Έχετε βαρεθεί να τρώτε τα ίδια και τα ίδια; 5 τρόποι να ξεφύγετε από τη διατροφική ρουτίνα
Αν αισθάνεστε ότι έχετε βαρεθεί τα καθημερινά σας γεύματα, δοκιμάστε αυτές τις μικροσκοπικές, γευστικές αλλαγές🕛 χρόνος ανάγνωσης: 8 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Κοτόπουλο, σαλάτα, γιαούρτι. Όλοι έχουμε βρεθεί εκεί. Βρίσκουμε ένα γεύμα ή σνακ που μας αρέσει και, στη συνέχεια, δε σταματάμε να τα καταναλώνουμε. Σε ένα σταθερό μενού, υπάρχουν προφανή πλεονεκτήματα. Μπορείτε να μην αγχώνεστε για τα ψώνια ή τα γεύματά σας, ειδικά όταν οι ρυθμοί της καθημερινότητάς σας είναι έντονοι, ή νιώθετε πολύ κουρασμένοι για να πάρετε αποφάσεις. Αν, όμως, το μοναδικό κίνητρο πίσω από την προετοιμασία των γευμάτων μας είναι η ευκολία, μπορεί να χάνετε μεγάλο μέρος των θρεπτικών συστατικών που σάς είναι απαραίτητα, ή ακόμη και της απόλαυσης που προσφέρει το φαγητό.
Πέραν του να μας προσφέρει υδατάνθρακες για ενέργεια, πρωτεΐνες για τη μυική μάζα και φυτικές ίνες για την πέψη, το φαγητό εξυπηρετεί ένα μεγαλύτερο και πιο σοβαρό σκοπό. «Δεν είναι μόνο καύσιμο, δεν είναι μόνο μακρο- και μικροθρεπτικά συστατικά. Το φαγητό είναι οικογενειακές αναμνήσεις, είναι η κουλτούρα μας. Αν δεν ανυπομονείτε για την ώρα που θα κάτσετε στο τραπέζι, μπορεί να επηρεαστεί και η διάθεσή σας, ενώ μπορεί, επίσης, να τρώτε με τον λάθος τρόπο, να μην αισθάνεται χορτάτοι, ικανοποιημένοι ή ενεργοποιημένοι», εξηγεί η διατροφολόγος με έδρα τη Νέα Υόρκη, Nicole Rodriguez, στο SELF.
Βεβαίως, και μία ανομοιογενής διατροφή μπορεί επίσης να αποδειχθεί βαρετή. Αν η αντίδρασή σας μπροστά στην ανοιχτή πόρτα του ψυγείου είναι, «όχι πάλι αυτό», είναι πιθανότερο να ενδώσετε στον πειρασμό των delivery. Κάποιες φορές, αυτό μπορεί να είναι και θετικό (και παρακάτω εξηγούμε γιατί), σε γενικές γραμμές, όμως, το συχνό μαγείρεμα στο σπίτι μπορεί να βοηθήσει για την κατανάλωση συνολικά μεγαλύτερης γκάμας τροφίμων και να παρέχει μία πιο ισορροπημένη διατροφή συνολικά. Συχνά, δε, είναι πολύ φθηνότερο. Νιώθετε μονίμως μία διατροφική ρουτίνα; Λαχταράτε λίγη ποικιλία στα καθημερινά γεύματά σας; Υπάρχουν πέντε πράγματα τα οποία μπορείτε να κάνετε και να απολαύσετε πραγματικά τα γεύματά σας ξανά.
Ενδώστε στις μικρές αλλαγές
Οι δοκιμές σε νέες συνταγές μπορεί να είναι διασκεδαστικές και νόστιμες, αλλά ακόμα και το να βγείτε απλώς από την άνεση στην κουζίνα σας, δεν απαιτεί δραστικά μέτρα. Η Rodriguez προτείνει τα εξής: «Δημιουργείστε ένα γεύμα στα συνηθισμένα, προσωπικά σας πρότυπα. Αλλάξτε μόνο ένα ή δύο πράγματα. Για παράδειγμα, αν τρώτε συχνά κοτόπουλο, καστανό ρύζι και μπρόκολο, ίσως θα μπορούσατε να αντικαταστήσετε το κοτόπουλο με φιλέτο. Τηγανίστε δύο αβγά ή ρίξτε κομμάτια σολομού στο air fryer. Μπορείτε να “παίξετε” και με τα λαχανικά, αντικαθιστώντας το μπρόκολο με σοταρισμένο σπανάκι ή ψητές μίνι πιπεριές. Το καστανό ρύζι μπορεί να αντικατασταθεί με άγριο, κινόα ή φαγόπυρο. Αυτή είναι η λογική».Στο σίγουρο μεσημεριανό, δείπνο ή πρωινό σας, μπορείτε πάντα να πειραματιστείτε αλλάζοντας ένα, δύο ή όλα τα στοιχεία του πιάτου σας. Ανεξάρτητα από το πόσες τροποποιήσεις θα κάνετε, αυτού του είδους οι αλλαγές είναι «ένας εύκολος τρόπος να δοκιμάσετε διαφορετικές γεύσεις και να δώσετε στον οργανισμό σας νέα μικροθρεπτικά συστατικά», τονίζει η διατροφολόγος.
Εξερευνήστε τις επιλογές σας
Κάποια τρόφιμα είναι διάσημα για τα διατροφικά τους οφέλη – και δικαίως. Μπορεί, όμως, να είναι δύσκολο να πειστούμε για κάποια τρόφιμα, όπως το σπανάκι ή το λάχανο, πέραν από το ότι είναι υγιεινά για μας. «Πολλές φορές κανείς σκέφτεται ότι, “αφού το λάχανο μου κάνει καλό, πρέπει να το καταναλώνω”. Αν, όμως δε σάς αρέσει το λάχανο ή δεν έχετε όρεξη να το καταναλώσετε, υπάρχει μία ολόκληρη οικογένεια σταυρανθών λαχανικών με τα οποία θα μπορούσατε να το αντικαταστήσετε. Εξερευνήστε και απολαύστε τα. Δεν είναι όλα ή τίποτα», υπογραμμίζει η Rodriguez και συνεχίζει πως, «το να αναγνωρίζει κανείς ότι, και στο πεδίο της υγείας ακόμα, υπάρχει χώρος για διαφορετικές γευστικές προτιμήσεις, μπορεί να βοηθήσει να ξεφύγουμε από τη ρουτίνα». Για να βγείτε από τη νοοτροπία του «καλού», η ίδια προτρέπει να σταματήσουμε να τρώμε αυτά που «πρέπει» και να επιλέξουμε τα πράγματα που μάς αρέσουν. Αν προτιμάμε το φυστικοβούτυρο από το βούτυρο αμυγδάλου, ας το επιλέξουμε. Αν θέλουμε τη σαλάτα μας με iceberg, ας την ετοιμάσουμε έτσι. Αν απολαμβάνουμε το λευκό ρύζι, ας αφήσουμε στην άκρη το καστανό.
Ετοιμάστε τα καθημερινά μπολ σας
Τα πλούσια, πολυσυλλεκτικά γεύματα σε μπολ είναι ιδανικά, καθώς μπορούν να προσφέρουν σε όποιον τα καταναλώνει ποικιλία υφών, γεύσεων και συστατικών. Η Rodriquez λέει να εμπνευστούμε από τη νοοτροπία fast-casual εστιατορίων στις ΗΠΑ όπως τα Cava, Chipotle και Sweetgreen, και να δοκιμάσουμε να δημιουργήσουμε τους δικούς μας αγαπημένους συνδυασμούς. Πρωτεΐνη, όσπρια, λαχανικά, δημητριακά και γαρνιτούρες μπορούν να προσφέρουν αμέτρητους συνδυασμούς. Αν ανακαλύψετε τους δικούς σας, μπορείτε στη συνέχεια να τον αναπαράγετε με πολλούς, διασκεδαστικούς τρόπους. «Μου αρέσει να επιλέγω ένα είδος φασολιών, ένα πράσινο φυλλώδες λαχανικό, μία μερίδα πρωτεΐνης, μερτικά ακόμη λαχανικά και κάτι για την απόλαυση της υπόθεσης – μία καυτερή σάλτσα, λωρίδες τορτίγιας ή τριμμένο τυρί. Το γεύμα είναι πλήρες και πανέτοιμο», εξηγεί.
Στο σπίτι αντίστοιχα γεύματα – μπολ, μπορούν πολύ εύκολα να μπουν στην καθημερινή διατροφή μας αφού μπορούμε να διατηρήσουμε τη «βάση» τους μάλλον σταθερή, και, στη συνέχεια, να αναμειγνύουμε και να συνδυάζουμε άλλα συστατικά. Είναι, επιπλέον, εύκολο να έχουμε κάνει όλη την προετοιμασία μας εκ των προτέρων. Μπορούμε να έχουμε έτοιμες, πλυμένες και κομμένες σαλάτες, κατεψυγμένα δημητριακά ολικής άλεσης όπως το ρύζι, και σακούλες στο ψυγείο μας με τεμαχισμένα λαχανικά, όπως, για παράδειγμα, τα καρότα. Μπορείτε επίσης να ξεπλύνετε μία κονσέρβα φασόλια ή να ψιλοκόψετε εκ των προτέρων αγγουράκια, και να γαρνίρετε με έτοιμα, βολικά συστατικά όπως οι ελιές, οι λιαστές ντομάτες, οι ψητές κόκκινες πιπεριές, το τριμμένο τυρί και η θρυμματισμένη φέτα. «”Κλειδί” για να ξεφύγετε από τη διατροφική ρουτίνα, είναι να την κάνετε όσο το δυνατόν πιο αβίαστη», εξηγεί η Rodriguez.
Δώστε νέα ζωή στο φαγητό που περισσεύει
Χθες το δείπνο ήταν κοτόπουλο με πατάτες στον φούρνο και, σήμερα, που βλέπετε το φαγητό που σάς έμεινε στο ψυγείο, σάς προκαλεί αηδία. Είναι απολύτως θεμιτό αλλά, όπως λέει η Rodriguez, μπορείτε να μετατρέψετε το χθεσινό φαγητό σε κάτι εντελώς διαφορετικό. Μπορείτε, για παράδειγμα, να συνδυάσετε το στήθος του κοτόπουλου σε μία σάλτσα ντομάτας και να φτιάξετε μία εύκολη, χορταστική γαρνιτούρα για τα ζυμαρικά σας. Το κρέας και τα λαχανικά που σάς περίσσεψαν μπορούν ωραιότατα να γίνουν μία φριτάτα, να φαγωθούν αυτούσια στο πρωινό με τα αυγά σας, ή ακόμα και να μπουν ανάμεσα σε δύο τορτίγιες, φτιάχνοντας μία νόστιμη κεσαντίγια.
«Αγκαλιάστε» τις τροφές που σας κάνουν να νιώθετε καλά
Δεν υπάρχει κανένας λόγος να παραλείπετε το επιδόρπιο, εφόσον αυτό επιθυμείτε. «Όταν αισθάνεστε ότι στερείστε ή ότι απαγορεύεται να φάτε συγκεκριμένες τροφές, αυξάνονται οι πιθανότητες να μην μπορείτε να ελέγξετε τον εαυτό σας, όταν, πλέον, βρεθείτε μπροστά σε αυτές», προειδοποιεί η διατροφολόγος και τονίζει πως, τα τρόφιμα που μπορεί διατροφικά να είναι λιγότερο επωφελή, όπως τα μπισκότα, οι τηγανιτές πατάτες, μία μεγάλη μπάλα παγωτό, δεν είναι απλώς περιττές, πρόσθετες θερμίδες. «Συχνά είναι ακριβώς αυτά τα τρόφιμα τα οποία απολαμβάνουμε».
Αυτά, μπορεί διατροφικά να μην προσφέρουν πολλά πράγματα, αλλά είναι αυτά που «τρέφουν» την ψυχή μας – μπορεί να τα απολαμβάνουμε από την παιδική μας ηλικία ή να αποτελούν βασικό συνθετικό της κουλτούρας μας. Για να βγείτε από το διατροφικό τέλμα, άλλωστε, θα πρέπει, συνολικά, να υιοθετήσετε μία νέα άποψη σχετικά με το τι σημαίνει φαγητό, απόλαυση και ευεξία. Και να αναγνωρίσετε ότι, εκτός των άλλων, οι έννοιες αυτές περιλαμβάνουν και τροφές που μας κάνουν ευτυχισμένους.
Συνελήφθη η Ειρήνη Μουρτζούκου - Πήγε στο ΑΤ για να καταθέσει μήνυση κατά του Κουσουλού
Τέλος εποχής για τον ΣΥΡΙΖΑ και λίγα... αλλά καλά προνόμια για το ΠΑΣΟΚ - Πώς αλλάζει το πολιτικό τοπίο
Τραγωδία στη Θεσσαλονίκη: Νεκρό 10χρονο παιδί - Κατέρρευσε σε εμπορικό κέντρο
Μανούσος Μανουσάκης: Ο καλλιτεχνικός κόσμος αποχαιρετά τον σπουδαίο σκηνοθέτη
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr