Επιστημονική πρόβλεψη: Στις 21 Απριλίου η κορύφωση της καμπύλης στην Ελλάδα
Τα στοιχεία δείχνουν, σύμφωνα με ανάλυση της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον ότι οι θάνατοι στη χώρα μας μπορεί να ξεπεράσουν τους 450 έως τα τέλη Μαΐου🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Πότε θα κορυφωθεί η επιδημία της Covid-19 στη χώρα μας; Πότε θα αρχίσει η αποκλιμάκωση των αριθμών των κρουσμάτων, των νοσηλευομένων σε ΜΕΘ, των θυμάτων; Η πρώτη μάχη έχει κερδηθεί, προς το παρόν δεν υπήρξε έξαρση της επιδημίας του κορονοϊού, ούτε και υπερφόρτωση του ΕΣΥ, όπως συνέβη στην Ιταλία, την Ισπανία και στη Γαλλία. Ομως τα δύσκολα είναι ακόμα μπροστά μας. Αυτό προκύπτει από ανάλυση της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον.
Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι θάνατοι στη χώρα μας μπορεί να ξεπεράσουν τους 450 έως τα τέλη Μαΐου. Ο διευθυντής του Ινστιτούτου Αξιολόγησης Υγείας του πανεπιστημίου, Κρίστοφερ Μάρεϊ, προειδοποιεί πως «οι επόμενες εβδομάδες είναι ιδιαίτερα κρίσιμες για την πορεία της πανδημίας στην Ευρώπη», όπου συνολικά προβλέπεται να χάσουν τη ζωή τους 151.680 άτομα.
Για να έχουμε μια τάξη μεγέθους, στις ΗΠΑ ο αντίστοιχος αριθμός αναμένεται να φθάσει τα 81.766 θύματα. Οπως γράφουν σχετικά «Τα Νέα», η ομάδα του Ινστιτούτου Αξιολόγησης Υγείας του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον χρησιμοποίησε τοπικά και διεθνή στοιχεία σχετικά με τον αριθμό των κρουσμάτων, καθώς και αναλύσεις για την ηλικία των θανόντων σε Ιταλία, Κίνα και ΗΠΑ, προκειμένου να αναπτύξει μοντέλα πρόβλεψης για τα θύματα ανά χώρα, σε καθημερινή βάση. Και αναφορικά με την Ελλάδα, η περίφημη «καμπύλη» δείχνει να κορυφώνεται στις 21 Απριλίου με μέσο όρο θανάτων εκείνη την ημέρα τους 13.
Οπως σημειώνεται χαρακτηριστικά, μας χωρίζουν 13 ημέρες από το «peak» της πανδημίας – μια πρόβλεψη που επιβεβαιώνει και τις προειδοποιήσεις του Σωτήρη Τσιόδρα και του υφ. Πολιτικής Προστασίας Νίκου Χαρδαλιά που έχουν επανειλημμένα προειδοποιήσει ότι οι επόμενες δύο εβδομάδες είναι οι πιο κρίσιμες στη μάχη για την ανάσχεση του ιού της Covid-19. Η ημέρα της κρίσης για το ΕΣΥ, η ημέρα δηλαδή που θα απαιτηθούν οι περισσότεροι πόροι –κλίνες σε ΜΕΘ και απλές καθώς και νοσηλευτές και ιατροί– είναι το Μεγάλο Σάββατο, 18 Απριλίου.
Η πρώτη ημέρα που δεν θα σημειωθούν απώλειες ανθρώπινων ζωών από τον κορονοϊό δείχνει να είναι η 27η Μαΐου. Ενας από τους βασικούς δείκτες που έλαβαν υπόψη τους οι επιστήμονες είναι η επάρκεια κλινών στις εντατικές: στις προβλέψεις δεν φαίνεται οι ανάγκες να ξεπερνώνται από τις δυνατότητες του ΕΣΥ. «Ο μεγάλος αριθμός θανάτων σε πολλές χώρες εξαρτάται και από τις δυνατότητες των υπαρχουσών ιατρικών υποδομών να αντεπεξέλθουν.
Για παράδειγμα, στη Βρετανία όταν κορυφωθεί η πανδημία προβλέπεται να υπάρχει ανάγκη για 102.794 νοσοκομειακές κλίνες σε σύγκριση με τις 17.765 που υπάρχουν, τα κρεβάτια που θα απαιτηθούν στην εντατική θα είναι 24.544 σε σύγκριση με τα 744 διαθέσιμα σήμερα και περισσότεροι από 20.000 αναπνευστήρες (για τη διαθεσιμότητα των οποίων σήμερα δεν υπάρχει ακριβής αριθμός)», ανέφερε η μελέτη.
Οι προβλέψεις για τη Βρετανία είναι εφιαλτικές: υπολογίζεται ότι οι νεκροί από τον κορονοϊό μπορεί να φτάσουν τους 66.000! Κάποιες χώρες, όπως η Ιταλία και η Ισπανία, βρίσκονται στην καθοδική πλευρά της καμπύλης όσον αφορά τους θανάτους, ενώ σε άλλες η κορύφωση αναμένεται μέσα στον Απρίλιο. Πιο κοντά στο σημείο αυτό βρίσκονται η Ολλανδία, η Ιρλανδία, η Αυστρία και το Λουξεμβούργο.
Αγωνία για την εκεχειρία στη Γάζα: Συνεχίζει τις επιθέσεις το Ισραήλ - Η Χαμάς έστειλε τη λίστα με τους ομήρους που θα απελευθερωθούν
Ποιες τραπεζικές προμήθειες μειώνονται από την Τρίτη (21/1) και ποιες παραμένουν σε ισχύ - Αναλυτικός οδηγός
Συρεγγέλα στο ethnos.gr: Η ικανότητα ενός Προέδρου να ενώνει δεν εξαρτάται από τον πολιτικό του χώρο
Έλληνας στο Λονδίνο παρασκευάζει τυλιχτό με γύρο 4 κιλών και έχει τρελάνει τους Άγγλους
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr