Ελπίδα για την ανθρωπότητα: Επιστήμονες ανέπτυξαν αντιβιοτικό που σκοτώνει τα πιο ανθεκτικά βακτήρια
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Επιστήμονες ανακάλυψαν αντιβιοτικά που φαίνεται να σκοτώνουν τρία βακτήρια, που θεωρούνται ότι αποτελούν τη μεγαλύτερη απειλή για την ανθρώπινη υγεία, λόγω της ανθεκτικότητάς τους στα φάρμακα.
Το Zosurabalpin κατατρόπωσε μεταξύ άλλων στελέχη του βακτηρίου Acinetobacter baumannii, που είναι γνωστό και ως (Crab) και εντοπίζεται σε ποντίκια με πνευμονία και σηψαιμία.
«Το εν λόγω βακτήριο αποτελεί σημαντική αιτία μόλυνσης σε άτομα που νοσηλεύονται σε νοσοκομεία και ιδίως σε αυτούς που γίνεται χρήση αναπνευστήρα», επεσήμανε, μιλώντας στον «Guardian» ο δρ Άντριου Έντουαρντς, λέκτορας μοριακής μικροβιολογίας στο Imperial College του Λονδίνου, ο οποίος δεν συμμετείχε στην έρευνα.
«Αν και δεν είναι επιθετικό, είναι ανθεκτικό σε πολλά διαφορετικά αντιβιοτικά, καθιστώντας πολύ δύσκολη τη θεραπεία του», πρόσθεσε.
«Δυστυχώς, η ανάπτυξη νέων θεραπειών κατά αυτού του βακτηρίου ήταν εξαιρετικά δύσκολη, επειδή είναι ικανό να εμποδίζει τα αντιβιοτικά να περάσουν από το εξωτερικό στρώμα των κυττάρων του. Ως εκ τούτου, η εργασία αυτή είναι πραγματικά συναρπαστική και μας δημιουργεί σιγουριά ότι οι προσεγγίσεις που χρησιμοποιούνται για την εύρεση νέων αντιβιοτικών μπορούν να αποδώσουν καρπούς», τόνισε.
Πώς λειτουργεί το αντιβιοτικό
Η ομάδα βακτηρίων που έχουν ανθεκτικότητα κατά των αντιβιοτικών, είναι γνωστά ως Gram και προστατεύονται από ένα εξωτερικό κέλυφος που περιέχει μια ουσία που ονομάζεται λιποπολυσακχαρίτης.
«Ο λιποσακχαρίτης επιτρέπει στα βακτήρια να ζουν σε σκληρά περιβάλλοντα και τους επιτρέπει επίσης να αποφεύγουν την επίθεση από το ανοσοποιητικό μας σύστημα», εξήγησε σε ο Δρ Michael Lobritz, επικεφαλής έρευνας κατά μολυσματικών ασθενειών της Roche Pharma Research and Early Development, που ανέπτυξε το νέο φάρμακο.
Με μια σειρά από πειράματα που δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Nature, ο καθηγητής Daniel Kahne από το Χάρβαρντ και οι συνεργάτες του έδειξαν ότι το φάρμακο εμποδίζει τη μεταφορά του λιποσακχαρίτη στην εξωτερική μεμβράνη του βακτηρίου, σκοτώνοντας το.
Διαπίστωσαν επίσης ότι το Zosurabalpin μείωσε σημαντικά τα επίπεδα των βακτηρίων σε ποντίκια με πνευμονία και απέτρεψε τον θάνατο εκείνων που έπασχαν από σηψαιμία.
Πρόκειται για μια εξαιρετικά σημαντική εξέλιξη, καθώς για περισσότερα από 50 χρόνια δεν έχουν αναπτυχθεί αντιβιοτικά κατά των εν λόγω βακτηρίων.
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr