ΣΔΙΤ για την ανάπτυξη του τουρισμού υγείας - Υστερεί η Ελλάδα
Το υπουργείο Τουρισμού σχεδιάζει συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα για την ανάπτυξη του τουρισμού υγείας. Ο ιατρικός τουρισμός μπορεί να προσθέσει 13,6 δισ ευρώ στο ΑΕΠ σε βάθος πενταετίας🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Συνεργασίες ανάμεσα σε νοσοκομεία, ιατρικά κέντρα και ξενοδοχεία, αλλά και συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα με αυτήν την προοπτική θα προωθήσει το υπουργείο Τουρισμού με στόχο την ανάπτυξη του τουρισμού υγείας.
Αυτό επεσήμανε ο υφυπουργός Τουρισμού, Μάνος Κόνσολας στην κλειστή συνάντηση εργασίας για την παρουσίαση και τον σχολιασμό των ευρημάτων και των συμπερασμάτων που προκύπτουν από την έρευνα που είχε παρουσιάσει η διαΝΕΟσις για τον Τουρισμό Τρίτης Ηλικίας και τον Τουρισμό Υγείας στην Ελλάδα: «Μέσα από αυτά τα σχήματα θα προκύπτει η διαμόρφωση τουριστικών πακέτων και συνεργασιών ανάμεσα σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα της διαμονής, της εστίασης αλλά και των υπηρεσιών υγείας» σημείωσε ο κ Κόνσολας.
Η στόχευση – σύμφωνα με τον ίδιο – θα πρέπει να αφορά συγκεκριμένες αγορές για την ανάπτυξη του τουρισμού υγείας όπως οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Κίνα, η Γερμανία, οι Σκανδιναβικές χώρες και χώρες της Μέσης Ανατολής, ενώ θα πρέπει να προχωρήσει η υπογραφή διακρατικών συμφωνιών και συμβάσεων συνεργασίας με Ασφαλιστικά Ταμεία του εξωτερικού. Γεγονός είναι, πάντως, ότι μέχρις στιγμής στη χώρα μας λίγα έχουν γίνει προς αυτήν την κατεύθυνση.
«Αφιλόξενα» τα ελληνικά ξενοδοχεία
Σύμφωνα με την έρευνα, αν και η Ελλάδα έχει πολλά χαρακτηριστικά που την τοποθετούν σε πλεονεκτικότερη θέση έναντι άλλων χωρών, σήμερα μόνο το 6,1% των ελληνικών ξενοδοχείων (αποκλειστικά ξενοδοχεία 4 ή 5 αστέρων) είναι σε θέση να προσφέρουν κάποια μορφή στοιχειώδους ιατρικής φροντίδας εντός των εγκαταστάσεών τους. Μόνο το 25,2% των ξενοδοχείων έχουν λάβει πρόσθετη μέριμνα για την εξυπηρέτηση των ηλικιωμένων με ειδικό εξοπλισμό πλέον όσων επιβάλλονται από τη νομοθεσία.
Κι αυτό τη στιγμή που στην Ελλάδα υπάρχουν 822 πηγές θερμομεταλλικών νερών, εκ των οποίων οι 750 είναι αξιοποιήσιμες σε σχέση με τις ιαματικές ιδιότητές τους. Ωστόσο μόνο 123 έχουν καταθέσει φάκελο στο υπουργείο Τουρισμού και μόνο οι 48 έχουν λάβει αναγνώριση, ενώ ελάχιστες από αυτές έχουν σύγχρονες εγκαταστάσεις που προσφέρουν σύγχρονες υπηρεσίες.
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της ερευνητικής ομάδας της διαΝεοσις, αν όλα γίνονταν σωστά (υποδομές, θεσμικό πλαίσιο, εκπαίδευση, κλπ), ο τουρισμός τρίτης ηλικίας, η πώληση κατοικιών και η διαμονή μακράς διάρκειας ξένων τρίτης ηλικίας, ο ιατρικός τουρισμός και ο ιαματικός τουρισμός μπορούν συνολικά να προσθέσουν στο ΑΕΠ της χώρας 13,6 δισ. ευρώ, καθώς και 173.000 νέες θέσεις εργασίας σε διάστημα πέντε χρόνων. Ο τουρισμός ευεξίας, που απευθύνεται και σε νεότερους, μπορεί να αποφέρει περίπου άλλα τόσα: 13,5 δισ. ευρώ και 171.000 θέσεις εργασίας σε πέντε χρόνια.
Για την ανάπτυξη του τουρισμού υγείας κρίνεται απαραίτητη η διαμόρφωση ενός πλαισίου που θα διευκολύνει επενδυτικές και επιχειρηματικές προσπάθειες στο συγκεκριμένο τομέα «με αιχμή του δόρατος χωρικές συγκεντρώσεις, μέσα στις οποίες θα μπορούν να αναπτυχθούν δομές παροχής υπηρεσιών υγείας σε συνδυασμό με καταλύματα και άλλες εγκαταστάσεις γύρω από τον τουρισμό υγείας» σημείωσε ο κ. Κόνσολας προσθέτοντας πως οι μεγάλης κλίμακας επενδύσεις στον τουρισμό υγείας ή στον ιαματικό τουρισμό θα πρέπει να εντάσσονται στις στρατηγικές επενδύσεις προκειμένου να προχωρούν με ταχύτητα και ευελιξία. Ο ίδιος αναφέρθηκε, επίσης, στην ανάγκη πρόβλεψης σε χωροταξικά σχέδια του τουρισμού, που θα έχουν αναφορά σε επενδυτικές πρωτοβουλίες σε περιφερειακό αλλά και τοπικό επίπεδο.
Ο υφυπουργός Τουρισμού μίλησε επίσης για την επικαιροποίηση και ενεργοποίηση του θεσμικού πλαισίου ως προς την πιστοποίηση των παρόχων που θα δραστηριοποιηθούν στον τομέα του τουρισμού υγείας, σύμφωνα με τα standards που θέτουν διεθνείς οργανισμοί, στη διασφάλιση της ποιότητας και της πιστοποίησης των παρεχόμενων υπηρεσιών και σε ζητήματα που αφορούν στην ασφάλεια και τις προδιαγραφές των υποδομών.
Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα διαθέσιμα στατιστικά στοιχεία, περίπου το 18% των Ευρωπαίων τουριστών το 2014 ήταν άνω των 65 ετών, ποσοστό που βάσει των προβλέψεων θα φτάσει το 2030 το 26% και το 2050 το 32%. Παρά το γεγονός ότι πρόκειται για μεγάλη κατηγορία, μόνο το 6,1% του συνόλου των ταξιδιών στη χώρα μας το 2016 έγιναν από τουρίστες τρίτης ηλικίας.
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr