Κορονοϊός: Υπό κατασκευή συσκευή που θα ανιχνεύει στο σπίτι τον Covid 19 μέσα σε 10 λεπτά
Χρειάζεται ακόμα χρόνο για μαζική παραγωγή, αλλά ήδη δοκιμάζεται το γρήγορο τεστ «SARS-CoV-2» στο σπίτι, από μια απλή συσκευή όπως εκείνες που μετρούν τα επίπεδα σακχάρου στον οργανισμό🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Μια από τις πιο δύσκολες παραμέτρους του Covid 19 είναι το να διαπιστωθεί αν κάποιος είναι φορέας και συγχρόνως ασυμπτωματικός. Είναι πολύ πιθανόν να καθίσετε πλάι σε έναν που ήδη πάσχει από κορονοϊό, να τον αγγίξετε και να έρθετε σε επαφή μαζί του με αποτέλεσμα την εξάπλωση της νόσου στο οικείο περιβάλλον σας.
Τα τεστ για την ανίχνευση του Covid 19 είναι τα ενδεδειγμένα για τέτοιες περιπτώσεις, όμως είναι για την ώρα χρονοβόρα και ακριβά και όσοι οδηγούνται σε αυτά έχουν – ως επί το πλείστον – συμπτώματα που τους θορυβούν. Επομένως, είναι δύσκολο να πούμε με βεβαιότητα, σε ανύποπτη στιγμή, εάν πάσχει κάποιος πραγματικά από Covid 19 ή όχι.
Μια νέα συσκευή που κατασκευάζεται ήδη πειραματικά στο Caltech (California Institute of Technology), και που ονομάζεται «SARS-CoV-2 RapidPlex», θα μπορούσε να τερματίσει αυτή την αβεβαιότητα. Είναι ένας αισθητήρας SARS-CoV-2 που έχει σχεδιαστεί για χρήση στο σπίτι, όπως ακριβώς οι συσκευές ανίχνευσης σακχάρου στο αίμα.
Η συσκευή, όταν έρχεται σε επαφή με μια σταγόνα αίματος ή σάλιου, μπορεί να προσδιορίσει εάν έχετε μολυνθεί με τον ιό, σε μόλις 10 λεπτά.
Για τη δημιουργία του αισθητήρα, το εργαστήριο χρησιμοποιεί ένα πλαστικό λεπτό φύλλο. Με τη βοήθεια λέιζερ, οι επιστήμονες μετέτρεψαν το πλαστικό σε χαραγμένο μοτίβο γραφενίου (φύλλο γραφίτη ) - το εξαιρετικό υλικό που σχηματίζεται από άτομα άνθρακα. Ενώ το γραφένιο είναι αρκετά υψηλής τεχνολογίας είναι συγχρόνως πολύ φθηνό να παραχθεί. Αυτοί οι αισθητήρες μίας χρήσης μπορούν να παραχθούν μέσα σε πέντε λεπτά ή και λιγότερο ανά τεμάχιο.
Όταν το αίμα ή το σάλιο έρχονται σε επαφή με τον αισθητήρα γραφενίου, μικροσκοπικοί πόροι στην επιφάνεια εντοπίζουν τον ιό μαζί με αντιγόνα και αντισώματα που μπορεί να σχετίζονται με αυτόν. Κατά τη διάρκεια μιας σειράς βιοχημικών διεργασιών, οι βιοδείκτες ιών δεσμεύονται στο ίδιο το γραφένιο, επιτρέποντάς τους να ανιχνεύονται ηλεκτρονικά. Ο αισθητήρας μπορεί να εντοπίσει, όχι μόνο εάν έχετε ενεργή λοίμωξη Covid 19, αλλά και εάν έχετε ανοσία από μια προηγούμενη λοίμωξη.
Επιτυχής δοκιμή
Μέχρι στιγμής, το εργαστήριο έχει δοκιμάσει τη συσκευή επιτυχώς με δείγματα από 19 ασθενείς, που είχαν ενεργές μολύνσεις Covid 19. Εκπρόσωποι των εργαστηρίων που κατασκευάζουν τη συσκευή, δηλώνουν όμως ότι ο αισθητήρας πρέπει ακόμη να δοκιμαστεί σε μεγαλύτερη κλίμακα και κυρίως σε κλινικό περιβάλλον, όπως σε ένα νοσοκομείο για να επιβεβαιωθεί η πιστότητά του. Στη συνέχεια πρέπει να εγκριθεί από την κυβέρνηση, να παραχθεί μαζικά και να συσκευαστεί σε κάποιο τυποποιημένο είδος που θα μπορούσε να προμηθευτεί κάποιος. Στην περιγραφή του, αυτό το τυποποιημένο προϊόν θα μοιάζει πολύ με ένα τεστ εγκυμοσύνης ή ένα τεστ για διαβητικούς. Πόσος χρόνος θα χρειαστεί ώστε να βγει στην μαζική παραγωγή; «Ρεαλιστικά απαντώντας, νομίζω σε ένα χρόνο. Αν πιέσουμε την κατάσταση πραγματικά», λέει ο διευθυντής του εργαστηρίου.
Είναι απίστευτα ελπιδοφόρο, ωστόσο, οποιοδήποτε οικιακής χρήσης τεστ Covid 19, που προέρχεται από αυτήν την τεχνολογία, θα χρειαστεί πιθανώς περισσότερο χρόνο για να κυκλοφορήσει στην αγορά από ό,τι ένα εμβόλιο. Εάν ο αισθητήρας σπιτιού έρθει πολύ αργά και ο Covid 19 είναι παρελθόν, στο εργαστήριο υποστηρίζουν ότι, «η τεχνολογία θα μας βοηθήσει να ξεπεράσουμε την επόμενη πανδημία». Φανταστείτε έναν κόσμο όπου, ναι, υπάρχει ένας πιθανώς θανατηφόρος ιός στον αέρα. Όμως μέσα σε 10 λεπτά, εσείς και ένας φίλος μπορείτε να κάνετε ένα απλό τεστ και να γνωρίζετε ότι είναι ασφαλές να συνεχίσετε το δείπνο σας...», λένε από τα εργαστήρια και περιμένουμε με αγωνία.
«Φοβήθηκαν να την τιμήσουν»: Το ΑΠΘ δεν απένειμε τίτλο σπουδών στην οικογένεια της Κέλλυς που έχασε τη ζωή της στα Τέμπη - Η μητέρα της στο ethnos.gr
Θεσσαλονίκη: 55χρονος χειρουργήθηκε για σκωληκοειδίτιδα, τελικά είχε καρκίνο και τον ενημέρωσαν 1 χρόνο μετά!
Η κλήρωση της Εθνικής: Η Σκωτία αντίπαλος της Ελλάδας στα πλέι οφ του Nations League
Συνεχίζει στο «Emily in Paris» ο Λούκας Μπράβο - Επιστρέφει στη Γαλλία η σειρά
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr