Κορονοϊός συμπτώματα: Ποιες οι διαφορές με την εποχική γρίπη - Τι να προσέχουμε
Ποιες είναι οι διαφορές ανάμεσα στα συμπτώματα κορονοϊού και εποχικής γρίπης - Πώς μπορούμε να προφυλαχτούμε🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Η εποχική γρίπη μπορεί να αποδειχθεί πολύ ήπια φέτος λόγω των προληπτικών μέτρων που λαμβάνονται για να αποτραπεί η εξάπλωση του κορονοϊού. Γι' αυτό, μέχρι να κυκλοφορήσει το εμβόλιο για την αντιμετώπιση της πανδημίας καλό είναι να γνωρίζουμε τα διαφορετικά συμπτώματα της εποχικής γρίπης από τον κορονοϊό και τις προφυλάξεις που πρέπει να πάρουμε και για τα δύο.
Ο Πνευμονολόγος-Φυματιολόγος, κ. Γεώργιος Κρομμύδας, μιλώντας στην ΕΡΤ, ανέφερε: «Διανύουμε, όπως όλοι γνωρίζουμε, το 2ο κύμα της πανδημίας από το γνωστό σε όλους κορονοϊό, ο οποίος σε λίγο καιρό θα συμπέσει με την εποχική γρίπη. Για αυτό το λόγο, πρέπει να προσέξουμε κάποιες διαφορές και να λάβουμε κάποια μέτρα ώστε να τα ξεχωρίσουμε ει δυνατόν»!
Συμπτώματα γρίπης
Τα συμπτώματα της εποχικής γρίπης είναι αιφνίδια και περιλαμβάνουν:
- πολύ υψηλό πυρετό που διαρκεί μέχρι 5-7 24ωρα
- ρίγη
- αδιαθεσία
- έντονη καταβολή
- μυαλγίες
- άλγος στο κατώτερο θωρακικό τοίχωμα
- κεφαλαλγία
- ρινική συμφόρηση και περιστασιακά ναυτία
- έντονος, ξηρός βήχας και πονόλαιμος.
- στους ηλικιωμένους τα συμπτώματα μπορεί να είναι μόνο ατονία και σύγχυση, συχνά χωρίς πυρετό ή συμπτώματα από το αναπνευστικό.
Συμπτώματα κορονοϊού
Από την άλλη πλευρά, όσον αφορά στον κορονοϊό τα συμπτώματα δεν ξεκινούν αιφνίδια, έχουν διακύμανση στη διάρκειά τους και μπορεί να διαρκέσουν έως και 30 ημέρες. Τα συμπτώματα του κορονοϊού δεν είναι αιφνίδια και περιλαμβάνουν:
- πυρετό
- ξηρό βήχα
- και κόπωση
Επίσης μπορεί να υπάρχουν:
- μυαλγίες
- φαρυγγαλγία
- διάρροια
- επιπεφυκίτιδα
- κεφαλαλγία
- απώλεια γεύσης ή όσφρησης
- δερματικό εξάνθημα
- αποχρωματισμός στα δάχτυλα των χεριών ή των ποδιών.
Στα πιο σοβαρά περιστατικά, που θα χρειαστούν νοσηλεία, παρατηρείται:
- δυσκολία στην αναπνοή
- δύσπνοια με την πτώση του κορεσμού του οξυγόνου
- απώλεια ομιλίας ή κίνησης.
Σε κάθε περίπτωση ο θεράπων ιατρός είναι ο κατάλληλος για να κάνει τη διάγνωση και να πραγματοποιήσει τις εξετάσεις που ενδεχομένως κριθούν απαραίτητες.
Πώς μπορούμε να προφυλαχτούμε
Στην παρούσα φάση προφύλαξη μπορούμε να έχουμε για τον ιό της γρίπης μέσω του εμβολιασμού, βάσει των οδηγιών του Υπουργείου Υγείας και του ΕΟΔΥ. Ο εμβολιασμός κατά της γρίπης είναι πολύ σημαντικός για τα άτομα που αντιμετωπίζουν κίνδυνο να αναπτύξουν σοβαρή μόλυνση και δεν πρέπει να τον ξεχνάμε ειδικά στην περίοδο που διανύουμε. Ο εμβολιασμός κατά της γρίπης συνήθως γίνεται στην αρχή κάθε χειμώνα (μετά τις 15 Οκτωβρίου). Αυτό συμβαίνει για να στοχεύσει το εμβόλιο στα στελέχη της γρίπης που θα κυκλοφορήσουν εκείνη τη χρονιά και διότι η ανοσία στη γρίπη εξασθενεί με το χρόνο. Επομένως, είναι σημαντικό να ενισχύουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα κάθε χρόνο.
Για την προφύλαξή μας από τον κορονοϊό ισχύει το γνωστό τρίπτυχο: Μάσκα, αποστάσεις και τακτικό πλύσιμο των χεριών! Τα μέτρα αυτά βέβαια αποτρέπουν και την εξάπλωση του ιού της εποχικής γρίπης.
Τα παραπάνω μέτρα είναι σημαντικό να τηρούνται και από τα παιδιά, παρόλο που με τα πιο πρόσφατα δεδομένα δεν κινδυνεύουν να νοσήσουν βαριά από κορονοϊό. Παράλληλα, σημειώνεται ότι ο παιδίατρος κανονίζει τον εμβολιασμό κατά του ιού της γρίπης για τα παιδιά από 6 μηνών εως και 6 ετών.
Η βία των γυναικών μια επιδημία που δεν τελειώνει: Πάνω από 16.000 έπεσαν θύματα το 2024 - Θύτες οι σύζυγοι
Ισραήλ: Τι περιλαμβάνει η συμφωνία για κατάπαυση πυρός με τον Λίβανο – Πότε θα εγκριθεί
Φωτιά σε μπαρ στο Παγκράτι: Σοκαριστικές μαρτυρίες και αναφορές για ποδοπατήματα
Η Κιμ Καρντάσιαν προκαλεί ξανά με ημίγυμνη εμφάνιση και ένα σταυρό - Δείτε φωτογραφίες
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr