FUSION βιοψία: Η νέα μέθοδος που κάνει ακριβή και χωρίς επιπλοκές τη διάγνωση του καρκίνου του προστάτη
Με τη FUSION βιοψία, εμφανίζονται σοβαρές επιπλοκές μόνο σε λιγότερο από το 1% των περιπτώσεων.🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Με τη χρήση ψηφιακής απεικόνισης, προσφάτως με την πολυπαραμετρική μαγνητική τομογραφία (mpMRI), η σύγχρονη ιατρική έχει σημειώσει περαιτέρω πρόοδο στην καταπολέμηση του καρκίνου του προστάτη. Αυτό μας οδήγησε στη βελτίωση της διάγνωσης και επομένως στην πιο ακριβή και πιο στοχευμένη θεραπεία.
Ο καρκίνος του προστάτη είναι ο πιο συχνός καρκίνος στους άνδρες. Aναπτύσσεται σε αυτόν τον μικρό, σε σχήμα καρυδιού αδένα, ο οποίος έχει μέγεθος μόνο περίπου τέσσερα εκατοστά.
Περίπου 2.000 νέα κρούσματα καρκίνου προστάτη διαγιγνώσκονται στη χώρα μας κάθε χρόνο. Υπάρχουν, ωστόσο, επίσης καλά νέα για αυτήν την ανησυχητικά ευρέως διαδεδομένη ασθένεια. Σε πολλές περιπτώσεις, ο καρκίνος του προστάτη αναπτύσσεται σχετικά αργά. Περίπου το 93 % των πασχόντων επιβιώνουν πέντε χρόνια μετά τη διάγνωση, ενώ το ποσοστό επιβίωσης ανέρχεται σε 90 % των ασθενών δέκα χρόνια μετά τη διάγνωση.
Η εξειδικευμένη ιατρική ομάδα UroClinic, περιθάλπει πάνω από 350 ασθενείς με καρκίνο του προστάτη ετησίως. Υπάρχουν περιπτώσεις, στις οποίες η ενεργητική παρακολούθηση, χωρίς χειρουργική επέμβαση, είναι δυνατή υπό αυστηρές προϋποθέσεις. Και αυτό, διότι οι γιατροί μπορούν πλέον να προσδιορίσουν την επιθετικότητα του καρκίνου με μεγάλη ακρίβεια, ώστε να μπορούν εύκολα να εκτιμήσουν τον κίνδυνο τα επόμενα χρόνια. Με απλά λόγια: Εάν ο ασθενής έχει έναν σχετικά λιγότερο επιθετικό καρκίνο (στην ιατρική γλώσσα ως «όγκος χαμηλού βαθμού»), η χειρουργική επέμβαση δεν είναι πάντα απαραίτητη. Μια τέτοια εξατομικευμένη θεραπευτική προσέγγιση προϋποθέτει την έγκαιρη ανίχνευση του καρκίνου του προστάτη με καινοτόμες μεθόδους και τη χρήση σύγχρονης τεχνολογίας. Σήμερα η βιοψία προστάτη με τεχνολογία σύντηξης (FUSION βιοψία προστάτη) παίζει καθοριστικό ρόλο στην ανάλυση του όγκου. «Επιτρέπει μια συγκριτικά ακριβή εκτίμηση της επιθετικότητας του όγκου και του εάν εξακολουθεί να περιορίζεται στο όργανο», εξηγεί ο Δρ. Αθανάσιος Κατόγλου, υπεύθυνος αυτής της διαδικασίας στην Κλινική “Euromedica - Κυανούς Σταυρός” στη Θεσσαλονίκη.
Κατά τη διάρκεια μιας βιοψίας, ο ιατρός λαμβάνει δείγμα ιστού από την ύποπτη περιοχή του προστάτη εισάγοντας μια λεπτή βελόνα στον αδένα, πάντα υπό αναισθησία. Παλαιότερα η βιοψία προστάτη γινόταν μόνο υπό την καθοδήγηση υπερήχων. Ωστόσο με τη FUSION βιοψία προστάτη (βιοψία σύντηξης), η εικόνα υπερήχων συνδυάζεται σε πραγματικό χρόνο με τις εικόνες της πολυπαραμετρικής μαγνητικής τομογραφίας του προστάτη (mpMRI), που προηγείται της βιοψίας. Ο λόγος για αυτό είναι ότι ύποπτη βλάβη διακρίνεται με μεγαλύτερη ευκρίνεια στις εικόνες της μαγνητικής τομογραφίας. «Αυτό μας επιτρέπει να στοχεύσουμε με τη βελόνα την ύποπτη βλάβη με πολύ μεγαλύτερη ακρίβεια», εξηγεί ο Δρ. Κατόγλου. Η ακρίβεια αυτής της μεθόδου τελευταίας τεχνολογίας είναι αρκετά υψηλή. Mπορούμε να απαντήσουμε σε τρεις σημαντικές ερωτήσεις με πιθανότητα περίπου 90%: Πρώτον, εάν πρόκειται πράγματι για καρκίνο. Δεύτερον, αν πρόκειται για επιθετικό καρκίνο. Και τρίτον, αν ο καρκίνος εξακολουθεί να περιορίζεται στον προστάτη ή ενδεχομένως έχει ήδη εξαπλωθεί.
Η σημασία αυτής της τεχνικής εξέλιξης με τη συγκεκριμένη μέθοδο αποδεικνύεται και επιστημονικά. Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο διακεκριμένο περιοδικό «New England Journal of Medicine» έδειξε ότι οι επικίνδυνοι όγκοι μπορούν να ανιχνευθούν καλύτερα με τη FUSION βιοψία προστάτη παρά με τη συμβατική μέθοδο, που χρησιμοποιεί μόνο υπερήχους. Ταυτόχρονα, η μέθοδος FUSION, που βασίζεται στη μαγνητική τομογραφία, ανιχνεύει λιγότερο μικρoύς όγκους, που εμφανίζονται τυχαία και δεν απαιτούν θεραπεία. Για τον ασθενή, η διαδικασία της FUSION βιοψίας διαφέρει ελάχιστα από τη συμβατική μέθοδο με χρήση μόνο υπερήχων. Ο εξεταστής τοποθετεί μια κεφαλή υπερήχων στο ορθό, αφού έχει φορτώσει τις εικόνες της πολυπαραμετρικής μαγνητικής τομογραφίας στον υπολογιστή του μηχανήματος των υπερήχων. Στην οθόνη μπορεί να δει με χρώμα το ακριβές σημείο λήψης και να προσανατολιστεί χρησιμοποιώντας ένα είδος συστήματος πλοήγησης. «Η εξέταση διαρκεί μόνο περίπου ένα τέταρτο της ώρας και τα αποτελέσματα είναι διαθέσιμα σε περίπου δύο έως πέντε ημέρες», εξηγεί ο Δρ. Κατόγλου. Η απόφαση για το εάν η βελόνα βιοψίας τοποθετηθεί μέσω του πρωκτού ή μέσω του περινέου (άκρη πρωκτού) εναπόκειται στον ασθενή. Η πρόσβαση από το περίνεο μπορεί να είναι ελαφρώς πιο επώδυνη, επομένως συχνά πραγματοποιείται με γενική αναισθησία. Από την άλλη, ο κίνδυνος επιμόλυνσης με την πρόσβαση από το περίνεο είναι σχεδόν μηδενικός, διότι αποφεύγεται η μεταφορά μικροβίων από το ορθό στον προστάτη, κατά τη λήψη της βιοψίας.
Με τη FUSION βιοψία, εμφανίζονται σοβαρές επιπλοκές μόνο σε λιγότερο από το 1% των περιπτώσεων. Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου βελτιώνει σημαντικά την πιθανότητα θεραπείας και μπορεί να αποβεί σωτήρια για τη ζωή του ασθενή.
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφτείτε την επίσημη ιστοσελίδα του Δρ. Κατόγλου, καθώς και να ακολουθήσετε τη σελίδα του στο Facebook και το Instagram για ενημερώσεις και νέα σχετικά με τις υπηρεσίες και τις μεθόδους θεραπείας.
UROCLINIC - Κέντρο Θεσσαλονίκης Μητροπόλεως 19
+30 2310 227050
+30 6936 825910
Νέα σελίδα στον πόλεμο της Ουκρανίας: Η Ρωσία θα απαντά πλέον σε κάθε χτύπημα του Κιέβου
Στήριξη Έλον Μασκ στη γερμανική Ακροδεξιά: «Μόνο το AfD μπορεί να σώσει τη χώρα»
Χρήστος Μάστορας: «Έχω πολλά κοινά στοιχεία με τον Στέλιο Καζαντζίδη»
«Λευκή» προειδοποίηση Μαρουσάκη: Χριστούγεννα με τις σωστές καιρικές συνθήκες φέτος
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr