Έρευνα: Η κατανάλωση μαύρης σοκολάτας συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2
Τι διαπιστώθηκε στη μελέτη🕛 χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά ┋

Με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 σχετίζεται η κατανάλωση μαύρης σοκολάτας καθώς οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από τρεις μακροχρόνιες αμερικανικές μελέτες παρατήρησης σε γυναίκες νοσηλευόμενους και άνδρες επαγγελματίες υγείας.
Τι διαπιστώθηκε στη μελέτη
Σύμφωνα με τη μελέτη της Σχολής Δημόσιας Υγείας THChan του Χάρβαρντ, που δημοσιεύτηκε διαδικτυακά στο περιοδικό «The BMJ» συνολικά τα δεδομένα αφορούσαν σε 192.000 συμμετέχοντες που δεν είχαν ιστορικό διαβήτη, καρδιακή νόσο ή καρκίνο κατά την έναρξη των μελετών και οι οποίοι ανέφεραν τις διατροφικές τους συνήθειες, συμπεριλαμβανομένης της κατανάλωσης σοκολάτας, το σωματικό τους και την κατάσταση του διαβήτη, κατά τη διάρκεια 30. και πλέον ετών.
Όπως διαπιστώθηκε, οι συμμετέχοντες στη μελέτη που κατανάλωναν τουλάχιστον πέντε μερίδες οποιουδήποτε τύπου σοκολάτας την εβδομάδα (η μερίδα ισούται με περίπου 28 γραμμάρια) παρουσίασαν 10% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 σε σύγκριση με εκείνους που έτρωγαν σπάνια ή ποτέ σοκολάτα.
Η μαύρη σοκολάτα είχε ακόμη μεγαλύτερο αντίκτυπο. Όσοι κατανάλωναν τουλάχιστον πέντε μερίδες αυτής της σοκολάτας την εβδομάδα παρουσίασαν 21% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2. Οι ερευνητές παρατήρησαν επίσης μείωση του κινδύνου κατά 3% για κάθε μερίδα μαύρης σοκολάτας που καταναλώνεται την εβδομάδα.
Αντίθετα, η κατανάλωση σοκολάτας γάλακτος δεν συσχετίστηκε με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, αλλά συσχετίστηκε με την μακροχρόνια αύξηση του σωματικού βάρους, ένας πιθανός παράγοντας που συμβάλλει στην ανάπτυξη διαβήτη τύπου 2.
Ο αναπληρωτής καθηγητής στα Τμήματα Διατροφής και Επιδημιολογίας του Χάρβαρντ, Κι Σαν, ένας από τους συγγραφείς της μελέτης, εξηγεί ότι «παρόλο που η μαύρη σοκολάτα και η σοκολάτα γάλακτος έχουν παρόμοια επίπεδα θερμίδων και κορεσμένων λιπαρών, φαίνεται ότι οι πλούσιες πολυφαινόλες της μαύρης σοκολάτας μπορούν να αντισταθμίσουν τις επιδράσεις των κορεσμένων λιπαρών και της ζάχαρης στην αύξηση του σωματικού βάρους και τον διαβήτη. Πρόκειται για μια ενδιαφέρουσα διαφορά που αξίζει να διερευνηθεί περισσότερο».
Οι ερευνητές διευκρινίζουν πάντως ότι η μέση κατανάλωση σοκολάτας από τους συμμετέχοντες στη μελέτη ήταν σχετικά χαμηλή, οπότε τα ευρήματα μπορούν να μην επεκτείνονται σε άτομα με πολύ υψηλή κατανάλωση.
Στελέχη από την αγορά και fast track προσλήψεις: Πώς η κυβέρνηση σχεδιάζει να κάνει τον ΟΣΕ λιγότερο... δημόσιο
Γιατί κινδυνεύουν οι ασθενείς στη χώρα μας να χάσουν την πρόσβαση σε νέα καινοτόμα φάρμακα
Επιχείρηση … αντεπίθεσης από την κυβέρνηση: Τι απαντά στην αντιπολίτευση για τον Τριαντόπουλο και ποιες κινήσεις δρομολογεί
Η επιστολή Τριαντόπουλου που (όλως περιέργως) βολεύει το Μαξίμου, η συναίνεση που θέλει ο Βενιζέλος και οι πωλήσεις του CVC στην Κύπρο
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr