Νέα μελέτη: Ασπίδα κατά του Αλτσχάιμερ η μεσογειακή διατροφή - «Σχεδόν 40% χαμηλότερες πιθανότητες»
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Οι άνθρωποι που καταναλώνουν σχεδόν καθημερινά ελαιόλαδο, χόρτα, φυλλώδη σκούρα λαχανικά, μούρα και ψάρια, έχουν μεγάλες πιθανότητες να μην επιτρέψουν στο Αλτσχάιμερ να εισβάλει στην ζωή τους και να διατηρήσουν ζωηρές τις γνωστικές τους λειτουργίες υποστηρίζει νέα μελέτη που δημοσιεύει το CNN International.
Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη στο περιοδικό Neurology, εξέτασε τους εγκεφάλους 581 ατόμων που ο καθένας δώρισε το σώμα του ως μέρος του προγράμματος Memory and Aging Project στο Πανεπιστήμιο Rush. Το έργο, το οποίο ξεκίνησε το 1997, συλλέγει ετήσιες πληροφορίες διατροφής για τους συμμετέχοντες από το 2004, τόνισε η Agarwal.
Η τρέχουσα μελέτη ανέλυσε δεδομένα διατροφής από το 2014, για ένα μέσο όρο έξι έως επτά ετών, και στη συνέχεια συνέκρινε αυτές τις πληροφορίες, με τον αριθμό των πλακών β- αμυλοειδούς και της συσσώρευσης πρωτεΐνης Ταυ στον εγκέφαλο κάθε ατόμου κατά τη νεκροψία.
«Σχεδόν 40% χαμηλότερες πιθανότητες»
Ειδικότερα, οι άνθρωποι που καταναλώνουν τροφές από τη μεσογειακή διατροφή με βάση τα φυτά και τις δίαιτες MIND, έχουν λιγότερα από τα χαρακτηριστικά σημάδια του Αλτσχάιμερ –που είναι οι κολλώδεις πλάκες β-αμυλοειδούς και η συσσώρευση της πρωτεΐνης Ταυ στον εγκέφαλο- όταν υποβλήθηκαν σε αυτοψία.
Στην πραγματικότητα, οι άνθρωποι που ακολούθησαν πιο συστηματικά οποιαδήποτε από τις δίαιτες της Μεσογειακής Διατροφής, είχαν «σχεδόν 40% χαμηλότερες πιθανότητες» να έχουν αρκετές πλάκες και συσσώρευση Ταυ στον εγκεφαλικό ιστό για να διαγνωστούν με Αλτσχάιμερ, σύμφωνα με τη μελέτη.
«Οι άνθρωποι που σημείωσαν τις υψηλότερες βαθμολογίες για την τήρηση της μεσογειακής διατροφής είχαν μέσες ποσότητες πλάκας και συσσώρευσης πρωτεΐνης Ταυ στον εγκέφαλό τους, παρόμοιο με το να είναι 18 χρόνια νεότεροι από εκείνους που σημείωσαν χαμηλότερη βαθμολογία», σύμφωνα με δήλωση της μελέτης. «Οι ερευνητές βρήκαν επίσης ότι οι άνθρωποι που σημείωσαν τις υψηλότερες βαθμολογίες για την τήρηση της δίαιτας MIND είχαν μέση ποσότητα πλάκας και συσσώρευση πρωτεΐνης Ταυ παρόμοιο με το να είναι 12 χρόνια νεότεροι από εκείνους που σημείωσαν τη χαμηλότερη βαθμολογία»
Και δεν είναι μόνο αυτό. Η προσθήκη μόνο μιας κατηγορίας τροφίμων από οποιαδήποτε δίαιτα - όπως η κατανάλωση συνιστώμενων ποσοτήτων λαχανικών ή φρούτων - μείωσε τη συσσώρευση αμυλοειδούς στον εγκέφαλο σε επίπεδο παρόμοιο με το να είσαι περίπου τέσσερα χρόνια νεότερος, είπε η μελέτη.
«Κάνοντας μια απλή διατροφική τροποποίηση, όπως η προσθήκη περισσότερων χόρτων, μούρων, δημητριακών ολικής αλέσεως, ελαιόλαδου και ψαριού, μπορεί στην πραγματικότητα να καθυστερήσει την εμφάνιση της νόσου Αλτσχάιμερ ή να μειώσει τον κίνδυνο άνοιας όταν γερνάτε», δήλωσε η συγγραφέας της μελέτης Puja Agarwal, επίκουρη καθηγήτρια Εσωτερικής Ιατρικής στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Rush στο Σικάγο.
Το μεγαλύτερο όφελος για την εγκεφαλική υγεία, προέρχεται είναι από τα φυλλώδη χόρτα, τόνισε. Ωστόσο, η προσθήκη περισσότερων μούρων, δημητριακών ολικής αλέσεως και άλλων υγιεινών τροφών που συνιστώνται από τις δίαιτες ήταν επίσης ευεργετική, συμπλήρωσε η καθηγήτρια.
«Αν και αυτή η μελέτη δεν αποδεικνύει οριστικά ότι είναι δυνατό να επιβραδυνθεί η γήρανση του εγκεφάλου μέσω διατροφικών επιλογών, τα δεδομένα είναι αρκετά πειστικά, ώστε να προσθέσω πράσινα φυλλώδη λαχανικά στα περισσότερα γεύματά μου και να προτείνω τη μεσογειακή διατροφή για τους ασθενείς μου όσον αφορά τον κίνδυνο για εκδήλωση Αλτσχάιμερ», δήλωσε ο ερευνητής της νόσου του Αλτσχάιμερ, Δρ Ρίτσαρντ Άιζακσον, προληπτικός νευρολόγος στο Ινστιτούτο Νευροεκφυλιστικών Νοσημάτων της Φλόριντα, ο οποίος δεν συμμετείχε στη νέα μελέτη.
Καλό και στην καρδιά
«Φυσικά, η μεσογειακή διατροφή είναι επίσης υγιεινή για την καρδιά καθώς μειώνει τον κίνδυνο για εγκεφαλικό και νευροαγγειακό τραυματισμό που μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο για παθολογία της νόσου του Αλτσχάιμερ», δήλωσε ο Ρούντι Τάνζι, καθηγητής νευρολογίας στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ, ο οποίος δεν ήταν ένας από τους επιστήμονες, που συμμετέχουν στη μελέτη.
Ό,τι είναι καλό για την καρδιά είναι καλό για τον εγκέφαλο», δήλωσε ο Tanzi, ο οποίος είναι επίσης διευθυντής της ερευνητικής μονάδας γενετικής και γήρανσης στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης στη Βοστώνη.
Νεότεροι όσοι τρώνε φυλλώδη λαχανικά
Ποια τροφή ήταν η πιο χρήσιμη για τη μείωση της συσσώρευσης; Πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα οποία είναι γεμάτα με βιοενεργά, χημικές ουσίες σε τρόφιμα που μειώνουν τη φλεγμονή και προάγουν την υγεία. Παραδείγματα βιοδραστικών ενώσεων περιλαμβάνουν βιταμίνες, μέταλλα, φλαβονοειδή (αντιοξειδωτικά) και καροτενοειδή (χρωστικές ουσίες στο δέρμα των λαχανικών).
Ο εγκεφαλικός ιστός των ανθρώπων που έτρωγαν τα περισσότερα φυλλώδη λαχανικά φαινόταν σχεδόν 19 χρόνια νεότερος στη συσσώρευση πλάκας σε σύγκριση με εκείνους που έτρωγαν μία ή λιγότερες μερίδες την εβδομάδα, σύμφωνα με δήλωση της μελέτης.
«Ο συνδυασμός διαφορετικών θρεπτικών και βιοδραστικών ουσιών στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά τα κάνει μοναδικά», είπε η Agarwal. «Είναι πολύ πλούσια σε πολλά βιοενεργά, φλαβονοειδή και λουτεΐνη, η οποία είναι σημαντική για την υγεία του εγκεφάλου».
Υπάρχουν διαφορετικές υποθέσεις σχετικά με το γιατί η λουτεΐνη μπορεί να βοηθά στη συνολική ακεραιότητα του εγκεφάλου», πρόσθεσε, «όπως η μείωση του οξειδωτικού στρες και της φλεγμονής».
- Επίθεση στον Γιάνη Βαρουφάκη: Συνελήφθη ένας 17χρονος - Στα ίχνη κι άλλων η ΕΛΑΣ
- Suddeutsche Zeitung για το δυστύχημα στα Τέμπη: Αποδιοπομπαίος τράγος ο σταθμάρχης
- Το Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν συζητά για τη θέση της γυναίκας με αφορμή την παράσταση «Ελευθερία στη Βρέμη»
- Στο Πεκίνο βρέχει ... σκουλήκια: Οι θεωρίες για το περίεργο φαινόμενο - «Nα κυκλοφορείτε με ομπρέλα»
- Σταϊκούρας: Το στοίχημα της κυβέρνησης για την ανεργία και το κατά κεφαλήν εισόδημα στην Περιφέρεια
Ορκωμοσία Τραμπ: Ο κόσμος ελπίζει για το καλύτερο και είναι απροετοίμαστος για το χειρότερο
Παλαιό Φάληρο: Τα σενάρια για τη δολοφονία του ιδιοκτήτη πρακτορείου τυχερών παιχνιδιών - Τι βρέθηκε δίπλα του
ΗΠΑ: Ο Τραμπ πετάει κάτω τα πράγματα του Μπάιντεν - Το σκίτσο του «Time»
«Μεγάλη τιμή που μύρισα κάποια μονοπάτια σου»: Ο αποχαιρετισμός της Κλέλιας Ρένεση στην Καίτη Γκρέυ
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr