Οι επιπτώσεις του τσιγάρου στο DNA - Νέα τεχνική ανάβει «πράσινο φως» στην πρόβλεψη γενετικών μεταλλάξεων που σχετίζονται με τον καρκίνο
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Είναι γνωστό ότι, περιστασιακά, οι άνθρωποι στο περιβάλλον εκτίθενται σε δυνητικά επιβλαβείς ουσίες μέσω της διατροφής ή των συνηθειών τους. Μία από αυτές είναι και το βενζο(α)πυρένιο (BaP), το οποίο περιέχεται στον καπνό του τσιγάρου και, όπως έχει γίνει γνωστό, βλάπτει το DNA.
Η ομάδα ενώσεων στην οποία ανήκει το BaP είναι γνωστή και ως «πολυκυκλικοί αρωματικοί υδρογονάνθρακες (ΠΑΥ)». Αυτοί μπορεί να σχηματιστούν κατά τη διάρκεια ατελούς καύσης ή πυρόλυσης (χημικής αποσύνθεσης με θέρμανση απουσία οξυγόνου) οργανικών ουσιών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα εκπομπών ΠΑΥ είναι τα καυσαέρια από πετρελαιοκίνητα οχήματα καθώς και ο καπνός από ξυλόσομπες. Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι, η έκθεση σε αυτές τις ουσίες, μπορεί να αποτελεί μία από τις σημαντικότερες αιτίες καρκίνου.
Ωστόσο, για πρώτη φορά, κατάφεραν οι ερευνητές να χαρτογραφήσουν τις επιδράσεις αυτών των ουσιών σε κύτταρα του ανθρώπινου πνεύμονα. Όπως αναφέρεται σε σχετική μελέτη η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «ACS Central Science», η τεχνική χαρτογράφησης της έκθεσης σε BaP, θα μπορούσε να βοηθήσει στην πρόβλεψη των εκθέσεων που οδηγούν σε καρκίνο.
Με την εισαγωγή του στον ανθρώπινο οργανισμό το BaP μεταβολίζεται και μετατρέπεται σε μια νέα ένωση που προσκολλάται στη γουανοσίνη - ένα από τα νουκλεϊκά οξέα του DNA. Παρότι το ανθρώπινο σώμα διαθέτει τρόπους επιδιόρθωσης μέσω της αποκόλλησης των ανεπιθύμητων μεταβολιτών, σε μεγάλο βαθμό η ισορροπία μεταξύ βλάβης και επιδιόρθωσης επηρεάζει τις μεταλλάξεις οι οποίες δυνητικά προκαλούν ασθένεια και μεταφέρονται, μέσω της αναπαραγωγής των κυττάρων.
Θα μπορούσαν να προβλεφθούν οι μεταλλάξεις που σχετίζονται με καρκίνους
Την ισορροπία σε ανθρώπινα κύτταρα που εκτέθηκαν σε BaP θέλησαν να διερευνήσουν η καθηγήτρια Σάνα Στούρλα και οι συνεργάτες της. Οι ερευνητές στη συνέχεια θέλησαν να προσδιορίσουν την κατανομή των βλαβών στο DNA σε ολόκληρο το γονιδίωμα των κυττάρων. Η επιστημονική ομάδα ανέπτυξε ανθρώπινα πνευμονικά κύτταρα και πρόσθεσε αυξανόμενες ποσότητες της μεταβολισμένης εκδοχής του BaP. Στη συνέχεια κατάφερε να προσδιορίσει το σημείο όπου ο μεταβολίτης με την γουανοσίνη συνδέονταν, χρησιμοποιώντας χαρτογράφηση DNA. Όπως ανέφεραν οι ερευνητές, στις περιπτώσεις όπου υπήρχε μια «δοσοεξαρτώμενη» σχέση μεταξύ της έκθεσης και της βλάβης του DNA, «το μοτίβο παρέμεινε σταθερό σε όλο το γονιδίωμα, παρά τις αλλαγές στη συγκέντρωση του μεταβολίτη BaP».
Επιπλέον, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι η κατανομή της βλάβης του DNA ήταν παρόμοια με ένα μοτίβο μεταλλάξεων που βρέθηκε σε καρκίνους του πνεύμονα που σχετίζονται με το κάπνισμα- ιδιαίτερα ενθαρρυντικό εύρημα καθώς υποδηλώνει ότι, η εν λόγω τεχνική, θα μπορούσε να βοηθήσει στην πρόβλεψη γενετικών μεταλλάξεων που σχετίζονται με ανθρώπινους καρκίνους.
- Παύλος Πολάκης: Παρέμβαση εισαγγελέα για την ανάρτησή του - Ποια αδικήματα θα διερευνηθούν
- Μεγάλη επιχείρηση στη Σαλαμίνα: Αγνοείται 62χρονος κωπηλάτης με φουσκωτό
- Ένα δισ. φορές μεγαλύτερη από τον Ήλιο: Οι επιστήμονες εντόπισαν μία μαύρη τρύπα από την εποχή της «κοσμικής αυγής»
- Βασιλιάς Κάρολος: Χρίζει βασίλισσα την Καμίλα, παρά τις αντιδράσεις και την τελευταία επιθυμία της Ελισάβετ
- Real estate: Ποια deals απογειώνουν την αγορά - Θεαματικά ξεκίνησε το 2023
Μέση Ανατολή: Το διάγγελμα-μπουρλότο Νετανιάχου πριν την εκεχειρία, ο ρόλος των ΗΠΑ και η τρομοκρατική επίθεση στο Τελ Αβίβ
Ιράν: Η Τεχεράνη αποκάλυψε υπόγεια ναυτική βάση - Δεκάδες σκάφη με πολυβόλα και πυραύλους μέσα σε τούνελ
Κυβερνοέγκλημα: Αύξηση κατά 790% σημείωσαν στην Ελλάδα οι απάτες μέσω διαδικτύου σε μια πενταετία
Παράταση 90 ημερών ετοιμάζεται να δώσει ο Τραμπ στο TikTok - Τη Δευτέρα οι ανακοινώσεις
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr