Επανασυστήνεται ο προσωπικός γιατρός 2,5 χρόνια μετά τη δημιουργία του: Τα λάθη και οι νέες δεσμεύσεις για την Πρωτοβάθμια Φροντίδας Υγείας
Η κυβέρνηση επιχειρεί να προωθήσει τώρα διορθωτικές κινήσεις🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Ο πολυσυζητημένος προσωπικός γιατρός αλλά και η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας φαίνεται ότι συστήνεται από την αρχή, καθώς το προηγούμενο εγχείρημα δεν φαίνεται να έφερε το αποτέλεσμα που επιδίωκε η κυβέρνηση.
Παρότι τα κυβερνητικά στελέχη διατείνονταν ότι ο προσωπικός γιατρός ήταν ένας θεσμός επιτυχημένος, στην πράξη διεφάνη ότι οι πολίτες δεν εξυπηρετήθηκαν αφού σχεδόν οι μισοί δεν διαθέτουν καν προσωπικό γιατρό. Γι’ αυτό και η ίδια η κυβέρνηση επιχειρεί να προωθήσει τώρα διορθωτικές κινήσεις.
Χαρακτηριστικό είναι ότι βγαίνει στη δημοσιότητα άμεσα νέο νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και τον προσωπικό γιατρό που θα περιλαμβάνει νέα κίνητρα για τους γιατρούς που θα επιλέξουν να συμβάλουν στο συγκεκριμένο εγχείρημα. Να υπενθυμιστεί ότι ο προσωπικός γιατρός όταν δημιουργήθηκε πριν από περίπου 2,5 χρόνια, υποχρέωνε τους πολίτες να εγγραφούν με μια μάλιστα τιμωρητική διάθεση αφού τους περίμεναν και ποινές εάν απέφευγαν την εγγραφή.
Ο θεσμός βέβαια σκόνταψε στην άρνηση των ιδιωτών γιατρών να συμμετάσχουν. Σήμερα περίπου 2,5 χρόνια μετά, η κυβέρνηση επιχειρεί να υλοποιήσει βελτιωτικές κινήσεις με την ελπίδα ότι ο προσωπικός γιατρός θα λειτουργήσει στην πράξη.
Ενδεικτικό είναι ότι μέχρι σήμερα έχουν εγγραφεί στον προσωπικό γιατρό 5 εκατομμύρια πολίτες που αντιστοιχεί σε ποσοστό 56,9%. Παραμένει αμφίβολο όμως εάν όσοι έχουν εγγραφεί αξιοποιούν τις υπηρεσίες τους καθώς οι περισσότεροι είχαν σπεύσει να επιλέξουν γιατρό σε οποιαδήποτε περιοχή, ώστε να μην υποστούν τις συνέπειες.
Με το νομοσχέδιο πάντως που θα βγει σε δημόσια διαβούλευση τις επόμενες ημέρες η ηγεσία του υπουργείου υγείας δηλώνει ότι θα αυξήσει το ιατρικό προσωπικό με 2.500 γιατρούς που θα εντάξει στον θεσμό.
Οι αντιδράσεις του ιατρικού κόσμου
Να υπενθυμιστεί ότι από τον περασμένο Μάρτιο είχαν γίνει οι σχετικές εξαγγελίες και η αρμόδια αναπληρώτρια υπουργός υγείας είχε σημειώσει ότι θα μετέτρεπε ουσιαστικά τους αγροτικούς γιατρούς σε προσωπικούς γιατρούς. Μια δήλωση που είχε προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις στον ιατρικό κόσμο, καθώς οι αγροτικοί γιατροί είναι ανειδίκευτοι και ουσιαστικά η υπηρεσία υπαίθρου, είναι η πρώτη τους επαφή με το σύστημα υγείας.
Σήμερα στον θεσμό του προσωπικού γιατρού εργάζονται συνολικά 3.545 Γιατροί. Οι γιατροί του δημοσίου που υποχρεωτικά ανέλαβαν τον ρόλο αυτό είναι 2.214 και αμείβονται με 700 έως 800 ευρώ το μήνα (μικτά καθώς το ποσό ενσωματώνεται στις μηνιαίες αποδοχές τους). Το ποσό αυτό το λαμβάνουν εφόσον αναλάβουν πληθυσμό 2000 ατόμων τον οποίο θα πρέπει να παρακολουθούν ιατρικά. Ιδιώτες Προσωπικοί Γιατροί - Ελεύθεροι Επαγγελματίες με σύμβαση είναι 1.331.
Κατά τα άλλα η ηγεσία του υπουργείου υγείας δεσμεύτηκε και για δωρεάν παιδιάτρους για τα παιδιά της χώρας μας, καθώς με βάση τις δηλώσεις της αναπληρώτριας θα αυξηθεί ο αριθμός των παιδιάτρων ώστε να καλυφθούν περίπου 500.000 παιδιά δωρεάν.
Άγνωστο βέβαια είναι που δεν βρεθούν οι συγκεκριμένοι παιδίατροι καθώς οι ελεύθεροι επαγγελματίες με τη συγκεκριμένη ειδικότητα δεν έχουν σήμερα σε μεγάλο ποσοστό σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ. Άλλωστε στην τελευταία προσπάθεια της κυβέρνησης να τους προσελκύσει για να συμβάλουν στο νέο θεσμό, αρνήθηκαν να συμμετάσχουν λόγω περιορισμένων αποδοχών.
Μπόνους σε δύο δόσεις
Στο μεταξύ προκειμένου η χώρα μας να δημιουργήσει νέα «φουρνιά» Γενικών Γιατρών και Παθολόγων ώστε να στελεχωθεί η Πρωτοβάθμια φροντίδας υγείας, θα δοθεί οικονομικό κίνητρο ύψους 30.000 ευρώ τα οποία θα λάβουν οι νέοι γιατροί που θα επιλέξουν τις συγκεκριμένες ειδικότητες.
Ειδικότερα θα λάβουν 20.000 ευρώ μόλις ξεκινήσουν την ειδικότητα και 10.000 με την ολοκλήρωση της. Το μπόνους αυτό σε δοθεί σε όλους τους νέους γιατρούς οι οποίοι θα επιλέξουν τη γενική ιατρική ή την παθολογία ως ειδικότητα από 1/1/2025.
Οι αλλαγές στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας αναμένεται να ενισχυθούν και με το σύστημα της τηλεϊατρικής, αφού στα σχέδια του υπουργείου Υγείας είναι να ιδρυθούν 7 πανεπιστημιακά κέντρα υγείας, στα οποία θα υπηρετούν καθηγητές πανεπιστημίου, μέλη ΔΕΠ, που θα αναλάβουν και το κομμάτι της τηλεϊατρικής στα νησιά.
Μέση Ανατολή: Τα νέα δεδομένα στην περιοχή και οι φάσεις της συμφωνίας για εκεχειρία - Το Ισραήλ απελευθερώνει 737 Παλαιστίνιους κρατούμενους για 33 ομήρους
Χωρίς διόδια για άλλα 3 χρόνια Άγιος Στέφανος και Βαρυμπόμπη: Νέες αποζημιώσεις 12,7 εκατ. ευρώ καλείται να πληρώσει το Δημόσιο
Χαμηλότερες από το 2019 οι πραγματικές αμοιβές των εργαζομένων - Ο πληθωρισμός «εξαέρωσε» τις αυξήσεις
Τέλος το TikTok στις ΗΠΑ: Ανακοίνωσε ότι θα πάψει να είναι διαθέσιμο στη χώρα μετά την Κυριακή
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr