Πρέβεζα-Αρτα: Οικόπεδο με θέα στα... κοιτάσματα
Εντός του 2019 θα ξεκινήσουν οι γεωφυσικές έρευνες σε Πρέβεζα και Αρτα, που αποτελούν και τις πιο ελπιδοφόρες χερσαίες περιοχές για την ανεύρεση πετρελαίου και φυσικού αερίου🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Με υψηλές προσδοκίες ξεκινούν τους επόμενους μήνες από τα Ελληνικά Πετρέλαια οι γεωφυσικές έρευνες στο οικόπεδο Αρτας-Πρέβεζας, μία από τις πλέον ελπιδοφόρες χερσαίες περιοχές της χώρας για ανεύρεση εκμεταλλεύσιμων κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Εκτιμήσεις επιστημόνων έχουν μιλήσει για κοιτάσματα που μπορεί να ισοδυναμούν ακόμα και με «τρεις Πρίνους», με τα στελέχη των ΕΛΠΕ, ωστόσο, να κρατούν μικρό καλάθι, προτιμώντας να προχωρούν βήμα προς βήμα.
Το χρονοδιάγραμμα του προγράμματος γεωφυσικών ερευνών μεταφέρθηκε σε εκπροσώπους τοπικών φορέων, πολίτες και κάθε ενδιαφερόμενο, στη διάρκεια μιας εκστρατείας ενημέρωσης η οποία εκδηλώθηκε το προηγούμενο τριήμερο, μέσω 11 ενημερωτικών ημερίδων που διοργάνωσε ο όμιλος σε ισάριθμες περιοχές της Ηπείρου.
Σύμφωνα με τα διευθυντικά στελέχη των ΕΛΠΕ, ξεκινούν και ολοκληρώνονται εντός του 2019 οι γεωφυσικές έρευνες που θα χαρτογραφήσουν τις θέσεις-στόχους. Σε περίπτωση εντοπισμού ελπιδοφόρων θέσεων, τα γεωτρύπανα αναμένεται να ξεκινήσουν τις ερευνητικές γεωτρήσεις το 2021, ενώ στην ευκταία περίπτωση επιβεβαίωσης οικονομικά εκμεταλλεύσιμων κοιτασμάτων υπάρχει η προσδοκία για εξόρυξη του πρώτου βαρελιού το 2025 ή το 2026.
Στη διάρκεια της ενημερωτικής εκστρατείας, με τίτλο-σύνθημα «Θέλω να ξέρω», τα στελέχη του ομίλου επιχείρησαν να κάμψουν αντιδράσεις και να άρουν επιφυλάξεις μερίδας πολιτών και εκπροσώπων φορέων, για λόγους προστασίας του πλούσιου φυσικού περιβάλλοντος, του τουριστικού προϊόντος, της πολιτιστικής κληρονομιάς, της ποιότητας του νερού, της γεωργίας και της κτηνοτροφίας της περιοχής. Παρείχαν διαβεβαιώσεις πως σε όλη τη διάρκεια του προγράμματος θα εφαρμοστούν οι προηγμένες τεχνολογικές μέθοδοι που θα επιτρέψουν τον εντοπισμό των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων με μηδενικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα.
Εκτιμήσεις επιστημόνων κάνουν λόγο για κοιτάσματα που μπορεί να ισοδυναμούν ακόμα και με «τρεις Πρίνους»
Οπως ειπώθηκε, το σύνολο της περιοχής έρευνας είναι ηπειρωτικό, μακριά από τα παράκτια τμήματα του Ιονίου και τον Αμβρακικό Κόλπο. Οι παρεμβάσεις που γίνονται σε πρώτη φάση είναι ήπιες -και έχουν γίνει και στο παρελθόν-, με μηδενικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Οι ερευνητικές γεωτρήσεις, όπου χρειαστεί, απαιτούν μια έκταση μόλις 15 στρεμμάτων και θα γίνουν με απόλυτο σεβασμό σε κάθε σημείο φυσικής ή πολιτιστικής κληρονομιάς. «Υπάρχει πλέον και η τεχνολογία της πλάγιας γεώτρησης. Ακόμα και στο πιο ακραίο σενάριο που μπορεί να σκεφτεί κανείς, π.χ. να βρεθεί κοίτασμα ακριβώς κάτω από το ιερό της Δωδώνης, μπορεί το γεωτρύπανο να τρυπήσει πλάγια, από απόσταση 5 χιλιομέτρων, χωρίς όχληση και χωρίς καν να είναι ορατό από την περιοχή» αναφέρθηκε χαρακτηριστικά.
Το οικόπεδο Αρτας-Πρέβεζας καλύπτει μια περιοχή 4.606 τετραγωνικών χιλιομέτρων στους δύο νομούς και μικρό τμήμα στα νότια των Νομών Ιωαννίνων και Θεσπρωτίας. Το κλιμάκιο της επιτελικής ομάδας ΕΛΠΕ Upstream «Ελληνικά Πετρέλαια - Ερευνα και Παραγωγή Υδρογονανθράκων ΑΕ» οργάνωσε παράλληλα τις 11 ημερίδες σε ισάριθμες περιοχές των τεσσάρων νομών.
Εθνική υπόθεση Οπως ανέφερε ο γενικός διευθυντής Ερευνας και Παραγωγής Υδρογονανθράκων του ομίλου, Γιάννης Γρηγορίου, η Δυτική Ελλάδα αποτελεί μια ελπιδοφόρα περιοχή για έρευνα πιθανών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων. Ο εντοπισμός και η εκμετάλλευσή τους είναι εθνική υπόθεση και θα αποφέρουν μια σειρά από σημαντικά οφέλη, τόσο σε τοπικό επίπεδο όσο και στην εθνική οικονομία.
Με βάση τη σύμβαση με το ελληνικό Δημόσιο, το 5% των εσόδων θα αποδίδεται στην Περιφέρεια, από το 25% που θα πληρώνεται ως φόρος στο Δημόσιο. Η βελτίωση της απασχόλησης, με έμφαση στην εντοπιότητα, η μείωση της ενεργειακής εξάρτησης της χώρας, η βελτίωση του εμπορικού ισοζυγίου, αλλά και η εξασφάλιση της βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος μέσω της λειτουργίας του Ταμείου Αλληλεγγύης Γενεών είναι ορισμένα μόνο από τα οφέλη.
Αξίζει να σημειωθεί ότι για το 2017 τα κόστη για την αγορά και εισαγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου κυμάνθηκαν περίπου στα ίδια επίπεδα με τα έσοδα του τουριστικού τομέα (14 δισ. ευρώ). «Ως Ελληνας πολίτης -όχι ως περιφερειάρχης- έχω το δικαίωμα να γνωρίζω τι υπάρχει στο υπέδαφος, όπως ξέρουν στη γειτονική Αλβανία και τα εκμεταλλεύονται. Από τη στιγμή που έχει υπογραφεί σύμβαση από το ελληνικό κράτος με τα Ελληνικά Πετρέλαια, είμαι υπέρ» είπε στο «Εθνος» ο περιφερειάρχης Ηπείρου, Αλέκος Καχριμάνης.
Στο πλαίσιο της σύμβασης μίσθωσης για το οικόπεδο Αρτας-Πρέβεζας που υπογράφηκε με τα ΕΛΠΕ και κυρώθηκε ως νόμος (Ν. 4526/18), με ισχύ από τις 16/3/18, προβλέπεται ένα αρχικό στάδιο ερευνών διάρκειας 7 ετών και άλλα 25 χρόνια ανάπτυξης και παραγωγής κοιτάσματος, σε περίπτωση εντοπισμού οικονομικά εκμεταλλεύσιμων ποσοτήτων πετρελαίου ή φυσικού αερίου.
Το επταετές ερευνητικό στάδιο χωρίζεται σε τρεις φάσεις: Στην πρώτη ερευνητική περίοδο, διάρκειας τριών ετών, με ακουστικές γεωφυσικές μεθόδους τελευταίας τεχνολογίας ερευνάται το υπέδαφος της περιοχής και θα χαρτογραφηθούν με μεγάλη ακρίβεια στόχοι στους οποίους πιθανόν να βρίσκεται αποθηκευμένο πετρέλαιο.
Στη δεύτερη φάση, ως την άνοιξη του 2021, εκτελούνται ερευνητικές γεωτρήσεις για την επαλήθευση ύπαρξης κοιτάσματος υδρογονανθράκων, ενώ στην τρίτη ερευνητική φάση θα γίνουν πρόσθετες γεωτρήσεις για την περιχάραξη τυχόν ανακαλύψεων μέχρι την άνοιξη του 2023. Θα ακολουθήσει το στάδιο της ανάπτυξης, που συνήθως απαιτεί 4-5 χρόνια, ώστε να έχουμε το πρώτο βαρέλι πετρελαίου.
Αντίστροφη μέτρηση για την ορκωμοσία Τραμπ: Οι διαφορές με το 2017 και οι ηχηρές απουσίες – Τα δρακόντεια τα μέτρα ασφαλείας και όλα όσα θα ακολουθήσουν
Βεντέτα πίσω από το επεισόδιο με τους πυροβολισμούς στο Ηράκλειο - Πατέρας θύματος κυνήγησε τον αδερφό του δράστη
Ηλεκτρονική συνταγογράφηση: Με σοβαρά προβλήματα η πρεμιέρα - Σε αναστάτωση γιατροί και ασθενείς για μία συνταγή
«Πιστεύω ότι με τον Στέλιο θα συναντηθούν και θα τα πούνε»: Το μήνυμα της Βάσως Καζαντζίδη για την Κάιτη Γκρέυ
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr