Αθώα η αλόη βέρα για καρκινοπάθειες, αλλά επικίνδυνη η φλούδα και τα προϊόντα που την περιέχουν: Τι πρέπει να προσέχουμε - Καθηγήτρια του ΑΠΘ εξηγεί στο ethnos.gr
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Αθώο για την πιθανή πρόκληση καρκινογενέσεων είναι το φυτό της αλόης βέρα, με εξαίρεση τη φλούδα του, η οποία περιέχει ανθρακινόνες που μπορούν να επηρεάσουν τον τρόπο που αναπτύσσεται το DNA μας. Αυτή η διαταραχή μπορεί να προκαλέσει βλάβη στα κύτταρά μας και πιθανώς καρκινογενέσεις.
Τα παραπάνω ανέφερε στο ethnos.gr η αναπληρώτρια καθηγήτρια Φαρμακολογίας και Κλινικής Φαρμακολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Χριστίνα Σαρδέλη, σημειώνοντας ότι οι κρέμες και τα ζελέ με αλόη βέρα που χρησιμοποιούμε, δεν περιέχουν τη φλούδα του φυτού και άρα είναι ακίνδυνα για καρκινογενέσεις.
«Η αλόη βέρα δεν μπορεί να καταγραφεί ως πιθανή καρκινογόνος ουσία. Οι κακές ιδιότητές της δεν έχουν να κάνουν με το φυτό αλλά με τη φλούδα της που περιέχει ανθρακινόνες. Ως φυτό έχει φαρμακευτικές ιδιότητες και πολλές καλές λειτουργίες για παθήσεις του δέρματος αλλά και για μικροβιολογικές λοιμώξεις. Στον κατάλογο των πιθανών καρκινογόνων ουσιών μπορεί να μπει μόνο η φλούδα της. Όμως, κανονικά η φλούδα της δεν περιέχεται στα ζελέ και στα κρεμώδη προϊόντα που χρησιμοποιούμε για τοπική εφαρμογή», τονίζει στο ethnos.gr η κ. Σαρδέλη.
Προσοχή στα πόσιμα προϊόντα
Κατά την ίδια, μεγάλη προσοχή απαιτείται για τα πόσιμα προϊόντα που εμπεριέχουν αλόη βέρα, αφού σε αυτά δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, αν έχουν συστατικά της φλούδας του φυτού.
«Μέχρι να γνωρίζουμε με σιγουριά το περιεχόμενο αυτών των πόσιμων σκευασμάτων, ότι δηλαδή δεν περιέχουν ανθρακινόνες, είναι καλό να μην τα χρησιμοποιούμε. Έχει αποδειχθεί ότι τα πόσιμα μπορούν να προκαλέσουν βλάβες στο βλεννογόνο. Βέβαια, αν κάποιος τα έχει χρησιμοποιήσει για κάποιο μικρό χρονικό διάστημα, δε χρειάζεται να ανησυχεί ότι θα αρρωστήσει», λέει η κ. Σαρδέλη.
Να τηρείται η ενδεδειγμένη δοσολογία
Η καθηγήτρια Φαρμακολογίας και Κλινικής Φαρμακολογίας του ΑΠΘ υπογραμμίζει ότι αυτό που έχει τη μεγαλύτερη σημασία, είναι να τηρείται η ενδεδειγμένη δοσολογία στην κατανάλωση κάποιας φαρμακευτικής ουσίας.
«Η μεγάλη κατανάλωση όλων των προϊόντων που παίρνουμε από το στόμα, πάνω από ένα γραμμάριο ημερήσιας δόσης, μπορεί να προκαλέσει διάρροιες, διαταραχή στους ηλεκτρολύτες, νεφρική ανεπάρκεια ακόμα και θάνατο. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να ξεπερνάμε την ενδεδειγμένη δοσολογία ακόμα και αν το προϊόν είναι φυτικό. Τα περισσότερα φάρμακα που χρησιμοποιούμε, προέρχονται από τη φύση. Ακόμα και τα δηλητήρια φυσικά προϊόντα είναι. Άρα όλα σχετίζονται άμεσα με τη δόση. Σε κάθε περίπτωση μιλάμε με το γιατρό και το φαρμακοποιό μας για κάθε σκεύασμα που θέλουμε να καταναλώσουμε και να μην πιστεύουμε σε θαυματουργά σκευάσματα», τονίζει η καθηγήτρια Φαρμακολογίας και Κλινικής Φαρμακολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Αυξάνεται η συμμετοχή στις εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ: Ψήφισαν 38.000 πολίτες μέχρι τις 14:00 - Δείτε όλες τις εξελίξεις
Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα: Νεκρός βρέθηκε Ισραηλινός ραβίνος - «Αντισημιτική τρομοκρατική ενέργεια»
Κομμωτήριο στον Ασπρόπυργο παρείχε και... ροζ υπηρεσίες
Η Adele αποχαιρετά το κοινό της: «Νιώθω εξαντλημένη συναισθηματικά και σωματικά»
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr