Σημαντική έρευνα: Ποιο «άχρηστο» όργανο του σώματός μας που μπορεί να μας προστατεύσει από τον καρκίνο
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά ┋
Πίσω από το στέρνο μας βρίσκεται ένας μικροσκοπικός αδένας που θεωρείται εδώ και καιρό «άχρηστος» στην ενήλικη ζωή, ωστόσο πρόσφατη έρευνα που διεξήχθη από Αμερικανούς επιστήμονες αποκάλυψε τις πιθανές σωτήριες ικανότητές του.
Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η μελέτη αυτή βασίζεται σε στατιστική ανάλυση και δεν μπορεί να τεκμηριώσει οριστικά μια αιτιώδη σχέση μεταξύ της αφαίρεσης του αδένα και της εμφάνισης θανατηφόρων ασθενειών. Παρ' όλα αυτά, τα ευρήματα υπογραμμίζουν τη σημασία της ιεράρχησης του θύμου αδένα στις κλινικές εκτιμήσεις, όποτε αυτό είναι εφικτό.
Βασιζόμενοι σε δεδομένα ασθενών που αντλήθηκαν από το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης των ΗΠΑ, ερευνητές στη Βοστώνη προέβησαν σε συγκριτική εξέταση ασθενών που είχαν υποβληθεί σε καρδιοθωρακική χειρουργική επέμβαση. Μεταξύ αυτών, περίπου 6.000 ασθενείς είχαν διατηρήσει τους θύμους αδένες τους, αποτελώντας την ομάδα ελέγχου. Στη συνέχεια, τα αποτελέσματά τους αντιπαραβλήθηκαν με εκείνα 1.146 ασθενών που είχαν υποβληθεί σε αφαίρεση του θύμου αδένα. Τα δεδομένα, συμπεριλαμβανομένων παραγόντων όπως το φύλο, η ηλικία και η εθνικότητα, έδειξαν ότι τα άτομα που είχαν υποβληθεί σε θυρεοειδεκτομή είχαν διπλάσιες πιθανότητες να υποκύψουν εντός πέντε ετών σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου. Επιπλέον, εντός του ίδιου χρονικού διαστήματος των πέντε ετών, τα άτομα που είχαν υποβληθεί σε αφαίρεση θύμου ήταν δύο φορές πιο επιρρεπή στην ανάπτυξη καρκίνου. Είναι ενδιαφέρον ότι οι καρκίνοι που παρατηρήθηκαν σε αυτή την ομάδα έτειναν να είναι πιο επιθετικοί.
Ενώ ο ακριβής μηχανισμός πίσω από αυτή τη συσχέτιση παραμένει ασύλληπτος, οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η απουσία του θύμου αδένα ενδεχομένως επηρεάζει με κάποιο τρόπο την ανοσολογική λειτουργία των ενηλίκων.
Κατά την παιδική ηλικία, ο θύμος αδένας κατέχει καθοριστικό ρόλο στην ωρίμανση του ανοσοποιητικού συστήματος. Ωστόσο, καθώς τα άτομα μεταβαίνουν στην εφηβεία, ο αδένας μειώνει σημαντικά την παραγωγή Τ κυττάρων, καθιστώντας την αφαίρεσή του φαινομενικά ασήμαντη.
Είναι ενδιαφέρον ότι ένα υποσύνολο των συμμετεχόντων στο πείραμα που υποβλήθηκαν σε θυρεοειδεκτομή παρουσίασε μια στενότερη σειρά υποδοχέων Τ-κυττάρων στην κυκλοφορία του αίματός τους. Το φαινόμενο αυτό θα μπορούσε ενδεχομένως να συμβάλει στη μετεγχειρητική ανάπτυξη αυτοάνοσων νοσημάτων ή καρκίνου.
Άλλη μια κακή ημέρα για τον σιδηρόδρομο: Νέες πολύωρες καθυστερήσεις, ενώ τέθηκε εκτός λειτουργίας το τελευταίο «Ασημένιο Βέλος»
Τουρκική αντιπολίτευση εναντίον Φιντάν: «Ασκείς εξωτερική πολιτική χωρίς πυξίδα και στρατηγική σε Αιγαίο και Κύπρο»
Στην Ευελπίδων η Ειρήνη Μουρτζούκου μετά τις μηνύσεις σε βάρος της: Θα της απαγγελθούν κατηγορίες
Ξανά απούσα από βασιλική υποχρέωση η Κέιτ Μίντλετον - Ανησυχία για την υγεία της
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr