Ο Πρόεδρος της AbbVie στο ethnos.gr: Ο covid είναι ευκαιρία να αλλάξουμε ριζικά το σύστημα υγείας
Για τις ευκαιρίες που δημιουργούνται από την υγειονομική κρίση στον τομέα του φαρμάκου, αλλά και για τα αγκάθια που αντιμετωπίζουν οι φαρμακευτικές εταιρείες στη χώρα μας με συνέπεια να μην μπορούν να αναπτυχθούν, μιλά στο ethnos.gr ο Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της AbbVie Πασχάλης Αποστολίδης🕛 χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτά ┋
Απροετοίμαστους θα μας βρει η επόμενη υγειονομική κρίση εάν δεν προχωρήσουμε τώρα στις απαιτούμενες αλλαγές στο σύστημα υγείας αλλά και στις διαρθρωτικές αλλαγές που θα δώσουν τη δυνατότητα στον κλάδο της φαρμακοβιομηχανίας να αναπτυχθεί, δηλώνει στο ethnos.gr ο Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της Φαρμακευτικής εταιρείας Abbvie Πασχάλης Αποστολίδης με αφορμή και τις εκλογές που θα διεξαχθούν στον Σύνδεσμο Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ).
Ο κ.Αποστολίδης τονίζει εμφατικά ότι η νέα πραγματικότητα που διαμορφώθηκε επιβάλει να συνεχισθεί η γόνιμη συνεργασία μεταξύ πολιτείας, επιστήμης και βιομηχανίας, κάτι που ανεδείχθη μέσα στην κρίση με τον κορονοϊό. Μιλά επίσης για τα αγκάθια που εμποδίζουν την ανάπτυξη των φαρμακευτικών εταιρειών στη χώρα μας, αλλά μεταξύ άλλων και για τις ευκαιρίες που δημιουργούνται στο νέο περιβάλλον που έχει δημιουργηθεί.
1. Στις 17 Ιουνίου διεξάγονται οι εκλογές του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) για την ανάδειξη του νέου Διοικητικού Συμβουλίου. Ποιες είναι οι προκλήσεις της επόμενης ημέρας για τον κλάδο;
Η παρούσα υγειονομική κρίση αποτελεί μια σημαντική ευκαιρία να αναθεωρήσουμε κάποιες βασικές μας παραδοχές. Η νέα πραγματικότητα ανέδειξε με τον πλέον εμφανή τρόπο την κρισιμότητα της γόνιμης συνεργασίας μεταξύ πολιτείας, επιστήμης και βιομηχανίας. Ταυτόχρονα, κατέστησε σαφές ότι η εξασφάλιση ενός βιώσιμου συστήματος υγείας συνεπάγεται αυτονόητα την επαρκή του χρηματοδότηση, τη διόρθωση των στρεβλώσεων του παρελθόντος και την απρόσκοπτη πρόσβαση των ασθενών στην καινοτομία.
Σε αυτή την κρίσιμη χρονική καμπή βρισκόμαστε τώρα. Δεν υπάρχει άλλος χρόνος για χάσιμο. Αν τώρα δεν καταφέρουμε να εκπέμψουμε ξεκάθαρα μηνύματα και να προτάξουμε συναινετικές λύσεις στα προβλήματα του κλάδου, δεν θα το καταφέρουμε ποτέ. Αν δεν μεριμνήσουμε τώρα, από κοινού με την πολιτεία, να διορθώσουμε τα κακώς κείμενα και να εξασφαλίσουμε ένα αποτελεσματικό και βιώσιμο εθνικό σύστημα υγείας, η επόμενη υγειονομική κρίση θα μας βρει απροετοίμαστους.
Η πανδημία της COVID-19 μπορεί -και πρέπει- να αποτελέσει το έναυσμα για τις αναγκαίες, γενναίες τομές που χρειάζεται το σύστημα συνολικά. Η συζήτηση για ένα Σύμφωνο Συνεργασίας μεταξύ πολιτείας και βιομηχανίας θα πρέπει να μας βρει ενωμένους, σαφείς και αποφασιστικούς, προτάσσοντας ρεαλιστικές λύσεις, αξιοποιώντας τη δυναμική κοινών στόχων και επιδιώξεων. Τώρα είναι η ώρα της σύνθεσης απόψεων, της εξεύρεσης κοινών τόπων και της συμπόρευσης. Οι επιδιωκόμενες λύσεις δεν έχουν νικητές και ηττημένους, αλλά είναι αμοιβαία επωφελείς, καθώς θα εξασφαλίσουν ένα ισχυρό και βιώσιμο Εθνικό Σύστημα Υγείας προς όφελος των ασθενών, της Πολιτείας, του κλάδου και της ελληνικής οικονομίας.
2. Ποιες αναγκαίες μεταρρυθμίσεις θεωρείτε ότι πρέπει να γίνουν;
Η ανάγκη ενός βιώσιμου και επαρκώς χρηματοδοτούμενου εθνικού συστήματος υγείας στη βάση των πραγματικών αναγκών των ασθενών έχει γίνει πλέον αντιληπτή από την οργανωμένη πολιτεία. Αντίστοιχα, το πολιτικό μας σύστημα έχει πειστεί ότι ο φαρμακευτικός κλάδος παίζει καταλυτικό ρόλο στην οικονομική ευημερία και ανάπτυξη και ότι λειτουργεί ως επιταχυντής στην οικονομία.
Για το λόγο αυτό, είναι καίριας σημασίας να συγκρατηθεί άμεσα η ανεξέλεγκτη αύξηση των υποχρεωτικών επιστροφών, που ενέχουν σημαντικούς κινδύνους για την επιβίωση και ανάπτυξη του φαρμακευτικού κλάδου και τον έχουν καταστήσει στην ουσία “συγχρηματοδότη” της φαρμακευτικής δαπάνης. Παράλληλα, θα πρέπει να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα δομικών μεταρρυθμίσεων για τη μείωση των επιστροφών, όπως είναι τα θεραπευτικά πρωτόκολλα, τα μητρώα ασθενών, οι κλειστοί προϋπολογισμοί και η συνυπευθυνότητα βιομηχανίας πολιτείας.
3. Σε ό,τι αφορά στην ανάπτυξη, πως μπορεί να επιτευχθεί ώστε να εξασφαλίσει η χώρα πιθανώς και νέες θέσεις εργασίας;
Αντίστοιχα, είναι καίριας σημασίας να δοθούν κίνητρα ανάπτυξης και ενίσχυσης του κλάδου, τόνωσης της εγχώριας παραγωγής και ενίσχυσης της εξωστρέφειας. Να διαμορφώσουμε συνολικά ένα φιλικό και προβλέψιμο επιχειρηματικό περιβάλλον.
Μοναδικό παράθυρο ευκαιρίας χρηματοδότησης και επιτάχυνσης αναγκαίων μεταρρυθμίσεων αποτελεί το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, το οποίο αναμένεται να εγκριθεί τις επόμενες εβδομάδες. Η άμεση μείωση του clawback, τόσο στο νοσοκομειακό, όσο και το εξωνοσοκομειακό περιβάλλον, και ο ταυτόχρονος συμψηφισμός των επιστροφών με δαπάνες κλινικών μελετών, δαπάνες σε Ε&Α ή επενδυτικές δαπάνες, ο ψηφιακός μετασχηματισμός του συστήματος υγείας, η αναβάθμιση των υποδομών των νοσοκομείων, η μεταρρύθμιση του πρωτοβάθμιου συστήματος περίθαλψης και η δημιουργία ενός συστήματος πρόληψης της δημόσιας υγείας αποτελούν χαρακτηριστικές προτεινόμενες δράσεις που κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση.
Ταυτόχρονα, διανοίγονται και άλλες σημαντικές αναπτυξιακές ευκαιρίες μπροστά μας, τις οποίες πρέπει συνολικά, ως κλάδος και ως πολιτεία, να αδράξουμε.
Σήμερα είναι η ευκαιρία να εξασφαλίσουμε την πρόσβαση των ασθενών στην καινοτομία, μεταφέροντας τεχνογνωσία και βέλτιστες πρακτικές από το εξωτερικό, όπως είναι η δημιουργία Ταμείου Καινοτομίας.
4. Σχετικά με τις κλινικές μελέτες για τις οποίες έγινε πολύς λόγος την περίοδο του covid, τι θεωρείτε ότι πρέπει να αλλάξει;
Σήμερα είναι η ευκαιρία να ενισχύσουμε και να στηρίξουμε την ανάπτυξη των Κλινικών Μελετών, προσελκύοντας επενδύσεις και δημιουργώντας συνέργειες με τις σημαντικές επενδύσεις των data και logistics centers που έχουν γίνει τελευταία στην Ελλάδα. Στο πλαίσιο αυτό, μπορούμε να εκμεταλλευτούμε τα μοναδικά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της χώρας μας, όπως είναι τα δεδομένα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, που είναι πολύτιμα για τη φαρμακευτική βιομηχανία και την επιστημονική έρευνα, και μπορούν να συμβάλλουν στην μετατροπή της Ελλάδας σε παγκόσμιο παίκτη στο πεδίο των κλινικών μελετών.
Σε κάθε περίπτωση, θεωρώ ότι οι επερχόμενες εκλογές του ΣΦΕΕ για την ανάδειξη του νέου ΔΣ είναι κομβικής σημασίας. Η παρούσα συγκυρία είναι η ευκαιρία μας να επιλύσουμε προβλήματα του παρελθόντος και, σε συνεργασία με την πολιτεία, να μετουσιώσουμε τις προτάσεις σε πράξεις, με τελικό στόχο ένα ισχυρό και βιώσιμο Εθνικό Σύστημα Υγείας προς όφελος των ασθενών, της πολιτείας, του κλάδου και της ελληνικής οικονομίας.
Λωρίδα της Γάζας: Ώρα εκεχειρίας σε τεντωμένο σχοινί - Οι απειλές Νετανιάχου, η στάση της Χαμάς και η παρέμβαση Τραμπ
Συρεγγέλα στο ethnos.gr: Η ικανότητα ενός Προέδρου να ενώνει δεν εξαρτάται από τον πολιτικό του χώρο
Φοιτητές πανεπιστημίων: 5+1 tips για να «χτίσεις» το βιογραφικό σου ενώ σπουδάζεις
ΗΠΑ: Σταμάτησε να λειτουργεί το TikTok – Οι χρήστες ελπίζουν σε μια παρέμβαση του Τραμπ
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr