Συναγερμός για πλημμύρες στον Έβρο
Το κεντρικό ανάχωμα έχει σπάσει σε τρία σημεία σημεία στην περιοχή του Διδυμοτείχου - Μεγάλη καθυστέρηση στην έναρξη εκτέλεσης των εργασιών🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Έντονη ανησυχία επικρατεί σε παραποτάμιους οικισμούς του νομού Έβρου, αφού έχουν δημιουργηθεί ρήγματα στα αναχώματα του ποταμού, με αποτέλεσμα να είναι τεράστιος ο κίνδυνος πλημμυρών.
Το κεντρικό ανάχωμα έχει ρήγματα σε τρία σημεία στην περιοχή του Διδυμοτείχου, κοντά στους οικισμούς Πραγγί, Ψαθάδες και Ισαάκιο, ενώ σε άλλα έξι σημεία, από τη Νέα Βύσσα έως το Πύθιο του βόρειου Έβρου, έχουν εντοπιστεί ρήγματα στα υπερβλητά αναχώματα (μικρότερα αναχώματα μεταξύ του ποταμού και του κεντρικού αναχώματος).
Ιδιαίτερα ανησυχητική είναι η κατάσταση στην περιοχή του Πραγγίου, αφού ο οικισμός βρίσκεται πολύ κοντά στο ποτάμι. Μεταξύ των κατοίκων επικρατεί συναγερμός, αφού έχουν ζήσει και στο πρόσφατο παρελθόν πλημμυρικά φαινόμενα.
Μεγάλη πιθανότητα να πλημμυρίσουν αγροτεμάχια και να καταστραφούν περιουσίες υπάρχουν και στις περιοχές των Ψαθάδων και του Ισαακίου, ωστόσο, είναι μικρότερος ο κίνδυνος για τους οικισμούς λόγω της σχετικής απόστασής τους από το ποτάμι και της μορφολογίας του εδάφους.
«Η κατάσταση μας ανησυχεί πάρα πολύ. Πρόβλημα υπάρχει σε αρκετά παρέβρια χωριά, ωστόσο, στο Πραγγί είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα, αφού είναι σημαντικό σπασμένο το κεντρικό ανάχωμα του ποταμού. Ευελπιστούμε να μην έχουμε έντονες βροχοπτώσεις, διότι σε αυτήν την περίπτωση είναι δεδομένο ότι θα αντιμετωπίσουμε πλημμυρικά φαινόμενα», τονίζει στο ethnos.gr ο αντιπεριφερειάρχης Υποδομών, Μεταφορών και Περιβάλλοντος Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, Κώστας Βενετίδης.
Μπλοκαρισμένα τα έργα
Κατά τον ίδιο υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση στην έναρξη εκτέλεσης των απαιτούμενων εργασιών. Καθυστέρησε να δοθεί η απαραίτητη έγκριση από την αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Υποδομών, ενώ σήμερα το θέα κολλάει στο Ελεγκτικό Συνέδριο.
Ειδικότερα και όπως είπε ο κ. Βενετίδης, από τις πλημμύρες του περασμένου χειμώνα τα νερά στην παρέβρια περιοχή υποχώρησαν στα μέσα Μαΐου. Τον Ιούνιο έγινε η καταγραφή των ζημιών από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και τον Ιούλιο στάλθηκαν στο υπουργείο οι μελέτες, οι οποίες καθόριζαν ποια έργα έπρεπε να γίνουν , καθώς και το κόστος κατασκευής τους.
Η απαιτούμενη έγκριση έφτασε στην Περιφέρεια μετά από περίπου τρεις μήνες, στις 4 Οκτωβρίου. «Επειδή υπήρξε μεγάλη καθυστέρηση, μέχρι να δοθεί η έγκριση, ζητήσαμε να ακολουθηθεί η διαδικασία της διαπραγμάτευσης με τη μορφή του κατ’ επείγοντος, ώστε να αναλάβουν το κάθε έργο δύο-τρεις εργολάβοι. Αυτή η διαδικασία είναι η πιο γρήγορη, ώστε να προλάβουμε τυχόν πλημμύρες. Οι εργολάβοι κατέθεσαν προσφορές και αναμένεται η έγκριση από το ελεγκτικό συνέδριο για τη επιλογή των αναδόχων», αναφέρει ο κ. Βενετίδης.
Ωστόσο, ακόμα κι αν δοθεί τις επόμενες ώρες η έγκριση από το Ελεγκτικό Συνέδριο και ξεκινήσουν άμεσα οι εργασίες στα αναχώματα, αυτές δεν πρόκειται να ολοκληρωθούν στην καλύτερη περίπτωση πριν από τα μέσα του ερχόμενου Ιανουαρίου. Το αποτέλεσμα είναι να υπάρχει τεράστιος κίνδυνος να πλημμυρίσει για μια ακόμα χρονιά ο ποταμός Έβρος, να κινδυνεύσουν ανθρώπινες ζωές και να καταστραφούν και πάλι περιουσίες.
ΣΥΡΙΖΑ: Ασκήσεις ισορροπίας από Φάμελλο – Τα ονόματα που ακούγονται για τις αλλαγές και σε ΚΟ, κόμμα και ο ρόλος Πολάκη
Τα τρία σήματα που εξέπεμψε ο Μητσοτάκης στο υπουργικό συμβούλιο - Σε ποια θέματα ρίχνει το βάρος
ΟΣΕ τέλος, έρχονται οι «Σιδηρόδρομοι Ελλάδας» - Τι αλλάζει με το νέο νομοσχέδιο
Πρωτότυπο «αντίο» σε ένα παλιό αυτοκίνητο: Οικογένεια... έθαψε και έκανε πανάκριβη τελετή σε ένα παλιό Suzuki γιατί ήθελε να το «τιμήσει»
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr