Γηρυόνης: Ποιοι και πώς αποφάσισαν στις 5 το πρωί το κλείσιμο των σχολείων
Δεν επιβεβαιώθηκε πλήρως η πρόγνωση του καιρού που έκανε την Περιφέρεια Αττικής να αποφασίσει το κλείσιμο των σχολείων έως τις 10 το πρωί🕛 χρόνος ανάγνωσης: 7 λεπτά ┋
Ο φόβος φυλάει τα έρημα μεν αλλά και ο βοσκός πρέπει να ξέρει πόσο συχνά φωνάζει βοήθεια για τον λύκο που απειλεί. Γύρω από αυτές τις δύο γνωστές λαϊκές ρήσεις στριφογυρίζει η συζήτηση μετά το πρωινό καψώνι που βίωσαν χιλιάδες γονείς τη Δευτέρα (25/11) όταν έμαθαν πως τα σχολεία θα μείνουν κλειστά στην Αττική έως τις 10 λόγω κακοκαιρίας, την ώρα που ο ήλιος σε πολλές περιοχές είχε βγει και έλαμπε στον ουρανό.
Το πρόβλημα ειδικά για όσους εργαζόμενους γονείς δεν είχαν πού να αφήσουν τα παιδιά τους έως τις 10, αντιμετωπίστηκε με πρόχειρες λύσεις. Η Περιφέρεια Αττικής που είχε λάβει και την απόφαση να κλείσουν τα σχολεία ανακοίνωσε λήξη συναγερμού στις 9.12 π.μ. αλλά η συζήτηση είχε ήδη ανάψει.
Την διαφωνία του με την απόφαση της Περιφέρειας την οποία χαρακτήρισε «εύκολη αλλά όχι και την καλύτερη», εξέφρασε ο έως πρότινος Πρόεδρος της Περιφερειακής Ενωσης Δήμων Αττικής και Δήμαρχος Νίκαιας-Ρέντη Γιώργος Ιωακειμίδης με ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα. «Κάθε φορά που αναμένουμε ένα έντονο καιρικό φαινόμενο (βροχές, χιόνι κλπ) διαβάζουμε στο διαδίκτυο την αντιπαράθεση μεταξύ αυτών που θέλουν από την προηγούμενη μέρα να κλείσουν τα σχολεία και αυτών που αντιδρούν. Θέλω λοιπόν με την ευκαιρία αυτή να ξεκαθαρίσω τη θέση του Δήμου Νίκαιας – Αγίου Ι. Ρέντη σε αυτό», έγραψε ο κ.Ιωακειμίδης.
«Διαφωνώ με το κλείσιμο των σχολείων όταν αυτό δεν είναι απόλυτα αναγκαίο. Είναι δημοφιλές (για τους μαθητές και όχι μόνο) να κλείνεις τα σχολεία, αλλά κατά την άποψή μου πολύ κακό για την εκπαίδευση των παιδιών μας. Αν η καλή παιδεία είναι η μόνη δυνατότητα που έχουν τα παιδιά των δικών μας κοινωνιών για να ξεφύγουν από τη μιζέρια που κάποιοι τα έχουν καταδικάσει, τότε το ανοιχτό σχολείο είναι αναγκαίο. Σας ενημερώνω ότι τα περισσότερα από τα ιδιωτικά σχολεία σήμερα λειτούργησαν κανονικά (το κλείσιμο ή όχι, ήταν απόφαση του ιδιοκτήτη). Δεν είχαν κανέναν λόγο τα σχολεία της πόλης να μείνουν κλειστά μέχρι τις 10:00 δημιουργώντας προβλήματα στους εργαζόμενους γονείς και χάνοντας τα παιδιά το μάθημά τους όταν η καταιγίδα είχε πια τελειώσει.
Δε θέλω να χαρακτηρίσω το γεγονός να βγάζουν οι Δήμαρχοι ανακοινώσεις και να κλείνουν τα σχολεία 15 ώρες πριν την έναρξή τους λες και ξέρουν τι θα γίνει. Προληπτικό κλείσιμο των σχολείων δεν γίνεται παρά μόνο αν είναι απολύτως αναγκαίο και αυτό 15 ώρες πριν δε το ξέρεις ποτέ, πολύ περισσότερο που σήμερα το πρωί δεν υπήρχε κανείς απολύτως λόγος για κλειστά σχολεία. Ο καθένας μας παίρνει τις ευθύνες του αλλά το εύκολο δεν είναι πάντα το καλύτερο», κατέληξε ο Δήμαρχος Νίκαιας-Ρέντη που βρίσκεται ήδη στην έβδομη συνεχόμενη θητεία του.
Ευθ. Λέκκας: «Στις 5 τα ξημερώματα ελήφθη η απόφαση»
Η απόφαση με την οποία ο Περιφερειάρχης Γιώργος Πατούλης ανακοίνωνε την απόφαση να κλείσουν τα σχολεία έως τις 10 π.μ. κυκλοφόρησε με ηλεκτρονικό μήνυμα στις 7 το πρωί. Οπως, όμως, αναφέρουν κύκλοι της Περιφέρειας Αττικής είχε ληφθεί νωρίτερα μέσα στη νύχτα σε συνεννόηση με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία και την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. Στις 5.00 τα ξημερώματα τοποθετεί την ώρα της απόφασης ο Καθηγητής Γεωλογίας και Φυσικών Καταστροφών Ευθύμιος Λέκκας που δηλώνει υπέρμαχος του κλεισίματος των σχολείων όταν αναμένονται τέτοια καιρικά φαινόμενα.
Οπως δήλωσε ο κ.Λέκκας στο ethnos.gr, τα στοιχεία από την Μετεωρολογική Υπηρεσία και ξένα ιδρύματα έδιναν ισχυρή βροχόπτωση τις ώρες αυτές με βάση τρία διαφορετικά προγνωστικά μοντέλα. Ο κ.Λέκκας παραδέχεται ότι η πρόγνωση δεν επιβεβαιώθηκε πλήρως αλλά τα προβλήματα ήταν όντως μεγάλα στην Δυτική αλλά και την Βόρεια Αττική όπως φαίνεται και από τα όσα συνέβησαν στην περιοχή της Κινέτας. Τονίζει εξάλλου ότι είναι προτιμότερο να διαψευσθεί μια πρόγνωση παρά να μην έχουν ληφθεί μέτρα προστασίας και να εκτεθεί πληθυσμός σε κινδύνους.
Πώς αντιμετωπίζει όμως ο καθηγητής Λέκκας το ενδεχόμενο τέτοιες προγνώσεις που δεν επιβεβαιώνονται να οδηγήσουν σε μείωση της διάθεσης εγρήγορσης του κοινού. Στον μύθο, ο βοσκός φώναζε συνέχεια ότι τα πρόβατά του απειλούνται από λύκο αλλά ο κόσμος δεν έτρεξε να βοηθήσει όταν ο λύκος εμφανίστηκε στην πραγματικότητα. «Ο κίνδυνος αυτός είναι υπαρκτός και η επιστημονική έρευνα προσπαθεί συνεχώς να τον προλάβει», λέει ο κ. Λέκκας. Μας θυμίζει, μάλιστα, την περίπτωση των καταστροφικών σεισμών στην Ιαπωνία τον Μάρτιο του 2011. Τότε, βγήκε προειδοποίηση για τσουνάμι όταν συνέβη ο πρώτος μεγάλος σεισμός 7,2 Ρίχτερ στις 9 Μαρτίου. Ο κοσμος έτρεξε να προφυλαχθεί αλλά κανένα καταστροφικό φαινόμενο δεν υπήρξε. Οταν έγινε ο σεισμός των 9,1 Ρίχτερ δυο μέρες μετά, πολλοί άνθρωποι αγνόησαν τις προειδοποιήσεις και το τσουνάμι προκάλεσε 23.000 θανάτους.
Μεγαλύτερη προσοχή μετά τη Μάνδρα και το Μάτι
Στην Αττική, ιδιαίτερα μετά τις πρόσφατες καταστροφές σε Μάνδρα και Μάτι, οι αρμόδιοι έχουν ένα πρόσθετο λόγο να παίρνουν τα μετρα τους, ακόμη και αν αποδεικνύονται αχρείαστα. Υπενθυμίζεται ότι τέτοιες αποφάσεις μπορεί να ληφθούν σε επίπεδο δήμου αλλά εάν το φαινόμενο είναι ευρύτερης εμβέλειας αποφασίζει η περιφέρεια κατόπιν συνεννόησης με τους αρμοδίους. Μεγάλη και επώδυνη συζήτηση επί του θέματος είχε γίνει και με αφορμή την εκκένωση στο Μάτι τον Ιούλιο του 2017. Προσφάτως, στη Γενική Συνέλευση της Ενωσης Περιφερειών Ελλάδας η τέως Περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου επανέλαβε ότι οι Περιφερειες «έχουν αρμοδιότητες που δεν γεννούν λύσεις για τις κοινωνίες» αλλά, όπως χαρακτηριστικά είπε, «μας καθιστούν αυτοφωράκηδες της κεντρικής κυβέρνησης».
Ο Γιώργος Πατούλης εξέδωσε πέντε ανακοινώσεις από το βράδυ του περασμένου Σαββάτου:
- Στην πρώτη, στις 7.44 το βράδυ του Σαββάτου, καλούσε σε απόλυτη ετοιμότητα τις υπηρεσίες της Περιφέρειας και των 66 Δήμων «για τα καιρικά φαινόμενα που ενδεχομένως θα πλήξουν την Αττική.
- Στην δεύτερη, στις 10.18 το πρωί της Κυριακής, ανέφερε πως έστειλε επιστολή στους δημάρχους για να προχωρήσουν αμέσως σε προληπτικές ενέργειες με αφορμή την αναμενόμενη εκδήλωση έντονων καιρικών φαινομένων.
- Στην τρίτη ανακοίνωση, στις 10.39 το βράδυ της Κυριακής, και καθώς χιλιάδες γονείς ρωτούσαν από το απόγευμα στους δήμους τι τελικώς θα γίνει με τα σχολεία, ο κ. Πατούλης ανακοίνωνε ότι «η εξέλιξη των έντονων καιρικών φαινομένων βρίσκεται υπό συνεχή παρακολούθηση» και «αν κριθεί σκόπιμο από την Περιφέρεια και τους Δήμους, θα γίνουν ανακοινώσεις σχετικά με την αυριανή λειτουργία των σχολείων». «Σε κάθε περίπτωση θα υπάρξει έγκαιρη ενημέρωση, για τη διευκόλυνση των πολιτών», κατέληγε η ανακοίνωση.
- Η τέταρτη, που ανακοίνωνε το κλείσιμο σε ολόκληρο το Λεκανοπέδιο έως τις 10 πμ. έφθασε στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο στις 7 το πρωί της Δευτέρας και κατέληγε: «Ανάλογα με την εξέλιξη των καιρικών φαινομένων θα κριθεί εκ νέου και θα εκδοθεί νεότερη ανακοίνωση για το αν θα ξεκινήσουν τα σχολεία τη λειτουργία τους, μετά τις 10 το πρωί».
- Η τελευταία εκδόθηκε στις 9.12 το πρωί της Δευτέρας και ανέφερε ότι με απόφαση του Περιφερειάρχη Γ. Πατούλη και μετά την ενημέρωση της ΕΜΥ για σταδιακή εκτόνωση των καιρικών φαινομένων θα λειτουργήσουν κανονικά όλα τα σχολεία μετά τις 10 π.μ στην Αττική εκτός από τον Δήμο Μεγαρέων που θα παραμείνουν κλειστά.
«Χειμωνιάτικο» Σαββατοκύριακο με καταιγίδες, μποφόρ και πτώση της θερμοκρασίας - Προβλήματα λόγω ανέμων
Νέες αποκαλύψεις για την Ειρήνη Μουρτζούκου - Υποδυόταν τη μητέρα του Παναγιωτάκη σε δημοσιογράφο
Πρώτη φορά στην ιστορία των ΗΠΑ παιδί προσβάλλεται από γρίπη των πτηνών
Είναι το «Labour» της Paris Paloma το φεμινιστικό anthem της Gen Z;
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr