Γιατί υπάρχει κίνδυνος να μείνουν οι Έλληνες ασθενείς χωρίς καινοτόμες θεραπείες;
Το στρεβλό σύστημα έχει οδηγήσει πολλές φαρμακευτικές εταιρείες να κάνουν δεύτερες σκέψεις για πιθανή μη διάθεση νέων καινοτόμων θεραπειών στη χώρα🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Νέα καινοτόμα φάρμακα υψηλής αποτελεσματικότητας παράγονται πλέον σε συστηματική βάση και διατίθενται στους πληθυσμούς ολόκληρου του πλανήτη. Η νέα επιστημονική προσέγγιση για τις θεραπείες των βαριά πασχόντων, περιλαμβάνει δεδομένα με εξαιρετικά υψηλές αποδόσεις που παρέχουν πολύ μεγαλύτερο χρόνο επιβίωσης σε σχέση με το παρελθόν.
Ενώ μέχρι πριν λίγα χρόνια οι ασθενείς λάμβαναν ακριβά φάρμακα και η ζωή τους παρατεινόταν για ελάχιστο χρονικό διάστημα, πλέον η επιβίωση μπορεί να παραταθεί ακόμα και για χρόνια. Άλλωστε οι νέες ανοσολογικές θεραπείες αλλά και οι κυτταρικές θεραπείες στοχεύουν αποκλειστικά στη νόσο φέρνοντας τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα.
Η τεχνολογία αυτή αλλά και τα επιστημονικά αυτά επιτεύγματα κοστίζουν συνήθως στα συστήματα υγείας και οι κυβερνήσεις ανά τον κόσμο επιχειρούν με πρωτόκολλα αλλά και φίλτρα να περιορίσουν τη διάθεσή τους ακριβώς εξαιτίας του υψηλού κόστους.
Ωστόσο στη χώρα μας τα φίλτρα αυτά φαίνεται ότι ξεπερνούν κάθε φαντασία αφού ειδικά στις νοσοκομειακές θεραπείες οι εκπτώσεις είναι ακόμη και πάνω από το 80%. Γεγονός που σημαίνει ότι 8 στα 10 φάρμακα καλύπτονται ουσιαστικά από τις φαρμακευτικές εταιρείες που τα διαθέτουν και μόνο 2 στα 10 αποζημιώνονται από το κράτος.
Το στρεβλό αυτό σύστημα έχει οδηγήσει πολλές φαρμακευτικές εταιρείες να κάνουν δεύτερες σκέψεις για πιθανή μη διάθεση νέων καινοτόμων θεραπειών στη χώρα μας, κάτι βέβαια που θα κοστίσει στην υγεία του ελληνικού πληθυσμού. Ήδη άλλωστε τα νέα καινοτόμα φάρμακα διατίθενται με καθυστέρηση στη χώρα μας, αφού οι διαδικασίες έγκρισης απαιτούν αρκετό χρόνο
Στόχος βέβαια είναι να περιοριστεί η φαρμακευτική δαπάνη κάτι όμως που επιφέρει δυσκολίες στην εξυπηρέτηση των ασθενών ειδικά όσων πάσχουν από σοβαρά νοσήματα.
Το PhΑRΜΑ Innovation Forum
Το PhΑRΜΑ Innovation Forum (PIF) που εκπροσωπεί κυρίως τις εταιρείες με νέες καινοτόμες θεραπείες, σημειώνει ότι η καινοτομία δεν είναι πολυτέλεια αλλά αναγκαιότητα για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας.
Στόχος τόσο του PIF όσο και του ΣΦΕΕ είναι να επιτευχθεί μία νέα φαρμακευτική πολιτική που θα ευνοεί την πρόσβαση όλων των ασθενών στις θεραπείες που χρειάζονται, χωρίς εξαιρέσεις και καθυστερήσεις.
Χαρακτηριστικό είναι ότι παρατηρείται σημαντική καθυστέρηση στην εισαγωγή και αποζημίωση νέων φαρμάκων στη χώρα μας σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ευρώπη. Στην Ελλάδα σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της EFPIA, απαιτούνται κοντά 587 ημέρες για να αποζημιωθεί μία νέα θεραπεία, όταν στις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε. είναι σε 531 ημέρες.
Ταυτόχρονα στο διάστημα από το 2019 έως το 2022 όπως προκύπτει από μελέτη του ΙΟΒΕ, από 167 καινοτόμα φάρμακα με άδεια από ΕΜΑ, τα 76 σκευάσματα είναι διαθέσιμα στην Ελλάδα (47% των εγκεκριμένων φαρμάκων έναντι 43% μ.ο. της ΕΕ).
Η βία των γυναικών μια επιδημία που δεν τελειώνει: Πάνω από 16.000 έπεσαν θύματα το 2024 - Θύτες οι σύζυγοι
Ισραήλ: Τι περιλαμβάνει η συμφωνία για κατάπαυση πυρός με τον Λίβανο – Πότε θα εγκριθεί
Φωτιά σε μπαρ στο Παγκράτι: Σοκαριστικές μαρτυρίες και αναφορές για ποδοπατήματα
Η Κιμ Καρντάσιαν προκαλεί ξανά με ημίγυμνη εμφάνιση και ένα σταυρό - Δείτε φωτογραφίες
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr