Κορονοϊός: Tο εργοστάσιο της μάσκας, στη Μόρια (pics)
Μοδίστρες που διαμένουν στο ΚΥΤ ράβουν μάσκες πολλαπλών χρήσεων από βαμβακερό ύφασμα και τις μοιράζουν στους πρόσφυγες. Πώς στήθηκε η μικρή βιοτεχνία με τη βοήθεια ντόπιων και ξένων εθελοντών🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Στο εργοστάσιο της μάσκας, στη Μόρια, οι ραπτομηχανές δουλεύουν στο φουλ. Πίσω τους κάθονται γυναίκες πρόσφυγες, που διαμένουν στο ΚΥΤ και παρέχουν την εργασία τους εθελοντικά, ράβοντας μάσκες προστασίας για τον κορονοϊό. Καθημερινά παράγονται 300 μάσκες, οι οποίες παρέχονται δωρεάν σε πρόσφυγες της δομής, με προτεραιότητα όσους έχουν κάποια συμπτώματα του αναπνευστικού (βήχα ή συνάχι). Η ομάδα, που στήθηκε από ντόπιους και ξένους εθελοντές, διευρύνεται καθημερινά με στόχο να πολλαπλασιάσει την παραγωγή και να καλύψει το σύνολο όσων διαμένουν στον καταυλισμό και όχι μόνο.
Για την υλοποίηση της ιδέας συνεργάστηκαν η δραστήρια ντόπια εθελοντική ομάδα Stand By Me Lesvos και η δανέζικη ΜΚΟ Team Humanity. Πέντε ραπτομηχανές, που υπήρχαν διαθέσιμες από workshop κοπτοραπτικής και ποσότητες υφάσματος που είχαν μείνει, χρησιμοποιήθηκαν για το στήσιμο της μικρής βιοτεχνίας και τα πρώτα της βήματα, ενώ μια γυναίκα από το Αφγανιστάν, που ήταν έμπειρη μοδίστρα στην Καμπούλ, ανέλαβε να καθοδηγήσει τις εθελόντριες στα πρώτα βήματα.
«Είναι μια πρωτοβουλία που άρχισε από τα κάτω, από τους ίδιους τους πρόσφυγες, όπως όλα όσα κάνουμε. Εμείς είμαστε εκεί για να βοηθήσουμε», εξηγεί στο ethnos.gr ο εκπρόσωπος της Stand By Me Lesvos, Μιχάλης Αϊβαλιώτης και πρόσθεσε: «Στην επικοινωνία που έχουμε με τους leaders των φυλών στο camp για τις ανάγκες τους μας διατύπωσαν την έντονη ανησυχία τους για τον κορονοϊό και την ανάγκη καλύτερης ενημέρωσης και προστασίας. Σε πρώτο βήμα εκδώσαμε ενημερωτικές αφίσες σε πολλές γλώσσες, ανεβάσαμε και ενημερωτικά κείμενα σε ιστοσελίδες. Σε δεύτερη φάση πήραμε οδηγίες από τον ΔΟΜ για την κατασκευή μάσκας, καθώς δεν υπάρχουν διαθέσιμες στην αγορά της Λέσβου, και αποφασίσαμε να στήσουμε αυτή τη μικρή βιοτεχνία».
Η δανέζικη ΜΚΟ Team Humanity διέθεσε τον χώρο που διαχειρίζεται –το Hope and Peace Center, που βρίσκεται σε απόσταση μερικών εκατοντάδων μέτρων μακριά από τη Μόρια- και βοήθησε στην προμήθεια των υλικών και στην οργάνωση των πρώτων βημάτων. Παράλληλα, άνοιξε ηλεκτρονική πλατφόρμα για την οικονομική ενίσχυση της πρωτοβουλίας μέσω προσφορών πολιτών. «Τις επόμενες μέρες θα έχουμε πέντε επιπλέον μηχανές ραπτικής και επιπλέον υλικά για να μπορέσουμε να μεγαλώσουμε την παραγωγή. Με τον έναν ή άλλο τρόπο βοηθούν 34 εθελόντριες και άλλες 15 θα προστεθούν από αύριο. Στόχος μας είναι να φτάσουμε την παραγωγή σε 2.000-2.500 μάσκες καθημερινά», είπε στο ethnos.gr ο επικεφαλής της ΜΚΟ, Σαλάμ Αλντίν, ο οποίος τους τελευταίους μήνες είναι εγκατεστημένος στη Γερμανία.
Οι μάσκες ράβονται με βαμβακερό ύφασμα και εσωτερική ενίσχυση από συνθετικό υλικό. Είναι πολλαπλών χρήσεων καθώς πλένονται και μπορούν να ξαναχρησιμοποιηθούν. Οι μοδίστρες που χειρίζονται τις ραπτομηχανές και οι άλλες εθελόντριες που βοηθούν στη διαδικασία φορούν προστατευτικές νάιλον στολές, μάσκες και γάντια, ενώ το έτοιμο προϊόν τοποθετείται ανά δεκάδες σε νάιλον συσκευασίες.
«Ο κορονοϊός είναι εδώ και δεν κάνει διακρίσεις. Απειλεί και τους ντόπιους και τους πρόσφυγες», τόνισε ο κ.Αϊβαλιώτης και πρόσθεσε: «Οι ίδιοι οι πρόσφυγες, μετά την ενημέρωση που έλαβαν για τα μέσα προστασίας, οργανώθηκαν σε ομάδες και ανέλαβαν δράση. Πηγαίνουν στα σούπερ μάρκετ και μοιράζουν μάσκες στους εισερχόμενους, ενώ τους ζητούν να στέκονται στην ουρά σε απόσταση ασφαλείας μεταξύ τους».
Από την Πέμπτη, έπειτα από τα μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας που επιβλήθηκαν στα ΚΥΤ των νησιών από το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου για την προστασία από τον κορονοϊό, το εργοστάσιο της μάσκας έκλεισε προσωρινά, καθώς η αστυνομία απαγορεύει την ομαδική έξοδο από τη δομή. Οι εθελοντές έχουν βρει έναν χώρο μέσα στο ΚΥΤ και μέσα στις επόμενες μέρες θα μεταφέρουν εκεί τις ραπτομηχανές για τη συνέχιση της λειτουργίας του.
Μέση Ανατολή: Τα νέα δεδομένα στην περιοχή και οι φάσεις της συμφωνίας για εκεχειρία - Το Ισραήλ απελευθερώνει 737 Παλαιστίνιους κρατούμενους για 33 ομήρους
Χωρίς διόδια για άλλα 3 χρόνια Άγιος Στέφανος και Βαρυμπόμπη: Νέες αποζημιώσεις 12,7 εκατ. ευρώ καλείται να πληρώσει το Δημόσιο
Χαμηλότερες από το 2019 οι πραγματικές αμοιβές των εργαζομένων - Ο πληθωρισμός «εξαέρωσε» τις αυξήσεις
Τέλος το TikTok στις ΗΠΑ: Ανακοίνωσε ότι θα πάψει να είναι διαθέσιμο στη χώρα μετά την Κυριακή
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr