Κακοκαιρία Daniel - Τσακρής: Εν δυνάμει υγειονομική βόμβα ο θεσσαλικός κάμπος - Οι ομοιότητες με τον τυφώνα Κατρίνα και η νέα νόσος που ενδέχεται να εμφανιστεί
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Τoν κώδωνα του κινδύνου για τη δημόσια υγεία έκρουσε ο καθηγητής μικροβιολογίας, Αθανάσιος Τσακρής, κάνοντας λόγο για μια εν δυνάμει υγειονομική βόμβα που διαμορφώνεται στον θεσσαλικό κάμπο μετά το σαρωτικό πέρασμα της κακοκαιρίας Daniel.
«Μια απέραντη υγρή χωματερή είναι όλος ο θεσσαλικός κάμπος και ένα νεκροταφείο ζώων που είναι μία κατάσταση που εν δυνάμει είναι μια υγειονομική βόμβα», τόνισε.
«Αν δούμε για παράδειγμα τον τυφώνα Κατρίνα που είχαμε στη Νέα Ορλεάνη πριν το 2005, πριν περίπου 18 χρόνια, θα δούμε ότι εκεί διαμορφώθηκε μια κατάσταση ανάλογη με αυτή που βλέπουμε στο θεσσαλικό κάμπο. Εκεί είχαμε μια πολύ μεγάλη έξαρση λοιμώξεων και πάρα πολλές χιλιάδες περιστατικά καταγράφηκαν και τυφοειδούς πυρετού και μικροβιακής δυσεντερίας, όπως επίσης και οι ιογενείς γαστρεντερίτιδες και είχαμε και εκεί ακριβώς επειδή και εκεί ενδημεί ο ιός του Δυτικού Νείλου, όπως και στη χώρα μας, όπως και στην περιοχή της Θεσσαλίας που είχαμε και φέτος περιστατικά, είχαμε μια πολύ μεγάλη έξαρση του ιού του Δυτικού Νείλου» σημείωσε, μιλώντας στην ΕΡΤ.
Να χορηγηθούν και αντικουνουπικά στους κατοίκους των περιοχών που επλήγησαν
Σχολιάζοντας τις δηλώσεις της Ειρήνης Αγαπηδάκη λίγο νωρίτερα στην ίδια εκπομπή της ΕΡΤ ο κ. Τσακρής είπε πως με τις θερμοκρασίες που αναπτύσσονται αυτή τη στιγμή, την υγρασία τη μεγάλη που υπάρχει σίγουρα θα έχουμε αύξηση του πληθυσμού των κουνουπιών που εν δυνάμει μπορεί και πάλι να έχουμε μια έξαρση. Γι αυτό θα πρέπει να χορηγηθούν και αντικουνουπικά στους κατοίκους στις περιοχές εκείνες. Και κάτι επίσης που έχει ιδιαίτερη σημασία είναι ένα άλλο νόσημα, το οποίο ενδημεί και στη χώρα μας, η λεπτοσπείρωση, που μεταδίδεται από τα προϊόντα μεταβολισμού των τρωκτικών των ποντικιών, από τα ποντίκια. Τα ποντίκια πάνε ακριβώς εκεί που έχουν σχηματίσει όλα αυτά τα λύματα, τώρα προσπαθούν να βρουν τροφή με αποτέλεσμα είναι πολύ πιθανόν έναν πληθυσμό ο οποίος δεν παίρνει τα προστατευτικά μέτρα να εκτέθηκε σε ένα τέτοιο μικρόβιο.
Αναφερόμενους στους κατοίκους των πλημμυρισμένων περιοχών είπε πως «είναι ευπαθείς ομάδες, ηλικιωμένοι, είναι άτομα τα οποία έχουν πολύ έντονο στρες, μετατραυματικό στρες, κακουχία, δεν τρέφονται σωστά. Όλες αυτές οι καταστάσεις που έχουν δημιουργηθεί ευνοούν ακόμα περισσότερο την εκδήλωση μιας λοίμωξης. Αυτό είναι κατανοητό. Από κει και πέρα χρειάζεται σίγουρα να μην εκτεθούμε σε νερό. Θα πρέπει να φοράμε μπότες, γάντια, το νερό οπωσδήποτε να είναι εμφιαλωμένο, για οποιαδήποτε χρήση, θα πρέπει να καθαριστούν σιγά σιγά τώρα ό,τι υπάρχει μέσα στο σπίτι να απολυμανθεί, να γίνει χλωρίωση γιατί είναι τα πάντα μολυσμένα και ένα άλλο πρόβλημα που έχουν αυτοί οι κάτοικοι, οι οποίοι είναι μάλιστα ηλικιωμένοι, δεν έχουν πρόσβαση σε φάρμακα. Τα Κέντρα υγείας, υποδομή των Κέντρων Υγείας αυτή τη στιγμή έχει καταστραφεί σε πολλές περιοχές και το πρόβλημα επιτείνεται και πως θα πρέπει η πολιτεία και όλοι μας με αλληλεγγύη να προσπαθήσουμε να βοηθήσουμε προς αυτή την κατεύθυνση.
Μάλιστα ο καθηγητής αναφέρθηκε και στους εθελοντές και διασώστες υπογραμμίζοντας «φυσικά δεν είναι μόνο οι κάτοικοι. Είναι και αυτοί που προστρέχουν, που προσφέρουν τη βοήθειά τους στις περιοχές αυτές και γι’ αυτό σε αυτές τις περιπτώσεις, αν υπάρχουν τέτοιοι, όταν δεν έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα, θα πρέπει να χορηγηθεί η απαραίτητη αντιβίωση, η οποία θα αποτρέψει την πιθανή εκδήλωση μιας τέτοιας λοίμωξης. Και θα πρέπει να γίνουν και εμβολιασμοί όπως είναι για τον τυφοειδή πυρετό, για την ηπατίτιδα που κινδυνεύουν αυτοί οι κάτοικοι των περιοχών αυτών, όπως και άλλα βασικά εμβόλια.
Να γίνει εκτίμηση του κινδύνου για επιδημία
Τέλος ο κ. Τσακρής πρόσθεσε «Θα πρέπει κατ αρχάς να γίνει μια εκτίμηση κινδύνου. Τι περιμένουμε να έχουμε έξαρση και τι μπορεί να κάνει η επιδημία σε αυτές τις περιοχές. Να εκτιμηθεί κίνδυνος με βάση κυρίως το ποια νοσήματα ήδη ενδημούν στις συγκεκριμένες περιοχές και να υπάρχει και πολύ καλή επιτήρηση, δηλαδή να υπάρχει ένα σύστημα να οργανωθεί ένα τέτοιο σύστημα που να καταγράφει το οποιοδήποτε σύμπτωμα, αν είναι δυνατόν δεν είναι πολύ εύκολο βέβαια αυτό να γίνει, αλλά να μπορεί να καταγραφεί οποιοδήποτε σύμπτωμα σχετίζεται με κάποια από αυτές τις λοιμώξεις, ώστε πολύ έγκαιρα να μπορέσουμε να πάρουμε τα απαραίτητα μέτρα ώστε – σίγουρα θα έχουμε περιπτώσεις λοιμώξεων δεν υπάρχει καμία αμφιβολία, τουλάχιστον να αποφύγουμε τις επιδημίες γρήγορα, να μπορούμε να παρέμβουμε και να αποφύγουμε τις επιδημίες και από κει και πέρα να μπορούν να οργανωθούν έστω σε περιοχές που είναι ασφαλείς πρόχειρες μονάδες παροχής βοήθειας, φαρμακευτικής αγωγής και πρώτης βοήθειας για να μπορούν να αντιμετωπιστούν τέτοια περιστατικά.
Ερωτηθείς για το αν μία κατηγορία ανθρώπων που ανήκουν σε ευπαθή ομάδα κινδυνεύουν περισσότερο σημείωσε «Οι νεφροπαθείς που χρειάζονται συνεχώς νοσηλεία και να επισκεφτούν τις αντίστοιχες μονάδες. Είναι μια κατηγορία ανθρώπων που σίγουρα χρειάζεται να πάρουμε πιο άμεσα ακόμα μέτρα».
Κλείνοντας ο κ. Τσακρής αναφέρθηκε ξανά στον τυφώνα Κατρίνα που τα χαρακτηριστικά της όπως έχουν διαμορφωθεί μοιάζουν ανέφερε πως «Πολλές από τις περιοχές ακόμα και σήμερα δεν έχουν ξανά κατοικηθεί. Οι άνθρωποι φύγανε και δεν ξαναγύρισαν πίσω. Είναι κάτι που πρέπει να το έχουμε υπόψη μας για τη Θεσσαλία. Να μην δούμε πάλι ερημοποίηση περιοχών και χωριών σε αυτές τις περιοχές».
Μέση Ανατολή: Το διάγγελμα-μπουρλότο Νετανιάχου πριν την εκεχειρία, ο ρόλος των ΗΠΑ και η τρομοκρατική επίθεση στο Τελ Αβίβ
Ιράν: Η Τεχεράνη αποκάλυψε υπόγεια ναυτική βάση - Δεκάδες σκάφη με πολυβόλα και πυραύλους μέσα σε τούνελ
Κυβερνοέγκλημα: Αύξηση κατά 790% σημείωσαν στην Ελλάδα οι απάτες μέσω διαδικτύου σε μια πενταετία
Παράταση 90 ημερών ετοιμάζεται να δώσει ο Τραμπ στο TikTok - Τη Δευτέρα οι ανακοινώσεις
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr