Και τα παιδιά θέλουν το τσεκάπ τους!
Κάθε χρόνο, τέτοια εποχή και με αφορμή την έναρξη της σχολικής χρονιάς είναι καλό να φροντίζουμε ως γονείς για τις απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις που πρέπει να κάνουμε στα βλαστάρια μας πόσο μάλιστα όταν πολλά από αυτά ασχολούνται και με τον αθλητισμό.🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Με τις λεγόμενες προληπτικές εξετάσεις ή αλλιώς τσεκάπ θωρακίζουμε την υγεία τους και απομακρύνουμε σε πολύ μεγάλο βαθμό την πιθανότητα να νοσήσουν.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες το ετήσιο αυτό τσεκάπ θα πρέπει να γίνετε είτε το παιδί σας ξεκινάει τον παιδικό σταθμό, είτε πηγαίνει στο δημοτικό ή είτε στο γυμνάσιο. Κι αυτό γιατί το παιδί μέχρι τα 12 – 13 χρόνια του αναπτύσσεται με πολύ γρήγορους ρυθμούς και είναι καλό να παρακολουθούμε την όλη ανάπτυξη του.
Σε ότι αφορά τις εξετάσεις στις οποίες πρέπει να υποβληθούν τα παιδιά σας αυτές έχουν να κάνουν κυρίως με την ηλικία του.
Πιο συγκεκριμένα:
Γενική αίματος: Παιδιά ηλικίας 1 έτους και 4-5 ετών υποβάλλονται σε εξετάσεις αίματος με σκοπό να διερευνηθεί το ενδεχόμενο ύπαρξης σιδηροπενίας. Οι εξετάσεις αυτές θα πρέπει να επαναλαμβάνονται κάθε χρόνο όταν πρόκειται για παιδιά (έφηβους πλέον) ηλικίας 11-18 ετών. Στη περίπτωση που τα παιδιά παρουσιάσουν αυξημένο σωματικό βάρος κι έχουν παράλληλα βεβαρημένο οικογενειακό ιστορικό οι ειδικοί προτείνουν μια σειρά επιπλέον εξετάσεων ανά χρονικές περιόδους.
Έλεγχος για υπέρταση: Η αυξημένη αρτηριακή πίεση, στα μικρά κυρίως παιδιά έχει να κάνει συνήθως με προβλήματα που εμφανίζονται στους νεφρούς ή την καρδιά, σε αντίθεση με τους ενήλικες και τους εφήβους όπου η υπέρταση είναι συνήθως ιδιοπαθής, δηλαδή δεν οφείλεται σε κάποια υποκείμενη ασθένεια. Με τα χρόνια παρατηρείται αύξηση της πρωτοπαθούς υπέρτασης στα παιδιά και ειδικά τους εφήβους, γεγονός που αποδίδεται στην παχυσαρκία και τη μειωμένη άσκηση. Η επιστημονική κοινότητα υποστηρίζει ότι σε παιδιά κάτω των 3 ετών δεν είναι απαραίτητη η συστηματική μέτρηση της αρτηριακής πίεσης εκτός εάν αντιμετωπίζουν νοσήματα του τύπου συγγενής καρδιοπάθεια, νεφροπάθεια, λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος, κακοήθεια, μεταμόσχευση μυελού, λήψη φαρμακευτικής αγωγής που σχετίζεται με αύξηση της αρτηριακής πίεσης, αυξημένη ενδοκράνια πίεση και ιστορικό προωρότητας. Αντιθέτως σε παιδιά 3 χρόνων και άνω η αρτηριακή πίεση πρέπει να μετράται κάθε χρόνο και να αξιολογείται σύμφωνα με τους πίνακες των φυσιολογικών τιμών με βάση την ηλικία, το φύλο και το ύψος του παιδιού. Η αρτηριακή πίεση σε ένα παιδί είναι φυσιολογική όταν η τιμή της διαστολικής και της συστολικής αρτηριακής πίεσης είναι κάτω από την 90ή εκατοστιαία θέση.
Οφθαλμολογικός έλεγχος: Όλα τα παιδιά θα πρέπει να ελέγχονται μέχρι την ηλικία των επτά ετών για πιθανό πρόβλημα αμβλυωπίας (το αποκαλούμενο τεμπέλικο μάτι). Επίσης ως γονείς καλό είναι να προσέχουμε το πόσο καλά βλέπει το παιδί μας και όταν διαπιστώνουμε κάποια ανωμαλία να απευθυνόμαστε αμέσως στον ειδικό οφθαλμίατρο για να μας παράσχει τη βοήθεια του.
Οδοντιατρικός έλεγχος: Είναι η πλέον κατάλληλη εποχή για υποβληθούν τα τέκνα σας σε μια προληπτική οδοντιατρική εξέταση για τυχόν προβλήματα και τη σωστή και έγκαιρη αντιμετώπιση τους.
ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΠΟΥ ΑΘΛΟΥΝΤΑΙ
Επιβεβλημένη θεωρείται η ιατρική παρακολούθηση του παιδιού που ασχολείται με τον αθλητισμό . Σύμφωνα πάντα με τους ειδικούς ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται στην καρδιολογική εξέταση, ενώ εξίσου σημαντική είναι και η επίσκεψη σ’ έναν ορθοπαιδικό για την έγκαιρη αντιμετώπιση τυχόν προβλημάτων του μυοσκελετικού συστήματος, καθώς μπορεί να προκαλέσουν σοβαρές κακώσεις κατά τη διάρκεια της άθλησης.
Εν τω μεταξύ για την προληπτική εξέταση των αθλητών εφαρμόζονται διαφορετικά πρωτόκολλα ανά χώρα. Η Ευρωπαϊκή Καρδιολογική Εταιρεία έχει συστήσει για τους αθλητές τη διενέργεια αρχικά καρδιολογικής εξέτασης και ηλεκτροκαρδιογραφήματος. Εφόσον υπάρχουν παθολογικά ευρήματα , συνιστάται η διενέργεια Triplex καρδιάς, 24ωρης καταγραφής ρυθμού, δοκιμασίας κοπώσεως κ.λπ.
Πλήρης καρδιολογικός έλεγχος, εφόσον έχει γίνει εφάπαξ και τα παιδιά κάνουν φυσιολογική αθλητική δραστηριότητα και όχι πρωταθλητισμό, δεν χρειάζεται να επαναληφθεί, εκτός εάν αλλάξει κάτι στην κλινική κατάσταση του παιδιού.
Σε παιδιά εφηβικής ηλικίας που κάνουν πρωταθλητισμό, συνιστάται να επαναλαμβάνεται η καρδιολογική εξέταση κάθε δύο με τρία χρόνια.
Axios: Ισραήλ και Λίβανος συμφώνησαν σε σχέδιο για κατάπαυση πυρός – Τι λέει αμερικανός αξιωματούχος
Γεραπετρίτης για ελληνοτουρκικά: «Δεν υφίσταται μυστική διπλωματία, ισχύει το αντίθετο»
Πανικός στη Βουλή της Σερβίας: Άγριος καυγάς μεταξύ βουλευτών – Σοκαριστικό βίντεο
Βέφα Αλεξιάδου: Η «εθνική μαγείρισσα» που έβαλε την Ελλάδα στο παγκόσμιο τραπέζι, ένα φωτεινό παράδειγμα ζωής
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr