Κορονοϊός: Πώς το κοινό κρυολόγημα μπορεί να απομακρύνει την Covid-19
Ο ιός που προκαλεί το κοινό κρυολόγημα μπορεί να διώξει τον κορονοϊό μακριά από τα κύτταρα του σώματος, σύμφωνα με νέα έρευνα🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Μερικοί ιοί είναι γνωστό ότι λειτουργούν «ανταγωνιστικά» για να είναι εκείνοι που θα προκαλέσουν τη μόλυνση. Οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Γλασκώβης υποστηρίζουν πως ο ρινοϊός που προκαλεί το κοινό κρυολόγημα «κερδίζει» τον κορονοϊό.
Τα οφέλη μπορεί να είναι βραχύβια, αλλά ο ρινοϊός είναι τόσο διαδεδομένος, προσθέτουν, που θα μπορούσε ακόμη και να βοηθήσει στην καταστολή της Covid-19. Φανταστείτε τα κύτταρα της μύτης, του λαιμού και των πνευμόνων σας σαν μια σειρά σπιτιών. Μόλις εισέλθει ένας ιός, μπορεί είτε να κρατήσει την πόρτα ανοιχτή για να αφήσει άλλους ιούς να εισέλθουν, είτε να κλείσει την πόρτα και να κρατήσει το νέο του «σπίτι».
Διαβάστε επίσης: Έρευνα δείχνει πως μολύνει και τα κύτταρα του στόματος ο κορονοϊός
Η γρίπη είναι ένας από τους πιο «εγωιστικούς» ιούς που υπάρχουν και και σχεδόν πάντα μολύνει μόνος του. Άλλοι, όπως οι αδενοϊοί, φαίνεται να μοιράζονται περισσότερο το «σπίτι» τους. Υπήρξαν πολλές εικασίες σχετικά με το πώς ο ιός που προκαλεί την Covid-19 θα ταίριαζε στον μυστηριώδη κόσμο των αλληλεπιδράσεων ιού με ιό. Η πρόκληση για τους επιστήμονες είναι ότι ένας χρόνος κοινωνικής απόστασης έχει επιβραδύνει την εξάπλωση όλων των ιών και έτσι ήταν πολύ πιο δύσκολο να μελετηθεί.
Η ομάδα στο Κέντρο Έρευνας για Ιούς στη Γλασκόβη χρησιμοποίησε ένα αντίγραφο των αεραγωγών μας, φτιαγμένο από τους ίδιους τύπους κυττάρων και το μόλυνε με Sars-CoV-2 και ρινοϊό, που είναι μια από τις πιο διαδεδομένες λοιμώξεις στα άτομα, και αιτία του κοινού κρυολογήματος. Αν ο ρινοϊός και ο Sars-CoV-2 απελευθερώνονταν ταυτόχρονα, μόνο ο ρινοϊός ήταν επιτυχής. Εάν ο ρινοϊός είχε 24 ώρες προβάδισμα, τότε ο Sars-CoV-2 δεν είχε καμία επίδραση. Και ακόμη και όταν ο Sars-CoV-2 είχε 24 ώρες προβάδισμα, ο ρινοϊός τον ξεπερνούσε και υπερίσχυε.
«Ο Sars-CoV-2 δεν αυξάνεται ποτέ, αναστέλλεται σε μεγάλο βαθμό από τον ρινοϊό», δήλωσε ο Δρ Πάμπλο Μούρθια στο BBC News. Πρόσθεσε: «Αυτό είναι απολύτως συναρπαστικό, επειδή εάν έχετε υψηλό επιπολασμό ρινοϊού, θα μπορούσε να σταματήσει νέες μολύνσεις με Sars-CoV-2». Παρόμοια αποτελέσματα έχουν παρατηρηθεί στο παρελθόν. Ένα μεγάλο ξέσπασμα ρινοϊού ενδέχεται να καθυστέρησε την πανδημία γρίπης των χοίρων το 2009 σε περιοχές της Ευρώπης. Περαιτέρω πειράματα έδειξαν ότι ο ρινοϊός πυροδότησε μια ανοσοαπόκριση εντός των μολυσμένων κυττάρων, η οποία εμπόδισε την ικανότητα του Sars-CoV-2 να δημιουργεί αντίγραφα του εαυτού του. Όταν οι επιστήμονες μπλόκαραν την ανοσολογική απόκριση, τότε τα επίπεδα του κορονοϊού ήταν τα ίδια όπως εάν δεν υπήρχε ο ρινοϊός.
Ωστόσο, ο κορονοϊός θα μπορούσε να προκαλέσει μια λοίμωξη ξανά όταν το κρυολόγημα έχει περάσει. Ο Δρ Murcia είπε: «Ο εμβολιασμός, τα μέτρα υγιεινής, καθώς και οι αλληλεπιδράσεις μεταξύ ιών θα μπορούσαν να μειώσουν σημαντικά τη συχνότητα εμφάνισης του Sars-CoV-2, αλλά το μέγιστο αποτέλεσμα θα προέλθει από τον εμβολιασμό».
Ο καθηγητής Lawrence Young, της Ιατρικής Σχολής του Warwick, δήλωσε ότι οι ανθρώπινοι ρινοϊοί, η πιο συχνή αιτία του κοινού κρυολογήματος, ήταν «εξαιρετικά μεταδοτικοί». Πρόσθεσε ότι αυτή η μελέτη δείχνει «ότι αυτή η κοινή λοίμωξη θα μπορούσε να επηρεάσει τη σοβαρότητα της Covid-19 και να επηρεάσει την εξάπλωση του SarsCoV2, ιδιαίτερα κατά τους φθινοπωρινούς και χειμερινούς μήνες όταν τα εποχιακά κρυολογήματα είναι πιο συχνά».
Ο κορονοϊός είναι πιθανό να εξακολουθεί να υπάρχει και όλες οι λοιπές λοιμώξεις που έχουν κατασταλεί κατά τη διάρκεια της πανδημίας θα μπορούσαν να ανακάμψουν καθώς η ανοσία μειώνεται. Η Δρ Susan Hopkins, από τη Δημόσια Υγεία της Αγγλίας, έχει ήδη προειδοποιήσει για έναν «σκληρό χειμώνα». «Θα μπορούσαμε να δούμε κύματα στη γρίπη. Μπορούμε να δούμε κύματα σε άλλους αναπνευστικούς ιούς και παθογόνα», είπε. Τα αποτελέσματα έχουν δημοσιευτεί στο περιοδικό Infectious Diseases.
Διαβάστε ακόμη: Κορονοϊός - Παυλάκης: Aν γίνει μικρό άνοιγμα, σε μια εβδομάδα θα έχουμε Μπέργκαμο
«Φοβήθηκαν να την τιμήσουν»: Το ΑΠΘ δεν απένειμε τίτλο σπουδών στην οικογένεια της Κέλλυς που έχασε τη ζωή της στα Τέμπη - Η μητέρα της στο ethnos.gr
Θεσσαλονίκη: 55χρονος χειρουργήθηκε για σκωληκοειδίτιδα, τελικά είχε καρκίνο και τον ενημέρωσαν 1 χρόνο μετά!
Η κλήρωση της Εθνικής: Η Σκωτία αντίπαλος της Ελλάδας στα πλέι οφ του Nations League
Συνεχίζει στο «Emily in Paris» ο Λούκας Μπράβο - Επιστρέφει στη Γαλλία η σειρά
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr