«Στο κόκκινο κάθε μέρα»: Κραυγή από εργαζόμενους στο ΕΣΥ μετά την κατάρρευση αναισθησιολόγου από εξάντληση
Λειτουργούμε στο «κόκκινο»🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Σφοδρές αντιδράσεις έχει προκαλέσει η είδηση της κατάρρευσης 44χρονης αναισθησιολόγου κατά την 24ωρη εφημερία τη στο νοσοκομείο «Παπανικολάου» στη Θεσσαλονίκη. Η πίεση που δέχεται το ΕΣΥ φαίνεται να ξεπερνά τις αντοχές των εργαζομένων.
«Ήρθα να κάνω βάρδια και φεύγω με το μπαστούνι»
Η γιατρός ένιωσε έντονο μούδιασμα και τελικά διαπιστώθηκε ότι υπέστη ελαφρύ εγκεφαλικό επεισόδιο με αποτέλεσμα να νοσηλεύεται μέχρι και αυτήν την ώρα.
Η γιατρός μιλώντας στον AΝΤ1 κατήγγειλε τις συνθήκες που επικρατούν στο νοσοκομείο. «Κάνουμε 10-12 εφημερίες ο καθένας, δύσκολες εφημερίες που χρειάζεται να είμαστε ατελείωτες ώρες μέσα στο χειρουργείο. Τον Οκτώβριο φωνάζαμε ότι δεν μπορούμε άλλο. Μέσα Οκτώβρη μια συνάδερφος κόντεψε να χάσει το μάτι της από λοίμωξη, μια άλλη τον Δεκέμβριο έπεσε μετά από βάρδια. Ενας ένας καταρρέουμε, ήρθα στη δουλειά και έφυγα με μπαστούνι. Θα γίνει λάθος και σε ασθενή κάποια στιγμή».
«Λειτουργούμε στο κόκκινο»
«Αυτή τη στιγμή υπηρετούν στο νοσοκομείο 6-7 αναισθησιολόγοι. Καταλαβαίνετε πόσοι λίγοι είναι για τις ανάγκες του νοσοκομείου. Αυτό τους οδηγεί σε εξοντωτικές ώρες εργασίας. Η ίδια εργαζόταν από το πρωί μέχρι αργά το βράδυ στα χειρουργεία, κατά τη διάρκεια της εφημερίας της. Και έτσι κάποια στιγμή κατέρρευσε. Υπέστη εγκεφαλικό. Το έπαθε σε κατάσταση άγχους, στρες και εξόντωσης επαγγελματικής. Και δεν είναι το μόνο φαινόμενο. Υπάρχουν οφειλόμενα ρεπό. Λειτουργούμε στο κόκκινο κάθε μέρα» είπε στο OPEN η Δέσποινα Παπαδοπούλου, μέλος του Δ.Σ των εργαζομένων του νοσοκομείου «Παπανικολάου».
Η κ. Παπαδοπούλου πρόσθεσε στη συνέχεια: «Οι εργαζόμενοι βρίσκονται στα πρόθυρα εξουθένωσης, τα νοσοκομεία είναι υποστελεχωμένα. Υπάρχει έλλειψη γιατρικού και τεχνολογικού προσωπικού. Υπάρχει μεγάλος αριθμός εργαζομένων με ελαστικές σχέσεις εργασίας και αυτοί οι άνθρωποι θα φύγουν».
ΠΟΕΔΗΝ: «Βαρεθήκαμε τα χειροκροτήματα, τα λόγια. ΠΡΑΞΕΙΣ»
Σφοδρή ήταν και η αντίδραση της ΠΟΕΔΗΝ. Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος, σε ανακοίνωση του τονίζει «συνομίλησα σήμερα και ευχήθηκα περαστικά στη συνάδελφο αναισθησιολόγο που νοσηλεύεται με εγκεφαλικό στο νοσοκομείο από εργασιακή εξουθένωση.
Σάββατο βγήκε από μία επίπονη εφημερία και την προηγούμενη ημέρα συνεχώς στο νοσοκομείο.
Σύνηθες φαινόμενο πια εργαζόμενοι των νοσοκομείων να εργάζονται ακατάπαυστα νυχθημερόν και να πέφτουν κάτω και να νοσηλεύονται με σοβαρά προβλήματα υγείας από εργασιακή εξάντληση.
Στο Νοσοκομείο Παπανικολάου Θεσσαλονίκης έχουν απομείνει 7 αναισθησιολόγοι σε 23 οργανικές θέσεις αναισθησιολόγων.
Κάποιοι εξ αυτών αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας και τα αφήνουν πίσω για να μην λείψουν με αναρρωτική άδεια.
Λειτουργούν 4 χειρουργικές αίθουσες από τις 11 ανεπτυγμένες που διαθέτει το νοσοκομείο.
Έχουμε λίστες αναμονής για χειρουργείο που υπερβαίνουν τα δύο έτη. Ακόμη και για σοβαρά καρδιοχειρουργικά περιστατικά.
Τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης έχουν 70 ανεπτυγμένες αίθουσες χειρουργείων και λειτουργούν οι 43 αίθουσες λόγω έλλειψης Νοσηλευτικού προσωπικού και αναισθησιολόγων.
Οι λίστες αναμονής για χειρουργείο σε πολλές περιπτώσεις υπερβαίνουν τα τρία χρόνια.
Λύση δεν είναι τα απογευματινά χειρουργεία επί πληρωμή, αλλά να λειτουργήσουν οι κλειστές χειρουργικές αίθουσες που υπερβαίνουν το 40%.
Διαφωνούμε κάθετα με τα απογευματινά χειρουργεία.
Ξεζουμίσαμε το λιγοστό προσωπικό που απέμεινε στα νοσοκομεία.
Δουλεύει ακατάπαυστα χωρίς ρεπό και άδειες για να καλύψουν τα κενά. Πόσο να αντέξουμε;
Δουλεύουμε εφέτος με 3.000 λιγότερο προσωπικό από πέρυσι.
Οι συνθήκες εργασιακής εξουθένωσης διώχνουν το προσωπικό από το σύστημα.
Υπάρχει κύμα μαζικών αποχωρήσεων εξ αιτίας των δυσμενών συνθηκών εργασίας, των χαμηλών αμοιβών, την έλλειψη κινήτρων του εμπαιγμού για την ένταξη μας στα ΒΑΕ, την μονιμοποίηση των συμβασιούχων, τις προσλήψεις προσωπικού.
Ξεκινάει μια προκήρυξη σήμερα , ολοκληρώνεται σε πέντε χρόνια από το ΑΣΕΠ και έχουμε ανακύκλωση του ιδίου προσωπικού.
Φτάνει πια.
Βαρεθήκαμε τα χειροκροτήματα, τα λόγια. ΠΡΑΞΕΙΣ».
Γεωργιάδης: «Ζητώ συγνώμη για τις δυσκολίες των λειτουργών υγείας»
Σχολιάζοντας το περιστατικό, ο Υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης χαρακτήρισε ως «μεγάλο πρόβλημα την έλλειψη αναισθησιολόγων στην Θεσσαλονίκη. Το ΕΣΥ ζητά αναισθησιολόγους και δεν μπορεί να βρει. «Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει κάνει ειδική αναφορά ό,τι υπάρχει σε όλον τον δυτικό κόσμο πρόβλημα με αναισθησιολόγους. Αναισθησιολόγοι από τον ιδιωτικό τομέα πηγαίνουν στην Θεσσαλονίκη για να μπορέσουν να γίνουν περισσότερα χειρουργεία σε νοσοκομεία της πόλης, με καθόλου ευκαταφρόνητες αμοιβές και πάλι με δυσκολία πείστηκαν ορισμένες κλινικές και ιατροί να πάνε στην Θεσσαλονίκη».
Στην συνέχεια ανέφερε: «Δεχόμουν πολλά τηλεφωνήματα να παρέμβω στην λίστα για τις ειδικότητες. Σήμερα τα περισσότερα νοσοκομεία δεν έχουν ούτε έναν ειδικευόμενο. Τις επόμενες ημέρες θα παρουσιάσουμε όλες τις μεταρρυθμιστικές κινήσεις για το ΕΣΥ. Εδώ δεν έχουμε ένα κράτος που δεν προκηρύσσει θέσεις, αλλά δεν βρίσκει γιατρούς. Έχουμε αυξήσει τις αμοιβές για την εφημερία κατά 20%. Θα γίνουν 6.500 προσλήψεις γιατρών στο ΕΣΥ το 2024», είπε ο κ. Γεωργιάδης.
Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι «Η φαρμακευτική δαπάνη στα νοσοκομεία το 2023 έχει φτάσει σε ένα πολύ μεγάλο ποσό. Σε όλα τα κράτη διαρκώς αυξάνεται η φαρμακευτική δαπάνη. Εξαίρεση ήταν το 2014 που μειώθηκε η φαρμακευτική δαπάνη, ήταν η χρονιά που με κατηγόρησαν ότι δωροδοκήθηκα από την Novartis!».
Ερευνητές ανέπτυξαν ακουστικά που μπορούν να εντοπίσουν πρώιμα σημάδια Αλτσχάιμερ - Πώς λετουργούν
Κατά της διαγραφής Σαμαρά ο Καραμανλής: Η κριτική δεν αντιμετωπίζεται με πειθαρχικά μέτρα - Δεν με ενδιαφέρει η Προεδρία
Εορταστικό ωράριο 2024: Πότε ξεκινάει - Ποιες Κυριακές θα είναι ανοιχτά τα μαγαζιά
Σε τροχιά κλιμάκωσης ο πόλεμος στην Ουκρανία; Το επόμενο βήμα του Πούτιν, τα πυρηνικά και ο παράγοντας Τραμπ
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr