Το μυστήριο της καμπύλης U: Οι νέοι σήμερα είναι πιο δυστυχισμένοι από ποτέ
Ένα σοβαρό φαινόμενο παρατηρούν οι ερευνητές και δεν έχουν τελική εξήγηση γιατί οι νέοι σήμερα είναι πιο δυστυχισμένοι🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Οι μελέτες δείχνουν, ότι η ευτυχία τείνει να ακολουθεί μια καμπύλη σχήματος U κατά τη διάρκεια της ζωής ενός ατόμου. Συγκεκριμένα, η ευτυχία για έναν άνθρωπο κορυφώνεται γύρω στα 30 του και στη συνέχεια στα 65 με 70 του χρόνια.
Ωστόσο, σύμφωνα με μελέτη του πανεπιστημίου Dartmouth, η καμπύλη αυτή έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια, και αυτό είναι ένα μυστήριο.
Τώρα, οι νέοι ενήλικες (κατά μέσο όρο) είναι οι λιγότερο ευτυχισμένοι άνθρωποι και αυτή η αλλαγή ξεκίνησε περίπου το 2017.
Τι είναι η καμπύλη ευτυχίας και πώς έχει αλλάξει
Η καμπύλη ευτυχίας έχει σχήμα U και είχε αποδειχθεί από τους επιστήμονες σχεδόν σε κάθε ανθρώπινη κοινωνία που εξετάστηκε, από προηγμένες και πλούσιες χώρες έως αναπτυσσόμενα έθνη - μέρη με υψηλό και χαμηλό προσδόκιμο ζωής, υψηλά και χαμηλά επίπεδα δημοκρατίας, ανεξάρτητα από τις μέσες αποδοχές ή το ΑΕΠ.
«Βρήκα στοιχεία για το ναδίρ της ευτυχίας σε 145 χώρες, συμπεριλαμβανομένων 109 και 36 ανεπτυγμένων», έγραψε ο καθηγητής David Blanchflower το 2020, σε μία από τις πολλές εργασίες του για την ευτυχία.
Ωστόσο, τώρα, η καμπύλη ευτυχίας από σχήμα U έχει μετατραπεί σε μια ευθεία γραμμή, με την ικανοποίηση από τη ζωή να είναι υψηλότερη στο τέλος αυτής και χαμηλότερη στην αρχή της ενήλικης ζωής.
«Αυτό μας σόκαρε» ανέφερε ο καθηγητής σε διάλεξή του. «Ξαφνικά, αρχίσαμε να παρατηρούμε την ραγδαία μείωση της ευημερίας των νέων ανθρώπων - ιδιαίτερα για τις νεαρές γυναίκες. Υπήρχαν αλλαγές στα δεδομένα που πραγματικά δεν είχαμε ξαναδεί», ανέφερε.
Όλο και περισσότεροι νέοι είναι δυστυχισμένοι
Σήμερα, εξήγησε, περίπου μία στις εννέα νεαρές γυναίκες στην Αμερική αναφέρουν ότι κάθε μέρα της ζωής τους είναι ημέρα κακής ψυχικής υγείας.
Για τους νεαρούς άνδρες, το ποσοστό είναι χαμηλότερο - αλλά περίπου ένας στους 14, αλλά και αυτό το ποσοστό είναι εξαιρετικά ανησυχητικό.
Οι επιστήμονες διαπίστωσαν πως πάρα πολλοί νέοι λαμβάνουν βοήθεια για την ψυχική υγεία τους, νοσηλεύονται για αυτοτραυματισμούς, ακόμη και για απόπειρες αυτοκτονίας. Και ενώ το φαινόμενο παρατηρήθηκε για πρώτη φορά σε δεδομένα από τις ΗΠΑ, μεταγενέστερες μελέτες του Blanchflower και των συνεργατών του έδειξαν ότι το πρόβλημα είναι πολύ πιο διαδεδομένο.
Μέχρι στιγμής, μάλιστα, η νέα αυτή αρνητική σχέση έχει διαπιστωθεί σε περισσότερες από 80 χώρες σε όλο τον κόσμο, από την Αυστραλία έως τη Ζιμπάμπουε. «Έχω ακριβώς το ίδιο μοτίβο σε 43 χώρες που έχω εξετάσει», δήλωσε ο Blanchflower. «Αυτό είναι κάπως τρομακτικό [...] θα έπρεπε να είχαμε κάνει κάτι γι' αυτό εδώ και χρόνια», τόνισε.
Μόνο μια θεωρία υπάρχει για την αιτία της δυστυχίας
Τι κρύβεται λοιπόν πίσω από την παγκόσμια κάμψη της ευτυχίας των νέων; Δυστυχώς, κανείς δεν μπορεί να το προσδιορίσει.
Η αλλαγή αυτή «δεν προκλήθηκε λόγω του κορονοϊού» ανέφερε ο καθηγητής, επισημαίνοντας πως ο COVID απλώς αύξηση αυτή την τάση.
Πιθανότατα δεν φταίει ούτε η αγορά εργασίας, καθώς η ευημερία των νέων φαίνεται να αρχίζει να μειώνεται ακριβώς τη στιγμή που η αγορά εργασίας ανέκαμψε. «Είναι παγκόσμιο φαινόμενο και επηρεάζει δυσανάλογα τους νέους - ειδικά τις νεαρές γυναίκες. Εκτός από τα κινητά τηλέφωνα, δεν έχω άλλη θεωρία», είπε ο καθηγητής.
Η αποτίμηση του ντιμπέιτ των υποψηφίων προέδρων του ΣΥΡΙΖΑ - Οι παραλείψεις, τα φαβορί και ο «ελέφαντας στο δωμάτιο»
Πυρά Ερντογάν κατά Μπάιντεν για τους ATACMS: Οι ΗΠΑ κλιμακώνουν τη σύγκρουση
Nice n Easy Piraeus Tower - Φαγητό, καφές και ποτό σε 4 στυλ στον Πύργο του Πειραιά
O Αυτοκράτορας του Θανάτου: σε όλη τη ζωή του βίωσε βίαιες απώλειες και «έκλεισε» με ολέθριο παγκόσμιο πόλεμο
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr