Ηλεκτρονικά έως το τέλος Ιουνίου και το πιστοποιητικό εγγυτέρων συγγενών
Η ηλεκτρονική έκδοση του πιστοποιητικού εγγυτέρων συγγενών θα λύσει τεράστια γραφειοκρατικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι οικείοι των εκλιπόντων🕛 χρόνος ανάγνωσης: 7 λεπτά ┋
Ετοιμο να αντιμετωπίσει τη μεγαλύτερη πρόκληση, αυτή της απλούστευσης των διαδικασιών στις περιπτώσεις θανάτου, για τις οποίες απαιτείται η συγκέντρωση πλήθους εγγράφων για να ολοκληρωθεί μια σειρά από διαδικασίες, όπως τα ζητήματα κληρονομιάς ή η διακοπή λήψης της σύνταξης του εκλιπόντος, φιλοδοξεί να είναι σε λίγο καιρό το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ύστερα και από την πιλοτική εφαρμογή της ηλεκτρονικής δήλωσης γέννησης που ξεκινήσε σε μαιευτήρια και νοσοκομεία.
Το υπουργείο έως το τέλος του Ιουνίου αναμένεται να έχει ολοκληρώσει τις διαδικασίες προκειμένου οι ενδιαφερόμενοι να μπορούν να λαμβάνουν άμεσα και ηλεκτρονικά, ένα από τα σημαντικότερα πιστοποιητικά σε περίπτωση θανάτου, αυτό των εγγυτέρων συγγενών η έκδοση του οποίου είναι απαραίτητη όταν ο πολίτης που απεβίωσε δεν έχει σύζυγο, παιδιά, αδέρφια ή γονείς.
Να σημειωθεί ότι έως τώρα οι οικείοι του νεκρού ειδικά σε αυτές τις περιπτώσεις πρέπει να αντιμετωπίσουν τεράστια γραφειοκρατία προκειμένου να εκδώσουν το πιστοποιητικό θανάτου του, ώστε να ενημερωθούν τα μητρώα και στη συνέχεια να διακόψουν τη φορολογική και ασφαλιστική του ιδιότητα, τη σύνταξή του, κλπ.
Στόχος του υπουργείου είναι όλα τα παραπάνω να μπορούν να ολοκληρώνονται αυτόματα μετά την έκδοση του πιστοποιητικού θανάτου του εκλιπόντος. Ωστόσο πρόκειται για μια ιδιαίτερα δαιδαλώδη διαδικασία και ως εκ τούτου σε πρώτη φάση αναμένεται να χορηγείται ηλεκτρονικά μόνο το πιστοποιητικό εγγυτέρων συγγενών, το οποίο θα ψηφιοποιηθεί.
Η ψηφιοποίηση του πιστοποιητικού εγγυτέρων συγγενών αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος Ιουνίου, όπως επεσήμανε σήμερα κατά τη διάρκεια συνάντησης με δημοσιογράφους ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης.
Σχέδιο αναδιάρθρωσης των ΕΛΤΑ
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, η οποία διοργανώθηκε για να ανακοινωθεί και ο απολογισμός του έργου της Γενικής Γραμματείας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, από τον γ.γ. Αντώνη Τζωρτζακάκη, αναλύθηκαν τα 13 σημεία, στα οποία υπήρξε πρόοδος από τον Αύγουστο και μετά. Συνοπτικά αυτά είναι:
- 112: Ολοκληρώθηκε και τέθηκε σε λειτουργία ο μηχανισμός για την ενημέρωση του κοινού σε περιπτώσεις έκτακτων αναγκών. Παράλληλα, υπάρχει διαθέσιμος και εφεδρικός μηχανισμός.
- ENISA (Οργανισμός της Ε.Ε. Για την Κυβερνοασφάλεια): Κυρώθηκε η συμφωνία με την οποία η έδρα του ENISA παραμένει στην Ελλάδα.
- Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο: Σε περίπου 3.000 σχολεία έχει ολοκληρωθεί η αναβάθμιση των συνδέσεων για την πρόσβασή τους στο δίκτυο με ταχύτητες των 50 Mbps. Εκτιμάται ότι εντός του καλοκαιριού θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία και στα υπόλοιπα από το σύνολο των 11.000 σχολείων του Δικτύου.
- ΕΛΤΑ: Το σχέδιο της κυβέρνησης για τα Ελληνικά Ταχυδρομεία είναι έτοιμο και σύντομα αναμένεται να γίνουν οι σχετικές ανακοινώσεις. Αν και η αναδιοργάνωση του ομίλου είναι αρμοδιότητας του υπουργείου Οικονομικών και του Υπερταμείου, η Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων παίζει πρωτεύοντα ρόλο σε ό,τι αφορά ζητήματα προσωπικού δεδομένου ότι θα υπάρξει ευρύ πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου για το προσωπικό αλλά και την καθολική υπηρεσία.
- Κεραίες: Νομοθετήθηκε τον Οκτώβριο και βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία έκδοσης σχετικών υπουργικών αποφάσεων.
- Δείκτες DESI: Η Γραμματεία έχει θέσει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το θέμα της λανθασμένης αποτύπωσης της κατάστασης στην Ελλάδας όσον αφορά τον δείκτη 1d1 για τη συνδεσιμότητα. Αυτή τη στιγμή και όσον αφορά στη διαθεσιμότητα υπάρχουν στην Ελλάδα 2,9 εκατ. Γραμμές, στις οποίες δυνητικά η ταχύτητα θα μπορούσε να υπερβαίνει τα 100 Mbps (επί συνόλου 4,7 εκατ. γραμμών), όμως ο δείκτης DESI μετρά μόνο τις οπτικές ίνες που φτάνουν ως τον χρήστη (FTTB, FTTH). Υπέρ των παρατηρήσεών της Ελλάδας έχουν ταχθεί Αυστρία, Γερμανία, Βέλγιο και Ιταλία και σε απάντηση των σχολίων θεσμοθετείται ένας νέος δείκτης με τίτλο “NGA Overall” για την ορθότερη αποτύπωση της κατάστασης. Να σημειωθεί, πάντως, ότι στη χώρα μας η ζήτηση για συνδέσεις με ταχύτητα άνω των 100 Mbps είναι μικρή.
- Digital Dividend II: Η περιοχή των 700 MHz που σήμερα χρησιμοποιείται από την τηλεόραση εκτιμάται ότι θα απελευθερωθεί στο 3ο τρίμηνο 2021.
- Διάστημα: Οπως ανακοίνωσε ο κ.Τζωρτζακάκης η Ελλάδα συμμετέχει πλέον τόσο στα υποχρεωτικά όσο και στα προαιρετικά προγράμματα της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος με 21 εκατ. ευρώ / έτος (10 εκατ. τα υποχρεωτικά και 11 τα προαιρετικά). Η αξία της ευρωπαϊκής αγοράς διαστήματος φτάνει σήμερα τα 66,5 δισ. ευρώ, ενώ ο συνολικός τζίρος των ελληνικών εταιρειών ανέρχεται σε 180 εκατ. Υπάρχει ενδιαφέρον από μεγάλες εταιρείες όπως η Airbus, η Thales και η OHB να συμπεριλάβουν ελληνικές επιχειρήσεις στην εφοδιαστική τους αλυσίδα. Όσον αφορά στο πρόγραμμα των μικροδορυφόρων βρίσκεται υπό αναθεώρηση.
- Κυβερνοασφάλεια: «Οι πρόσφατες επιθέσεις που εκδηλώθηκαν με τη στόχευση κρατικών και κυβερνητικών sites αντιμετωπίστηκαν σε μόλις 1,5 ώρα» σημείωσε ο κ. Τζωρτζακάκης προσθέτοντας πως αυτή τη στιγμή η Γραμματεία βρίσκεται στη φάση της στελέχωσης της Εθνικής Αρχής Κυβερνοασφάλειας με περίπου 17 εξειδικευμένα άτομα, τα οποία έχουν επιλεγεί για το σκοπό αυτό από την δεξαμενή του δημοσίου τομέα. Παράλληλα προβλέπεται η λήψη μέτρων ασφαλείας από τις 70 υποδομές που έχουν χαρακτηριστεί κρίσιμες και παρά το γεγονός ότι οι επωνυμίες τους είναι απόρρητες, στο σχετικό νόμο περιγράφονται δίκτυα ύδρευσης, τραπεζικά, κλπ. Η σχετική λίστα δεν είναι στατική και μπορεί να συμπληρώνεται.
- Mobile data (δεδομένα κινητής τηλεφωνίας): Αν και στο υπουργείο υπάρχει μία ικανοποίηση για την πορεία αποκλιμάκωσης των τιμών στον απόηχο και της προτροπής του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, τα δεδομένα παραμένουν ακριβά. Ωστόσο έως τώρα δεν έχει δοθεί το πράσινο φως για μείωση της φορολόγησης του κλάδου, στην οποία οφείλεται σε μεγάλο βαθμό η διαμορφωμένη κατάσταση. Ο κ. Τζωρτζακάκης, πάντως, σημείωσε πως το υπουργείο είναι υπέρ κάθε ενέργειας που βελτιώνει τις υπηρεσίες και μειώνει τις τιμές.
- Superfast Broadband: Αυτήν την περίοδο γίνεται μία προσπάθεια αλλαγής των προυποθέσεων της δράσης ώστε να περιληφθούν όλες οι τεχνολογίες με ταχύτητα άνω των 100 Mbps. Ήδη, όπως έχει γίνει γνωστό,υπεγράφη η υπουργική απόφαση που συμπεριλαμβάνει και τις επιχειρήσεις στους δικαιούχους. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 200.000 – 230.000 εγκατεστημένες οπτικές ίνες (σε υλοποιήσεις FTTB, FTTH) και ο αριθμός θα φτάσει τις 500.000 σε ένα έτος. Το υφιστάμενο πρόγραμμα, προϋπολογισμού 50 εκατ. ευρώ, ολοκληρώνεται τον Μάρτιο.
- 5G: Βρίσκεται σε εξέλιξη η διαβούλευση της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων για τη διαγωνιστική διαδικασία. Σκοπός είναι να πάμε σε μια multi-band διαδικασία με δημοπράτηση αδειών στα 3,5 GHz και 26 GHz, μαζί με την ανανέωση των UMTS αδειών στα 2,1 GHz. Όπως έχει αναφέρει και ο πρωθυπουργός δεν υπάρχει πρόθεση να μεγιστοποιηθούν τα έσοδα από τις άδειες, αλλά να προωθηθούν οι σχετικές επενδύσεις.
- Κώδικας ηλεκτρονικών επικοινωνιών: Βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία για την ενσωμάτωση της νέας οδηγίας της Ε.Ε. για τις τηλεπικοινωνίες. Πρόκειται για διατάξεις που ενθαρρύνουν τις συνεργασίες και τις συνεπενδύσεις και αντιμετωπίζουν επίσης θέματα συνεργασίας μεταξύ των αρχών (ΕΕΤΤ, Αρχή Διασφάλισης Απορρήτου Επικοινωνιών, κ.τ.λ).
Ερευνητές ανέπτυξαν ακουστικά που μπορούν να εντοπίσουν πρώιμα σημάδια Αλτσχάιμερ - Πώς λετουργούν
Κατά της διαγραφής Σαμαρά ο Καραμανλής: Η κριτική δεν αντιμετωπίζεται με πειθαρχικά μέτρα - Δεν με ενδιαφέρει η Προεδρία
Εορταστικό ωράριο 2024: Πότε ξεκινάει - Ποιες Κυριακές θα είναι ανοιχτά τα μαγαζιά
Σε τροχιά κλιμάκωσης ο πόλεμος στην Ουκρανία; Το επόμενο βήμα του Πούτιν, τα πυρηνικά και ο παράγοντας Τραμπ
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr