Λέσβος: Τα τάγματα εφόδου ξαναχτυπούν με... fake news και ανηλίκους
Η δράση ακροδεξιών ομάδων με άτομα ηλικίας από 16 έως 22 ετών έχει σημάνει συναγερμό στην ΕΛ.ΑΣ., η οποία βλέπει υποδίκους για το πογκρόμ του 2018 να επανεμφανίζονται στη Μυτιλήνη. Στο μικροσκόπιο και ομάδες αλλοδαπών που προκαλούν οργανωμένα επεισόδια🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
«Οι "λαθρο" προσπαθούν να πάρουν τον έλεγχο του νησιού. Μπαίνουν σε σπίτια και λεηλατούν». Η φράση αναρτήθηκε στο Facebook «αγανακτισμένου» κατοίκου της Λέσβου, λίγη ώρα πριν ξεκινήσουν το βράδυ της 3ης Φεβρουαρίου «περιπολίες» ταγμάτων εφόδου. Η διακίνηση fake news από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι μία από τις τακτικές που χρησιμοποιούν οργανωμένες ομάδες ακροδεξιών για να υποκινήσουν ξεσηκωμό και επιθέσεις σε βάρος μεταναστών.
«Στα Ειρηνοδικεία της Μυτιλήνης και της Καλλονής έχουν αναρτηθεί 478 περιουσίες πολιτών προς κατάσχεση για χρέη. Ολα γίνονται για τους βρωμιάρηδες παράνομους εισβολείς που καταστρέφουν και καίνε ξένες περιουσίες, ελαιώνες και εκκλησίες» γράφει άλλος «αγανακτισμένος» κάτοικος. Για πρώτη φορά στη Λέσβο εμφανίστηκαν το τελευταίο διάστημα τάγματα εφόδου που έστησαν μπλόκα και έκαναν face control σε μετανάστες στο χωριό της Μόριας, ενώ προχώρησαν σε ελέγχους σε σπίτια για τη «σύλληψη» αλλοδαπών ληστών. Τα μέλη αυτών των ομάδων είναι κυρίως νεαρής ηλικίας, από 16 έως 22 ετών, με την Αστυνομία να θεωρεί ότι υποκινούνται από μεγαλύτερους σε ηλικία ακροδεξιούς που παραμένουν αφανείς στα «μετόπισθεν».
Ενδεικτικό είναι ότι οι Αρχές έχουν βάλει στο μικροσκόπιο για υποκίνηση άτομα που είναι κατηγορούμενα για το ξέσπασμα βίας της 22ας Απριλίου 2018 στην πλατεία Σαπφούς στη Μυτιλήνη, όπου περίπου 150 άτομα με κουκούλες και κράνη είχαν επιτεθεί με καδρόνια, ρόπαλα, μάρμαρα και φωτοβολίδες σε μετανάστες. Υπόδικοι που είχαν κάνει «πίσω» μετά τη σε βάρος τους δικογραφία για το πογκρόμ του 2018, επανεμφανίζονται στη Μυτιλήνη. Το πιο ανησυχητικό, ωστόσο, για την Αστυνομία είναι ότι νεαροί, ακόμα και ανήλικοι, φαίνεται να δελεάζονται από τη φασιστική ρητορική.
Το βράδυ της 6ης Φεβρουαρίου, τάγμα εφόδου «αμούστακων» ακροδεξιών εμφανίστηκε με κράνη και λοστούς στη Μόρια και άρχισε να κυνηγά μετανάστες. Εφτασαν, μάλιστα, στο σημείο να εισβάλουν σε μπακάλικο για να προπηλακίσουν οικογένεια προσφύγων που εκείνη την ώρα ψώνιζε. Η Αστυνομία συνέλαβε επτά άτομα, από 17 έως 22 ετών, εκ των οποίων κάποια είχαν απασχολήσει τις Αρχές για ναρκωτικά. Οι αστυνομικοί τους ρώτησαν για τους «καθοδηγητές» τους, χωρίς να πάρουν απαντήσεις. Στη Λέσβο έχει σημάνει συναγερμός στις Αρχές υπό τον φόβο ξεσπάσματος συμπλοκών ανάμεσα σε τάγματα εφόδου και μετανάστες. Γι’ αυτόν τον λόγο στο νησί βρίσκονται μόνιμα δύο διμοιρίες των ΜΑΤ και ομάδες ΟΠΚΕ.
Η ΕΛ.ΑΣ. εκτιμά ότι ο πυρήνας των ακροδεξιών σε ολόκληρο το νησί αριθμεί περίπου 150 άτομα. Σχεδόν στο σύνολό τους κάνουν προπαγανδιστική εκστρατεία στα social media, προσπαθώντας να ξεσηκώσουν τον κόσμο με αναρτήσεις όπως «λαθρομετανάστες εισήλθαν λαθραία σε στάνη και αποκεφάλισαν ζωντανά ζώα» και «λαθρομετανάστρια από αφρικανική χώρα γέννησε στη μαιευτική κλινική του Νοσοκομείου Μυτιλήνης ένα παιδί που είναι φορέας του AIDS. Το προσωπικό του νοσοκομείου εκπέμπει SOS». Ανάμεσα σε αυτούς που πρωτοστατούν στις αντιδράσεις κατά των προσφύγων είναι και ένας τοπικός πολιτευτής, παλιός υποστηρικτής της Χρυσής Αυγής, ο οποίος επίσης πλειοδοτεί στα fake news: «Αρπάζουν 200.000 πρώτες κατοικίες για τους ασυνόδευτους λάθρο». Οι «αγανακτισμένοι» κάτοικοι της Λέσβου εμφανίζονται αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τις αντιδράσεις τους, ύστερα από την επίταξη μεγάλης έκτασης για την κατασκευή κλειστού κέντρου κράτησης.
«Βράζει» η Μόρια
Στο μικροσκόπιο της Αστυνομίας έχουν μπει και ομάδες αλλοδαπών που εμφανίζονται να προκαλούν οργανωμένα επεισόδια. Στον καταυλισμό της Μόριας το κλίμα είναι τεταμένο, καθώς πλέον ξεσπούν ταραχές ακόμα και για το ποιος θα εξασφαλίσει μία θέση στο ασφυκτικά γεμάτο καμπ. Οι ταραχές με πρωταγωνιστές αλλοδαπούς που έγιναν στη Μυτιλήνη στις 3 Φεβρουαρίου απέδειξαν ότι μία σπίθα είναι αρκετή για να ξεφύγει η κατάσταση. Στο τοπικό Τμήμα προσήχθη πρόσφατα για εξακρίβωση στοιχείων ένας Αφγανός, ο οποίος χαρακτηρίζεται από αστυνομικές πηγές ως «αρχηγός» μίας δυναμικής ομάδας ομοεθνών του.
Στη Μόρια υπάρχουν τουλάχιστον ακόμα τρεις αλλοδαποί που εμφανίζουν «αρχηγικές τάσεις» και έχουν επιρροή στους ομοεθνείς τους. Στο μεταξύ, πριν από έναν μήνα είχε φτάσει στο νησί από την Αθήνα μία ομάδα περίπου 10 αλληλέγγυων, κυρίως γυναικών, τα μέλη της οποίας επίσης προσήχθησαν στην Ασφάλεια για εξακρίβωση στοιχείων. Οι αστυνομικοί ανησυχούσαν μήπως αυτή η ομάδα υποκινήσει επεισόδια, χωρίς ποτέ να εξακριβωθεί εάν τελικά συνέβη ή όχι κάτι τέτοιο.
Συνολικά στη Λέσβο βρίσκονται περίπου 200 αλληλέγγυοι από την Ελλάδα και σχεδόν όλες τις χώρες της Ευρώπης.Αρκετοί εξ αυτών συμμετέχουν σε μη αναγνωρισμένες εθελοντικές ομάδες. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Εθνους της Κυριακής», στη Λέσβο δραστηριοποιούνται συνολικά 180 Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, εκ των οποίων μόνο οι 50 είναι αναγνωρισμένες και παράγουν με βεβαιότητα εθελοντικό έργο.
Θρίλερ με την εκεχειρία στη Γάζα: Επιμένει ο Νετανιάχου στο τελεσίγραφό του – Καθυστέρηση της τελευταίας στιγμής από τη Χαμάς
Τέσσερα προγράμματα ύψους 1 δισ. ευρώ για ενεργειακή και λειτουργική αναβάθμιση κατοικιών – Τι πρέπει να ξέρετε
Συρεγγέλα στο ethnos.gr: Η ικανότητα ενός Προέδρου να ενώνει δεν εξαρτάται από τον πολιτικό του χώρο
Φοιτητές πανεπιστημίων: 5+1 tips για να «χτίσεις» το βιογραφικό σου ενώ σπουδάζεις
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr