Δωρεάν ψηφιακή μαστογραφία: Σε ποιες γυναίκες απευθύνεται το πρόγραμμα - Τι πρέπει να κάνουν οι δικαιούχες
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Για το πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά» που προβλέπει δωρεάν ψηφιακή μαστογραφία σε γυναίκες 50 – 69 ετών με άυλη συνταγογράφηση μίλησε στην εκπομπή Τώρα Ό,τι Συμβαίνει του Open η διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ, Θεανώ Καρποδίνη.
Όπως υπογράμμισε η ίδια, τα πρώτα SMS έχουν ήδη ξεκινήσει τα στέλνονται. Το πρόγραμμα, σημείωσε η κ. Καρποδίνη, «απευθύνεται σε όλες τις γυναίκες που ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα 50 – 69 ετών και διαθέτουν ΑΜΚΑ. Εφόσον έχουν άυλη συνταγογράφηση θα λαμβάνουν, σταδιακά, μήνυμα στο κινητό τους με τον αριθμό του παραπεμπτικού για να πάνε να εκτελέσουν δωρεάν την ψηφιακή μαστογραφία είτε σε δημόσιες, είτε σε ιδιωτικές Πρωτοβάθμιες δομές, ακόμα και σε κάποιες ιδιωτικές κλινικές και δημόσια νοσοκομεία».
Η ίδια εξήγησε ότι, το πρόγραμμα αφορά σε όλες τις γυναίκες με ΑΜΚΑ της ηλικιακής ομάδας, «προληπτικά και προσυμπτωματικά». «Εξαιρούνται μόνο οι γυναίκες που έχουν πραγματοποιήσει ψηφιακή μαστογραφία το τελευταίο έτος, είτε έχουν νοσήσει από καρκίνο του μαστού την τελευταία πενταετία οπότε βρίσκονται σε πρόγραμμα».
Τι πρέπει να κάνουν οι δικαιούχοι της δωρεάν εξέτασης; «Εφόσον έχουν άυλη συνταγογράφηση, το μήνυμα θα έρθει αυτόματα. Αν δεν έχουν, το σύστημα θα έχει παράγει το παραπεμπτικό και, εφόσον ξέρουν ότι ανήκουν σε αυτή την κατηγορία, θα μπορούν να πάνε κατευθείαν να κλείσουν ραντεβού και το διαγνωστικό κέντρο θα βρίσκει το παραπεμπτικό και θα εκτελεί την εξέταση», εξήγησε η διοικήτρια του ΕΟΠΠΥ, η οποία ενημέρωσε και για το ότι, στο mastografia.gov.gr υπάρχει ο κατάλογος με όλους τους ιδιώτες και δημόσιους παρόχους.
Μόλις το 11% του πληθυσμού διενεργεί τις προληπτικές εξετάσεις
Στη συνέχεια, η κ. Καρποδίνη αναφέρθηκε στον στόχο του προγράμματος «Φώφη Γεννηματά», που δεν είναι άλλος από το «να μην υπάρχει καμία γυναίκα άνω των 50 που να μην έχει κάνει τουλάχιστον μία ψηφιακή μαστογραφία. Είναι πολύ σημαντικό για τη χώρα μας γιατί γίνεται για πρώτη φορά και μάς βοηθάει να κάνουμε και screening στον πληθυσμό ώστε να δούμε ποια είναι η κατάσταση», είπε καθώς, μόλις το 11% του πληθυσμού διενεργεί τις προληπτικές εξετάσεις.
Τι γίνεται, όμως, στην περίπτωση που από την ψηφιακή μαστογραφία προκύψει κάποιο εύρημα; «Εφόσον στην ψηφιακή μαστογραφία υπάρξει εύρημα μίας κατηγορίας συγκεκριμένης που χρήζει περαιτέρω ελέγχου, αυτόματα δημιουργείται στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης ένας εσωτερικός κωδικός που δίνει τη δυνατότητα επίσκεψης σε γιατρό για τη διενέργεια κλινικής εξέτασης και αφόσον ο γιατρός κρίνει, εκδίδεται και παραπεμπτικό για τα περαιτέρω».
Τέλος, η κ. Καρποδίνη ενημέρωσε ότι υπάρχει σχέδιο ώστε, άμεσα, το πρόγραμμα να επεκταθεί και σε άλλων ειδών προληπτικές εξετάσεις. «Τα επόμενα στάδια είναι ο έλεγχος για τον καρκίνο του παχέος εντέρου, της μήτρας και για διάφορα καρδιαγγειακά νοσήματα. Σχεδιάζονται και θα υλοποιηθούν άμεσα», είπε.
Τι πρέπει να κάνουμε εάν μας τσιμπήσει μωβ μέδουσα: Τι σταματά την εξάπλωση της τοξίνης
Μέση Ανατολή: Τα νέα δεδομένα στην περιοχή και οι φάσεις της συμφωνίας για εκεχειρία - Το Ισραήλ απελευθερώνει 737 Παλαιστίνιους κρατούμενους για 33 ομήρους
Χωρίς διόδια για άλλα 3 χρόνια Άγιος Στέφανος και Βαρυμπόμπη: Νέες αποζημιώσεις 12,7 εκατ. ευρώ καλείται να πληρώσει το Δημόσιο
Χαμηλότερες από το 2019 οι πραγματικές αμοιβές των εργαζομένων - Ο πληθωρισμός «εξαέρωσε» τις αυξήσεις
Τέλος το TikTok στις ΗΠΑ: Ανακοίνωσε ότι θα πάψει να είναι διαθέσιμο στη χώρα μετά την Κυριακή
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr