστία της αξιολόγησης των κινδύνων και, κατά συνέπεια, την έγκριση της ασπαρτάμης από τον EFSA».
Στο τέλος του 2019, οι τρεις αυτές οργανώσεις προστασίας των καταναλωτών και της υγείας είχαν πραγματοποιήσει εκστρατεία κατά των νιτρικών αλάτων στα είδη διατροφής για τον ρόλο τους στην εμφάνιση ορισμένων μορφών καρκίνου του πεπτικού συστήματος. Το αποτέλεσμα αυτής της εκστρατείας ήταν ορισμένες από τις βιομηχανίες τροφίμων να τροποποιήσουν τον τρόπο παρασκευής των προϊόντων τους.
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr