Κορονοϊός: Γιατί οι ηλικιωμένοι κινδυνεύουν πολύ περισσότερο να κολλήσουν πάλι
Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό «The Lancet», δείχνει ότι οι κάτω των 65 ετών έχουν ανοσιακή προστασία περίπου 80% για τουλάχιστον έξι μήνες μετά την πρώτη λοίμωξη🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Μικρή είναι η πιθανότητα νέας λοίμωξης με τον κορονοϊό στο ίδιο άτομο σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα, ωστόσο οι ηλικιωμένοι άνω των 65 ετών που έχουν μολυνθεί είναι πιο πιθανό να κολλήσουν και πάλι μετά από μερικούς μήνες, απ' ότι οι πιο νέοι. Αυτό τουλάχιστον αποκαλύπτει νέα επιστημονική έρευνα που εκπονήθηκε στη Δανία.
Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό «The Lancet», δείχνει ότι οι κάτω των 65 ετών έχουν ανοσιακή προστασία περίπου 80% για τουλάχιστον έξι μήνες μετά την πρώτη λοίμωξη. Όμως, το ποσοστό προστασίας πέφτει στο 47% για τους άνω των 65 ετών, οι οποίοι συνεπώς έχουν σημαντικά μεγαλύτερη πιθανότητα να μολυνθούν ξανά από τον κορονοϊό μέσα στο επόμενο εξάμηνο.
Διαβάστε επίσης: Κορονοϊός: Εκκληση από τους εργαζόμενους στον Ερυθρό Σταυρό για ενίσχυση του προσωπικού
Μέχρι στιγμής κάτω από το 1% όσων έχουν μολυνθεί με τον ιό, εκτιμάται ότι τον κολλάνε ξανά μέσα στους επόμενους έξι μήνες, ποσοστό που πάντως μπορεί σταδιακά να αυξηθεί, κυρίως εξαιτίας των νέων πιο μεταδοτικών μεταλλάξεων του SARS-CoV-2.
Τα νέα ευρήματα δείχνουν για μια ακόμη φορά αφενός τη σημασία των μέτρων προστασίας ειδικά για την τρίτη ηλικία στη διάρκεια της πανδημίας και αφετέρου του κατά προτεραιότητα εμβολιασμού των ηλικιωμένων, ακόμη κι αν έχουν περάσει Covid-19 στο παρελθόν. Επίσης δείχνουν ότι η φυσική ανοσία μετά από μια πρώτη λοίμωξη δεν διασφαλίζει στη συνέχεια μια αξιόπιστη προστασία, γι' αυτό είναι σημαντικό να εμβολιαστεί όσο γίνεται μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού σε κάθε χώρα.
«Η μελέτη μας επιβεβαιώνει ότι η επαναλοίμωξη με Covid-19 είναι σπάνια στους νεότερους υγιείς ανθρώπους, όμως οι ηλικιωμένοι αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο να κολλήσουν ξανά», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής καθηγητής Στιν Έθελμπεργκ του Ινστιτούτου Statens Serum. «Σίγουρα δεν μπορείς να βασίζεσαι σε μια περασμένη λοίμωξη για να σε προστατεύσει από το να αρρωστήσεις ξανά, ιδίως αν είσαι ηλικιωμένος», πρόσθεσε.
Μέχρι σήμερα έχουν επιβεβαιωθεί λιγότερες από 100 περιπτώσεις επαναλοίμωξης παγκοσμίως, ενώ άλλες 2.000 βρίσκονται υπό διερεύνηση ως ύποπτες επαναλοιμώξεις, αν και μερικές από αυτές πιθανώς αφορούν ασθενείς με μακράς διάρκειας Covid-19, οι οποίοι ποτέ δεν ανάρρωσαν πλήρως από την αρχική λοίμωξη. Έως τώρα οι περισσότερες επιβεβαιωμένες επαναλοιμώξεις είναι πιθανότερο να είναι ασυμπτωματικές ή ηπιότερες σε συμπτώματα σε σχέση με την πρώτη λοίμωξη.
Αμερικανοί επιστήμονες δήλωσαν ότι αν και μια προστασία 80% από επαναλοίμωξη μπορεί να μην φαίνεται σπουδαία, η προστασία από νόσο με συμπτώματα πιθανώς είναι μεγαλύτερη, καθώς η δανική ανάλυση υπολόγισε την πιθανότητα προστασίας από μια επαναληπτική λοίμωξη είτε συμπτωματική είτε ασυμπτωματική.
«Πολλές από τις επαναλοιμώξεις θα είναι ασυμπτωματικές. Μια μείωση 80% του κινδύνου για ασυμπτωματική επαναλοίμωξη είναι σπουδαία», δήλωσε ο ανοσολόγος Φλόριαν Κράμερ της Ιατρικής Σχολής του Όρους Σινά στη Νέα Υόρκη και πρόσθεσε ότι όσοι έχουν ήδη περάσει Covid-19, χρειάζονται τουλάχιστον μια δόση του εμβολίου.
Διαβάστε επίσης: Κορονοϊός: Δίνουν το πράσινο φως οι λοιμωξιολόγοι για σταδιακή άρση του lockdown
Εντατικές διαπραγματεύσεις με φαρμακοποιούς για τη διάθεση των ακριβών φαρμάκων στις γειτονιές: Μέτρα Άδωνι μετά το φιάσκο της Λ. Αλεξάνδρας
«Μονομαχίες» κυβέρνησης και αντιπολίτευσης στη Βουλή: Οι κρίσιμες ψηφοφορίες, τα ανοιχτά μέτωπα και τα επόμενα νομοσχέδια
Ουραγοί στην ανακύκλωση: «Αγκάθι» παραμένει το τέλος ταφής - Καφέ κάδος και διαλογή στην πηγή, το νέο στοίχημα
Ύστατη προσπάθεια από τα πανεπιστήμια να «σώσουν» από τις διαγραφές τους φοιτητές που έχουν υπερβεί τα έτη φοίτησης
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr