Κορονοϊός: Μονοδοσικό εμβόλιο δημιουργεί κυτταρική ανοσία – Ενθαρρυντικά αποτελέσματα
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά ┋
Γερμανοί επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι ένα νέο μονοδοσικό υποψήφιο εμβόλιο νέου τύπου έναντι του κορονοϊού, που βασίζεται σε πεπτίδια, έδειξε πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα κατά την αρχική κλινική μελέτη φάσης 1 σε ανθρώπους, πυροδοτώντας κυτταρική ανοσία.
Κορονοϊός: Γιατί είναι σημαντική η κυτταρική ανοσία για τους ανοσοκατεσταλμένους
Το εμβόλιο με την ονομασία CoVac-1 προκαλεί ανοσία σε επίπεδο Τ-λεμφοκυττάρων, μια σημαντική ανοσιακή απόκριση για τον έλεγχο του κορονοϊού, και μπορεί να βοηθήσει μελλοντικά, ιδιαίτερα τους ανθρώπους με ανοσοανεπάρκειες, οι οποίοι δεν αναπτύσσουν επαρκή αντισώματα μετά τον εμβολιασμό τους.
Τα Τ-κύτταρα παίζουν σημαντικό ρόλο στην καταπολέμηση των παθογόνων μικροοργανισμών όπως οι ιοί, είτε καταστρέφοντας τα μολυσμένα ανθρώπινα κύτταρα, είτε διευκολύνοντας την παραγωγή προστατευτικών αντισωμάτων από τα κύτταρα Β. Η κυτταρική ανοσία είναι ιδιαίτερα σημαντική σε όσους έχουν ανεπάρκεια κυττάρων Β, είτε εκ γενετής είτε μετά από νόσο, όπως π.χ. συμβαίνει σε καρκινοπαθείς, οι οποίοι γι' αυτό το λόγο κινδυνεύουν περισσότερο από σοβαρή νόσο παρά τον πλήρη εμβολιασμό τους μέχρι σήμερα.
Το εμβόλιο CoVac-1 στοχεύει στην πρόκληση -με μια μόνο δόση- μιας μακράς διάρκειας κυτταρικής ανοσίας έναντι του κορονοϊού, η οποία θα μοιάζει -ή και θα υπερτερεί- με εκείνη που αποκτάται λόγω φυσικής ανοσίας μετά από νόσηση. Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρ Γιουλιάνε Βαλτς του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Τίμπινγκεν, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο «Nature», δοκίμασαν το εμβόλιο σε 36 εθελοντές ηλικίας 18 έως 80 ετών, οι οποίοι έκαναν μία δόση.
Μετά από 28 μέρες από τον εμβολιασμό, παρατηρήθηκε ανοσιακή απόκριση κατά του κορονοϊού σε επίπεδο Τ-κυττάρων σε όλους τους εμβολιασμένους, κάτι που συνέχισε να είναι αισθητό επί τουλάχιστον τρεις μήνες. Διαπιστώθηκε ότι η αναπτυχθείσα κυτταρική ανοσία μετά το νέο εμβόλιο ήταν ανώτερη τόσο εκείνης μετά από λοίμωξη από κορονοϊό (φυσική ανοσία), όσο και αυτής που επιφέρουν τα υπάρχοντα εμβόλια. Επίσης δεν παρατηρήθηκαν σοβαρές παρενέργειες, αλλά μόνο ήπιες.
Η ενεργοποίηση των Τ-κυττάρων κατά του ιού SARS-CoV-2 ήταν ίδια για όλες τις βασικές παραλλαγές του (Άλφα, Βήτα, Γάμμα και Δέλτα). Οι ερευνητές τόνισαν ότι «το ευνοϊκό προφίλ ασφάλειας και οι προκαλούμενες αντιδράσεις σε επίπεδο Τ-κυττάρων σε όλους τους συμμετέχοντες στη δοκιμή υποστηρίζουν τη συνέχιση της αξιολόγησης του εμβολίου στη φάση 2», σε ασθενείς με ανεπαρκή αντισώματα.
Ο Σωκράτης Φάμελλος κι επίσημα πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ: Οι προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει, το πρώτο μήνυμά του και το βιογραφικό του
Πανικός σε γνωστό μπαρ στο Παγκράτι μετά από φωτιά: Έσπαγαν τα παράθυρα
Τρόμος στην Τουρκία: Φωτιά σε κινητήρα αεροσκάφους κατά την προσγείωση - Βίντεο
Γκλέτσος για τις μπαταρίες και τις ανεμογεννήτριες: «Έμαθε ο κόσμος από αυτό το viral λάθος»
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr