Κορονοϊός: Πρωτεΐνη μπορεί να βοηθήσει για την εξέλιξη σε εμβόλια και φάρμακα
Η πρωτεΐνη NRP1 (Neuropilin-1) αποτελεί μια δεύτερη «πύλη» εισόδου του ιού στα ανθρώπινα κύτταρα🕛 χρόνος ανάγνωσης: 1 λεπτό ┋
Οι επιστήμονες ανακάλυψαν μια δεύτερη «πύλη» μέσω της οποίας ο νέος κορονοϊός SARS-CoV-2 προσδένεται στα ανθρώπινα κύτταρα και τα μολύνει προκαλώντας τη νόσο Covid-19. Πρόκειται για την πρωτεΐνη NRP1 (Neuropilin-1), η οποία έρχεται να προστεθεί στην ήδη γνωστή ACE2 (μετατρεπτικό ένζυμο αγγειοτενσίνης).
Η προεξέχουσα πρωτεΐνη-ακίδα του κορονοϊού, γνωστή και ως πρωτεΐνη S (Spike), προσκολλάται στην επιφάνεια των ανθρώπινων κυττάρων σε συγκεκριμένα σημεία που της προσφέρουν οι πύλες υποδοχής ACE2 και NRP1. Η NRP1 πιθανώς θα αποτελέσει έναν νέο στόχο για την εξέλιξη στα εμβόλια και στα αντιικά φάρμακα. Οι πρώτες μελέτες σε ανθρώπινα κύτταρα και ζώα (ποντίκια) στο εργαστήριο δείχνουν ότι ένα μονοκλωνικό αντίσωμα που προσδένεται στη NRP1, μπορεί να αποτρέψει τα σωματίδια του κορονοϊού να κάνουν το ίδιο και έτσι μπλοκάρει τη λοίμωξη.
Η σχετική ανακοίνωση για τη NRP1, σύμφωνα με το "Nature", έγινε από δύο ανεξάρτητες ερευνητικές ομάδες μέσω των σχετικών προδημοσιεύσεων στη διαδικτυακή βιοϊατρική πλατφόρμα bioRxiv (δεν έχουν υπάρξει ακόμη κανονικές επιστημονικές δημοσιεύσεις – δείτε περισσότερα εδώ και εδώ). Η πρώτη μελέτη έγινε με επικεφαλής ερευνητές του βρετανικού Πανεπιστημίου του Μπρίστολ, ενώ η δεύτερη έρευνα -σύμφωνα με το ΑΠΕ- είναι του Τεχνικού Πανεπιστημίου του Μονάχου.
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr